RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу

Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу

Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.

Королівські ботанічні сади К’ю, Велика Британія

На південному заході Лондона на величезній площі у 121 гектар розкинулися сади та оранжереї, які налічують понад сім мільйонів рослин. Вони входять в усі мислимі й немислимі топи як за кількістю різноманітної зелені, так і за якістю догляду за нею. А трудиться там майже 700 професіоналів у галузі ботаніки з усього світу. Починаючи з далекого 1670-го, коли було вирішено створити цей осередок природи в англійській столиці, кращі з кращих у своїй справі з'їжджаються сюди. Головною гордістю садів К’ю вважається оранжерея принцеси Уельської, де упродовж півгодинної прогулянки кожен відвідувач може відчути на собі вплив одразу десяти кліматичних поясів – від тропіків до пустелі. Це дозволяє сусідити орхідеям з ліліями, рису з бананами. Комплекс вважається об'єктом спадщини ЮНЕСКО.Kew-Gardens-with-kids-10-of-11.jpg
Фото kidsandcompass.com

Тропічна оранжерея Юменосіма, Японія

Країна вранішнього сонця не дуже велика за площею, тому технічний прогрес там ніколи не зупиняється, адже люди змушені розширювати життєвий простір. Крім того, що японці намивають цілі острови, вони ще й вельми розумно використовують кожен клаптик землі, подарований матінкою-природою. Ось і цей оазис дикої флори виник на місці ... одного з найбільших сміттєзвалищ Токіо. І нехай землю тут не удобрювали відходами, а тільки розчистили від них, непотріб теж приносить користь – сміттєспалювальний завод, який працює неподалік, живить оранжерею енергією. До числа її головних принад входять ліс із папороттю, тропічне село і навіть власний водоспад. Парк засаджено вишневими деревами, що теж створює неповторну атмосферу.940x627_1_f11b50b5088b49bc5dcd1b7eecbf8c1b@1880x1253_0xc35dbb80_15509651501526574745.jpgФото haarkon.co.uk

«Сади біля затоки», Сінгапур

Ще одна азійська теплиця, яка вражає поєднанням сучасних технологій з життям рослин. М'який клімат Сінгапуру дозволяє навіть не всю територію тримати під склом, тим паче, деяка зелень вимагає не тепла, а охолодження. Це забезпечують сучасні кондиціонери. Саме місце вирізняється тим, що, крім флори Південно-Східної Азії, там чудово почуваються і представники Австралії, Середземномор'я та Південної Америки. «Сади біля затоки» вважаються найбільшою оранжереєю без колон. А місцеві жителі сприймають її не тільки естетично, а й практично – сінгапурці не пропустять нагоди погрітися тут прохолодної пори року або ж, навпаки – освіжитись у задушливу спеку.gardens-by-the-bay-singapore-1024x683.jpgФото elledecoration.com

Сади Каллавей, США

Скляні ботанічні сади штату Джорджія відомі не тільки своєю багатою рослинністю і тим, що літо в цій оазі триває упродовж року, але і барвистими метеликами, адже саме там функціонує центр з їхнього розведення. Сам комплекс облаштовано доволі традиційно. Він хоч і не найбільший, і не найсучасніший, проте йому належить впливовий сертифікат LEED за рівень екологічності та енергозбереження. А ще саме тут місцеві жителі осягають садівництво на практиці – фахівці проводять спеціальні курси не тільки з догляду за рослинами, але і за метеликами. До того ж це не формат майстер-класу раз на місяць, а щотижневі заняття по кілька годин.3418526343_b819bf7c71_b.jpgФото flickr.com

Станція Аточа, Мадрид, Іспанія

Феномен цієї оранжереї полягає в тому, що вона міститься не десь під склом, а на території найбільшої залізничної станції Мадрида. І саму станцію не закривали і не перетворювали на арт-об'єкт – потяги продовжують прибувати і відбувати, пасажири так само носяться з валізами, а диктори звично і монотонно оголошують розклад. І ось посеред цього хаосу розкинувся справжнісінький сад, який може похвалитися колекцією із 7 тисяч рослин і ставком, де живуть не тільки риби, а й черепахи. Аточа було спроектовано ще в 19 столітті. А під час реконструкції 1992 року вирішили створити оранжерею, яку просто обожнюють як мадридці, так і туристи. Адже прогулюючись цією оазою, можна відпочити від гамірного мегаполісу. Здається, що в заростях навіть гул поїздів звучить не так нав'язливо.a5a5c4b0c4a3d85d4c0cf04543f7861a.jpgФото pinterest.com

Головне фото matadornetwork.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Закрыть
Outlook facebook page