Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується!
За що ви любите пасту?
Паста – коронна страва італійської кухні. Чи знаєте ви, що першим шеф-кухарем, котрий її приготував, був чоловік, котрий жив у XV столітті? Мартіно де Комо – творець першої вермішелі у світі. Принаймні до нього ніхто не спромігся приготувати цю нескладну страву. Утім, чи можна назвати легким те, що потребувало стількох зусиль?
Перш ніж приготувати вермішель, Мартіно де Комо досліджував харчові якості близько трьох років. Та страва, котра нині нам відома під назвою «паста», стала результатом багатолітнього пошуку. Вермішель зварили шляхом проб і помилок. До речі, Мартіно де Комо був особистим кухарем самого Папи Римського. Перу шеф-кухаря також належить перша у світі кулінарна книга Liber de arte coquinaria. Отже, священна особа.Фото epicurious.com
Пережити обід
Французький шеф-кухар Франсуа Ватель знаменитий вишуканими кондитерськими виробами. Починаючи кар’єру продавцем вафель, майбутній кулінар був неймовірно спостережливим. Він розмовляв з кухарями про те, що їх цікавило, а найкращі рецепти збирав у скарбничку ідей. Ватель вирушив до хрещеного батька, котрий був не останнім кондитером у Франції, і переплюнув свого вчителя. Принаймні ягоди в карамелі і грушеві пироги його виробництва швидко припали до смаку вибагливим французам. У 1660-х роках Вателю усміхнулася удача. Він потрапив на службу до принца Конде, і був вельми впевнений у своїй кулінарній майстерності. Він завіряв короновану особу: «Я ніколи вас не розчарую!» Саме за цю фразу він і поплатився.Фото magazine.tabris.ru
Якось під час посту господар рибної лавки не зміг доставити Вателю рибу. У той же час принц розраховував саме на рибні делікатеси, і запропонувати йому щось інше означало зіпсувати Конде свято. Франсуа Ватель вирішив, що на цьому його життєва місія закінчена – і встромив у груди шпагу.
Перетворити воду на вино
Легенда про те, як легко вдалося Ісусу перетворити воду на вино, облетіла всі куточки світу. На сьогоднішній день існує шеф-кухар, котрий здатен творити якщо не точно такі ж дива, то щось подібне. Ферран Адріа вміє майструвати хитромудрі і складні страви із простих на перший погляд продуктів. Він знає, що продукт має не тільки смак і форму, а також температуру і смакові нотки. З останнім можна пограти, надаючи страві незвичний смак.Фото leparisien.fr
У його руках мигдаль стає буханцем хлібу, абрикоси перетворюються на їстівний папір, а з повітря, як виявилося, можна зробити «кулінарну піну»… Ферран Адріа належить до кулінарів, котрі ставляться до приготування їжі як до творчості. Не випадково його прозвали «Менделєєвим молекулярної кухні». Не дивно, що в ресторані «Ель Буллі», розташованому на березі Коста-Брава, працюють не тільки кулінари, але й хіміки.Фото moderntimes.review
Як щодо олів’є?
Хто не любить олів’є? Риторичне запитання. Утім, якби творець нинішнього салату Люсьєн Олів’є воскрес і скуштував цю страву, він би навряд чи лишився задоволений. Спершу основу олів’є складали рябчики, куропатки, ракові шийки та інші м’ясні ласощі. Подавали страву у поєднанні з горою картоплі під соусом «провансаль». Французький кулінар працював у ресторані «Ермітаж; як істинний гурман він був переконаний, що порція має бути невеликою, а страва вишуканою. Однак завсідники ресторану так не вважали. На їхню думку, головне призначення їжі полягало в тому, щоб набити собі шлунок. А, значить, і порції повинні відповідати головній меті. Люсьєна Олів’є довели до сказу: на його очах рушилися традиції вишуканої кухні. Тому він зрештою перепродав ресторан – і, на щастя для нього, так і не дізнався, що в олів’є можна додавати ковбасу.
Фото cookingtheglobe.com
Чи доречно ставити такі питання? Але так виходить, що у рейтингах найкращих шеф-кухарів світу більше чоловіків, та жоден такий рейтинг міжнародних кулінарів не може вважатись повним без кулінарки, майстерність якої заслуговує на пильну увагуФото the-talks.com
Анн-Софі Пік – одна з небагатьох жінок на світі, котра може похизуватися трьома зірками Мішлена. Її ресторан «Пік» відомий рибними делікатесами, а сама прекрасна дама не тільки керує власним підприємством, але й запустила школу для майбутніх кулінарів. Кухня ресторану високо цінувалася вимогливими французами протягом практично ста років, тому Анн-Софі невдовзі відкрила другий ресторан, але вже у Швейцарії. Далі – краще. Наступний ресторан La Dame de Pic відкривається 2012 року у Франції..Валенсія, Париж, Лозанна і Лондон… Здається, великій жінці-кухарю лишилося почати підкорювати східну частину планети. І, ну треба ж, 2019 року відкрився ресторан в Сінгапурі! Фото finedininglovers.com
Та все ж хочеться повернутися до чоловіка-кухаря, котрий підкорив кулінарний світ через… Instagram! Нусрет з його вже фірмовим рухом – посипанням м’яса через лікоть – увірвався в гастрономічний світ. Понад 10 мільйонів підписників спостерігають, як у Стамбулі, Дубаї, Абу-Дабі, Маямі і нарешті в Нью-Йорку ріжуть, маринують м’ясо і готують прекрасні страви. Нью-Йорк, між іншим, був мрією і метою Нусрета, після якої він сам себе міг вважати видатним кулінаром.Фото todayonline.com
Таким чином, плануючи свою подорож, постарайтеся потрапити в одне з таких місць. А якщо вдасться зустрітися з одним із перелічених кухарів, то ваша вечеря буде виправдана не лише гастрономічно, але й емоційно. Bon appetit!
Головне фото segroup.com.ph