Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
...а де й запастися кількома літрами води!
У багатьох країнах Західної Європи сніданок з давніх-давен був схожий на грандіозний бенкет. До нього готувалися ще з вечора, точно підбираючи продукти в меню. «Ранкова трапеза – не тільки обличчя господаря, а й уявлення про менталітет усієї країни», – не забував повторювати англійський король Генріх ХIII, частуючи своїх заморських гостей. Ось так ще в 16 столітті у Великій Британії з'явився нині типовий англійський сніданок. На перший погляд – повний безлад: в одній тарілці неохайно намішано консерви, гриби, томати, варене яйце, сосиски, картопляні котлети, кров'янку, а іноді ще й ложку вівсянки на додачу. І хай це дивно виглядає разом, та насправді дуже навіть смачно. Адже головне у сніданку не його вигляд, упевнені жителі туманного Альбіону, а дотримання традицій, і одна з найважливіших – це чаювання після трапези. До того ж англійці геть не розуміють слова «добавка» або «візьму із собою в номер» і вважають таку поведінку украй неввічливою і неабияким нахабством щодо обслуговуючого персоналу.Фото 2.bp.blogspot.com
Прихопити щось «на потім» не вийде і в Скандинавії, бо і брати нічого! «Шведський стіл» – це тільки мовою пострадянської людини означає «їстиму, доки не лусну». У Швеції ж, навпаки, у вас буде вибір лише між сирами, хлібом і кавою – такий традиційний скандинавський сніданок. Просто і прісно. Тому бажано з вечора накупити продуктів, щоб попоїсти хоч у номері готелю. Бо й обід не ситніший за сніданок – юшка та окрайчик хліба.Фото topsandtips.com
Здавалося б, більш дієтичних країн, ніж скандинавські, не буває. А ось і ні! Там ще пропонують делікатеси порівняно з французьким «le petit déjeuner», що означає «маленький сніданок». На людину припадає всього один великий круасан і горнятко кави. Зате подібна трапеза може легко розтягнутися й до обіду. Цими традиціями користуються молоді люди, які зазвичай запрошують дівчину не на помпезну вечерю, а на легкий, однак довгий сніданок. Адже так дешевше і практичніше!Фото zastavki.com
Якщо французький сніданок можна отримати навіть після заходу сонця, то у німців усе суворо за розкладом. Від шостої ранку кухні починають клекотіти і пихкати ароматними сосисками, м'ясом, яйцями і квашеною капустою. На друге: сири, булочки та різноманітне варення. А ось запивати доведеться переважно пивом. Оскільки німці вірять, що цей напій не тільки стимулює роботу організму, а ще й очищає шлунок і печінку від шкідливих токсинів.
У номінації «Оригінальний сніданок», звичайно ж, перемагають іспанці. Адже подавати делікатеси вранці в Іспанії – традиція. Спершу буде тортилья, коржик із овочевою начинкою, а на десерт – чуррос, обсмажені палички із заварного тіста з різноманітним наповненням. А на додачу – густющий гарячий шоколад. Не хвилюйтеся, пити таке вас ніхто не змусить. У філіжанку з шоколадом вмочають чуррос, аби вишуканою смакотою остаточно вразити навіть снобів.Фото cliveworld.com
А ось «чим більше, тим багатше» – це якраз про Індію. Добре підмічено, що менталітет тамтешніх жителів буквально змушує виставляти все найдорожче в домі до дверей. Схоже індуси ставляться і до ранкового споживання їжі. «Сніданок – зустріч людини в новому житті» – такі фрази буквально заманюють вас до місцевих кафе та забігайлівок. А там... море всіляких страв! Але якраз індуси не дозволяють собі розтягнути сніданок. Вони поспіхом запихаються гострою картоплею з карі, бобами, сочевицею і хлібними коржиками, адже в Індії мільярд людей, і їсти хочуть усі. Після такої трапези радимо запастися літрами води, бо ваш шлунок згадуватиме це ще ой як довго.Фото cdn.sheknows.com
Гуманніша їжа на сніданок порадує у Піднебесній. Адже китайці не заморочуються над наїдками. На обід і вечерю можуть подати одні й ті самі страви, а іноді й на сніданок те, що не влізло з вечора. Зранку у всій країні люблять поласувати популярними «дім сам» – це подоба вареників з різноманітною начинкою, часто з морепродуктами. Традиційною стравою в Китаї є також пиріжки з рисового борошна, які не печуть, а варять. На півночі країни снідають паровими булочками і рисовою кашею зі свининою, а в центральних і східних регіонах вранці звикли їсти роли з рису, суп із прозорою локшиною та смажений тофу із сої. Просто і зі смаком.Фото american.expert
А ось кому доводиться перейматися сніданком, то це мандрівникам в Ізраїлі. Нещодавно ми були свідками, як російська туристка благала офіціанта готелю дати їй ковбасу до канапки, запевняючи, що вона не юдейка і взагалі невіруюча, тому ковбасу на сніданок їй не заборонено їсти. Утім, на жаль, не в Ізраїлі. Сніданок там суворіший, аніж 613 приписів Тори. Зранку дозволено їсти тільки молочне, рибу і фрукти. А як пощастить, вам дістанеться декілька фалафелів. Так ізраїльтяни називають морквяні млинчики, а не арабські бобові котлети.Фото hdwallpaperscool.com
Якщо говорити про арабські країни, то, на подив багатьох туристів, єгиптяни і турки, скажімо, їдять не так, як прийнято у готелях, де «все враховано». Традиційний сніданок для них – це щось легке перед молитвою. Зазвичай варене яйце, зерновий хліб і маслини.Фото katherinemartinelli.com
А ось що добре вивчили шанувальники кінематографу, то це американський сніданок: кількаповерхові бутерброди, арахісове масло і на десерт плитка шоколаду – тут головне, аби ситно і швидко. Смачного!
Головне фото coastalliving.com