RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні

Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні

Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.

Народжений у Неаполі, в родині також видатного архітектора П'єтро Берніні, Лоренцо був справжньою людиною епохи Відродження, хоч і творив дещо пізніше від того часу. Крім створення геніальних конструкцій, Джованні писав п'єси, малював карикатури, давав політичні поради понтифікам. Життя в богемному Римі, величезні гроші, любовні зв'язки із заміжніми жінками, скандальні суди – все це, без сумніву, наклало свій відбиток на «вибухову» творчість Берніні. The Outlook вибрав 5 головних його шедеврів.NAVONA.jpgФото luxuryromemag.it

Почнімо з найвідомішої роботи майстра – площі Святого Петра, яка розкинулась перед однойменним собором. Саме там, сидячи і стоячи на бруківці, по якій, між іншим, проходить межа Ватикану, католики всього світу слухають промови Папи Римського. Створюючи колонаду зі ста сорока святими, Берніні будував відкриту споруду, де влітку можна сховатися від спеки, а взимку від холоду. Його сучасники розповідали, що архітектора надихав Колізей. Попри величезну кількість мармуру, площа не тисне величчю і помпезністю. А ставши під певним кутом, можна помітити, як колони «зникають» і взагалі роблять будівлю прозоро-невагомою. Витративши на зведення пьяцца Сан-П'єтро 6 років свого життя, Лоренцо став в один ряд з Рафаелем, Мікеланджело, Браманте та іншими великими творцями, котрі доклали свою руку до цього місця. Пізніше до іменитої компанії зажадав втиснутися і диктатор Муссоліні, тому в 30-ті роки ХХ сторіччя він завершив вищевказану композицію, простягнувши до неї вулицю Примирення.

Читайте також: Пляжі й античність – римське передмістя Остія

Лоренцо Берніні, якого називають батьком бароко, був умільцем на всі руки. Будував усе – не тільки гігантські архітектурні ансамблі, а й порівняно невеликі об'єкти. У тому числі і водограї. Найбільш витонченим вважається Fontana delle Api, або Фонтан Бджіл. Створений 1644 року поряд з площею Барберіні у тому ж таки Вічному місті він притягує як стомлених римлян, так і ще більш зморених туристів. Адже в полудневу спеку приємно відпочити біля цієї раковини, яку невпинно наповнюють чистою і прохолодною водою три крихітні бджілки. На жаль, роки не пожаліли шедевр – деякі його елементи втрачено, напевно, назавжди. З цим фонтаном пов'язана одна цікава історія. У написі на мармурі ідеться: "Урбан VIII побудував цей фонтан 1644 року на честь 21-го року перебування на папському престолі". Утім, Лоренцо, завершивши роботу за кілька місяців до 22-ї річниці, дозволив собі написати не «21», а «22». Це обурило римлян, які сказали, що «в них украли час». Тож останню цифру поміняли на правильну, а Урбан Восьмий... помер за вісім днів до настання двадцять другої річниці свого правління.15b084_4c1d532141ea423eb9b2b9cc0684c828_mv2.jpegФото thegeographicalcure.com

Остання робота майстра зовсім не остання за популярністю. Скульптура «Екстаз Блаженної Людовики Альбертоні» ніби взагалі не з мармуру, така вона жива. Саму Людовику, або ж Луїзу, котра жила в 1474–1533 роках, шанують у Римі як святу. Створюючи цей шедевр у 70 з гаком років, Берніні усвідомлював, що роки беруть своє і навряд чи він зможе зробити щось таке ж величне. Тому вклав у це замовлення кардинала Палуцці-Альбертоні увесь свій талант.Cappella_palluzzi-albertoni_di_giacomo_mola_(1622-25),_con_beata_ludovica_alberoni_di_bernini_(1671-75)_e_pala_del_baciccio_(s._anna_e_la_vergine)_05.jpg
Фото en.wikipedia.org

Враховуючи, що Берніні із 17-ти років творив для ватиканської верхівки, може скластися враження щодо його належності до придворних архітекторів. Та це далеко не так. Його багато в чому скандальний спосіб життя (понівечення коханки, кримінальне переслідування нелюбого брата) погано поєднувався з постулатами офіційної церкви. Однак дар Лоренцо був настільки великий, що йому вибачали хибні людські вчинки, а кількість замовлень неухильно зростала. Одна з перших його значних скульптур – «Аполлон і Дафна», яку культурологи називають маніфестом барокової естетики. Тут ми знову насолоджуємося «мармуром у русі», адже Аполлон нібито наздогнав утікачку, але її кінцівки вже перетворюються на гілки та коріння, і це, здається, набагато ефектніше, ніж сучасна комп'ютерна графіка.Без названия.jpg
Фото artsy.net

Найкраща робота, за версією самого архітектора – «Скала Реджа». Цей парадний вхід до папської резиденції стиснутий між собором і стінами, а над ними височіє Сікстинська капела. Виконуючи своє останнє замовлення для Ватикану, Берніні здивував усіх, створивши перспективу і відчуття простору в невеликому приміщенні. За його словами, головним завданням було не порушити роботу Антоніо да Сангалло, який ще на початку XVI століття з'єднав Ватиканський палац із собором Святого Петра сходами, а відтворити цей елемент на місці дітища зодчого. scala-regia-1170x779-1.jpgФото michelangelobuonarrotietornato.com

Головне фото enjourney.ru

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Закрыть
Outlook facebook page