На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Аккра, Гана
У столиці цієї африканської країни працює один з головних ринків континенту – «Макола». Від апетитних запахів їжі, нескінченних вигуків продавців і яскравих барв навколо у мандрівників голова іде обертом. Але відвідати це місце конче потрібно, адже саме там можна скуштувати божественну страву під назвою «келевеле» – щедро приправлені прянощами банани-фрі. Скручені та нарізані плоди смажать в олії або в печі на вугіллі. Смак хрустких ласощів і солодкий і гострий водночас. У місцевих «келевеле» зазвичай вечірній десерт. На ринку його практично скрізь подають на газеті.Фото hpwag.com
Сан-Міґель-де-Альєнде, Мексика
Відомі своїм вибуховим темпераментом мексиканці і їжу люблять відповідну – гостру, як не сказати «гарячу» на смак. Такою, звісно, є «тако» – кукурудзяні коржі зі свининою. Готують їх мало не на кожнім кроці, та найкращим місцем для дегустації вважається містечко Сан-Міґель-де-Альєнде, що в чотирьох годинах їзди від Мехіко. Кажуть, заможні жителі столиці навіть готові витратити чимало часу і коштів, аби у вихідний приїхати на обід саме туди. Адже тамтешні вуличні кухарі готують справжні кулінарні шедеври, змішуючи м'ясо не тільки зі спеціями та овочами, але і з фруктами, зокрема, з ананасами. Тому навіть тендітні дівчата впевнено наминають по декілька штук смакоти, забуваючи про статуру.Фото dothaneagle.com
Нью-Йорк, США
Напевно, американський хот-дог – найпопулярніша вулична страва в усьому світі. І практично в кожній країні його по-своєму адаптують. Ми не будемо зупинятися на різних модифікаціях, зокрема, з додаванням крабових паличок або солоних огірків, а розповімо про класичний нью-йоркський «френк» – обсмажену сосиску в булці, политу кетчупом і гірчицею. Довгі й тонкі ковбаски потрапили до США наприкінці 19 століття з Німеччини, а саме із Франкфурта.Фото feast-it.com
А оскільки назву міста американцям було важко вимовити, цей різновид сосисок дістав таке прізвисько. Як головний товар вагончиків «food truck», що переміщалися містом, хот-дог став невід'ємною частиною американської культури. У Нью-Йорку кожен має свої улюблені місця поїдання «френків». Цікаво те, що поглинають їх лише стоячи. Кажуть, в усьому місті не знайдеш точки, де з'їсти сосиску можна сидячи. За статистикою, середній американець на рік споживає понад 60 штук, а в країні навіть функціонує окремий інститут з вивчення продукту.Фото intrepidtravel.com
Бангкок, Таїланд
Декілька років тому журналісти британського гастрономічного видання «Chowzter» визнали Бангкок найкращим містом світу за якістю вуличної їжі. А вона, до слова, практично вся там вулична. Тайці не люблять готувати вдома і майже не роблять цього – благо, ціни в закладах громадського харчування приблизно такі ж, як і собівартість продуктів, з якими ще треба возитися. Тому ятка-кафе-кіоск – традиційний маршрут для споживання їжі.Фото thebeachatanantasila.com
Крім власної думки, кореспонденти уважно вивчили відгуки туристів і блогерів з усієї планети. Чим же така смачна тайська столиця? Усіх місцевих street-делікатесів не злічити, проте абсолютний фаворит – локшина. Приїжджі, та й самі городяни просто не можуть встояти при всьому її розмаїтті: напевно, кожна людина знайде свою – комусь припаде до смаку із м'ясом, комусь з морепродуктами, ну а вегетаріанці збожеволіють від овочевих варіантів. Скуштувавши локшину тут, уже навряд чи насолодишся тим пластмасовим виробом, який продають у картонних коробочках в інших країнах.Фото eatingthaifood.com
Трухільо, Перу
Місто, яке розкинулось на узбережжі Тихого океану, славиться стравою під назвою «севіче». Це дрібно нарізана сира риба, маринована в лаймі протягом 15 хвилин – справжній «швидкий формат». Потім до неї нарізають овочі та подають разом із підсмаженою кукурудзою і рисом. Цей делікатес такий популярний у країні, та й у сусідніх державах його успішно освоїли, що 2013 року в столиці Перу Лімі навіть відкрили пам'ятник на честь «севіче». Мандрівникам теж неабияк смакує, а ще швидко й недорого. Місцеві гурмани-чоловіки до страви обов'язково замовляють напій «Молоко тигра» – маринад, настояний рибою і спеціями, який вважається вельми корисним для чоловічої сили.Фото foodaestheticsbcn.com
Берлін, Німеччина
Берлін – головне місто з вуличною їжею у Європі, адже тут вона з усього світу: і азійська, і близькосхідна (шаурма, або денер, приміром, у молодого покоління вже асоціюється безпосередньо з національною стравою), й африканська. Німці їдять на свіжому повітрі багато й апетитно, та все ж їхнє головне надбання при всьому різноманітті – «каррівурст», або свинячі підсмажені сосиски з кетчупом на картонному підносі, які подають до пива. Порція коштує 3-5 євро, але мало хто обмежується однією. Нехай ця їжа і виглядає просто й буденно, однак той, кому пощастило скуштувати приправлених каррі ковбасок саме в Німеччині, навряд чи колись забуде їхній смак.Фото rivieratravel.co.uk
Марракеш, Марокко
Головна точка продажу вуличної їжі в марокканській столиці – площа Jemaa el-Fnaа. Серед традиційних замовлень – повноцінні національні обіди, що складаються з баранячої голови, кускусу і супу з равликами. На додачу можна заправитися смаженими баклажанами.Фото pinterest.com
Ну а спрагу втамувати після специфічних страв допоможе місцевий м'ятний чай із дрібкою цукру. Приготування кожної склянки навіть на вулиці – важливий ритуал, адже до напою ставляться з величезною повагою. Щоб переконатися в цьому, досить поглянути на зосереджені обличчя місцевих бариста, коли вони його заварюють.Фото backpackertravel.org
Головне фото freepik.com