RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Фаду: ніжність і глибина португальських романсів

Фаду: ніжність і глибина португальських романсів

Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.

2011 року, за версією ЮНЕСКО, романс фаду було визнано одним із найбільших музичних надбань людства. Що принесло йому світову славу: унікальність виконання, талант композиторів фадішта чи лірика, перед якою не здатне встояти жодне добре серце?

Матеріали за темою: Дудук: музика, що пробуджує кохання

Знамениті в Португалії романси мають аж ніяк не національне коріння. Одні кажуть, фаду з'явилися на місцевих землях як відгомін арабських пісень, інші чують у романсах бразильські мотиви, а дехто і зовсім стверджує, що фаду виконували тільки моряки, сумуючи за рідним краєм. Наприкінці XVIII століття фаду лунає з португальських шинків – його виконують переважно чоловіки, розмірковуючи про бідність, сімейні негаразди й безнадію жебрацького існування. Перші виконавці фаду згадували молодість і сумували за нездійсненими мріями, та згодом португальський романс почав привертати увагу не тільки знедолених. Представникам аристократії теж подобалися мінорні мелодії. Тим, хто не відчував гострої потреби у грошах, іноді хотілося поміркувати над ілюзорністю всього сущого і розповісти незнайомцям таємницю свого серця, знаючи, що всі секрети залишаться в межах музичної паузи.Фото s-mediа-cache-ak0.pinimg.com

Згодом у Лісабоні з'являються цілі квартали, де біднота виконувала фаду у вільний від роботи час. На вулиці Алфама та Мурарія нерідко заходили представники вищих верств населення, адже музика не підвладна суспільним стереотипам. Можливо, в ті часи знать сприймала імпровізовані творчі вечори як екзотику, і їй було незвично, проте цікаво споглядати фадішту, вбраного в чорний одяг та закутаного в шаль з голови до ніг.

Матеріали за темою: ТОП найбільш незвичайних концертів: влучне місце - влучний час

Популярність змушує виконавців фаду замислитися над тим, чи не зробити музичне мистецтво своєю професією. На початок XX століття фадішта надають філософського звучання текстам романсів, щоб стати всюди затребуваними. Але в той момент, коли фаду отримує можливість розвитку, на його шляху з'являються серйозні перешкоди. Диктаторський режим Антоніу де Олівейра Салазара встановив у Португалії сувору цензуру, яка торкнулася й музики. Тепер перед виконанням фаду співакам доводилося узгоджувати текст кожного романсу з представниками цензурного комітету. Однак неможливо втиснути імпровізацію в рамки «дозволеного і забороненого». Заборона вільно творити боляче ранила музикантів, закоханих у вільний дух португальського романсу. Та ніщо не вічне, будь-які обмеження рано чи пізно втрачають силу – ось так і музика фаду вийшла з берегів Португалії, зачаровуючи весь світ.18120103.jpg
Фото booking.com

Є гарна легенда, яку вам неодмінно розкажуть на одній з численних екскурсій у Лісабоні. Подейкують, колись у цьому місті жила талановита дівчина Марія Севера, котра мріяла бути актрисою та виконувати власні пісні під гітару. Як водиться, відсутність фінансової підтримки не давала їй можливості здійснити мрію. Накинувши темну шаль на плечі, Марія виходила на площі, й незабаром її музика полонила серця слухачів. Серед тих, кого до глибини душі зворушили мелодії Марії, був самотній чоловік. Слухаючи ліричні переливи, він думав, що ніщо і ніколи не було для нього ближчим, ніж музика цієї дівчини. Йому пощастило –- крім музичної обдарованості, Марія мала добре, щире серце. Вона покохала шанувальника й була впевнена, що це взаємно. Та, на жаль, отримавши такий бажаний дар, чоловік подався шукати щастя в інших краях, розтоптавши почуття Марії. Дівочі пісні ставали дедалі сумнішими, їй здавалось, що життя почало зворотний відлік. Невдовзі Марія, важко страждаючи через нерозділене кохання, померла... Однак донині в Лісабоні пам'ятають про неї як про виконавицю, яка підкорила красою фаду португальські вулиці.

Fаdo, Lisbon from Hаkaya, The Storytellers on Vimеo.

Може скластись враження, що жанр фаду пов'язаний лише із сумними фактами в біографіях музикантів, але це не так. Одна з найвідоміших виконавиць фаду на ім’я Амалія Родрігес поєднувала музику з акторською майстерністю. Співачку називали королевою фаду, вона успішно гастролювала по всьому світу, збираючи стадіони в Нью-Йорку, Лондоні, Римі й Токіо. Коли Амалії не стало, у країні оголосили національну жалобу.

Матеріали за темою: Знай наших: безперервна музика Любомира Мельника

Ще одна музична зірка – Сезарія Евора – полонила світових критиків і міжнародну аудиторію дивовижною комбінацією невимушеності і глибини переживань. Виходячи на сцену босоніж, вона немов нагадувала слухачам про те, що чарівні звуки фаду народжувалися серед злиднів, а першими композиторами стали люди, яким не вистачало грошей на кусень хліба.Фото jpn.uр.pt

Нині туристи, які приїздять до Лісабона з усіх усюд, передусім бажають послухати фаду. Серед найвідоміших місць, де ліричні акорди сприяють глибокій рефлексії: «Фаду Хас», бар «Retirode Baco» в Алькантрі, що належить виконавцеві Педру Моутінью. Ще один вишуканий ресторан, куди обов’язково зазирнуть меломани, – «Cafe Luso» в готелі «Bairro Alto». Тут виконують романси місцеві знаменитості Педру Моутінью і Марку Родрігеш під акомпанемент віртуозного гітариста Луїша Геррейра.

Головне фото portugalinews.eu

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
Мистецтво тату: заворожлива магія натільних малюнків
Історія цього мистецтва налічує близько 6 тисяч років. Примітно, що своїм народженням модне нині ремесло завдячує випадку… Одного дня хтось із первісних людей помітив, що після того, як на місце опіків і порізів потрапляє будь-який натуральний барвник, на шкірі з’являються дуже стійкі малюнки.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Закрыть
Outlook facebook page