RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2

На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2

Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...

Сінгапур

У південно-азійських країнах багаті на вітаміни і мінерали морепродукти на першому місці в раціоні місцевих. Напевно, через це люди там живуть і довше й ефективніше, примудряючись багато працювати й активно відпочивати. Тому, коли зголоднієте, прогулюючись вулицями Сінгапуру, шукайте не звичний для ока і шлунка фаст-фуд, а яскраві візки, наповнені неймовірно поживним і корисним чилі-крабом. Мешканця морів та океанів засмажують з овочами і яйцями в кисло-солодкому соусі. Місцеві просто обожнюють цю страву, придуману в 50-х роках минулого століття жінкою-кулінаром Шер Ям Тянь.Фото fishki.net

Тель-Авів, Ізраїль

За ізраїльськими ласощами вирушимо на вулицю Фрішман міста Тель-Авів. За відгуками мешканців міста, саме там готують дуже смачний на Близькому Сході, а значить і в світі, сабич. Від піти, наповненої хумусом, яйцями, соком манго, соусами, салатом, солоними огірками і головним інгредієнтом – смаженими на грилі баклажанами, просто неможливо відірватися.Фото excursiopedia.com

Китай

На території практично всієї країни чи не найпопулярнішою вуличною стравою вважаються коники-стрибунці на спажках. При вигляді такого букету у більшості європейців зазвичай виникає блювотний рефлекс. Але тих, хто наважиться-таки скуштувати делікатес, китайці починають поважати. Цих комах жителі Піднебесної здавна вживають у їжу, бо вони містять протеїн і білки, тому вельми поживні, що важливо для працелюбного народу. І ми вас заспокоїмо: в кафе і забігайлівках подають коників, яких спеціально вирощують на фермах-плантаціях, тож вони максимально стерильні.20655510636_0f2fab3c26_b.jpg
Photo hiveminer.com

Найробі, Кенія

В африканських країнах шикувати не прийнято, тому найпопулярніша їжа там зазвичай і найдоступніша за ціною. На вулицях Найробі повно невеликих лоточків, де всі охочі ласують самбусою – пиріжками, відомими на інших континентах як самса. Кенійці вирішили не обмежуватися м'ясом як основною начинкою, тому їхня страва може бути і з горохом, і з цибулею, і з сочевицею, тобто з тим, що Бог пошле. До речі, туристи з країн колишнього Союзу дуже дивуються, коли бачать на прилавках майже класичні пиріжки.Фото upload.wikimedia.org

Дивіться також: На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу

Роттердам, Нідерланди

Голландці мало не примушують всіх, хто живе у Північній Європі, повірити, що саме вони вигадали готувати з оселедця вуличну їжу. Назвавши свою страву Hollandse Nieuwe, жителі Країни тюльпанів неабияк пишаються своїм делікатесом. Скандинави особливо і не сперечаються з цим і просто продовжують насолоджуватися свіжою рибкою. Її найчастіше подають у хрусткій булочці, гарненько приправивши цибулею і спеціями, залежно від яких вона стає або солодкою, або кислою, або гострою. Нідерландські гурмани і знавці особливо радять вживати оселедець з травня до червня, коли вона максимально «досягла кондиції». А ще рекомендують запасатися рідиною, бо потім дуже вже сушить.Фото jojoscope.com

Оттава, Канада

Улюблений street food багатьох канадців називається "Путін" (Poutine) – це картопля фрі, рясно полита підливою і заправлена кислим сиром. Саме ж слово, що символічно, перекладається як «безлад». Ця древня народна закуска згадується в багатьох місцевих легендах і казках як диво-ласощі, які не раз додавали героям потрібних їм сил.Фото farm4.staticflickr.com

Штат Баїя, місто Сальвадор, Бразилія

Ми навмисно максимально точно вказали місце, де люди не уявляють своєї їжі без акараже – шедевра, завезеного до Бразилії з Африки. Цей апетитний «бургер» складається із коржів зі смаженого гороху, щедро наповнених листям салату, пастою з кеш’ю, помідорами, часником і, звісно ж, морепродуктами. У Сальвадорі, що на північному сході країни, сформувалася ціла субкультура людей, найчастіше жінок, які готують акараже – вони вирізняються ситцевими сукнями, намистами і хустками. Якщо покопатися у їхньому родоводі, то виявиться, що жінки є нащадками рабів з Чорного континенту, тому готувати цю страву у них в крові. Про самі ж ласощі знає вся країна, тому сюди частенько навідуються не тільки гурмани, а й науковці-культурологи, які вважають акараже найважливішою частиною культури африканців у Бразилії.Фото livejournal.com

Головне фото livejournal.com

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Гетто світу: індійський квартал Сінгапура
Сінгапур зі щільною заселеністю, тропічним кліматом і фруктовими деревами на центральних вулицях, що відбиваються у склі хмарочосів, сам по собі є вельми колоритним та яскравим містом. Та один з його кварталів, який місцеві називають Маленькою Індією, поза сумнівами, найбільш мальовничий.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
Історія вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Макулеле: танцюють – аж іскри летять!
Коли перші переселенці з Африки навідалися до Бразилії, вони привезли запальні дійства в країну, що жила за принципом «Життя – це карнавал». Як пояснювали жителі Африки, танок маку леле з’явився в середовищі, де раби змушені захищатися від посягань господарів. А тому в народі майстрували палиці і ножі, причому зброю тримали в руках навіть під час танців…
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
ФОТОПРОЕКТ: Багатогранний Сінгапур
Сьогодні в нашій добірці неймовірний Сінгапур - місто-держава, розташована на островах у Південно-Східній Азії. Знайомимося з ним через об'єктив Віталія Шаравари фотографа, який подорожує по світу, знімаючи найнеймовірніші місця!
Гетто світу: китайський розмах у Сан-Франциско
Ми продовжуємо серію матеріалів про національні гетто. Сьогодні OUTLOOK розповість про найбільший етнічний анклав американського міста Сан-Франциско – про місцевий Чайна-таун, або Китайський квартал, якому, гарантуємо, є чим вас здивувати!
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Стукіт історії по голландській бруківці
Відрізки життя прийнято рахувати парами стоптаного взуття. Так чимчикуєш собі роками, відкриваючи нове та споглядаючи старовинне. І коли шкіряні черевики починають муляти ноги, то чомусь мимоволі згадуєш здоровенні дерев’яні шкарбани, випадково знайдені за пічкою у полтавської прабабці. То ніби привіт від самої пані Голландії. Бо хто ж не чув про голландські кломпи!
Найробі: тепер я бачив усе
Унікальна природа, головний тектонічний розлам планети, фламінго, жирафи й гепарди на відстані витягнутої руки – про це і багато іншого в нашому новому матеріалі про столицю Кенії Найробі та її околиці.
Чайні імперії світу
Мало хто з нас, заварюючи собі улюблену кружечку чаю, замислюється, а звідки до нашої кухні дістався саме цей напій? Звісно, стереотипно ми знаємо, що, мабуть, із Індії чи Китаю, але насправді – не факт. У світі близько 30-ти країн серйозно займаються саме чаєм, і всередині цього співтовариства вимальовується дуже чітка ієрархія, котру очолює так звана «Велика чайна сімка».
Зоо-Азія: крокодили, бегемоти і зелений папуга
Однією з найбільших насолод, окрім одвічного споглядання за вогнем, що горить, стрімкою водою і людиною, яка працює, є спостереження за життям і поведінкою тварин. І на цей момент усі ваші мрії зводяться до елементарного – доторкнутись до когось м’якого і зрозуміти мову, переклад якої не знайти в жодному зі словників.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Закрыть
Outlook facebook page