RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Португалія

Що вони їдять: Португалія

Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.

Популярна серед іноземців думка, нібито Португалія – це продовження Іспанії, в корні хибна, особливо коли йдеться про національну кухню. Якщо в таких «зовнішніх» атрибутах, як погода, архітектура і неквапливий південний спосіб життя, ці країни справді схожі, то щодо їжі, тут кожен сам за себе, і де смачніше – відповідь індивідуальна. У минулому серйозні колоністи, португальці намагалися брати від своїх заморських територій по максимуму, і це стосувалося не тільки природних копалин чи золота, але й гастрономії. Саме подібна тенденція і перетворила місцеву кухню, загалом цілком традиційну європейську, в дещо екзотичну, а наявність неймовірних водних просторів – ще й у корисну.

Окрім всіляких морепродуктів, головний елемент раціону – картопля. Вона буквально у всіх стравах, навіть у вуличних хот-догах. Тому, хто саме на території Старого Світу головний споживач «потато», білоруси чи португальці, ще належить з’ясувати. Слідом нею іде м’ясо, способів приготування якого, либонь, стільки, скільки і самих жителів. Найбільш поширені стейки із яловичини і свинини, котрі неодмінно подають разом із салатами і просто овочами, навіть якщо вони не вказані у меню. Але це все в загальних рисах, тепер пройдемося по головних стравах.tumbet_98868_16x9.jpgФото bbc.co.uk

Бакаляу – не лише звучить приємно, але й поїдається з неймовірною швидкістю. Так ласкаво тут називають смажену атлантичну тріску, приготовлену в солодкуватому соусі і цибулі. Буквально тане в роті, причому місцеві можуть її їсти, здається, тричі на день. Раніше її вважали їжею бідняків, та в наші дні і незаможні люди, і багаті не відмовляють собі в задоволенні влаштувати за її допомоги рибний день. Чудово йде під біле вино чи під «зелене» - газеллу, геть молоде біле, що навіть береться бульбашками у келиху. Подають, як ви вже могли здогадатися, з картоплею, найчастіше смаженою.Bacalhau-Moda-do-Rancho.jpgФото viagemegastronomia.com.brv

Є ще одна страва, в яку без тями закохані місцеві жителі –традиційний суп Калдо Верде. Його інгредієнти – капуста, цибуля, часник, ковбаска чорисо, що додає пікантний присмак, і, звичайно, всюдисуща «потато». Наливають його в невеликі тарілки, бо у Португалії перша страва – це скоріше аперитив, розігрів шлунку перед чимось суттєвим, тому, щоб лишити місце для чогось іншого, супу наллють мало і в кафе, і за домашнім обідом. Імовірно, тому, що, приміром, у Порту чи його околицях вам ніяк не уникнути дегустації її величності Францезіньї – велетенського бутерброда, який можна скуштувати тільки у північних регіонах.caldo-verde-1-of-4.jpgФото tarasmulticulturaltable.com

Кажуть, після переможної війни в Африці з французами за колонії португальці отримали не тільки території, а й цю неймовірну страву, яку можна сміливо замовляти на двох. Адже якщо «розібрати» її на складові, то стане зрозуміло: там помістився цілий арсенал поживних продуктів, а саме Францезінья. Два шматочки хрусткого хліба, між якими апетитний стейк, з двох боків прикрашений шинкою – це ядро, залите згори сиром, яйцем і гострим соусом. Найчастіше його подають з порцією самі знаєте чого – це щоб гість напевно луснув. Культовим місцем у цьому плані вважають кафе «Сантьяго» у Порту. Туди можна потрапити або за записом, або у порядку живої черги, але простояти доведеться до півгодини, а увечері – ще більше. Утім, воно того варте.Francesinhas-TC-4.jpgФото teleculinaria.pt

Наступного дня напевно захочеться чогось полегше, і тоді відмінно підійде фейжоада, що потрапила сюди з далекої Бразилії. Якщо сказати стисло, це квасоля з м’ясом, але стисло не вийде, бо саме такою смачною вона стає завдяки латиноамериканським спеціям і борошну маніоки. Запікають її у глиняних горщиках і подають разом з апельсинами і перцем. Як вирішите спробувати, не слід про це кричати на вулиці, бо «фейжоада» – на сленгу має значення ще й чорношкірих рабів. А в кожного третього португальця африканські корені.Feijoada-à-Portuguesa-CHPS-00009.jpgФото teleculinaria.pt

Переходимо до традиційних солодощів – повітряних паштейш (головне фото), кошиків із листкового тіста і найніжнішого крему, посипаних пудрою і корицею. Вони, можливо, мають і не найпривабливіший вигляд, але на смак просто божественні. Печуть їх на кожному кутку і в кожній квартирі. Перебуваючи в Лісабоні, просто не можна не з’їздити п’ятнадцятим трамваєм із центру в старовинний район Белем. Саме там, неподалік від чудової набережної, розташована легендарна пекарня, де з 1837 року готують найсмачніші у світі паштейші. Згідно з корпоративною таємницею, рецепт знають не більш як троє працівників, тому кухня буквально «відрізана» від зали. Хай вас не бентежить довжелезна черга: обслуговують там швидко, тому через якихось десять хвилин отримуєш справді чудову винагороду. Цей класичний десерт буде до смаку навіть тим, хто взагалі не їсть солодкого, а от скільки таких кошиків уминають ласуни – важко навіть уявити. Тим більше, у двох кроках розташований Старбакс із смачною кавою і парк з краєвидом на затоку і міст 25-го квітня…

Якщо загалом говорити про португальську кухню, вона асоціюється передусім із ситістю. У місцевих кафе не прийнято просто сидіти, там обов’язково слід їсти, хоча, звичайно, стильні концептуальні заклади, де люди п’ють смачну каву і розмовляють, зустрічаються у богемних районах Лісабона і Порту. Але переважно кафе і ресторанчики – це місця, куди португальців приводить шлунок, тому сміливо можна заходити у будь-який заклад, навіть у зовні геть непоказний. Що на перший погляд здивує – це те, що в 90% випадків на стіл напевно не поставлять ні сіль, ні перець, ні серветницю, зате оливкової олії та оцту – хоч залийся, графини вже стоять. Тамтешні офіціанти вкрай ненав’язливі, тому, якщо ви визначилися зі стравою, їх краще покликати, оскільки вони не будуть підбігати щохвилини, дратуючи клієнта. Це стосується і брудного посуду: з’ївши якусь страву, слід просити, щоб тарілку прибрали, інакше вона так і простоїть на столі.DSCF5510.jpgФото blog.emanuelesiracusa.com

Що стосується цін, то за 15-20 євро можна прекрасно пообідати на двох, випити чимало вина, наприклад, портвейну. Місцеві ставляться до нього як до міцного напою, тому п’ють не з винних келихів, а із суміші склянки і чарки і потроху, вже «на коня». У 40-50 євро обійдеться вечеря з делікатесами: крабами, лобстерами і устрицями в елітному закладі. А взагалі туристи, особливо з холодних країн, через певний час відмовляються від кафе на користь супермаркетів, адже там буквально за смішні за мірками Європи гроші можна придбати вже готові й охолоджені морепродукти, приміром, королівські креветки за 10 євро за кілограм і влаштувати собі пікнік із вражаючим краєвидом. Іншого тут і не буває.

Головне фото roadaffair.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
Ми там були: Португалія - місце для романтиків
Олена Шікіта, графічний дизайнер, одного разу відвідавши друзів в Португалії, так закохалася в цю чудову країну, що вирішила повернутися і перезимувати. Зупинившись в невеликому місті Кашкайш, насолодилася красою, смачною їжею і, звичайно ж, ласкавим сонцем цієї південно-європейської перлини. Олена поділилася з нами своїми враженнями...
Departure: Порту
Місто елегантних мостів і заплутаних вуличок, переплетених на карті, ніби навушники, недбало кинуті в кишеню. Місце, яке дало назву цілій країні і алкогольному напою, що збивав з ніг суворих моряків. Головний суперник столиці і гордість Півночі в протистоянні з Півднем. Ми говоримо про Порту – другий після Лісабона діловий і промисловий центр Португалії, а в цілому – один із ключових мегаполісів Південної Європи.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
Алфама: Мавританський спадок Лісабона
Сьогодні ми пропонуємо вирушити з нами на прогулянку найстарішим районом Лісабона, котрий ми найчастіше бачимо в кіно і творах масової культури, коли йдеться про португальську столицю. Заснована маврами ще у восьмому столітті Алфама зі своїми вуличками-коридорами, стінами від фортець і затишними площами...
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Транспорт світу: Вертикальний Лісабон
Лісабон – це не тільки одне з найгарніших і старовинних міст Європи, але й не надто легкий для життя і будівництва простір, якщо говорити про рельєф місцевості. Португальський мегаполіс розкинувся на семи густозаселених пагорбах. Саме тому його візитівкою вважаються три фунікулери та ліфт...
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Порту
Ми продовжуємо досліджувати ціни у популярних містах. Сьогодні наша розповідь про друге за значущістю місто Португалії – Порту. Як саме тут можна витратити 10 доларів – далі в OUTLOOK
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли вручили вірчі грамоти
Протягом цієї весни відбулось декілька церемоній вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському від новопризначених послів Азербайджану, Казахстану, Китаю, Куби, Палестини, Португалії, Сербії та Туркменістану.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате...
Закрыть
Outlook facebook page