RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Південна Корея: гастрономічні особливості

Південна Корея: гастрономічні особливості

Дуже гостро, дуже тонко, дуже смачно і дуже міцно – так стисло можна охарактеризувати національну корейську кухню і культуру місцевого алкогольного споживання. Київський спеціаліст-аналітик Анар Рахметов жив і працював у Південній Кореї кілька років, тому зміг розказати про тонкощі національної гастрономії.

Для корейців їжа має особливу важливість. Національна кухня в Кореї для нас незвичайна й різноманітна, вона дуже багата смаками. Але варто зауважити, що домінанта серед них – це гострота. Кожна окрема страва особлива, а безліч приправ із перця надають їй пікантності.

Як прев’ю в закладах подають маленькі страви. Вони складаються з водоростей, дрібної копченої риби, капусти кімчі. Їх приносять в мініатюрних білих тарілочках ще до основної їжі. А сама їжа може бути дуже різноманітною. У кожний столик в закладах вмонтована маленька газова плита, котру ти, коли приходиш, запалюєш, над столом розташована витяжка. Тобі приносять сире м'ясо, нарізають ножицями, накладають на металеву решітку над вогнем – і ти вже самостійно його смажиш. Зазвичай це змішують ще й з грибами й овочами.KOREAN-BANCHAN.jpgФото contiki.com

Традиційно у п’ятничний вечір корейці влаштовують вечірки з робочим колективом. Ці вечори називають «хвещик», що у перекладі означає спільний обід. Саме це гуляння відбувається дуже цікаво. Воно складається з походу в кілька закладів, що мають свої традиційні назви: перший заклад – сулчип, другий – іль ча, четвертий – сам ча. Максимум – п’ять закладів, до останнього доходять тільки найміцніші. Люди відсіюються на кожному етапі, тому що після п’ятого ресторану ти повертаєшся додому вже годині о п’ятій ранку.

Чому так відбувається? Справа в тому, що всі заклади в Кореї мають свою орієнтацію, тобто спеціалізуються на певній страві чи виді страв. У меню зазвичай всього 5-6 пунктів. Тому в Кореї, щоб скласти собі вечерю з кількох різних страв, необхідно відвідати низку закладів.

У першому закладі споживають традиційну корейську їжу. Це неодмінно білий рис, кімчі, риба. Перший ресторан – це щось чинне й культурне. У сулчипі ще обговорюють роботу і, звичайно, п’ють суль – місцева назва алкоголю. Як правило, це соджу – національна кленова горілка. На смак вона спочатку здається просто жахливою. Але поступово втягуєшся, і вже до п’ятого закладу вона здається тобі приємною.

Якщо ж корейці хочуть напитися, то відразу у першому ресторані замовляють пиво і додають туди чарку соджу – виходить сомек. Коли п’єш цей «коктейль», дуже швидко п’янієш.korean-fried-rice-110237-1.jpegФото taste.com.au

У наступному ресторані вже геть забувають про робочі теми. Тут змінюється обстановка і їжа. Подають смажене м’ясо – здебільшого свинину. Як правило, це самгопсаль – тонко нарізані шматочки, котрі смажаться прямо при тобі на вугіллі чи навіть на відкритому вогні.

Третім закладом може бути рибний або морський ресторан. Такі заклади тут вважають елітними. Насправді вони дуже дорогі за корейськими мірками: рахунок за вечір на одну людину тут становить в середньому 60-70 доларів. Традиційно тут їдять сиру рибу. Її, нарізану дуже тоненько, подають на великій посудині. Це вважають дуже крутою стравою. Якщо ми таке їмо, значить, відзначаємо якусь важливу подію.

Після третього закладу вже вирушають у звичайні бари чи це може бути нурепан – корейське караоке.181114125823-korean-food-2615002201405003k-jeonju-veteran-kalguksu-full-169.jpgФото edition.cnn.com

Одні з коронних ласощів по-корейськи – це восьминоги. Наприклад, страва чукумі – маленькі восьминоги. До столу подають маленьких живих восьминогів, котрі ще бризкають чорнилами. Потім приносять сковороду, ставлять на вогонь, викидають туди восьминогів. Спочатку вони ще повзають по ній. Усе заливають гострим соусом з червоним перцем. Після того, як восьминоги підсмажуються, їх розкладають по тарілках. І коли ти їх ріжеш, вони можуть ще бризнути на тебе чорнилами. Так що їсти треба дуже охайно. Страва виходить дуже гострою – це найгостріша їжа, яку я взагалі споживав. Звісно, приготування і подача для європейця незвичайні, але це божевільно смачно.

Читати більше: Забуте мистецтво: чайна церемонія в Кореї

Традиційний корейський десерт називається тток. Я б сказав, що тток – це рисова цукерка або рисове частування. Готується з однойменного борошна і цукру, може бути різних кольорів. Ттоки схожі на наші маленькі пельмені, тільки дуже солодкі.

Тток – головна страва Чхусок – свята збору врожаю. Його вважають дуже важливим у Кореї. Починається наприкінці вересня і загалом може тривати до 15 днів – прирівнюється до зустрічі Нового року. Святкування супроводжуються барвистими фестивалями. Ттоки продають на вулицях і просто роздають маленьким дітям. У ці дні різнокольорові рисові цукерки мають бути на кожному столі.3fb735e3a987335c85f5ae2187f3269e.jpgФото pinterest.com

Моя улюблена страва корейської кухні – це так званий кімбап. Для місцевих кімбап – це щось на кшталт нашого борщу, котрий їдять мало не щодня в кожній сім’ї. Це щось схоже на суші і роли. Готують кімбап дуже просто: кім (листя морської капусти) і рис, ще може бути якась начинка – морепродукти, м'ясо, яйце тощо. Рис із начинкою загортають у кім, ріжуть вздовж – виходить такий рол. До столу цю страву подають у вигляді маленьких кружалець зі спеціальним супом.

Ще одна традиційна корейська страва – пульгоги. Це злегка притушковане солодкувате м'ясо з овочами. Пульгоги подають із рисом. Це дуже смачна страва, але дорогувата.

Вишуканою стравою в Кореї вважають м’ясні бульйони. Тут їх готують із яловичини, а вона в Кореї – дорогий делікатес. Здавалося б, нібито що може бути простішим за м’ясний бульйон, але їх у цій країні готують по-особливому і вони мають неповторний смак. Хочу звернути увагу на безалкогольні напої. Наприклад, молочний коктейль із газом чи напій із алое. Їх продають у маленьких баночках у вуличних автоматах

Вуличний фастфуд у Кореї теж добре розвинений. Продають рис, загорнений у трикутничок з різними начинками. Прямо на вулицях смажать на паличках сосиски в тісті. На великі свята, футбольні чи бейсбольні матчі вони люблять продавати всяких засмажених жуків та інших комах. У Кореї загалом відчутний сильний американський вплив. І бейсбольні матчі у них вважають подією. Ідеш на гру, а на вулиці продають їжу на честь цього. Один із найпопулярніших видів такої святкової вуличної їжі – смажені таргани. Їх продають у паперових стаканчиках із зубочистками. Наколюєш їх на зубочистку і їси – і це так кислувато, але по-своєму смачно. Із пивом – взагалі прекрасно.maxresdefault.jpgФото youtube.com

Головне фото la.eater.com

Вам це буде цікаво:
Гастрономічний туризм: через їжу до культури
Не варто поблажливо ставитися до гастротурів як до новомодної вигадки. Гастрономічний туризм – один із аспектів світової науки. Її світило вчений Ерік Вольф, котрий 2001 року заснував Міжнародну асоціацію гастрономічного туризму, твердить: їжа – це квінтесенція нації, її менталітету, характеру і, звісно, історії.
Розкіш по-корейському: королівські палаци Сеула
Південнокорейський Сеул, у 20 столітті стрімко перетворившись зі старовинного міста бідної країни на процвітаючу столицю передової держави, однозначно заслуговує на повагу. Разом з тим пошани варті й муніципальні чиновники та патріоти, котрі зуміли в часи бурхливої індустріалізації зберегти багатющу спадщину минулого – королівські палаци династії Чосон.
Забуте мистецтво: чайна церемонія в Кореї
Після прогулянки жвавими вулицями Сеула хочеться розслабитися в кафе за чашкою ароматного чаю, але де там: хороші чайні є тільки при буддійських монастирях і на богемній пішохідній вулиці Інсадон. Чайна церемонія в Кореї, несумісна із суворим розпорядком офісів і фабрик, неохоче йде в маси, залишаючись радістю мудреців і привілеєм владик.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Інчхон: корейське місто майбутнього
Інчхон вважають морськими і повітряними «воротами» Південної Кореї через наявність тут одного з найбільших морських портів країни і найкрупнішого в регіоні аеропорту. Місто стрімко розвивається – буквально за сто років воно пройшло шлях від скромного портового поселення до ультрасучасного промислового і туристичного центру.
12 облич Південної Кореї
Колись висловити своє невдоволення грубістю чи скупістю господарів, а то й звернутися до якось божества з нескромним побажанням корейські селяни мали змогу лише в танці, вдягнувши при цьому маску. Зберігаючи свою анонімність, люди розігрували сцени з життя, плакали і сміялись. А наприкінці вистави доля нагороджувала хороших героїв і карала лиходіїв.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Сеулі
Людям, котрі полюбляють усе яскраве та блискуче, буде важко в Сеулі. Якщо ви звикли до того, що ваші очі розбігаються у звичайних крамничках, то, повірте, в південнокорейській столиці у вас запаморочиться голова від побаченого розмаїття. Та якщо у вашому гаманці обмаль грошей, будьте виважені і витратьте їх на найцікавіше.
Закрити
Outlook facebook page