RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Алжир

Що вони їдять: Алжир

OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.

Говорячи про алжирську їжу, слід розуміти, що мова піде не тільки про кухню конкретно цієї країни, а й про кулінарні особливості Магрибу в цілому. Туніс, Алжир і Марокко, які розкинулися на півночі африканського континенту, сформували політико-культурний простір, означений дослідниками терміном «Магриб». Цей регіон примітний тим, що до Європи звідси набагато ближче, ніж до деяких країн Чорного континенту. І це наклало відбиток як на менталітет місцевих жителів, так і на кухню, яка є важливим елементом національного характеру.

Певно, що в Алжирі є окремі специфічні страви, та загалом їжа схожа. Спільною є тенденція до змішування африканських і європейських продуктів. Після того, як французи почали відігравати помітну роль у Магрибі, на тамтешніх базарах стали з'являтися такі раніше небачені продукти, як, скажімо, цвітна капуста і багет, що його століттями замінювали всілякі коржі. Тож сьогоднішнє алжирське меню не можна уявити без цих продуктів.

Крім європейських запозичень, тамтешня кухня славиться величезними африканськими порціями, адже проблеми голоду все ще актуальні в наш час. Тому, якщо житель цього континенту сідає за стіл, він має наїстися досхочу, бо ніхто не знає, коли наступного разу випаде така нагода. У перші дні свого перебування тут туристи дивуються кількості наїдків на своїх тарілках, утім, мало хто не доїдає, оскільки все дуже смачне і незвичне.0c43930909fda585ae4e984d08e1a60c.jpg
Фото pinterest.com

Найважливішою складовою алжирських страв є всілякі спеції і трави. Імбир, аніс, кориця, мускат, куркума, коріандр, кмин – це не просто гарні східні слова, це інгредієнти, які неодмінно мусять бути на кожній кухні. А щоб ці пікантні та гострі прянощі краще засвоювались, алжирці п'ють багато м'ятного чаю, міцну «мавританську» каву з гущею і просто воду, яку в Африці складно переоцінити. Що цікаво, магрибські самовари, які прикрашають і кафе і звичайні квартири, дуже схожі на російські. У 19 столітті під час нескінченних російсько-турецьких війн пошкоджені царські кораблі, щоб не потрапити на ворожу землю, допливали до африканського берега. Там їх рихтували, а паралельно відбувався культурний і натуральний обмін між слов'янами та африканцями. За допомогу в ремонті росіяни навчили алжирських майстрів робити самовари.

Головними стравами тут є: кус-кус – пшенична або манна крупа, приготована на парі, зі всілякими наповненнями, м'ясне рагу таджин, томатний суп харісса, салат з овочами і яйцями шакшука, густий і наваристий сільський суп шорба та різні варіації смаженого й тушкованого м'яса. Наявність виходів до моря робить алжирську кухню значно багатшою порівняно з іншими на континенті. Крім традиційних бобових, овочів і фруктів, там готують багато риби і морепродуктів, які практично не поступаються за популярністю м'ясу.Фото pinterest.com

Серед десертів можна виділити фініки в меді, печиво в сиропі та найпопулярніші солодощі рфіс – повітряні тістечка, які роблять з манки і запивають компотом. Вони зовсім не схожі на європейські аналоги – дуже густі, з горіхами і збитими вершками. Алкоголь, як і в решти мусульман, не в пошані – якщо тут і випивають, то не більше двох-трьох келихів місцевого рожевого вина.

Є, звісно, і зовсім екзотичні хіти алжирської кухні. Наприклад, в'ялена сарана і верблюжатина. На підтвердження корисності і правильності такої їжі місцеві полюбляють цитувати пророка Магомета, який одного разу заявив, що «хто не їв м'яса верблюдиці і сарани, той не з мого народу!» Сарану ласкаво називають «креветкою пустелі», а про перетравлення верблюжатини у власному шлунку кажуть, що «це ангели співають».algerian-olive-chicken-and-meatball-tagine.jpgФото chefindisguise.com

Сьогодні на вулицях алжирських міст активно торгують і вуличною їжею і фаст-фудом. Відомі нам чебуреки називають буреками, а шаурму шавармою. Місцеві жителі й туристи їдять їх із задоволенням. Усе цілком звичне на смак, хіба що спецій і прянощів забагато. Трохи дивно, що всілякі транснаціональні франшизи західного фаст-фуду на кшталт «Макдональдсу» чи «Бургер Кінг» тут геть не приживаються. Та якщо ті ж таки гамбургери або картоплю фрі готують у типово арабському кіоску, доведеться постояти в черзі – такий собі національний знак якості. Практично всі вуличні десерти французькі – вафлі та млинці з бананами, а от морозиво – своє і неймовірно смачне, особливо в курортних містах.1b5dccef5bd845bcb669280732f7f8c6.jpg
Фото pinterest.com

Загалом, алжирці вельми люблять попоїсти. Їхнім жінкам непристойно бути худими, тому з давніх-давен і донині зберігся обряд, який перекладається як «відгодівля нареченої», коли дівчаток підліткового віку готують до весілля і буквально загодовують кульками з борошна, замоченими в молоці та маслі, та іншими калорійними стравами. Якщо мамі не вистачає духу змушувати власну доньку поглинати їжу у неймовірних кількостях, то вона віддає свою дитину в чужу родину, а натомість бере їхню дівчинку на таке «виховання».

Все-таки Схід – річ тонка, як не крути, але і неймовірно смачна!

Головне фото food52.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Алжир – яскравий птах Магрибу
Оригінальний пам’ятник королеві Африки і французький шарм, підвісні пішохідні мости над безоднею і пустеля Сахара, джерела з киплячою мінеральною водою і руїни часів Візантії – все це може бути зібране разом тільки в одній країні світу, і ця країна – Алжир. Арабське прислів’я твердить: Магриб – це птах, тіло котрого Алжир, праве крило – Туніс, а ліве – Марокко.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Закрыть
Outlook facebook page