RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу

Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу

Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...

...а де й запастися кількома літрами води!

У багатьох країнах Західної Європи сніданок з давніх-давен був схожий на грандіозний бенкет. До нього готувалися ще з вечора, точно підбираючи продукти в меню. «Ранкова трапеза – не тільки обличчя господаря, а й уявлення про менталітет усієї країни», – не забував повторювати англійський король Генріх ХIII, частуючи своїх заморських гостей. Ось так ще в 16 столітті у Великій Британії з'явився нині типовий англійський сніданок. На перший погляд – повний безлад: в одній тарілці неохайно намішано консерви, гриби, томати, варене яйце, сосиски, картопляні котлети, кров'янку, а іноді ще й ложку вівсянки на додачу. І хай це дивно виглядає разом, та насправді дуже навіть смачно. Адже головне у сніданку не його вигляд, упевнені жителі туманного Альбіону, а дотримання традицій, і одна з найважливіших – це чаювання після трапези. До того ж англійці геть не розуміють слова «добавка» або «візьму із собою в номер» і вважають таку поведінку украй неввічливою і неабияким нахабством щодо обслуговуючого персоналу.Фото 2.bp.blogspot.com

Прихопити щось «на потім» не вийде і в Скандинавії, бо і брати нічого! «Шведський стіл» – це тільки мовою пострадянської людини означає «їстиму, доки не лусну». У Швеції ж, навпаки, у вас буде вибір лише між сирами, хлібом і кавою – такий традиційний скандинавський сніданок. Просто і прісно. Тому бажано з вечора накупити продуктів, щоб попоїсти хоч у номері готелю. Бо й обід не ситніший за сніданок – юшка та окрайчик хліба.Фото topsandtips.com

Здавалося б, більш дієтичних країн, ніж скандинавські, не буває. А ось і ні! Там ще пропонують делікатеси порівняно з французьким «le petit déjeuner», що означає «маленький сніданок». На людину припадає всього один великий круасан і горнятко кави. Зате подібна трапеза може легко розтягнутися й до обіду. Цими традиціями користуються молоді люди, які зазвичай запрошують дівчину не на помпезну вечерю, а на легкий, однак довгий сніданок. Адже так дешевше і практичніше!Фото zastavki.com

Якщо французький сніданок можна отримати навіть після заходу сонця, то у німців усе суворо за розкладом. Від шостої ранку кухні починають клекотіти і пихкати ароматними сосисками, м'ясом, яйцями і квашеною капустою. На друге: сири, булочки та різноманітне варення. А ось запивати доведеться переважно пивом. Оскільки німці вірять, що цей напій не тільки стимулює роботу організму, а ще й очищає шлунок і печінку від шкідливих токсинів.

У номінації «Оригінальний сніданок», звичайно ж, перемагають іспанці. Адже подавати делікатеси вранці в Іспанії – традиція. Спершу буде тортилья, коржик із овочевою начинкою, а на десерт – чуррос, обсмажені палички із заварного тіста з різноманітним наповненням. А на додачу – густющий гарячий шоколад. Не хвилюйтеся, пити таке вас ніхто не змусить. У філіжанку з шоколадом вмочають чуррос, аби вишуканою смакотою остаточно вразити навіть снобів.Фото cliveworld.com

А ось «чим більше, тим багатше» – це якраз про Індію. Добре підмічено, що менталітет тамтешніх жителів буквально змушує виставляти все найдорожче в домі до дверей. Схоже індуси ставляться і до ранкового споживання їжі. «Сніданок – зустріч людини в новому житті» – такі фрази буквально заманюють вас до місцевих кафе та забігайлівок. А там... море всіляких страв! Але якраз індуси не дозволяють собі розтягнути сніданок. Вони поспіхом запихаються гострою картоплею з карі, бобами, сочевицею і хлібними коржиками, адже в Індії мільярд людей, і їсти хочуть усі. Після такої трапези радимо запастися літрами води, бо ваш шлунок згадуватиме це ще ой як довго.Фото cdn.sheknows.com

Гуманніша їжа на сніданок порадує у Піднебесній. Адже китайці не заморочуються над наїдками. На обід і вечерю можуть подати одні й ті самі страви, а іноді й на сніданок те, що не влізло з вечора. Зранку у всій країні люблять поласувати популярними «дім сам» – це подоба вареників з різноманітною начинкою, часто з морепродуктами. Традиційною стравою в Китаї є також пиріжки з рисового борошна, які не печуть, а варять. На півночі країни снідають паровими булочками і рисовою кашею зі свининою, а в центральних і східних регіонах вранці звикли їсти роли з рису, суп із прозорою локшиною та смажений тофу із сої. Просто і зі смаком.Фото american.expert

А ось кому доводиться перейматися сніданком, то це мандрівникам в Ізраїлі. Нещодавно ми були свідками, як російська туристка благала офіціанта готелю дати їй ковбасу до канапки, запевняючи, що вона не юдейка і взагалі невіруюча, тому ковбасу на сніданок їй не заборонено їсти. Утім, на жаль, не в Ізраїлі. Сніданок там суворіший, аніж 613 приписів Тори. Зранку дозволено їсти тільки молочне, рибу і фрукти. А як пощастить, вам дістанеться декілька фалафелів. Так ізраїльтяни називають морквяні млинчики, а не арабські бобові котлети.Фото hdwallpaperscool.com

Якщо говорити про арабські країни, то, на подив багатьох туристів, єгиптяни і турки, скажімо, їдять не так, як прийнято у готелях, де «все враховано». Традиційний сніданок для них – це щось легке перед молитвою. Зазвичай варене яйце, зерновий хліб і маслини.Фото katherinemartinelli.com

А ось що добре вивчили шанувальники кінематографу, то це американський сніданок: кількаповерхові бутерброди, арахісове масло і на десерт плитка шоколаду – тут головне, аби ситно і швидко. Смачного!

Заглавное фото squaremeal.co.uk

Вам это будет интересно:
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Вироби з соломки
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво виготовлення виробів з соломки, про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Східна музика суфіїв: Кавалі
«Кохання виникає, коли ти дивишся в очі іншої людини і бачиш в них Бога», - так перекладаються рядки однієї з арабських пісень, що називається Кавалі. Їхнє авторство приписують східним мандрівникам суфіям, котрі, намагаючись знайти сенс існування, босоніж сходили півсвіту. У подорожах вони складали пісні, в яких розповідали про те, що їм довелося пережити.
Забуте мистецтво: чайна церемонія в Кореї
Після прогулянки жвавими вулицями Сеула хочеться розслабитися в кафе за чашкою ароматного чаю, але де там: хороші чайні є тільки при буддійських монастирях і на богемній пішохідній вулиці Інсадон. Чайна церемонія в Кореї, несумісна із суворим розпорядком офісів і фабрик, неохоче йде в маси, залишаючись радістю мудреців і привілеєм владик.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Тут пахне Різдвом
Різдво – одне з найкрасивіших і улюблених свят в Європі й готуються до нього задовго і ґрунтовно! Різдвяні базари, вкриті яскравими гірляндами, новорічними іграшками і блискучою мішурою створюють святкову атмосферу урочистості. Цією вражаючою красою пощастило помилуватися фотографу Роману Маткову, і сьогодні через фото-добірку він ділиться передсвятковим настроєм з читачами OUTLOOK!
Новий рік по-своєму. Традиції святкування в різних країнах світу
У переддень святкової лихоманки ми взяли сани, запрягли туди оленів і пробігли планетою, щоб дізнатися, як саме той чи інший народ зустрічає Новий рік! Наприклад, італійці відзначають свято у ніч проти першого січня. Відомі своїм темпераментом і емоційністю, здається, вони по-іншому просто не вміють жити...
Макулеле: танцюють – аж іскри летять!
Коли перші переселенці з Африки навідалися до Бразилії, вони привезли запальні дійства в країну, що жила за принципом «Життя – це карнавал». Як пояснювали жителі Африки, танок маку леле з’явився в середовищі, де раби змушені захищатися від посягань господарів. А тому в народі майстрували палиці і ножі, причому зброю тримали в руках навіть під час танців…
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Гра аристократів. Крикет
Вищий світ Англії та крикет – майже як чай з молоком. Можуть існувати й порізно, та разом все-таки «смачніше». А якщо ви досі плутаєте крикет, крокет і крокети, не хвилюйтеся – зараз все пояснимо.
Калаші: дивовижний народ в горах Пакистану
Переглядаючи «Дискавері» або інші науково-популярні телепрограми, здається, що нашу планету вже давно досліджено і вивчено вздовж і впоперек. Але деякі феномени, які трапляються в житті, буквально ошелешують. Як, приміром, той факт, що в горах Гіндукушу в оточенні ісламських держав уже кілька тисячоліть ізольовано живе загадковий білявий народ калаші...
Попкорн. Подарунок від індіанців
Найкращий спосіб уникнути реальності та зняти стрес - це поїздка в кіно. З традиційних причин одним із обов'язкових умов такого проведення часу є жування попкорну. У послідовному порядку спочатку з'являються заголовки, а потім титри на темному екрані; деякі люди затишно влаштувалися в м'яких кріслах і захоплено очікують новий фільм.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
ВІДЕО: Скло зі святого міста
Сьогодні розповімо вам про технології виготовлення виробів зі скла ... Палестинський Хеврон відомий як місто трьох релігій і трьох цивілізацій, справжнє місце сили. Напевно, тому доля так розпорядилася, що саме там з'явилося скло, яке хоч і здається крихким, однак насправді є віковим, як і сам Хеврон.
Стукіт історії по голландській бруківці
Відрізки життя прийнято рахувати парами стоптаного взуття. Так чимчикуєш собі роками, відкриваючи нове та споглядаючи старовинне. І коли шкіряні черевики починають муляти ноги, то чомусь мимоволі згадуєш здоровенні дерев’яні шкарбани, випадково знайдені за пічкою у полтавської прабабці. То ніби привіт від самої пані Голландії. Бо хто ж не чув про голландські кломпи!
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Ювелірна майстерність Казахстану
У відомому казахському прислів'ї мовиться: «Мистецтво майстра пізнається тільки в золоті і сріблі». Та хай би які вмілі руки він мав, щоб створити справді гідну річ, потрібні працьовитість, завзятість і, звісно ж, сміливість заявити про себе і свій талант. Сьогодні ми розповімо про тонкощі ювелірного мистецтва Казахстану.
Мехенді – замість тисячі татуювань
Про те, щоб зробити татуювання, нехай і не справжнє, а всього лиш тимчасове, замислювався кожен другий. Абсолютно безболісне нанесення малюнків, які можна змінити через кілька тижнів, пропонує мистецтво мехенді – розпис хною.
Закрыть
Outlook facebook page