RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Велика Британія

Що вони їдять: Велика Британія

Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!

Перед поїздкою до Об’єднаного Королівства забудьте все, чого вас навчали в школі на уроках англійської мови. Хрестоматійну яєчню з беконом сервірують тільки в готелях, підігруючи очікуванням туристів, а коронну фразу «Вівсянка, сер!» можна почути тільки в зимову пору, адже снідати влітку гарячою кашею щонайменше дивно. Мабуть, з усіх «споконвічно англійських» страв, оспіваних радянськими підручниками, тільки рибне філе зі смаженою картоплею та грінки з апельсиновим мармеладом і досі не обділені увагою пересічного британця.Фото realfood.tesco.com

Щиро кажучи, національної кухні у Великій Британії просто не існує. У повсякденному меню англійців панує гримуча суміш фаст-фуду з індійськими, арабськими, китайськими, японськими, тайськими і латиноамериканськими наїдками. Нечисленні гурмани відводять душу в італійських, французьких і грецьких ресторанах. Візитівкою мультикультурної дієти сучасного лондонця стали чіпси і сандвічі, щедро политі карі – Кіплінг був би вельми здивований, дізнавшись, що Захід і Схід чудово уживаються в окремо взятій тарілці. Апологетам вікторіанської моралі залишається втішати себе думкою, що знаменитий five o'clock ще живий у пам'яті народній, хоча останнім часом вечірнє чаювання плавно перетікає в обід.

Подовгу чаклувати коло плити не прийнято. Повсякдень більшість британців перебивається в основному напівфабрикатами і їжею на винос, відкладаючи традиційний сімейний обід до неділі. Найпопулярніший сніданок у Лондоні – сосиски і сардельки під квасолю в томаті або і зовсім сухі пластівці, залиті молоком. Старомодний ланч з бульйоном і сухариками витіснили закриті бутерброди з рибою, шинкою і паштетом, смажені пиріжки із м'ясом та курка «тікка масала» – підсмажені на грилі скибочки маринованого курячого філе під гострим томатним соусом.Фото wishihadafoodpun.files.wordpress.com

До недільного обіду (Sunday roast) подають холодні закуски, овочевий суп і ситні м'ясні страви, замінюючи хліб пудингами з крупи і тертих овочів. Теплову обробку продуктів зведено до мінімуму: справжній англійський біфштекс неодмінно з кров'ю, а овочі закладають у печеню напівсирими. Гарніром до стейку найчастіше буває відварений рис із томатним соусом, але іноді господиня не проти побалувати домашніх йоркширським пудингом зі збитого тіста з додаванням прянощів.

Читайте також: Історія однієї вулиці: Пікаділлі стріт

Тон застілля задає ростбіф – ніжна яловича вирізка, запечена в духовці з картоплею, тертою морквою і капустою, а сік з-під смаженої свинини і яловичини, змішаний зі спеціями і пасерованою цибулею, перетворюється на апетитну коричневу підливу грейв. Також вельми популярні запіканки із м'ясного фаршу – «пиріг вівчаря» з ягнятиною і картопляним пюре і «біф Веллінгтон» – яловичина з грибами, запечена в тісті. Асортимент приправ не надто різноманітний, проте не позбавлений оригінальності: англійці звично додають до свинини яблучне повидло, а до баранини – м'ятний соус. Зате телятина з тертим хріном потрапляє точно в ціль!5.jpgФото saga.co.u

На тлі уніфікованих смаків вічно заклопотаних міських жителів старі селянські рецепти вирізняються соковитим місцевим колоритом. Корнвол славиться пирогами з начинкою із м'ясного фаршу, картоплі та моркви, уродженцеві Йоркшира неможливо встояти перед копченою на багатті кров'яною ковбаскою, а ірландця видає незнищенна звичка перетирати товчену картоплю з овочами і цибулею. У Шотландії полюбляють телячий рубець, начинений потрухами, пісочне печиво, вівсяні коржі та варені яйця в балику або м'ясному фарші. А якщо ви хочете скуштувати фруктового хліба чи хрустких хлібців з червоних водоростей, вам прямий шлях до Уельсу.

І хоча справжній джентльмен ніколи не зізнається в любові до солодкого, справжня леді завжди подбає про десерт. Улюблені ласощі дорослих і дітей – сливовий пудинг, кекс і трайфл – листкове бісквітне тісто з вершками, заварним кремом і ягідним желе.Фото lavka.t-bone.com.ua

Практичне мислення англійців красномовно проявляється і у ставленні до їжі. Навіщо викидати залишки колишнього бенкету, якщо можна приготувати bubble-and-squeak – дрібно нарізане м'ясо, підсмажене на сковороді під збитими яйцями? А під інтригуючою назвою toad-in-the-hole ( «жаба в норі») ховається реанімована ковбаса другої свіжості, пасерована на олії із товченою картоплею. Вона і справді схожа на жаб'ячу голову, що стирчить з-під корча.Фото creamoire.ua

Попри побутовий аскетизм більшості пересічних британців у країні можна знайти і яскраві приклади фантастичних кулінарних експериментів модних закладів, перетворених на ярмарок марнославства. Якщо вас не бентежить чек від трьохсот фунтів, навідайтеся в культовий ресторан «Fat Duck», удостоєний низки престижних нагород за видатні досягнення на ниві молекулярної кухні. Незмінний шеф-кухар Хестон Блюменталь звично шокує клієнтів ексцентричними новинками, пропонуючи скуштувати морозиво з омлету із шинкою та оленину в шоколаді.Фото rx4foodies.files.wordpress.com

З гастрономічної точки зору вельми цікавим є поєднання голуба з фісташками, яке раніше розцінювалося як неприйнятне, поки майстер не здогадався використовувати маринований сортовий бекон панацетту як перехідну ланку. Щоправда, консерватори все таки обмежуються звичними делікатесами вищого світу, з року в рік замовляючи салат з виноградних равликів, гарбузове ризото з лісовим горіхом і розмарином, крабів під фуа-гра та равіолі з устрицями й козячим сиром. Вірність традиціям – винятковий привілей, яким слід пишатися.

Головне фото independent.co.uk

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Британська глибинка: У пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Не забути парасольку і коктейль: найдивовижніші пляжі планети
Із настанням літа багато хто час від часу позирає на календар, чекаючи законної відпустки. А оскільки літній відпочинок найчастіше нерозривно пов’язаний з релаксацією біля води, аж ніяк не можна забувати про пляжі – такі жадані і водночас не схожі один на одного.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу.
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами
OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко. У XXI столітті саме словосполучення «національне гетто» досить умовне.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Гра аристократів. Крикет
Вищий світ Англії та крикет – майже як чай з молоком. Можуть існувати й порізно, та разом все-таки «смачніше». А якщо ви досі плутаєте крикет, крокет і крокети, не хвилюйтеся – зараз все пояснимо.
Закрыть
Outlook facebook page