RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Перу

Що вони їдять: Перу

Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.

Нарахувавши кілька тисяч назв, вони просто махнули рукою на подальші підрахунки і вписали місцеву їжу, забувши про традиційну точність. Загалом усі, хто прямує у Перу, можуть бути спокійні – від голоду тут померти неможливо, і кожен знайде щось, що сподобається саме йому.Фото static1.squarespace.com

Причому йдеться не тільки про шлунок, а й про кишеню. У цілому обід в туристичному місці у пристойному закладі обійдеться в 10-12 доларів на одну людину. Корисна порада: навіть якщо ви дуже зголодніли, не поспішайте з великим замовленням, оскільки приготовлена для вас страва може перевершити ваші сподівання як за смаковими властивостями, так і за розміром порції – їсти тут прийнято багато, особливо в обід. На одній тарілці можуть опинитися одночасно риба/м'ясо, картопля, солодка картопля, квасоля і багато рису.Фото aquaexpeditions.com

Що стосується картоплі, то тут латиноамериканцям взагалі немає рівних. Самі перуанці хваляться, що їм відомі близько 4000 сортів цієї культури, і тільки місцеві жителі розуміються на тому, який сорт найбільше пасує для того чи іншого способу приготування страви. Не меш важливу роль у раціоні відіграє кукурудза. Місцеві селяни вирощують понад 50 сортів кукурудзи, котру, на думку істориків, люди, що проживають на цій території, вміли вирощувати ще 5 тисяч років тому. Кукурудзу тут не тільки їдять вареною, разом із солоним сиром чи як гарнір – також із неї роблять кашу масаморра, спеціальний компот чичаморада і навіть слабоалкогольне пиво.Фото spicedroots.com

Однією з відомих страв, котрими славиться ця країна, є севіче – свіжа риба, маринована в лимонному соку з цибулею. Також одна з особливостей – традиційна смажена на рожні морська свинка, справжня диковинка для закордонних туристів. Традиція її приготування криється в далеких часах мудрих інків. Місцеві жителі на вихідні спеціально виїжджають за місто, щоб насолодитися смаком цього свіжоприготовленого м’яса, хоча і у містах можна знайти ресторани, котрі спеціалізуються на приготуванні цієї ніжної страви, що нагадує кролика. Дуже популярні курка, свинина, а ще – м'ясо альпаки.Фото 1.bp.blogspot.com

Місцеве населення не вважає хліб всьому головою, тут на «аперитив» подають кукурудзу або смажену квасолю. Тому, якщо ви хочете, щоб вам його подали, скажіть про це офіціанту. Неодмінно слід покуштувати круглі хлібні коржі, порожні всередині із солодкувато-прісним смаком. Їх продають на ринку буквально за копійки і подають до сніданку, оскільки їх дуже зручно використовувати для бутербродів.Фото static.cntraveller.ru

Важливим для місцевого раціону десертом вважають Манхар Бланко – солодку молочну пасту, котру використовують як начинку для випічки, так і як повноцінну страву, що завзято їдять ложками. Ще одні популярні солодощі – Пікаронес, яскравий приклад змішування латиноамериканської та іспанської кухонь. Від цих гарбузово-картопляних ковбасок у цукровій пудрі й сиропі за вуха не відтягнути.Фото img-s1.onedio.com

Перу – це країна, де за будь-якої пори року можна насолодитися смаком натуральних щойно зібраних фруктів і ягід. Кавуни, дині, папайя, банани, маракуя, черемоя, виноград якщо і не ростуть в обраному для відпочинку регіоні, їх обов’язково привезуть з іншої частини країни. Держава витягнута вздовж Тихого океану, тому будь-якої пори року тут неодмінно знайдуться тепло і волога, необхідні для вирощування фруктів і овочів. До речі, для любителів авокадо ця країна – рай. Те, що в європейських магазинах продається дорого, місцевими жителями і не вважається «хорошим авокадо». Авокадо має бути темним, у міру цупким і достатньо м’яким (достатній ступінь м’якості зрозумілий тільки місцевим).Фото wariquenyc.com

Переходимо до напоїв. Варто сказати, що воду слід купувати у магазинах чи кіосках, пити з-під крану категорично заборонено. Із традиційного місцевого питва треба скуштувати Інка-колу, напій жовтого кольору, котрий поверне туристів із пострадянських країн у дитинство і нагадає про ситро «Буратіно». Національний алкогольний коктейль, обов’язковий для дегустації – піско-сур – готується із соку лайма, піско (місцевої виноградної горілки в середньому 35-50 градусів міцності), збитого яєчного білка і льоду. Зверху напій посипають корицею і подають для розігріву апетиту. Важливо пам’ятати, що Перу – один із найбільших виробників кофе. Утім, парадокс: самі перуанці не володіють хорошими технологіями обсмажування і приготування. Будьте готові, що в ресторані на сніданок вам подадуть кавовий екстракт, а в деяких кафе вам із гарячих напоїв запропонують тільки чай із коки, анісу чи ромашки.Фото seriouseats.com

Цікавий факт, але Перу – єдина країна у світі, де офіційно дозволяють вирощувати і використовувати листя коки. Основні плантації віддано компанії CocaCola, але на будь-якому ринку їх повно. Місцеві жителі жують листя і п’ють чай із листя коки постійно. Також чай із листя, схожого на лавровий лист, пропонують туристам для акліматизації на високогір’ї. Цей збадьорюючий напій здатний творити дива: він тонізує і повертає до життя, нормалізує тиск. Саме листя коки повсюдно використовують місцеві шамани з ритуальною метою, вважаючи цю рослину священною. Вони вірять, що «мама кока» дає благословення і з її допомогою можна передбачати майбутнє.

Головне фото gq.ru

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
А ви знали...?
Фарби, які роблять картини незабутніми... Емоції, які додають скульптурам душі... Різнобарвна краса, створена природою... Про все ми хочемо вам сьогодні розповісти!
Озеро Тітікака та його острови: друга чакра Землі
Ми продовжуємо наш цикл оповідань і дорожніх нотаток Ії Зайцевої про Перу. Сьогодні вашій увазі пропонуємо матеріал, присвячений легендарному озеру Тітікака. Озеро Тітікака овіяне загадками і таємницями. Передусім дивує сам факт існування озера, та ще й рекордсмена, на висоті 3811 метрів. Воно – найбільш високогірне прісноводне і судноплавне озеро у світі.
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Закрыть
Outlook facebook page