RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Португалія

Що вони їдять: Португалія

Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.

Популярна серед іноземців думка, нібито Португалія – це продовження Іспанії, в корні хибна, особливо коли йдеться про національну кухню. Якщо в таких «зовнішніх» атрибутах, як погода, архітектура і неквапливий південний спосіб життя, ці країни справді схожі, то щодо їжі, тут кожен сам за себе, і де смачніше – відповідь індивідуальна. У минулому серйозні колоністи, португальці намагалися брати від своїх заморських територій по максимуму, і це стосувалося не тільки природних копалин чи золота, але й гастрономії. Саме подібна тенденція і перетворила місцеву кухню, загалом цілком традиційну європейську, в дещо екзотичну, а наявність неймовірних водних просторів – ще й у корисну.

Окрім всіляких морепродуктів, головний елемент раціону – картопля. Вона буквально у всіх стравах, навіть у вуличних хот-догах. Тому, хто саме на території Старого Світу головний споживач «потато», білоруси чи португальці, ще належить з’ясувати. Слідом нею іде м’ясо, способів приготування якого, либонь, стільки, скільки і самих жителів. Найбільш поширені стейки із яловичини і свинини, котрі неодмінно подають разом із салатами і просто овочами, навіть якщо вони не вказані у меню. Але це все в загальних рисах, тепер пройдемося по головних стравах.tumbet_98868_16x9.jpgФото bbc.co.uk

Бакаляу – не лише звучить приємно, але й поїдається з неймовірною швидкістю. Так ласкаво тут називають смажену атлантичну тріску, приготовлену в солодкуватому соусі і цибулі. Буквально тане в роті, причому місцеві можуть її їсти, здається, тричі на день. Раніше її вважали їжею бідняків, та в наші дні і незаможні люди, і багаті не відмовляють собі в задоволенні влаштувати за її допомоги рибний день. Чудово йде під біле вино чи під «зелене» - газеллу, геть молоде біле, що навіть береться бульбашками у келиху. Подають, як ви вже могли здогадатися, з картоплею, найчастіше смаженою.Bacalhau-Moda-do-Rancho.jpgФото viagemegastronomia.com.brv

Є ще одна страва, в яку без тями закохані місцеві жителі –традиційний суп Калдо Верде. Його інгредієнти – капуста, цибуля, часник, ковбаска чорисо, що додає пікантний присмак, і, звичайно, всюдисуща «потато». Наливають його в невеликі тарілки, бо у Португалії перша страва – це скоріше аперитив, розігрів шлунку перед чимось суттєвим, тому, щоб лишити місце для чогось іншого, супу наллють мало і в кафе, і за домашнім обідом. Імовірно, тому, що, приміром, у Порту чи його околицях вам ніяк не уникнути дегустації її величності Францезіньї – велетенського бутерброда, який можна скуштувати тільки у північних регіонах.caldo-verde-1-of-4.jpgФото tarasmulticulturaltable.com

Кажуть, після переможної війни в Африці з французами за колонії португальці отримали не тільки території, а й цю неймовірну страву, яку можна сміливо замовляти на двох. Адже якщо «розібрати» її на складові, то стане зрозуміло: там помістився цілий арсенал поживних продуктів, а саме Францезінья. Два шматочки хрусткого хліба, між якими апетитний стейк, з двох боків прикрашений шинкою – це ядро, залите згори сиром, яйцем і гострим соусом. Найчастіше його подають з порцією самі знаєте чого – це щоб гість напевно луснув. Культовим місцем у цьому плані вважають кафе «Сантьяго» у Порту. Туди можна потрапити або за записом, або у порядку живої черги, але простояти доведеться до півгодини, а увечері – ще більше. Утім, воно того варте.Francesinhas-TC-4.jpgФото teleculinaria.pt

Наступного дня напевно захочеться чогось полегше, і тоді відмінно підійде фейжоада, що потрапила сюди з далекої Бразилії. Якщо сказати стисло, це квасоля з м’ясом, але стисло не вийде, бо саме такою смачною вона стає завдяки латиноамериканським спеціям і борошну маніоки. Запікають її у глиняних горщиках і подають разом з апельсинами і перцем. Як вирішите спробувати, не слід про це кричати на вулиці, бо «фейжоада» – на сленгу має значення ще й чорношкірих рабів. А в кожного третього португальця африканські корені.Feijoada-à-Portuguesa-CHPS-00009.jpgФото teleculinaria.pt

Переходимо до традиційних солодощів – повітряних паштейш (головне фото), кошиків із листкового тіста і найніжнішого крему, посипаних пудрою і корицею. Вони, можливо, мають і не найпривабливіший вигляд, але на смак просто божественні. Печуть їх на кожному кутку і в кожній квартирі. Перебуваючи в Лісабоні, просто не можна не з’їздити п’ятнадцятим трамваєм із центру в старовинний район Белем. Саме там, неподалік від чудової набережної, розташована легендарна пекарня, де з 1837 року готують найсмачніші у світі паштейші. Згідно з корпоративною таємницею, рецепт знають не більш як троє працівників, тому кухня буквально «відрізана» від зали. Хай вас не бентежить довжелезна черга: обслуговують там швидко, тому через якихось десять хвилин отримуєш справді чудову винагороду. Цей класичний десерт буде до смаку навіть тим, хто взагалі не їсть солодкого, а от скільки таких кошиків уминають ласуни – важко навіть уявити. Тим більше, у двох кроках розташований Старбакс із смачною кавою і парк з краєвидом на затоку і міст 25-го квітня…

Якщо загалом говорити про португальську кухню, вона асоціюється передусім із ситістю. У місцевих кафе не прийнято просто сидіти, там обов’язково слід їсти, хоча, звичайно, стильні концептуальні заклади, де люди п’ють смачну каву і розмовляють, зустрічаються у богемних районах Лісабона і Порту. Але переважно кафе і ресторанчики – це місця, куди португальців приводить шлунок, тому сміливо можна заходити у будь-який заклад, навіть у зовні геть непоказний. Що на перший погляд здивує – це те, що в 90% випадків на стіл напевно не поставлять ні сіль, ні перець, ні серветницю, зате оливкової олії та оцту – хоч залийся, графини вже стоять. Тамтешні офіціанти вкрай ненав’язливі, тому, якщо ви визначилися зі стравою, їх краще покликати, оскільки вони не будуть підбігати щохвилини, дратуючи клієнта. Це стосується і брудного посуду: з’ївши якусь страву, слід просити, щоб тарілку прибрали, інакше вона так і простоїть на столі.DSCF5510.jpgФото blog.emanuelesiracusa.com

Що стосується цін, то за 15-20 євро можна прекрасно пообідати на двох, випити чимало вина, наприклад, портвейну. Місцеві ставляться до нього як до міцного напою, тому п’ють не з винних келихів, а із суміші склянки і чарки і потроху, вже «на коня». У 40-50 євро обійдеться вечеря з делікатесами: крабами, лобстерами і устрицями в елітному закладі. А взагалі туристи, особливо з холодних країн, через певний час відмовляються від кафе на користь супермаркетів, адже там буквально за смішні за мірками Європи гроші можна придбати вже готові й охолоджені морепродукти, приміром, королівські креветки за 10 євро за кілограм і влаштувати собі пікнік із вражаючим краєвидом. Іншого тут і не буває.

Головне фото roadaffair.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Транспорт світу: Вертикальний Лісабон
Лісабон – це не тільки одне з найгарніших і старовинних міст Європи, але й не надто легкий для життя і будівництва простір, якщо говорити про рельєф місцевості. Португальський мегаполіс розкинувся на семи густозаселених пагорбах. Саме тому його візитівкою вважаються три фунікулери та ліфт...
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Нові туристичні об'єкти
Поступове відкриття кордонів країнами світу вселяє надію на поверення до звичного ритму життя і відпусток. Тож у підбірці ми пропонуємо декілька нових незвичних туристичних місць, щоб ви могли напевно визначитись із місцем такої очікуваної відпустки.
Байру-Алту: в ритмах фаду
Повернувшись з теплої і гостинної Португалії, ми не можемо не поділитися незліченними історіями про міста, людей та архітектуру цієї дивовижної країни. Сьогодні OUTLOOK розповість про один з найвеселіших районів Лісабона – запальний Байру-Алту.
Азулежу – історія з кахлю
Нерідко переконуєшся, що в руках майстра, який вкладає душу у свої творіння, звичайний обрубок дерева перетворюється на чарівну скрипку, шмат гіпсу - на античну скульптуру, і навіть глиняна плитка виглядає, як витвір мистецтва.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
Ми там були: Португалія - місце для романтиків
Олена Шікіта, графічний дизайнер, одного разу відвідавши друзів в Португалії, так закохалася в цю чудову країну, що вирішила повернутися і перезимувати. Зупинившись в невеликому місті Кашкайш, насолодилася красою, смачною їжею і, звичайно ж, ласкавим сонцем цієї південно-європейської перлини. Олена поділилася з нами своїми враженнями...
Departure: Порту
Місто елегантних мостів і заплутаних вуличок, переплетених на карті, ніби навушники, недбало кинуті в кишеню. Місце, яке дало назву цілій країні і алкогольному напою, що збивав з ніг суворих моряків. Головний суперник столиці і гордість Півночі в протистоянні з Півднем. Ми говоримо про Порту – другий після Лісабона діловий і промисловий центр Португалії, а в цілому – один із ключових мегаполісів Південної Європи.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
Алфама: Мавританський спадок Лісабона
Сьогодні ми пропонуємо вирушити з нами на прогулянку найстарішим районом Лісабона, котрий ми найчастіше бачимо в кіно і творах масової культури, коли йдеться про португальську столицю. Заснована маврами ще у восьмому столітті Алфама зі своїми вуличками-коридорами, стінами від фортець і затишними площами...
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Закрыть
Outlook facebook page