RU  UK  EN
Статті  >  Насолодись  >  Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.

А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується!

За що ви любите пасту?

Паста – коронна страва італійської кухні. Чи знаєте ви, що першим шеф-кухарем, котрий її приготував, був чоловік, котрий жив у XV столітті? Мартіно де Комо – творець першої вермішелі у світі. Принаймні до нього ніхто не спромігся приготувати цю нескладну страву. Утім, чи можна назвати легким те, що потребувало стількох зусиль?

Перш ніж приготувати вермішель, Мартіно де Комо досліджував харчові якості близько трьох років. Та страва, котра нині нам відома під назвою «паста», стала результатом багатолітнього пошуку. Вермішель зварили шляхом проб і помилок. До речі, Мартіно де Комо був особистим кухарем самого Папи Римського. Перу шеф-кухаря також належить перша у світі кулінарна книга Liber de arte coquinaria. Отже, священна особа.09112015_15minute_pastasauce_tomato.jpgФото epicurious.com

Пережити обід

Французький шеф-кухар Франсуа Ватель знаменитий вишуканими кондитерськими виробами. Починаючи кар’єру продавцем вафель, майбутній кулінар був неймовірно спостережливим. Він розмовляв з кухарями про те, що їх цікавило, а найкращі рецепти збирав у скарбничку ідей. Ватель вирушив до хрещеного батька, котрий був не останнім кондитером у Франції, і переплюнув свого вчителя. Принаймні ягоди в карамелі і грушеві пироги його виробництва швидко припали до смаку вибагливим французам. У 1660-х роках Вателю усміхнулася удача. Він потрапив на службу до принца Конде, і був вельми впевнений у своїй кулінарній майстерності. Він завіряв короновану особу: «Я ніколи вас не розчарую!» Саме за цю фразу він і поплатився.2017-167-Крема-каталана-по-рецепту-Феррана-Адриа.jpgФото magazine.tabris.ru

Якось під час посту господар рибної лавки не зміг доставити Вателю рибу. У той же час принц розраховував саме на рибні делікатеси, і запропонувати йому щось інше означало зіпсувати Конде свято. Франсуа Ватель вирішив, що на цьому його життєва місія закінчена – і встромив у груди шпагу.

Перетворити воду на вино

Легенда про те, як легко вдалося Ісусу перетворити воду на вино, облетіла всі куточки світу. На сьогоднішній день існує шеф-кухар, котрий здатен творити якщо не точно такі ж дива, то щось подібне. Ферран Адріа вміє майструвати хитромудрі і складні страви із простих на перший погляд продуктів. Він знає, що продукт має не тільки смак і форму, а також температуру і смакові нотки. З останнім можна пограти, надаючи страві незвичний смак.7834545_4f505960-90e5-11e8-b055-1b6e41247303-1.jpgФото leparisien.fr

У його руках мигдаль стає буханцем хлібу, абрикоси перетворюються на їстівний папір, а з повітря, як виявилося, можна зробити «кулінарну піну»… Ферран Адріа належить до кулінарів, котрі ставляться до приготування їжі як до творчості. Не випадково його прозвали «Менделєєвим молекулярної кухні». Не дивно, що в ресторані «Ель Буллі», розташованому на березі Коста-Брава, працюють не тільки кулінари, але й хіміки.EL-BULLI-09a.jpgФото moderntimes.review

Як щодо олів’є?

Хто не любить олів’є? Риторичне запитання. Утім, якби творець нинішнього салату Люсьєн Олів’є воскрес і скуштував цю страву, він би навряд чи лишився задоволений. Спершу основу олів’є складали рябчики, куропатки, ракові шийки та інші м’ясні ласощі. Подавали страву у поєднанні з горою картоплі під соусом «провансаль». Французький кулінар працював у ресторані «Ермітаж; як істинний гурман він був переконаний, що порція має бути невеликою, а страва вишуканою. Однак завсідники ресторану так не вважали. На їхню думку, головне призначення їжі полягало в тому, щоб набити собі шлунок. А, значить, і порції повинні відповідати головній меті. Люсьєна Олів’є довели до сказу: на його очах рушилися традиції вишуканої кухні. Тому він зрештою перепродав ресторан – і, на щастя для нього, так і не дізнався, що в олів’є можна додавати ковбасу.olivier-salad-recipe-4-e1481321000516.jpg
Фото cookingtheglobe.com

Гендерне питання

Хто краще готує – жінка чи чоловік? Хоча зазвичай цей серйозний обов’язок лягає на плечі прекрасної статі, все ж найкращі шеф-кухарі світу – саме чоловіки. Однак жоден рейтинг міжнародних кулінарів не можна вважати повним без такої собі леді, чия кулінарна майстерність заслуговую на пильну увагу.Anne-Sophie-Pic-01.jpgФото the-talks.com

Анн-Софі Пік – одна з небагатьох жінок на світі, котра може похизуватися трьома зірками Мішлена. Її ресторан «Пік» відомий рибними делікатесами, а сама прекрасна дама не тільки керує власним підприємством, але й запустила школу для майбутніх кулінарів. Кухня ресторану високо цінувалася вимогливими французами протягом практично ста років, тому Анн-Софі невдовзі відкрила другий ресторан, але вже у Швейцарії. Далі – краще. Наступний ресторан La Dame de Pic відкривається 2012 року у Франції..Валенсія, Париж, Лозанна і Лондон… Здається, великій жінці-кухарю лишилося почати підкорювати східну частину планети. І, ну треба ж, 2019 року очікується відкриття ресторану в Сінгапурі! Черги забезпечені!original_dame-de-pic-2.jpgФото finedininglovers.com

Та все ж хочеться повернутися до чоловіка-кухаря, котрий підкорив кулінарний світ через… Instagram! Нусрет з його вже фірмовим рухом – посипанням м’яса через лікоть – увірвався в гастрономічний світ. Понад 10 мільйонів підписників спостерігають, як у Стамбулі, Дубаї, Абу-Дабі, Маямі і нарешті в Нью-Йорку ріжуть, маринують м’ясо і готують прекрасні страви. Нью-Йорк, між іншим, був мрією і метою Нусрета, після якої він сам себе міг вважати видатним кулінаром.32188929.jpgФото todayonline.com

Таким чином, плануючи свою подорож, постарайтеся потрапити в одне з таких місць. А якщо вдасться зустрітися з одним із перелічених кухарів, то ваша вечеря буде виправдана не лише гастрономічно, але й емоційно. Bon appetit!

Головне фото escoffier.edu

Вам це буде цікаво:
Гастрономічний туризм: через їжу до культури
Не варто поблажливо ставитися до гастротурів як до новомодної вигадки. Гастрономічний туризм – один із аспектів світової науки. Її світило вчений Ерік Вольф, котрий 2001 року заснував Міжнародну асоціацію гастрономічного туризму, твердить: їжа – це квінтесенція нації, її менталітету, характеру і, звісно, історії.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ИНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»
Пітер Хьоґ – данський письменник, філософ-лірик. Його називають відлюдником, адже на світських заходах він з'являється вкрай рідко, щоб представити нову книгу. Через усамітнений спосіб життя образ Пітера Хьоґа оповитий легендами. В інтерв'ю OUTLOOK Пітер Хьоґ розповів про те, як пише нові твори, що ховається за його аскетизмом, і поділився уявленнями про світ і людину.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Південна Корея: гастрономічні особливості
Дуже гостро, дуже тонко, дуже смачно і дуже міцно – так стисло можна охарактеризувати національну корейську кухню і культуру місцевого алкогольного споживання. Київський спеціаліст-аналітик Анар Рахметов жив і працював у Південній Кореї кілька років, тому зміг розказати про тонкощі національної гастрономії.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів. Господар закладу, Карл Густавович Фаберже, напевно бачив у цьому хаосі наближення кінця своєї кар'єри. Однак, можливо, і потай сподівався на друге життя власної спадщини. Якби він знав, що так воно й станеться, – навряд чи маестро так швидко втратив би душевні сили...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Закрити
Outlook facebook page