RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Україна

Що вони їдять: Україна

Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.

Щедра та еклектична українська кухня нагадує полотна імпресіоністів: соковиті мазки польських, угорських, німецьких і тюркських запозичень утворюють виразний малюнок, віртуозно зіграний на тремтливій струні настрою, посилений обертонами асоціацій і вражень. Багатоступенева термообробка продуктів, властива українській кулінарній традиції, частково компенсує обмежену палітру смаків і сільську простоту основних страв, дозволяючи кожному компоненту прозвучати на повну, не затьмарюючи провідного мотиву. М'ясо та овочі спочатку обсмажують на повільному вогні, потім пасерують і тушкують у посудині з товстими стінками, що забезпечує рівномірне прогрівання суміші.Фотоpervak-59f96421e2998.jpgФото cf.ua

Українська кухня відносно молода: її специфічні риси почали складатися ще в XVII-XVIII столітті, проте повністю оформилися лише до середини XIX століття. Оскільки чималу частину населення України становили селяни, які важко працювали фізично, в їхньому раціоні переважали калорійні продукти: пшоняна, гречана і просяна крупа, зернобобові культури, випічка, прісні борошняні вироби, жирна свинина і, певна річ, сало – універсальний енергетичний ресурс, придатний до вживання в сирому, солоному, копченому або топленому вигляді.

Традиційний український обід починався з густого наваристого червоного борщу, до якого входили близько двадцяти інгредієнтів. Раніше його готували тільки в неділю і на свята. У трудові будні наші пращури споживали простіші, легкі у приготуванні страви. На південному сході варять куліш – чумацьку юшку з пшоном, щедро заправлену салом. Шанувальникам гострих страв напевно сподобається черкаський капусняк з цибулею чи знаменитий вінницький годзь – розсольник на міцному кістковому бульйоні, присмачений лісовими грибами, рисом і селерою.

Читайте також: На подіумі: Україна

На Запоріжжі ще пам'ятають рецепти старовинних страв з козацького казана. Не панікуйте, якщо в ресторанному меню виявите загадкову страву з назвою «рябко» – мова йде не про невинно вбитого дворняжку, а про дуже смачну юшку на житньому борошні, розведену молоком, у яку додають м'ясо, шкварки, рибу або раків. На закуску були потапці – сухарики з часником і цибулею, житні коржі-загреби чи лемішка – пісна запіканка або каша з гречаного борошна на олії чи смальці, яку за декілька хвилин перед тим, як зняти з вогню, заливали конопляним або маковим молоком. Сучасних екстремалів, на жаль, не потішимо, адже в наш час лемішку подають тільки з кефіром.c2ed510bfd875455defb71b9bf6a9a9b.jpg
Фото bzh.life

На друге українці приберігали м'ясо, запіканки й борошняні вироби з дріжджового тіста, відварені в супі чи бульйоні. Крім загальновідомих галушок, на Полтавщині у пошані пундики – тонкі кружальця, замішані на кислому молоці та наспіх підрум'янені на сковорідці з цибулею і шкварками. До слова, класичний полтавський рецепт галушок передбачає м'ясну або курячу начинку, а не звичне для нас сирне тісто – такі галушки називалися «ледачими» й кидали тінь на репутацію кухарки. Оспівані Гоголем вареники наші предки підгледіли у турків, замінивши не дуже популярну баранину начинками з капусти, сиру та печериць, а на Тернопільщині замість вареників ліплять гречаники.

Читайте також: 10 фактів про Україну

Для кращого засвоєння важкі м'ясні страви вживають з овочевими гарнірами – буряком, капустою, ріпою, редисом, огірками й томатами. Класичним прикладом може бути печеня – зі свининою, шкварками та овочами, запечена в горщиках або у хлібній тарілці. На Закарпатті вам запропонують човлент – окіст або грудинку з перловкою, квасолею і паприкою. А от картопля так і не стала для українців другим хлібом: навіть картопляне пюре рекомендується присмачувати квасолею, горохом, квашеною капустою чи тертою морквою. На Галичині так готують чинахи – копчені свинячі реберця, перекладені шарами товчених бобів і печеної картоплі.

Пристрасть до рубленого м'яса Україна через Польщу перейняла в Німеччини. На свята господині намагаються подати до столу якомога більше різноманітних наїдків: битки-крученики з капустяною, морквяною, грибною чи сирною начинкою, січеники – пласкі коржі з м'ясного або овочевого фаршу, рулети-завиванці, саморобну ковбасу і кров'янку. У західних регіонах також можна скуштувати кендюха – шлунок поросяти, начинений м'ясним фаршем.Depositphotos_76978825_s-2019.jpg
Фото forumdaily.com

Вітчизняна гастрономія не розчарує і ласунів, яких застілля без десерту не тішитиме. Влітку настає сезон солодких вареників з вишнями, медом і маком, а довгими зимовими вечорами добре смакують коржі, сирники, вергуни («український хмиз») і соложеники – яєчні млинці з вершками. Приймаючи дорогих гостей, хлібосольні господарі неодмінно почастують улюбленою настоянкою на запашних травах, вогненною горілкою з перцем для чоловічої розмови, а прекрасних дам духмяною ягідною наливочкою.

Головне фото kievcheckin.com

Вам это будет интересно:
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Українські Сади Семіраміди
Вы колись помічали, як манять парки, коли надворі стає тепліше? І що відбувається, коли раптом опиняєшся там? Час завмирає, а всередині тебе щось починає пульсувати. Пропонуємо відвідати разом з OUTLOOK найкрасивіші парки України, з яких ви вийдете оновленими.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Новий Почесний Президент Харківського Дипломатичного клубу
24 травня у Харківському дипломатичному клубі відбулась інагурація його Почесних Президента та членів. У заході взяли участь почесні консули в Харкові Бразилії, Австрії, Словенії, Словаччини, Чорногорії, Грузії, Індонезії, Туреччини, в.о. міського голови Харкова​ Ігор Терехов...
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Квіткові долини світу
Квіткові поля і долини вражають і приваблюють увагу найвибагливіших поціновувачів прекрасного. Різнокольорові розсипи духмяних рослин прикрашають простори майже в кожній країні, у найвіддаленіших між собою частинах світу. Ми пропонуємо кілька варіантів таких квіткових килимів на будь-який смак.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія однієї вулиці: проспект Дмитра Яворницького
Матеріалом про головну вулицю міста Дніпра, проспект Дмитра Яворницького, ми продовжуємо наш цикл, присвячений історіям вулиць. Проспект Дмитра Яворницького – це не просто центральна і найважливіша вулиця Дніпра, він є ще й уособленням багатовікової історії міста.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Закрыть
Outlook facebook page