RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Перу

Що вони їдять: Перу

Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.

Нарахувавши кілька тисяч назв, вони просто махнули рукою на подальші підрахунки і вписали місцеву їжу, забувши про традиційну точність. Загалом усі, хто прямує у Перу, можуть бути спокійні – від голоду тут померти неможливо, і кожен знайде щось, що сподобається саме йому.Фото static1.squarespace.com

Причому йдеться не тільки про шлунок, а й про кишеню. У цілому обід в туристичному місці у пристойному закладі обійдеться в 10-12 доларів на одну людину. Корисна порада: навіть якщо ви дуже зголодніли, не поспішайте з великим замовленням, оскільки приготовлена для вас страва може перевершити ваші сподівання як за смаковими властивостями, так і за розміром порції – їсти тут прийнято багато, особливо в обід. На одній тарілці можуть опинитися одночасно риба/м'ясо, картопля, солодка картопля, квасоля і багато рису.Фото aquaexpeditions.com

Що стосується картоплі, то тут латиноамериканцям взагалі немає рівних. Самі перуанці хваляться, що їм відомі близько 4000 сортів цієї культури, і тільки місцеві жителі розуміються на тому, який сорт найбільше пасує для того чи іншого способу приготування страви. Не меш важливу роль у раціоні відіграє кукурудза. Місцеві селяни вирощують понад 50 сортів кукурудзи, котру, на думку істориків, люди, що проживають на цій території, вміли вирощувати ще 5 тисяч років тому. Кукурудзу тут не тільки їдять вареною, разом із солоним сиром чи як гарнір – також із неї роблять кашу масаморра, спеціальний компот чичаморада і навіть слабоалкогольне пиво.Фото spicedroots.com

Однією з відомих страв, котрими славиться ця країна, є севіче – свіжа риба, маринована в лимонному соку з цибулею. Також одна з особливостей – традиційна смажена на рожні морська свинка, справжня диковинка для закордонних туристів. Традиція її приготування криється в далеких часах мудрих інків. Місцеві жителі на вихідні спеціально виїжджають за місто, щоб насолодитися смаком цього свіжоприготовленого м’яса, хоча і у містах можна знайти ресторани, котрі спеціалізуються на приготуванні цієї ніжної страви, що нагадує кролика. Дуже популярні курка, свинина, а ще – м'ясо альпаки.Фото 1.bp.blogspot.com

Місцеве населення не вважає хліб всьому головою, тут на «аперитив» подають кукурудзу або смажену квасолю. Тому, якщо ви хочете, щоб вам його подали, скажіть про це офіціанту. Неодмінно слід покуштувати круглі хлібні коржі, порожні всередині із солодкувато-прісним смаком. Їх продають на ринку буквально за копійки і подають до сніданку, оскільки їх дуже зручно використовувати для бутербродів.Фото static.cntraveller.ru

Важливим для місцевого раціону десертом вважають Манхар Бланко – солодку молочну пасту, котру використовують як начинку для випічки, так і як повноцінну страву, що завзято їдять ложками. Ще одні популярні солодощі – Пікаронес, яскравий приклад змішування латиноамериканської та іспанської кухонь. Від цих гарбузово-картопляних ковбасок у цукровій пудрі й сиропі за вуха не відтягнути.Фото img-s1.onedio.com

Перу – це країна, де за будь-якої пори року можна насолодитися смаком натуральних щойно зібраних фруктів і ягід. Кавуни, дині, папайя, банани, маракуя, черемоя, виноград якщо і не ростуть в обраному для відпочинку регіоні, їх обов’язково привезуть з іншої частини країни. Держава витягнута вздовж Тихого океану, тому будь-якої пори року тут неодмінно знайдуться тепло і волога, необхідні для вирощування фруктів і овочів. До речі, для любителів авокадо ця країна – рай. Те, що в європейських магазинах продається дорого, місцевими жителями і не вважається «хорошим авокадо». Авокадо має бути темним, у міру цупким і достатньо м’яким (достатній ступінь м’якості зрозумілий тільки місцевим).Фото wariquenyc.com

Переходимо до напоїв. Варто сказати, що воду слід купувати у магазинах чи кіосках, пити з-під крану категорично заборонено. Із традиційного місцевого питва треба скуштувати Інка-колу, напій жовтого кольору, котрий поверне туристів із пострадянських країн у дитинство і нагадає про ситро «Буратіно». Національний алкогольний коктейль, обов’язковий для дегустації – піско-сур – готується із соку лайма, піско (місцевої виноградної горілки в середньому 35-50 градусів міцності), збитого яєчного білка і льоду. Зверху напій посипають корицею і подають для розігріву апетиту. Важливо пам’ятати, що Перу – один із найбільших виробників кофе. Утім, парадокс: самі перуанці не володіють хорошими технологіями обсмажування і приготування. Будьте готові, що в ресторані на сніданок вам подадуть кавовий екстракт, а в деяких кафе вам із гарячих напоїв запропонують тільки чай із коки, анісу чи ромашки.Фото seriouseats.com

Цікавий факт, але Перу – єдина країна у світі, де офіційно дозволяють вирощувати і використовувати листя коки. Основні плантації віддано компанії CocaCola, але на будь-якому ринку їх повно. Місцеві жителі жують листя і п’ють чай із листя коки постійно. Також чай із листя, схожого на лавровий лист, пропонують туристам для акліматизації на високогір’ї. Цей збадьорюючий напій здатний творити дива: він тонізує і повертає до життя, нормалізує тиск. Саме листя коки повсюдно використовують місцеві шамани з ритуальною метою, вважаючи цю рослину священною. Вони вірять, що «мама кока» дає благословення і з її допомогою можна передбачати майбутнє.

Головне фото gq.ru

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Озеро Тітікака та його острови: друга чакра Землі
Ми продовжуємо наш цикл оповідань і дорожніх нотаток Ії Зайцевої про Перу. Сьогодні вашій увазі пропонуємо матеріал, присвячений легендарному озеру Тітікака. Озеро Тітікака овіяне загадками і таємницями. Передусім дивує сам факт існування озера, та ще й рекордсмена, на висоті 3811 метрів. Воно – найбільш високогірне прісноводне і судноплавне озеро у світі.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Закрыть
Outlook facebook page