RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Гастрономічний туризм: через їжу до культури

Гастрономічний туризм: через їжу до культури

Автор: 31.07.2019 | їжа, культура
Не варто поблажливо ставитися до гастротурів як до новомодної вигадки. Гастрономічний туризм – один із аспектів світової науки. Її світило вчений Ерік Вольф, котрий 2001 року заснував Міжнародну асоціацію гастрономічного туризму, твердить: їжа – це квінтесенція нації, її менталітету, характеру і, звісно, історії.

Гастротуризм: історія виникнення

Гастротури зовсім не пов’язані з «філософією набитого черева». Це навіть не легковажна розвага, що має різноманітити проведення часу затятого мандрівника. Це насправді – серйозний захід, пов'язаний з вивченням світової культури і самобутності народу через національну кухню.

Першими гастротуристами були вже перші мандрівники. Підкоряючись чуттю, дослідники нових земель, такі як Марко Поло чи Афанасій Нікітін, приділяли значну увагу пробам місцевих страв у диковинних поселеннях. Враження від них ставали одним із методів опису народних традицій. Звичайно, в окрему науку і галузь це оформилось набагато пізніше.1b98cf59-5258-8095-8b68-5b32549781bc.jpegФото zruchno.travel

Офіційно датою виникнення гастрономічного туризму вважається 1998 рік. Тоді в державному університеті США «Боулінг Грін» на кафедрі народної культури було зареєстровано новий термін «кулінарний туризм». Це поклало початок широким дослідженням науковців по всьому світу. А вже 2006 року в Америці було засновано Міжнародний інститут кулінарного туризму.

Однак для такого американського прориву в цьому питанні ґрунт підготували італійці, що просто не встигли оформити свої напрацювання в науку. Вони першими придумали залучати потоки туристів у свою країну, створюючи різноманітні співтовариства за інтересами під знаком смачної їжі.sdvsdv.jpg
Фото tuscany-cooking-class.com

Дивіться також: Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Екзотика – не те, що слід випробувати на зуб

Вирушаючи в ту чи іншу країну, не намагайтеся випробувати найбільш диковинну і незвичайну страву, котру вам тільки можуть запропонувати. Диковинні страви стануть, можливо, цікавою пригодою. Але вони не внесуть штрихи в загальну картину національної культури, не стануть відображенням типових проявів національної кухні, столітніх традицій народу, а, значить, і культури.

Щоб стати майстерним гастротуристом, слід ретельно обирати меню. І головне – обирати в країні, котру вивчаєте, саме ті страви, котрі більше ніде у світі не відносять до національних.Gastronomy-of-Spain.jpgФото privetmadrid.com

І ще важливий момент. Вирушаючи в гастроподорож, будьте уважними до свого здоров’я. не слід переоцінювати можливості свого організму. Помірність – ось що особливо важливо в дегустаціях. «З-за столу слід підводитися трохи голодним»: це старе східне правило – запорука трапези без наслідків.

Модні напрямки смачних подорожей

Хочете вирушити в гастрономічну подорож? Ось якими можуть бути її пункти.

Країни зі специфічною національною кухнею. Законодавцями моди в кулінарному мистецтві досі залишаються європейці – насамперед Італія і Франція. Але їм уже на п’яти наступають розвинені азійські країни – Японія, Китай, Таїланд. Це пов’язано не лише з їхньою екзотичністю, але й зі зростанням економіко-політичного впливу.

Регіони, котрі прославилися своїми продуктами. У Франції, наприклад, це Бордо, Бургундія, Шампань, котрі стали новаторами у винній індустрії. 5.jpg
Фото thepostoakhotel.com

Найбільш знамениті ресторани, котрі славляться ексклюзивністю своєї кухні, відзначені зірками Мішлена і Міжнародними рейтингами. В Італії, приміром, це «Ла Пергола» (Рим), в Японії – «Коджу» (Токіо), в Англії – Фет Дак» (Брей) та ін.

Заклади, що стали світовими лідерами з виробництва тієї чи іншої продукції. Швейцарська шоколадна фабрика «Альпрозе», німецькі пивоварні «Етталь» і «Андекс», швейцарська сироварня «Gruyеre».

Кулінарні вистави – різноманітні свята, фести, ярмарки, виставки, майстер-класи. Серпневий фестиваль помідорних боїв «LaTomatina» (м. Буноль, Іспанія); фестиваль піци «Pizzafest» на початку вересня (Неаполь, Італія), День пудингу у першу неділю лютого (графство Йоркшир, Великобританія) та багато інших.

Головне фото blog.hellofresh.nl

Вам це буде цікаво:
«Україні дипломатичній»-20, а Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т.Шевченка - 75 років. Фоторепортаж з відзначення знакових дат
У середу, 27 листопада 2019 року, у залі Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулися презентація двадцятого ювілейного випуску наукового щорічника «Україна дипломатична» та низки фірмових видань ГДІП і дипломатичне прийняття з нагоди 75-річчя Інституту.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
День Короля Бельгії в Києві. Посол Алекс Ленартс продовжив щорічну традицію святкувань
Київська Філармонія приймала гостей Посольства Бельгії в Україні з нагоди Дня Короля. Надзвичайні та Повноважні Посли Фінляндії, Японії, Норвегії, Словенії, Вірменії, Бразилії, Аргентини та інших країн завітали на урочистий прийом та концертну програму.
У Києві відбувся транскордонний молодіжний табір «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі»
З 5 по 8 листопада 2019 року у рамках проєкту відбулись заходи, до участі в яких долучились студенти та викладачі з Білорусі й України, поважні гості та дипломати​.
В Києві відбудеться захід Feel Slovenia від OUTLOOK та Посольства Республіки Словенія в Україні
02 листопада 2019 року у КМДА в рамках фестивалю культур народів світу OUTLOOK WORLD CULTURE FESTIVAL 2019 буде реалізовано спецпроект Feel Slovenia, за підтримки Посольства Республіки Словенії в Україні та Київської міської ради.
Ukrainian Fashion Week: сенсові акценти інсайдерів та учасників
В столиці України відбувся традиційний тиждень моди. Його розклад наповнили 64 дизайнерських бренда, 45 шоу та презентацій, 5 спеціальних проектів і не тільки.
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Східний макіяж як традиція: Чарівний погляд з поволокою
Згідно з відомою фразою, схід – справа тонка. І загалом це істина, котра підтверджується навіть в деталях. Через особливості клімату східних жінок об’єднує схожий тип зовнішності, а їхні нації споріднює близькість культур. Тому й ідеали краси у них подібні. Так акцент у східному макіяжі неодмінно робиться на очі. Жінці тут належить бути скромною і вдягатися таким чином.
Граємо в ашички
Альчики, асики, ашички, кажик, бабкию.. У цієї гри багато назв і одна велика любов до неї не одного покоління в Середній Азії. За старими переказами, любив проводити за нею час герой народних казок Ходжа Насредін. Грали в неї султани і купці, прості люди і діти. Для самих маленьких вона була популярною розвагою аж до кінця минулого століття, поки нові технології не витіснили дворові ігри.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Мандалотерапія
Вчора я створила Всесвіт. Узяла трохи гороху, рису, гречки, пшона, зерен чорного, білого перцю і кардамону. Прихопила по жмені кави та анісу. Потім у всього цього з'явився центр. Він розростався, заспокоюючи мої думки. Коли ж останнє зернятко лягло в коло, я знову відчула забуту гармонію, крізь шум машин на проспекті почула птахів...
У Києві вп'яте відзначать Міжнародний день Йоги
Посольство Індії спільно зі школами та студіями йоги в Україні організовують масштабний «Фестиваль Йоги» в суботу, 22 червня 2019 року в Маріїнському парку м. Києва. Давня індійська традиція Йоги є безцінним даром усьому людству, який допомагає досягти єдності між тілом та розумом; думками та діями...
Індійський чай. Посол Індії розповідає про традиції чаювання
29 травня 2019 року під егідою Надзвичайного та Повноважного Посла Індії в Україні Партха Сатпатхі відбувся вечір, присвячений індійській культурі, кухні та чаю. Метою заходу стала популяризація індійських традицій.
Дружини іноземних дипломатів відвідали лекцію про українські традиції
У середу, 9 квітня 2019 року, з ініціативи та організаційного сприяння ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», міжнародного жіночого клубу ASCK у Національному центрі народної культури «Музеї Івана Гончара» відбулася лекція, присвячена традиційному вбранню українок.
У Києві відбувся ХVІ загальноміський конкурс-фестиваль «Діалог держав: партнерство в освіті»
11 квітня 2019 року у Київському Палаці дітей та юнацтва відбувся ХVІ загальноміський конкурс-фестиваль «Діалог держав: партнерство в освіті» під гаслом «Пізнаємо світ – світ пізнає нас», приурочений до Дня Європи у місті Києві.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Південна Корея: гастрономічні особливості
Дуже гостро, дуже тонко, дуже смачно і дуже міцно – так стисло можна охарактеризувати національну корейську кухню і культуру місцевого алкогольного споживання. Київський спеціаліст-аналітик Анар Рахметов жив і працював у Південній Кореї кілька років, тому зміг розказати про тонкощі національної гастрономії.
Сен-Луї: перше поселення європейців в Африці
У цій дивовижній африканській державі туристів вражає дика мішанина культур. Чого тільки не побачиш у Сенегалі! Старовинні авто родом із Франції; корови, які ліниво гуляють по дорозі; гужові візки… А в історичній і культурній столиці країни Сен-Луї сюрпризів взагалі забагато.
Закрити
Outlook facebook page