RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Міста у скелях: іспанське видання

Міста у скелях: іспанське видання

Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.

Зібрання творів іспанських авторів вражає різноманіттям і красою – і сьогодні OUTLOOK пропонує вам пробігтися по сторінках дбайливо збереженої Філіпом VI бібліотеки.

Том 1. Куенка

На цих скелях створювалася справжня історична драма. Кого тільки не загороджували міські укріплення Куенки за майже 2000-літню історію міста. Кельти, римляни, араби і християни не просто почувалися, немов за кам’яною стіною – вони буквально перебували за нею...

Старе місто займає дуже невелику площу, але зберігає архітектурні відбитки всіх народів, котрі вважали себе господарями нинішньої столиці однойменної провінції. Усі дороги середньовічної Куенки якщо не впираються в урвище, то абсолютно точно ведуть до Пласа Майор – і вона міститься в центрі різноманіття не лише топографічно. На ній поруч із найстарішим готичним собором Іспанії, зведення котрого розпочалося 1182 року, не збавляючи швидкості, їздять автомобілі. Вони спритно пірнають в арки на в’їзді і проїжджають повз гостей кафе, серед столиків якого височіє стовп зі світлофором. Там же практично лежать на бруківці туристи, намагаючись умістити в кадр мальовничі фасади прилеглих до собору домів.Cuenca-Spain.jpg
Фото britannica.com

У місті навіть є спеціальна точка, котра допоможе остаточно переконатися: Куенку не випадково внесено у список світового спадку ЮНЕСКО як добре збережене середньовічне укріплене місто. Звідси ж ви матимете змогу оцінити всю витонченість і чарівність знаменитих casas colgadas («висячих будинків»). Щоправда, щоб дістатися до потрібного місця, доведеться не тільки залишити межі старого міста, але й прокрокувати пару-трійку кілометрів туристичним маршрутом – зате відмічено воно так, що призначення вкрай важко не вгадати.

Том 2. Сетеніль-де-лас-Бодегас

Побутовий роман скромних обсягів – жанр привабливий, і він ідеально пасує Сетеніль-де-лас-Бодегасу. У цьому антиподі новозеландського Окленда до туристів поки не дуже звикли – особливо в тій частині містечка, що викликає найбільший інтерес. У будинках, над якими нависають скелі, живуть переважно люди поважного віку, котрим хочеться аж ніяк не спалахів фотокамер, а простого спокою і затишку.setenil-1 (1).jpgФото iberianmobility.com

Із другим, на жаль, поталанило не всім із них. Мешканцям охайних, облагороджених будиночків, котрі мають навіть власний, відмінний від природного, дах, нарікати практично нема на що. А от для інших стелею слугує порода скелі, що осипається, а площа житла не набагато більша за тримісний намет. Та це ні на йоту не применшує екзотичність і мальовничість тамтешніх пейзажів.

Том 3. Ронда

Родзинка цього роману в тому, що один із його розділів дуже нагадує глянцевий журнал. Щороку в Ронді відбуваються знамениті бої биків – саме на них 2009 року матадор Каетано Рівера Ордоньєс з’явився в шикарному костюмі, спеціально розробленому для нього генієм світу моди Джорджо Армані. Сам захід неймовірно популярний, його традиційно приймає найстаріша в Іспанії спеціалізована арена Plaza de toros de Ronda.

Її архітектор – Мартін де Альдеуела; він же спроектував один із трьох мостів, що єднають Ронду, розірвану каньйоном Ель Тахо на дві частини. iStock-187009215.jpgФото travel.earth

Найближчий сусід Нового мосту – міст Старий (Puente Viejo), розташований на схід від свого мальовничого партнера. Дорога до нього веде через старе місто, на території якого свого часу зупинялися Орсон Уеллс та Ернест Хемінгуей – їхня творчість значною мірою посприяла нинішній популярності давнього поселення, в якому кельти оселилися ще в VI столітті до н.е.

Третій і найбільш загадковий – Римський міст. Почнемо з того, що збудований він аж ніяк не римлянами, а маврами, а після їхнього розгрому був перейменований на міст святого Мігеля. Однак це не єдина каверза в назві, адже саме Puente San Miguel – найстаріший міст Ронди. І хоч він на додаток ще й найменший, по ньому все ще дозволений рух транспорту – так що фотографії доведеться робити вкрай обережно.

Том 4. Торкаль-де-Антекера

Цьому романові якнайкраще підійде запозичена у творіння Стівена Спілберга назва «Парк Юрського періоду». У парку Торкаль, формування котрого розпочалося якраз на другому етапі Мезозою, навіть сьогодні можна побачити давніх рептилій: такі вигадливі обриси надав скелям найкращий у світі скульптор – природа. Бачите, тиранозавр проходить поруч, піднявши маленькі передні лапи ближче до величезної зубастої щелепи, і позирає на нас правим оком?

При вигляді ті-рекса, купки млинців на величезних тарілках і дитячих кубиків, розкиданих по долині, фантазія злітає понад найвищу вершину гряди Сьєрра-дель-Торкаль і ширяє над вапняковими красотами, вгадуючи у кожній скелі ілюстрації до, либонь, найбільш позитивної наскельної книги в нашій колекції.6204806225_e58611d282_o.jpgФото elevation.maplogs.com

Щоб потрапити з Антекери у парк, знадобиться автомобіль. Рухаючись ним звивистим шляхом, зберіть в кулак всю силу волі. Вона буде потрібна, щоб не зупинятися в кожній кишені, адже природа не просто спокушатиме вас запаморочливими краєвидами, але й відправить чарівних місцевих заманювачів, проїхати повз яких, не сфотографувавши, практично неможливо.

На маршруті спеціально відведені й визначені зони для фотографування – перебуваючи на них, можна не лише знімати з найбільш вигідних ракурсів, а й прочитати інформацію про заповідник і всю гірську гряду.

Знавцям іспанських пам’яток Торкаль-де-Антекерра неодмінно нагадає величний Монсеррат. Але різниця між об’єктами, котрі охороняють скелясті захисники, величезна. Важкодоступний каталонський монастир куди суворіший, ніж святкова й повітряна Антекера. У ній нарядні білі будиночки з червоною черепицею веселим хороводом оточили величну Алькасабу – фортецю XIV століття, одну з найкрупніших подібних мавританських будівель Андалусії. Потрапляючи сюди всього на якийсь день, хочеться одразу відмовитися від замовлених номерів в готелях і вибудуваного маршруту подорожі, просто щоб надихатися просторами, відпустити на волю фантазію і насолодитися мелодією безперервного клацання затвору фотокамери.

Післямова

Дочитавши захопливу книгу, ми заплющуємо очі, щоб ще раз пережити найяскравіші моменти. А як не хочеться, щоб закінчувалася улюблена серія! Ті ж почуття виникають під час знайомства з новими містами. І дуже хочеться вірити, що за черговим поворотом найбільш гориста країна Європи приховала для нас черговий том для нашої колекції «наскельної літератури» – треба тільки поїхати і відшукати його.

Головне фото roadaffair.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Закрыть
Outlook facebook page