RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.

А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується!

За що ви любите пасту?

Паста – коронна страва італійської кухні. Чи знаєте ви, що першим шеф-кухарем, котрий її приготував, був чоловік, котрий жив у XV столітті? Мартіно де Комо – творець першої вермішелі у світі. Принаймні до нього ніхто не спромігся приготувати цю нескладну страву. Утім, чи можна назвати легким те, що потребувало стількох зусиль?

Перш ніж приготувати вермішель, Мартіно де Комо досліджував харчові якості близько трьох років. Та страва, котра нині нам відома під назвою «паста», стала результатом багатолітнього пошуку. Вермішель зварили шляхом проб і помилок. До речі, Мартіно де Комо був особистим кухарем самого Папи Римського. Перу шеф-кухаря також належить перша у світі кулінарна книга Liber de arte coquinaria. Отже, священна особа.09112015_15minute_pastasauce_tomato.jpgФото epicurious.com

Пережити обід

Французький шеф-кухар Франсуа Ватель знаменитий вишуканими кондитерськими виробами. Починаючи кар’єру продавцем вафель, майбутній кулінар був неймовірно спостережливим. Він розмовляв з кухарями про те, що їх цікавило, а найкращі рецепти збирав у скарбничку ідей. Ватель вирушив до хрещеного батька, котрий був не останнім кондитером у Франції, і переплюнув свого вчителя. Принаймні ягоди в карамелі і грушеві пироги його виробництва швидко припали до смаку вибагливим французам. У 1660-х роках Вателю усміхнулася удача. Він потрапив на службу до принца Конде, і був вельми впевнений у своїй кулінарній майстерності. Він завіряв короновану особу: «Я ніколи вас не розчарую!» Саме за цю фразу він і поплатився.2017-167-Крема-каталана-по-рецепту-Феррана-Адриа.jpgФото magazine.tabris.ru

Якось під час посту господар рибної лавки не зміг доставити Вателю рибу. У той же час принц розраховував саме на рибні делікатеси, і запропонувати йому щось інше означало зіпсувати Конде свято. Франсуа Ватель вирішив, що на цьому його життєва місія закінчена – і встромив у груди шпагу.

Перетворити воду на вино

Легенда про те, як легко вдалося Ісусу перетворити воду на вино, облетіла всі куточки світу. На сьогоднішній день існує шеф-кухар, котрий здатен творити якщо не точно такі ж дива, то щось подібне. Ферран Адріа вміє майструвати хитромудрі і складні страви із простих на перший погляд продуктів. Він знає, що продукт має не тільки смак і форму, а також температуру і смакові нотки. З останнім можна пограти, надаючи страві незвичний смак.7834545_4f505960-90e5-11e8-b055-1b6e41247303-1.jpgФото leparisien.fr

У його руках мигдаль стає буханцем хлібу, абрикоси перетворюються на їстівний папір, а з повітря, як виявилося, можна зробити «кулінарну піну»… Ферран Адріа належить до кулінарів, котрі ставляться до приготування їжі як до творчості. Не випадково його прозвали «Менделєєвим молекулярної кухні». Не дивно, що в ресторані «Ель Буллі», розташованому на березі Коста-Брава, працюють не тільки кулінари, але й хіміки.EL-BULLI-09a.jpgФото moderntimes.review

Як щодо олів’є?

Хто не любить олів’є? Риторичне запитання. Утім, якби творець нинішнього салату Люсьєн Олів’є воскрес і скуштував цю страву, він би навряд чи лишився задоволений. Спершу основу олів’є складали рябчики, куропатки, ракові шийки та інші м’ясні ласощі. Подавали страву у поєднанні з горою картоплі під соусом «провансаль». Французький кулінар працював у ресторані «Ермітаж; як істинний гурман він був переконаний, що порція має бути невеликою, а страва вишуканою. Однак завсідники ресторану так не вважали. На їхню думку, головне призначення їжі полягало в тому, щоб набити собі шлунок. А, значить, і порції повинні відповідати головній меті. Люсьєна Олів’є довели до сказу: на його очах рушилися традиції вишуканої кухні. Тому він зрештою перепродав ресторан – і, на щастя для нього, так і не дізнався, що в олів’є можна додавати ковбасу.olivier-salad-recipe-4-e1481321000516.jpg
Фото cookingtheglobe.com

Хто краще готує - жінка чи чоловік?

Чи доречно ставити такі питання? Але так виходить, що у рейтингах найкращих шеф-кухарів світу більше чоловіків, та жоден такий рейтинг міжнародних кулінарів не може вважатись повним без кулінарки, майстерність якої заслуговує на пильну увагуAnne-Sophie-Pic-01.jpgФото the-talks.com

Анн-Софі Пік – одна з небагатьох жінок на світі, котра може похизуватися трьома зірками Мішлена. Її ресторан «Пік» відомий рибними делікатесами, а сама прекрасна дама не тільки керує власним підприємством, але й запустила школу для майбутніх кулінарів. Кухня ресторану високо цінувалася вимогливими французами протягом практично ста років, тому Анн-Софі невдовзі відкрила другий ресторан, але вже у Швейцарії. Далі – краще. Наступний ресторан La Dame de Pic відкривається 2012 року у Франції..Валенсія, Париж, Лозанна і Лондон… Здається, великій жінці-кухарю лишилося почати підкорювати східну частину планети. І, ну треба ж, 2019 року відкрився ресторан в Сінгапурі! original_dame-de-pic-2.jpgФото finedininglovers.com

Та все ж хочеться повернутися до чоловіка-кухаря, котрий підкорив кулінарний світ через… Instagram! Нусрет з його вже фірмовим рухом – посипанням м’яса через лікоть – увірвався в гастрономічний світ. Понад 10 мільйонів підписників спостерігають, як у Стамбулі, Дубаї, Абу-Дабі, Маямі і нарешті в Нью-Йорку ріжуть, маринують м’ясо і готують прекрасні страви. Нью-Йорк, між іншим, був мрією і метою Нусрета, після якої він сам себе міг вважати видатним кулінаром.32188929.jpgФото todayonline.com

Таким чином, плануючи свою подорож, постарайтеся потрапити в одне з таких місць. А якщо вдасться зустрітися з одним із перелічених кухарів, то ваша вечеря буде виправдана не лише гастрономічно, але й емоційно. Bon appetit!

Головне фото segroup.com.ph

Вам это будет интересно:
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Південна Корея: гастрономічні особливості
Дуже гостро, дуже тонко, дуже смачно і дуже міцно – так стисло можна охарактеризувати національну корейську кухню і культуру місцевого алкогольного споживання. Київський спеціаліст-аналітик Анар Рахметов жив і працював у Південній Кореї кілька років, тому зміг розказати про тонкощі національної гастрономії.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Гастрономічний туризм: через їжу до культури
Не варто поблажливо ставитися до гастротурів як до новомодної вигадки. Гастрономічний туризм – один із аспектів світової науки. Її світило вчений Ерік Вольф, котрий 2001 року заснував Міжнародну асоціацію гастрономічного туризму, твердить: їжа – це квінтесенція нації, її менталітету, характеру і, звісно, історії.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Закрыть
Outlook facebook page