RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори

Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори

Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...

...а й естетичне з'єднання культур іспанського, ромського, єврейського та арабських народів, немов розкривається бутон квітки. Виразність її рук, здається, показує всю експресивність і біль танцю. Вона то розмотує шаль, то обертає її навколо свого граційного стану. Мить, і її руки нарочито рішуче піднімають поділ сукні, граючи з ним, а його тріпотіння нагадують язики полум'я ...

Фламенко – не просто танець. Це ціла незалежна культура – сплав гітарного, вокального, танцювального, театрального мистецтва, вбраного ще і в характерний одяг. Це багаторівневий твір, але, звісно, найяскравіший його елемент – танцювальні рухи.d16aa70e07aded48c26da16bb8698531.jpgФото pinterest.com

Складна не тільки історія фламенко, а й сам танець. Він увібрав велику кількість мелізмів, складний ритмічний малюнок і безліч варіацій. Тому навіть точний запис його нот і рухів неможливий. Так самобутня культура фламенко може передаватися тільки індивідуально від людини до людини – навчить вас цього танцю лише талановитий учитель, носій його культури.

Фламенко вважається парним танцем на кшталт бальних і водночас народним, який передбачає колективність. Утім, насправді фламенко може виконувати й один танцюрист, бо дає кожному виконавцеві широкі можливості індивідуального самовираження. Він прославляє волю, зображає глибоку самотність і довічну неприкаяність, вітає імпровізації. Усі почуття танцю кожен танцюрист зобов'язаний пропускати через себе і максимально показувати цю емоційність у своєму танці, виконавець зобов'язаний бути самодостатнім та оригінальним усередині танцю.4357694834_7e216266d1_o.jpgФото theculturetrip.com

Незмінний антураж для фламенко: довга сукня для танцівниці та чорний костюм для танцюриста, можливо, ще віяло. Також фламенко неможливе без таких атрибутів:

кастаньєти – крихітний ударний інструмент;

пальмас – плескіт у долоні;

удари в кахон – перкусійний ящик;

сапатеадо – характерне вистукування ритму підборами;

пітос – клацання пальцями;

флорео – поворот кисті руки з її розкриттям.

Для того щоб зрозуміти походження фламенко, треба досліджувати етимологію його назви. І тут усе непросто – існує декілька теорій його походження. Найпоширеніша з них пов'язує фламенко з латинським «flamma» – вогонь. Можливо, воно пішло і від слова «Фландрія». Роми, які заклали основи традиції фламенко, прибули в Андалусію саме із Фландрії. Не виключено також зв'язок зі словом «фламінго»: іспанською він теж називається «фламенко». Дослідники вважають, що не варто розділяти ці теорії, а суть фламенко швидше можна зрозуміти, розглядаючи їх у синергії.

Зародження традицій фламенко часто пов'язують з циганськими племенами древньої Індії. Гнані з батьківщини вони 1400 року дійшли до Андалусії (південна провінція Іспанії) та знайшли тут сякий-такий прихисток. А їхні танці, зливаючись з неповторною культурою цих місць, вилилися у фламенко, яке стало відображенням драматизму мандрівного народу.Ensemble-Espanol.jpg
Фото chicagolandmusicaltheatre.com

Та насправді історія формування фламенко набагато складніша. І основа її – саме Андалусія. Ще до настання нашої ери тут існувала найдавніша європейська держава Тартесс, де жив вельми освічений народ із самобутньою музичною культурою. Письменники епохи античності навіть відзначали, що закони цієї держави, зібрані в збірці «Шість тисяч віршів», було написано в ритмізованій формі. У II столітті цю культуру доповнив греко-візантійський релігійний спів, що теж відіграло свою роль у формуванні фламенко. Далі у VIII столітті тут формується класична андалуська музика. На цей процес вплинули арабські племена берберів, які прибули на ці землі. А ось уже в XV-XVI століттях сюди прийшли роми з Індії. Так зіткнення традицій усіх цих самобутніх культур і привело до формування справжнього фламенко. Сучасність же привнесла в нього свої експериментальні штрихи, наприклад, кубинські мотиви і нотки джазу.Sara_Baras_Flamenco.jpgФото lacazalladeronda.com

Іспанці не заперечують впливу ромів на формування танцю, який став національним надбанням їхньої країни. Знаменитий іспанський поет Федеріко Гарсія Лорка так описував свої відчуття від танцю: «Циганська сігірія починається моторошним криком, який ділить світ на дві ідеальних півкулі, це крик минулих поколінь, гостра туга за зниклими епохами, пристрасний спогад про кохання під іншим місяцем та іншим вітром».

Головне фото tablaocordobes.es

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Закрыть
Outlook facebook page