RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу

Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу

Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...

...а де й запастися кількома літрами води!

У багатьох країнах Західної Європи сніданок з давніх-давен був схожий на грандіозний бенкет. До нього готувалися ще з вечора, точно підбираючи продукти в меню. «Ранкова трапеза – не тільки обличчя господаря, а й уявлення про менталітет усієї країни», – не забував повторювати англійський король Генріх ХIII, частуючи своїх заморських гостей. Ось так ще в 16 столітті у Великій Британії з'явився нині типовий англійський сніданок. На перший погляд – повний безлад: в одній тарілці неохайно намішано консерви, гриби, томати, варене яйце, сосиски, картопляні котлети, кров'янку, а іноді ще й ложку вівсянки на додачу. І хай це дивно виглядає разом, та насправді дуже навіть смачно. Адже головне у сніданку не його вигляд, упевнені жителі туманного Альбіону, а дотримання традицій, і одна з найважливіших – це чаювання після трапези. До того ж англійці геть не розуміють слова «добавка» або «візьму із собою в номер» і вважають таку поведінку украй неввічливою і неабияким нахабством щодо обслуговуючого персоналу.Фото 2.bp.blogspot.com

Прихопити щось «на потім» не вийде і в Скандинавії, бо і брати нічого! «Шведський стіл» – це тільки мовою пострадянської людини означає «їстиму, доки не лусну». У Швеції ж, навпаки, у вас буде вибір лише між сирами, хлібом і кавою – такий традиційний скандинавський сніданок. Просто і прісно. Тому бажано з вечора накупити продуктів, щоб попоїсти хоч у номері готелю. Бо й обід не ситніший за сніданок – юшка та окрайчик хліба.Фото topsandtips.com

Здавалося б, більш дієтичних країн, ніж скандинавські, не буває. А ось і ні! Там ще пропонують делікатеси порівняно з французьким «le petit déjeuner», що означає «маленький сніданок». На людину припадає всього один великий круасан і горнятко кави. Зате подібна трапеза може легко розтягнутися й до обіду. Цими традиціями користуються молоді люди, які зазвичай запрошують дівчину не на помпезну вечерю, а на легкий, однак довгий сніданок. Адже так дешевше і практичніше!Фото zastavki.com

Якщо французький сніданок можна отримати навіть після заходу сонця, то у німців усе суворо за розкладом. Від шостої ранку кухні починають клекотіти і пихкати ароматними сосисками, м'ясом, яйцями і квашеною капустою. На друге: сири, булочки та різноманітне варення. А ось запивати доведеться переважно пивом. Оскільки німці вірять, що цей напій не тільки стимулює роботу організму, а ще й очищає шлунок і печінку від шкідливих токсинів.

У номінації «Оригінальний сніданок», звичайно ж, перемагають іспанці. Адже подавати делікатеси вранці в Іспанії – традиція. Спершу буде тортилья, коржик із овочевою начинкою, а на десерт – чуррос, обсмажені палички із заварного тіста з різноманітним наповненням. А на додачу – густющий гарячий шоколад. Не хвилюйтеся, пити таке вас ніхто не змусить. У філіжанку з шоколадом вмочають чуррос, аби вишуканою смакотою остаточно вразити навіть снобів.Фото cliveworld.com

А ось «чим більше, тим багатше» – це якраз про Індію. Добре підмічено, що менталітет тамтешніх жителів буквально змушує виставляти все найдорожче в домі до дверей. Схоже індуси ставляться і до ранкового споживання їжі. «Сніданок – зустріч людини в новому житті» – такі фрази буквально заманюють вас до місцевих кафе та забігайлівок. А там... море всіляких страв! Але якраз індуси не дозволяють собі розтягнути сніданок. Вони поспіхом запихаються гострою картоплею з карі, бобами, сочевицею і хлібними коржиками, адже в Індії мільярд людей, і їсти хочуть усі. Після такої трапези радимо запастися літрами води, бо ваш шлунок згадуватиме це ще ой як довго.Фото cdn.sheknows.com

Гуманніша їжа на сніданок порадує у Піднебесній. Адже китайці не заморочуються над наїдками. На обід і вечерю можуть подати одні й ті самі страви, а іноді й на сніданок те, що не влізло з вечора. Зранку у всій країні люблять поласувати популярними «дім сам» – це подоба вареників з різноманітною начинкою, часто з морепродуктами. Традиційною стравою в Китаї є також пиріжки з рисового борошна, які не печуть, а варять. На півночі країни снідають паровими булочками і рисовою кашею зі свининою, а в центральних і східних регіонах вранці звикли їсти роли з рису, суп із прозорою локшиною та смажений тофу із сої. Просто і зі смаком.Фото american.expert

А ось кому доводиться перейматися сніданком, то це мандрівникам в Ізраїлі. Нещодавно ми були свідками, як російська туристка благала офіціанта готелю дати їй ковбасу до канапки, запевняючи, що вона не юдейка і взагалі невіруюча, тому ковбасу на сніданок їй не заборонено їсти. Утім, на жаль, не в Ізраїлі. Сніданок там суворіший, аніж 613 приписів Тори. Зранку дозволено їсти тільки молочне, рибу і фрукти. А як пощастить, вам дістанеться декілька фалафелів. Так ізраїльтяни називають морквяні млинчики, а не арабські бобові котлети.Фото hdwallpaperscool.com

Якщо говорити про арабські країни, то, на подив багатьох туристів, єгиптяни і турки, скажімо, їдять не так, як прийнято у готелях, де «все враховано». Традиційний сніданок для них – це щось легке перед молитвою. Зазвичай варене яйце, зерновий хліб і маслини.Фото katherinemartinelli.com

А ось що добре вивчили шанувальники кінематографу, то це американський сніданок: кількаповерхові бутерброди, арахісове масло і на десерт плитка шоколаду – тут головне, аби ситно і швидко. Смачного!

Головне фото coastalliving.com

Вам это будет интересно:
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Замурзані аристократи
Професія сажотруса нещодавно увійшла до рейтингу найбільш рідкісних спеціальностей світу. А ще якихось сто років тому практично кожен житель Європи міг розповісти чимало цікавого про цих хлопців-замазур. Ми не винайшли машини часу, однак факти про представників такого вимираючого ремесла все ж роздобули.
Закрыть
Outlook facebook page