RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка

Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка

Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.

У пошуках кращої долі жителі Апеннін ринули до Америки ще на початку XIX століття. «Велике яблуко» – саме те місто, де ця сама краща доля заставала переселенців. Місцевий градоначальник Річард Варік створив спеціальний комітет, який мав поетапно розселяти прибулих зі Старого світу. Недовго обираючи, він віддав їм район у Нижньому Манхеттені, назвавши це місце не інакше як «болото». Втім, працьовиті мігранти зробили все, щоб спростувати слова мера.

Трохи пізніше, бажаючи здатися добродушним і гостинним, Варік, виступаючи перед переселенцями, заявив: «Нью-Йорк був і залишається містом приїжджих. Тому ваше нове місце проживання ви можете назвати Новим Римом або Маленькою Італією». Як бачимо, другий варіант укорінився. Згідно з приблизними підрахунками, за XIX століття від 170 до 200 тисяч синьйорів і синьйорин прибули до «Міста можливостей».rawImage.jpgФото nhregister.com

До італійців ставилися по-різному: використовували і як дешеву робочу силу, і вважали їх людьми другого сорту. У ту пору про них навіть ходив такий жарт: «Якщо ви сядете з італійцем за один обідній стіл, він робитиме вигляд, що неголодний. Та варто вам вийти з-за столу, як він тут же накинеться на їжу, забувши скористатися ложкою». Не додавав їм популярності і той факт, що вони неохоче вчили англійську. Крім того, в середині 1900-х містом прокотилася епідемія туберкульозу, а звинуватили у цьому самі здогадуєтеся кого.

Однак у наступному столітті багато чого змінилося. Приблизно через сімдесят років італійців в Нью-Йорку було вже майже 400 тисяч. І в цей же час до Америки починають перебиратися представники італійської мафії. Після Першої світової війни авторитет «Коза Ностри» в рідній країні впав, та й з економікою там було туго, тому «славні хлопці» теж погналися за американською мрією. Так район наповнився дорогими ресторанами, барами, казино. Зрозуміло, що гроші в цю розкіш вкладали багаті дони. Навіть музиканти бажали виступати саме в Нижньому Манхеттені – за ніч тут можна було «зрубати» до тисячі доларів.Things-To-Do-In-Little-Italy-NYC_160913105939001-1600x960.jpg
Фото loving-newyork.com

Сьогодні Маленька Італія – один із найбільш престижних і дорогих кварталів міста. Щоправда, за останні років 30 він став меншим – багато його мешканців роз’їхалися по країні, і на спорожнілих вулицях оселилися китайці із сусіднього Чайна-тауну, євреї та громадяни колишнього СРСР. І все ж, туристи та ньюйорківці що б там не було прагнуть потрапити на Малберрі-стріт чи Брум-стріт, щоб зануритися в атмосферу італійської Америки

І справа тут зовсім не у видимих атрибутах, таких як свіжоспечена піца, кучеряві привабливі брюнети та брюнетки, картаті скатертини. Здається, що справжню чарівність цього району не можна побачити, а тільки відчути, та й то – через певний час. За словами тих, хто там побував, Нижній Манхеттен – яскравий приклад сплетіння культур: зустріти там італійця, який говорить літературною мовою, – це рідкість. Проте й англійською нормально з вами теж не поспілкуються.Things-To-Do-In-Little-Italy-NYC_3_-1600x960.jpg
Фото loving-newyork.com

А взагалі, рушайте туди самі. Особливо вдала пора – вересень. У цьому місяці проходить грандіозний фестиваль-карнавал Сан-Дженнаро, і Малберрі-стріт на 10 днів стає ще барвистішою. Хоча, куди вже більше?

Головне фото nyclovesnyc.blogspot.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Закрыть
Outlook facebook page