Що вони їдять: Велика Британія
Перед поїздкою до Об’єднаного Королівства забудьте все, чого вас навчали в школі на уроках англійської мови. Хрестоматійну яєчню з беконом сервірують тільки в готелях, підігруючи очікуванням туристів, а коронну фразу «Вівсянка, сер!» можна почути тільки в зимову пору, адже снідати влітку гарячою кашею щонайменше дивно. Мабуть, з усіх «споконвічно англійських» страв, оспіваних радянськими підручниками, тільки рибне філе зі смаженою картоплею та грінки з апельсиновим мармеладом і досі не обділені увагою пересічного британця.Фото realfood.tesco.com
Щиро кажучи, національної кухні у Великій Британії просто не існує. У повсякденному меню англійців панує гримуча суміш фаст-фуду з індійськими, арабськими, китайськими, японськими, тайськими і латиноамериканськими наїдками. Нечисленні гурмани відводять душу в італійських, французьких і грецьких ресторанах. Візитівкою мультикультурної дієти сучасного лондонця стали чіпси і сандвічі, щедро политі карі – Кіплінг був би вельми здивований, дізнавшись, що Захід і Схід чудово уживаються в окремо взятій тарілці. Апологетам вікторіанської моралі залишається втішати себе думкою, що знаменитий five o'clock ще живий у пам'яті народній, хоча останнім часом вечірнє чаювання плавно перетікає в обід.
Подовгу чаклувати коло плити не прийнято. Повсякдень більшість британців перебивається в основному напівфабрикатами і їжею на винос, відкладаючи традиційний сімейний обід до неділі. Найпопулярніший сніданок у Лондоні – сосиски і сардельки під квасолю в томаті або і зовсім сухі пластівці, залиті молоком. Старомодний ланч з бульйоном і сухариками витіснили закриті бутерброди з рибою, шинкою і паштетом, смажені пиріжки із м'ясом та курка «тікка масала» – підсмажені на грилі скибочки маринованого курячого філе під гострим томатним соусом.Фото wishihadafoodpun.files.wordpress.com
До недільного обіду (Sunday roast) подають холодні закуски, овочевий суп і ситні м'ясні страви, замінюючи хліб пудингами з крупи і тертих овочів. Теплову обробку продуктів зведено до мінімуму: справжній англійський біфштекс неодмінно з кров'ю, а овочі закладають у печеню напівсирими. Гарніром до стейку найчастіше буває відварений рис із томатним соусом, але іноді господиня не проти побалувати домашніх йоркширським пудингом зі збитого тіста з додаванням прянощів.
Читайте також: Історія однієї вулиці: Пікаділлі стріт
Тон застілля задає ростбіф – ніжна яловича вирізка, запечена в духовці з картоплею, тертою морквою і капустою, а сік з-під смаженої свинини і яловичини, змішаний зі спеціями і пасерованою цибулею, перетворюється на апетитну коричневу підливу грейв. Також вельми популярні запіканки із м'ясного фаршу – «пиріг вівчаря» з ягнятиною і картопляним пюре і «біф Веллінгтон» – яловичина з грибами, запечена в тісті. Асортимент приправ не надто різноманітний, проте не позбавлений оригінальності: англійці звично додають до свинини яблучне повидло, а до баранини – м'ятний соус. Зате телятина з тертим хріном потрапляє точно в ціль!Фото saga.co.u
На тлі уніфікованих смаків вічно заклопотаних міських жителів старі селянські рецепти вирізняються соковитим місцевим колоритом. Корнвол славиться пирогами з начинкою із м'ясного фаршу, картоплі та моркви, уродженцеві Йоркшира неможливо встояти перед копченою на багатті кров'яною ковбаскою, а ірландця видає незнищенна звичка перетирати товчену картоплю з овочами і цибулею. У Шотландії полюбляють телячий рубець, начинений потрухами, пісочне печиво, вівсяні коржі та варені яйця в балику або м'ясному фарші. А якщо ви хочете скуштувати фруктового хліба чи хрустких хлібців з червоних водоростей, вам прямий шлях до Уельсу.
І хоча справжній джентльмен ніколи не зізнається в любові до солодкого, справжня леді завжди подбає про десерт. Улюблені ласощі дорослих і дітей – сливовий пудинг, кекс і трайфл – листкове бісквітне тісто з вершками, заварним кремом і ягідним желе.Фото lavka.t-bone.com.ua
Практичне мислення англійців красномовно проявляється і у ставленні до їжі. Навіщо викидати залишки колишнього бенкету, якщо можна приготувати bubble-and-squeak – дрібно нарізане м'ясо, підсмажене на сковороді під збитими яйцями? А під інтригуючою назвою toad-in-the-hole ( «жаба в норі») ховається реанімована ковбаса другої свіжості, пасерована на олії із товченою картоплею. Вона і справді схожа на жаб'ячу голову, що стирчить з-під корча.Фото creamoire.ua
Попри побутовий аскетизм більшості пересічних британців у країні можна знайти і яскраві приклади фантастичних кулінарних експериментів модних закладів, перетворених на ярмарок марнославства. Якщо вас не бентежить чек від трьохсот фунтів, навідайтеся в культовий ресторан «Fat Duck», удостоєний низки престижних нагород за видатні досягнення на ниві молекулярної кухні. Незмінний шеф-кухар Хестон Блюменталь звично шокує клієнтів ексцентричними новинками, пропонуючи скуштувати морозиво з омлету із шинкою та оленину в шоколаді.Фото rx4foodies.files.wordpress.com
З гастрономічної точки зору вельми цікавим є поєднання голуба з фісташками, яке раніше розцінювалося як неприйнятне, поки майстер не здогадався використовувати маринований сортовий бекон панацетту як перехідну ланку. Щоправда, консерватори все таки обмежуються звичними делікатесами вищого світу, з року в рік замовляючи салат з виноградних равликів, гарбузове ризото з лісовим горіхом і розмарином, крабів під фуа-гра та равіолі з устрицями й козячим сиром. Вірність традиціям – винятковий привілей, яким слід пишатися.
Головне фото independent.co.uk