Що вони їдять: Нідерланди
Ставлення до решток їжі не єдине дивацтво сучасних нідерландців. Тим, хто звик до гарячого, тут доводиться непросто. По-справжньому розігріту їжу в Нідерландах подають один раз на день – на вечерю, коли за столом збираються всі родичі. Вранці ж і в обід традиційно їдять бутерброди. Для цього у найближчому маркеті купують простий батон, м’ясну нарізку, сир і шоколадну крихту, потім нідерландці роблять бутерброд за бутербродом. Поглинають їх, доки не наїдяться. Усе це щедро запивають кавою. Її п’ють із максимально об’ємних чашок. Під такий графік харчування в країні підлаштовано меню і численних кафе, і ресторанів. Гарячі страви там теж починають пропонувати увечері.
Нідерландці люблять перекусити «по дорозі». У містах цієї приморської країни повно забігайлівок, кафе, ресторанів і вуличних торгових яток, де пропонують різноманітні снеки. Велику популярність серед місцевих має смажена картопля, чи як її тут називають, «фламандське фрі». Ті, хто скуштував цю страву, твердять, що вона надзвичайно смачна. А хитромудрі продавці розставляють свої картопляні ятки на вулицях так, щоб їх неодмінно помітили. Фрі продають у паперових пакетах і щедро поливають арахісовим соусом, маринованою цибулею чи простим майонезом.Фото infoglaz.ru
До популярної тут гастрономії можна віднести крокети і біттербалени. І хоча нідерландці вважають, що це зовсім різні закуски, багато хто все ж погоджується, що смак у них схожий. Перші – м’ясні палички, другі – кульки. Але найголовніше в них – начинка. Вона достатньо різноманітна і смачна. Обсмажують ці снеки до хрусткої скоринки, часто нанизуючи на шпажки. Їх подають дуже гарячими і часто заправляють гірчицею.Фото thekiwicook.com
Жителі Нідерландів, як твердить статистика самої країни, з’їдають тонни хлібобулочних виробів. Але не варто квапитися засуджувати їх з цього приводу. Хліб в НІдерландах надзвичайно смачний. Тому на вулицях великий попит мають несолодкі булочки, листкові пиріжки, круасани, чіабати, багети і сандвічі. Останні традиційно з шинкою, ситром і шоколадною крихтою. До крихти у місцевих дуже трепетне ставлення. Навіть вирушаючи в далекі подорожі, жителі країни вітряних млинів намагаються взяти із собою кілька коробочок тертого шоколаду, щоб потім посипати ним хліб і почуватися як вдома.Фото gotovo96.ru
Нідерланди – морська держава. А тому булочки з рибою і морськими продуктами, засмаженими у панірувальних сухарях, вуличні торговці тут пропонують нарівні з іншими закусками. Найбільшу популярність у любителів риби мають ринки і ятки, що стоять вздовж берегової лінії. Часто прямо на очах у покупців продавці коптять і засолюють вранішній улов. У них же продаються тушкований судак з овочами, хрусткі рибні фрикадельки, палтус, вугор, посипаний яйцем і политий лимонним соком, тунець, оселедець. Останній входить у традиційне меню нідерландців і надзвичайно популярний. Це зазвичай малосолена риба, котру поїдають разом із кістками. Її акуратно тримають за хвіст і поступово опускають у рота, при цьому закидаючи голову. Заїдають такого оселедця цибулею і солоним огірочком. Вважають, що найбільш смачний оселедець виходить, якщо він потрапить у сіті теплої пори року. Любов до оселедця тут настільки велика, що навіть переросла у всенародне свято, котре відзначають після першого сезонного улову. Тоді ж засолюють першу бочку свіжого оселедця, котру відправляють у Королівський палац, і тільки після цього починають торгувати свіжим оселедцем на вулицях і в ресторанах.
Фото joysoftraveling.com
Що нижча температура на вулиці, то частіше на столах гаряче. А оскільки нідерландці віддають перевагу простим у приготуванні висококалорійним стравам, то це традиційно густий і наваристий гороховий суп, м’ясні тюфтельки, копчені ковбаски і пюре. Його роблять на основі картоплі і додають в неї овочі. Як правило, це квашена капуста іноді зі шматочками сала. Називається такий мікс – стампот. Посередині викладеного в тарілку пюре роблять заглиблення, туди наливають густу м’ясну підливку. До гарячого можна також віднести сосиски, ковбаски і тріску. Її смажать у фритюрі і часто подають без гарніру. Ще одна гаряча і популярна страва – коров’яче вим’я. навіть після дев’ятигодинної варки і смаження воно зберігає специфічний різкий запах. Нідерландці кажуть, що це від молока, котре лишається всередині. Коли вим’я охолоджується, його нарізають тонкими шматочками і поїдають із хлібом.
Фото heavenly-holland.com
Нідерландці обожнюють млинці. Тут вони великі і тонкі. Як правило, їх поїдають увечері, щедро поливаючи цукровим сиропом, морозивом. Їх також використовують як основу для піци. Згори ріжуть бекон, сир або викладають яблука з ізюмом, шоколад з горіхами, запікають. Їдять млинці в Нідерландах однаково як основну страву, десерт і святкове частування. Для млинців тут навіть існують спеціальні тарілки.Фото cf.ua
Нідерландці неабиякі ласуни. Полиці в магазинах тут завжди ломляться від солодкого. Це мармелад, карамель, імбирне печиво, вафлі, марципани, шоколад і монпансьє, котре часто роблять із лакриці солоної чи солодкої. На вигляд це маленькі льодяники, котрі продають буквально всюди від аптек до заправок. Статистики підрахували: щороку кожен нідерландець з’їдає понад два кілограми лакричних солодощів, а все тому, що у північній країні впевнені у користі лакриці для здоров’я. Також популярні ласощі – солодкі пончики з гречаного борошна на дріжджах. Їх їдять із полуницею, збитими вершками і карамельним сиропом. Типове нідерландське тістечко – томпус. Його випікають із листкового тіста, перемазують товстим шаром ванільних вершків. Воно чимось нагадує «наполеон». Зазвичай цей десерт рожевого кольору, але в ті дні, коли грає національна збірна з футболу, тістечка фарбують у помаранчевий колір.
Фото ohmydish.com
Про якість і неповторний смак місцевого сиру знає весь світ. особлива рецептура, соковиті пасовища і молочні породи корів допомогли Нідерландам здобути славу лідера серед виробників і постачальників сиру. Загалом існує близько сотні сортів цього продукту. Щорічно Нідерланди продають його за кордон на суму від п’ятдесяти мільярдів євро. Переважно це тверді сорти сиру. Солодкувато-горіхові, пряні, із кмином і гвоздикою, солоні, із пліснявою, кропивою і часником, з дірками і без. Найбільш популярні сорти: роомано, лейденський, маасдам, граскаас, едамер, гауда, едем, буренкаас. Самі нідерландці споживають понад двадцять кілограмів виру на рік. Його їдять на сніданок, нарізають на сандвічі, подають кубиками як доповнення до гарячих страв, поїдають як закуску до пива чи вина.Фото tulipdaytours.com
Як і у більшості європейських країн, міцний алкоголь тут продають тим, кому за вісімнадцять. Більшість нідерландців віддають перевагу ялівцевій горілці чи, як її ще називають, женеверу. Авторами цього міцного напою вважають ченців, що отримали методом багаторазової перегонки кукурудзи, жита і ячменя високоякісний зерновий спирт. У нього традиційно додають трави і ягоди ялівця. Ця горілка доволі міцна, і її рідко п’ють у чистому вигляді. Більше використовують для коктейлів. Більшість жителів країни вітряних млинів віддають превагу лікерам. Бананові, абрикосові, вишневі, кофейні, динні, ванільні. Вони слабші за женевера удвічі. На свята всі піддані держави куштують апельсинове бренді. Також тут п’ють пиво – темне, світле, фруктове, гірке, медове, настояне на травах. Серед лідерів – чай і кава, шоколад, молоко з анісом.
Головне фото discoverbenelux.com