RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів

Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів

Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»

Стріт-арт: «5Pointz» у Нью-Йорку

Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here» («Тут був Кілрой») на кожному ящику з боєприпасами, які відправляли союзникам. Солдати стали відтворювати цей напис, підставляючи свої імена, на стінах будівель, уцілілих після бомбардування.

Творцями графіті як окремого напряму образотворчого мистецтва вважаються художники Корнбред, Cool Erl і Top Cat з Філадельфії. Звідти нове явище поширилося на решту території Сполучених Штатів. Столицею графіті став Нью-Йорк, де можна знайти цілі вулиці, розмальовані в подібному стилі.5Pointz-Queens-NYC-Untapped-Cities-Long-Island-City.jpgФото untappedcities.com

«5Pointz» у районі Лонг-Айленд на перехресті Джексон-авеню і Девіс-стріт знавці називають храмом стріт-арту. Вуличні художники США, Канади, Швейцарії, Нідерландів, Японії, Бразилії та інших країн світу перетворили будівлі закинутої фабрики на музей. «5Pointz» став традиційним місцем тусівки для графітників, кінорежисерів, фотографів і численних музикантів, які грають hip-hop і R'n'B. Кожного дня на відвідувачів чекає черговий оригінальний перформанс, причому абсолютно безкоштовний. Проект існує за рахунок пожертвувань та спонсорської допомоги.

Occupy: район сквотів Кройцберг у Берліні

Після падіння Берлінської стіни багато будинків у східній частині міста спорожніли – їх мешканці ринулися на Захід. Тоді строкатий рух творчої молоді з різних країн вирішив якось використати покинуті будівлі. Після самозахвату художники і музиканти відремонтували новознайдені житла і переобладнали їх на свій смак. Так сквоти східного Берліна стали своєрідним оплотом альтернативного мистецтва та веселощів.street-view-in-the-Berlin-district-Kreuzberg.jpgФото matadornetwork.com

Мабуть, найколоритнішим районом у цьому плані є Кройцберг, про який співають, що «ночі тут не закінчуються». Напевно, навіть турецькі квартали інших німецьких міст навряд чи вразять сильніше – все-таки в «маленьких Стамбулах» аж надто все по-східному. А ось реальне сплетіння Німеччини і Туреччини в Кройцбергу куди цікавіше. У цьому місці є все: від нарядних наливайок з пивом по одному євро та затишних крамничок з величезними донерами по три, де творці обговорюють і народжують геніальні ідеї, до занедбаних залізничних депо, переобладнаних на нічні клуби і арт-простори, у яких вам обов’язково запропонують здатну надихнути на шедевр марихуану, причому мінімум чотирма мовами.

І як тут не страйкувати? Місцеві постійно проти чогось та протестують. На широкій галявині з видом на річку Шпре під величезними графіті «Схід і Захід» та «Золоті ланцюги капіталізму» в будь-яку пору року можна застати невеличку групу неформалів, які виступають проти зростання цін. Тамтешні мусульмани намагаються не відставати – вони тут аж занадто фривольні, тому вікна багатьох будинків заклеєні чорною ізострічкою: турки полюбляють випити, от тільки не хочуть, щоб Аллах це бачив. Тут зустрічаються художники, фотографи та музиканти, які борються за так зване незалежне мистецтво, вільне від стін капіталістичних виставкових залів і цензури. На знак протесту вони розмальовують буквально все, що потрапляє під руку, влаштовуючи нескінченний відкритий перформанс на радість собі і заїжджій публіці.

Шедеври треш-арту: парк «Форевертон» у Вісконсині, США

У колах екологічних активістів ходить приказка: «Що для одного – непотріб, те для іншого – скарб». Художники, які працюють в стилі треш-арту, сприймають її цілком буквально. З купи побутових відходів вони створюють оригінальні картини, скульптури, меблі і навіть цілі парки атракціонів.Forevertron-North-Freedom-Wisconsin-18.jpgФото sillyamerica.com

Напевно, одним із наймасштабніших арт-об’єктів, зроблених коли-небудь зі сміття, є творіння доктора Евермора у Вісконсині. Величезні скульптури з металобрухту належать рукам 70-річного американця Тома Евері. Усе життя він збирав елементи старих автомобілів і електроприладів, аби змайструвати зі всього цього мотлоху своє бачення космічної експедиції «Аполлон». Евері мріяв про щось подібне з дитинства, але конструювати парк почав тільки після виходу на пенсію, у 1983 році.

Також у «Форевертоні» – саме таку назву дали цьому саду урбаністичних арт-об’єктів його відвідувачі – можна побачити експозицію із 70 скульптур фантастичних птахів. У деякі з них вбудовано музичні шкатулки, що розважають публіку не менш чудернацькими, аніж самі статуї, мелодіями.

Головне фото blog.bidroom.com

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Закрыть
Outlook facebook page