RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Нідерланди

Що вони їдять: Нідерланди

Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.

Ставлення до решток їжі не єдине дивацтво сучасних нідерландців. Тим, хто звик до гарячого, тут доводиться непросто. По-справжньому розігріту їжу в Нідерландах подають один раз на день – на вечерю, коли за столом збираються всі родичі. Вранці ж і в обід традиційно їдять бутерброди. Для цього у найближчому маркеті купують простий батон, м’ясну нарізку, сир і шоколадну крихту, потім нідерландці роблять бутерброд за бутербродом. Поглинають їх, доки не наїдяться. Усе це щедро запивають кавою. Її п’ють із максимально об’ємних чашок. Під такий графік харчування в країні підлаштовано меню і численних кафе, і ресторанів. Гарячі страви там теж починають пропонувати увечері.

Нідерландці люблять перекусити «по дорозі». У містах цієї приморської країни повно забігайлівок, кафе, ресторанів і вуличних торгових яток, де пропонують різноманітні снеки. Велику популярність серед місцевих має смажена картопля, чи як її тут називають, «фламандське фрі». Ті, хто скуштував цю страву, твердять, що вона надзвичайно смачна. А хитромудрі продавці розставляють свої картопляні ятки на вулицях так, щоб їх неодмінно помітили. Фрі продають у паперових пакетах і щедро поливають арахісовим соусом, маринованою цибулею чи простим майонезом.Фото infoglaz.ru

До популярної тут гастрономії можна віднести крокети і біттербалени. І хоча нідерландці вважають, що це зовсім різні закуски, багато хто все ж погоджується, що смак у них схожий. Перші – м’ясні палички, другі – кульки. Але найголовніше в них – начинка. Вона достатньо різноманітна і смачна. Обсмажують ці снеки до хрусткої скоринки, часто нанизуючи на шпажки. Їх подають дуже гарячими і часто заправляють гірчицею.croquettes_site111.jpgФото thekiwicook.com

Жителі Нідерландів, як твердить статистика самої країни, з’їдають тонни хлібобулочних виробів. Але не варто квапитися засуджувати їх з цього приводу. Хліб в НІдерландах надзвичайно смачний. Тому на вулицях великий попит мають несолодкі булочки, листкові пиріжки, круасани, чіабати, багети і сандвічі. Останні традиційно з шинкою, ситром і шоколадною крихтою. До крихти у місцевих дуже трепетне ставлення. Навіть вирушаючи в далекі подорожі, жителі країни вітряних млинів намагаються взяти із собою кілька коробочок тертого шоколаду, щоб потім посипати ним хліб і почуватися як вдома.Фото gotovo96.ru

Нідерланди – морська держава. А тому булочки з рибою і морськими продуктами, засмаженими у панірувальних сухарях, вуличні торговці тут пропонують нарівні з іншими закусками. Найбільшу популярність у любителів риби мають ринки і ятки, що стоять вздовж берегової лінії. Часто прямо на очах у покупців продавці коптять і засолюють вранішній улов. У них же продаються тушкований судак з овочами, хрусткі рибні фрикадельки, палтус, вугор, посипаний яйцем і политий лимонним соком, тунець, оселедець. Останній входить у традиційне меню нідерландців і надзвичайно популярний. Це зазвичай малосолена риба, котру поїдають разом із кістками. Її акуратно тримають за хвіст і поступово опускають у рота, при цьому закидаючи голову. Заїдають такого оселедця цибулею і солоним огірочком. Вважають, що найбільш смачний оселедець виходить, якщо він потрапить у сіті теплої пори року. Любов до оселедця тут настільки велика, що навіть переросла у всенародне свято, котре відзначають після першого сезонного улову. Тоді ж засолюють першу бочку свіжого оселедця, котру відправляють у Королівський палац, і тільки після цього починають торгувати свіжим оселедцем на вулицях і в ресторанах.Dutch-cuisine-1200x900.jpg
Фото joysoftraveling.com

Що нижча температура на вулиці, то частіше на столах гаряче. А оскільки нідерландці віддають перевагу простим у приготуванні висококалорійним стравам, то це традиційно густий і наваристий гороховий суп, м’ясні тюфтельки, копчені ковбаски і пюре. Його роблять на основі картоплі і додають в неї овочі. Як правило, це квашена капуста іноді зі шматочками сала. Називається такий мікс – стампот. Посередині викладеного в тарілку пюре роблять заглиблення, туди наливають густу м’ясну підливку. До гарячого можна також віднести сосиски, ковбаски і тріску. Її смажать у фритюрі і часто подають без гарніру. Ще одна гаряча і популярна страва – коров’яче вим’я. навіть після дев’ятигодинної варки і смаження воно зберігає специфічний різкий запах. Нідерландці кажуть, що це від молока, котре лишається всередині. Коли вим’я охолоджується, його нарізають тонкими шматочками і поїдають із хлібом.stamppot01.jpg
Фото heavenly-holland.com

Нідерландці обожнюють млинці. Тут вони великі і тонкі. Як правило, їх поїдають увечері, щедро поливаючи цукровим сиропом, морозивом. Їх також використовують як основу для піци. Згори ріжуть бекон, сир або викладають яблука з ізюмом, шоколад з горіхами, запікають. Їдять млинці в Нідерландах однаково як основну страву, десерт і святкове частування. Для млинців тут навіть існують спеціальні тарілки.Фото cf.ua

Нідерландці неабиякі ласуни. Полиці в магазинах тут завжди ломляться від солодкого. Це мармелад, карамель, імбирне печиво, вафлі, марципани, шоколад і монпансьє, котре часто роблять із лакриці солоної чи солодкої. На вигляд це маленькі льодяники, котрі продають буквально всюди від аптек до заправок. Статистики підрахували: щороку кожен нідерландець з’їдає понад два кілограми лакричних солодощів, а все тому, що у північній країні впевнені у користі лакриці для здоров’я. Також популярні ласощі – солодкі пончики з гречаного борошна на дріжджах. Їх їдять із полуницею, збитими вершками і карамельним сиропом. Типове нідерландське тістечко – томпус. Його випікають із листкового тіста, перемазують товстим шаром ванільних вершків. Воно чимось нагадує «наполеон». Зазвичай цей десерт рожевого кольору, але в ті дні, коли грає національна збірна з футболу, тістечка фарбують у помаранчевий колір.Dutch-King’s-day-tompouce.jpg
Фото ohmydish.com

Про якість і неповторний смак місцевого сиру знає весь світ. особлива рецептура, соковиті пасовища і молочні породи корів допомогли Нідерландам здобути славу лідера серед виробників і постачальників сиру. Загалом існує близько сотні сортів цього продукту. Щорічно Нідерланди продають його за кордон на суму від п’ятдесяти мільярдів євро. Переважно це тверді сорти сиру. Солодкувато-горіхові, пряні, із кмином і гвоздикою, солоні, із пліснявою, кропивою і часником, з дірками і без. Найбільш популярні сорти: роомано, лейденський, маасдам, граскаас, едамер, гауда, едем, буренкаас. Самі нідерландці споживають понад двадцять кілограмів виру на рік. Його їдять на сніданок, нарізають на сандвічі, подають кубиками як доповнення до гарячих страв, поїдають як закуску до пива чи вина.cheese-tulipdaytours-blog_1200x1200.jpgФото tulipdaytours.com

Як і у більшості європейських країн, міцний алкоголь тут продають тим, кому за вісімнадцять. Більшість нідерландців віддають перевагу ялівцевій горілці чи, як її ще називають, женеверу. Авторами цього міцного напою вважають ченців, що отримали методом багаторазової перегонки кукурудзи, жита і ячменя високоякісний зерновий спирт. У нього традиційно додають трави і ягоди ялівця. Ця горілка доволі міцна, і її рідко п’ють у чистому вигляді. Більше використовують для коктейлів. Більшість жителів країни вітряних млинів віддають превагу лікерам. Бананові, абрикосові, вишневі, кофейні, динні, ванільні. Вони слабші за женевера удвічі. На свята всі піддані держави куштують апельсинове бренді. Також тут п’ють пиво – темне, світле, фруктове, гірке, медове, настояне на травах. Серед лідерів – чай і кава, шоколад, молоко з анісом.

Головне фото discoverbenelux.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Амстердам. Двоколісна столиця світу
Говорячи про транспорт-символ міста, не можна не розповісти про велосипеди в Амстердамі. Кожен, хто хоч раз бував у нідерландській столиці, ніколи не забуде ані самих голландців, які поспішають у справах на двоколісному другові,а ні продуманої інфраструктури, яка перетворила ровер на безпечний, екологічно чистий і корисний для здоров'я засіб пересування.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Departure: Волендам
П’янка свобода, шедеври у музеях, фантастична архітектура, над якою трудились і людина, і природа – все це, звичайно, про нідерландську столицю Амстердам, таку відому і незвідану водночас. І все б добре, але самих Нідерландів у цьому, либонь, найбільш космополітичному і толерантному місті Європи практично немає, так що саме на її пошуки ми і рушимо в околиці столиці, а точніше – в село Волендам.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Квіткові долини світу
Квіткові поля і долини вражають і приваблюють увагу найвибагливіших поціновувачів прекрасного. Різнокольорові розсипи духмяних рослин прикрашають простори майже в кожній країні, у найвіддаленіших між собою частинах світу. Ми пропонуємо кілька варіантів таких квіткових килимів на будь-який смак.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Закрыть
Outlook facebook page