RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила

Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила

Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.

Ми не будемо говорити про грандіозні всесвітньовідомі храми, впізнавані навіть для недосвідчених мандрівників – про Міланський собор, котрий став одним із символів Італії, чи Церкву Святого сімейства за проектом Ґауді – символ прекрасної Барселони.

Собор Лас-Лахас: мережива, що приховують чудеса

Само по собі розташування собору вражає своєю красою і мальовничістю. Але ще більш дивовижно те, що архітектура деталізованої і продуманої, ніби мереживної будівлі ні в чому не поступається природі, а скоріше доповнює її й органічно вплітається в загальну картину, посилюючи її натуральну красу. Але на цьому красоти Лас-Лахаса не закінчуються, переходячи в духовну площину: тут творяться справжні дива зцілення. Невже цим усім керує сам Бог?

Неоготичний костьол – це базиліка, збудована на мосту в каньйоні ріки Гуаітари. І навіть в цьому є символічне значення. Справа в тому, що Лас-Лахас розташований практично на кордоні Колумбії (в 7 км від колумбійського міста Іпіалес) і Еквадору – і це послужило запорукою встановлення миру між сусідніми народами.dafgbdbg.jpg
Фото twitter.com

З появою храму саме на цьому місці пов’язана дивовижна історія. Раніше, за легендою, тут була печера, за котрою тягнувся флер страшних містичних випадків, відтак місцеві обходили її десятою дорогою. Але 1754 року тут сталося диво. Бідній індіанській жінці Марії Муесес явилася Богородиця у вигляді лику на стіні печери. Коли це наскельне зображення, що з’явилося аж ніяк не від руки людської, побачила її глухоніма дочка Роза, вона зцілилася. А коли дівчинка захворіла і померла, страждаюча мати знову прийшла до лику – і Мадонна воскресила її. Такий випадок ніяк не можна було приховати. Так сюди стали стікатися паломники з двох ворогуючих країн з бажанням просити допомоги в ікони, яка зцілює. Це зображення збереглося і до наших часів, тільки тепер воно приховане стінами красивого храму.

Спочатку в каньйоні збудували маленьку каплицю, потім один за одним два храми. Але і вони не могли вмістити всіх бажаючих помолитися Богородиці. Так 1916 року завдяки величезним пожертвам прихожан почалося будівництво великого храму. Зовні він нагадує замок-фортецю і об’єднує сторони глибокої ущелини. Та найважливіше те, що ікона на камені досі має чудодійну силу. Доказ тому – величезна кількість табличок з подяками від зцілених паломників. Наскельній Мадонні під силу позбавлення від численних лих – це не тільки хвороби, але, приміром, і наркозалежність та схильність до подружньої зради і багато іншого.

Собор Богоматері в сльозах: космічна простота

Собор Богоматері в сльозах чи Церкву Мадонни деле Лакріме, що розташувався у прекрасному курортному містечку Сіракузи в Італії, було зведено не заплановано, а волею дива. Колись на місті костьолу був будиночок звичайної сім’ї, котра молилася гіпсовій статуї Мадонни. Якось 1953 року вона почала сльозоточити. У католицизмі це вважається одним із чудес і вищих божественних знаків. Розповіді про диво швидко поширилися по околицях і стали приваблювати у дім юрби прочан з усього світу. Так що побудувати тут справжнє святилище для релігійних людей стало для місцевих не лише необхідністю, але й обов’язком перед Всевишнім.sdfsdfsd.jpgФото voyagetips.com

Собор Богоматері в сльозах цікавий не лише своїм чудесним походженням, він вельми своєрідний в архітектурному плані. Найвища будівля, котру видно з будь-якої точки Сіракуз (74 м), має форму шатра або ж конуса. Хоч місцеві жартівливо прозвали його гігантською соковижималкою, все ж воно достатньо піднесене у прямому і переносному розумінні цього слова. У його убранні нема благородних металів і химерності в оздобленні, традиційних для храмів: Церкву Мадонни деле Лакріме зведено з білого бетону, і тільки на її вершині розташована 20-метрова статуя Богородиці з бронзи. А от сама Мадонна, котра заплакала справжніми людськими сльозами, міститься над вівтарем всередині храму. Загалом же така концепція конструкції символізує піднесення людини до Бога.

Свого часу цей проект вважали спірним, тому його будівництву не сприяли, скоріше навпаки. Відтак на будівництво костьолу знадобилося майже 30 років. Уперше двері храму відчинилися для паломників 1994 року. І всередині він такий же незвичайний, як і ззовні. Це правильна кругла будівля, її конус вінчає величезний округлий виріз, від якого розходяться балки-промені – все це візуально нагадує сонце. Загалом тут панує атмосфера комічності і відриву від землі, але все просто й без декору.

Ще одна особливість Собору Богоматері в сльозах – при ньому діють три експозиції: Музей сльозотечі, Музей підношень (сюди паломники несли підношення Мадонні в сльозах – і це були різні дамські штучки: весільні сукні, ювелірні вироби із срібла та інші прикраси), а також Музей святкового вбрання священиків.

Собор Пресвятої Діви Марії Апаресидської: новаторство нашого часу

Цей кафедральний католицький собор у місті Бразилія (столиця Бразилії) – втілення вишуканості, повітряної легкості і витонченої простоти. Його звели 1970 року.Фото about-planet.ru

Неймовірна будівля заввишки 40 метрів – яскравий приклад модернізму в архітектурі. Складається костьол із 16 гіперболоїдних колон зігнутої форми, поєднаних вітражами. Загалом конструкція втілює руки, зведені до неба. Внутрішній простір залитий світлом – це створює відчуття особливої натхненності і легкості, можливо, навіть посилюючи духовне просвітлення від відвідин храму. Але потрапити в головне приміщення Собору Пресвятої Діви Марії Апаресидської ви зможете, тільки якщо пройдете через довгий темний коридор – це значно підсилює ефект «просвітлення».50918e400d99e4e42dfde999305d449d.jpgФото pinterest.com

Автор дивовижного проекту – Оскар Німейєр. 1988 року його роботу було відзначено Прітцкерівською премією за інноваційний характер ідей.

Головне фото thousandwonders.net

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Закрыть
Outlook facebook page