RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу

Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу

Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.

Шлях сучасного художника

Патрик Кабрал народився в місті Маніла, столиці Філіппін. Сучасні мистецтвознавці називають його мультиталановитим творцем. Сьогодні він один із найзнаменитіших каліграфів у всьому світі.

Професійно Патрика Кабрала вважають типографом, багато профільним дизайнером, веб-програмістом і художником-мультиплікатором.49129667_10158514726632925_3320882968263655424_o.jpgФото mixofeverything.net

Так склалося його життя, що він зміг втілити всі свої різнобічні навички і здібності, буквально створюючи новий вид мистецтва, розташований на межі перетину кількох технік. Творіння Кабрала – це складні форми цифрового дизайну, обрамлені хитромудрими «ювелірними» візерунками каліграфії, на арт-об’єктах із простого паперу. Як розповідає сам Патрик, його мистецтво не має серйозного фундаменту у вигляді академічної освіти – це скоріше пристрасть і допитливість, аніж теоретичні знання і володіння технікою.

Із самого дитинства Патрик виявляв творчі здібності. Так в 11 років він всерйоз зацікавився каліграфією, внаслідок чого уже в такі юні роки отримав свою першу роботу. Вона була пов’язана з типографікою і полягала в каліграфічному написанні імен випускників для шкільних альбомів. Здавалося б, безглуздо, смішно, кумедно і незначуще. Але це тільки перший крок.cabral_rhino_summer2018.jpgФото mymodernmet.com

Трохи пізніше Патрик починає займатися веб-програмуванням й анімацією. Нібито цілком тривіально. Але Кабрал мало не відразу виходить на світовий рівень. Спочатку це була робота для приватних клієнтів у різних країнах світу на кшталт створення корпоративного брендінга, цифрової реклами чи модних сайтів. Але вже через кілька років у Патрика відбувся справжній прорив у світі шрифтів завдяки співпраці з Джессікою Волш із компанії «Sagmeister & Walsh» і дизайнером Тімоті Гудманом. Його плодом став соціальний експеримент «Сорок днів побачень», який побачив світ 2013 року і приніс його творцям приголомшливий успіх. Тепер уже, маючи славу, талановитого типографа і шрифтового художника, Кабрал став отримувати безліч цікавих пропозицій. Це, наприклад, співпраця з «Tattly.com» (компанією, котра займається створенням тимчасових татуювань), «Hallmark USA», для котрої він створює урочисті листівки з авторськими ілюстраціями в різноманітних типографських стилях тощо. А вже в лютому 2014 року Патрик разом із дружиною створює мобільний додаток «Pugo». Протягом двох тижнів після запуску він стає лідером із продажів в «Apple App Store».

2015 року Кабрал в компанії з іншими відомими філіппінськими художниками розробляє ексклюзивний дизайн в’єтнамок для «Havaianas». А вже 2016-го як визнаний майстер своєї справи він виступає з доповіддю на найбільшій азійській дизайнерській конференції «Graphika Manila». 2017 року світ побачив найбільш знаковий і успішний проект Патрика Кабрала – «Тварини, що перебувають перед загрозою зникнення». Завдяки йому ми і можемо сьогодні говорити про мистецтво Патрика Кабрала як про феноменальне явище в сучасному світі.

Головний проект Кабрала – звір, загнаний в кут.

На весь світ Кабрала уславив проект із серії зображень тварин. На перший погляд, здавалося б, нічого оригінального й новаторського. Але його незвичайна авторська техніка вражає уяву. Зображення тварин у виконанні Патрика – це картини-скульптури, вирізані з паперу, складеного в кілька шарів. Таким чином, реальні арт-об’єкти отримують ефект 3D-анімації. Кожну деталь Кабрал проробляє вручну. Усі його панно мають розмір 40х40 см.breaker5.jpgФото spot.ph

Та це далеко не вся суть даної роботи Кабрала. Справа в тому, що він зображає тільки тих тварин, котрі страждають внаслідок шкідливої діяльності людства і перебувають на межі вимирання. Панди, снігові барси, черепахи, ящери, носороги і багато інших… Своїм мистецтвом молодий майстер хоче звернути увагу людства на крихкість життя тварин сильних і красивих, але таких беззахисних перед лицем жорстокості, пожадливості й халатності людини.tiger-patrickcabral-0517_horiz.jpgФото marthastewart.comfb_image_5832ee127aab2.jpgФото boredpanda.com

Як кажуть, у справжньому творі мистецтва немає незначних деталей: кожна дрібниця тут покликана виконувати свою роль в досягненні важливої соціально значущої ідеї. Так і скульптури Кабрала виконані з тонкого паперу неспроста. Це художня метафора майстра, котрий намагається продемонструвати світові крихкість навколишнього середовища. Весь наш світ крихкий настільки ж, як і тонкий аркуш паперу, – художньо проголошує художник. І закликає: озирнись довкола – вся ця природа потребує нашої турботи.

Незвичайні картини вперше експонували на благодійній виставці WWF (Всесвітнього фонду природи). Тепер – на багатьох міжнародних виставках, де кожен охочий має змогу їх придбати. Також сьогодні це можна зробити і через Інтернет. Половину всіх виручених коштів Кабрал перераховує у WWF на Філіппінах, котрий займається захистом диких тварин.

Патрик Кабрал: мистецтво для кожної людини

Багато хто знає Патрика Кабрала під нікнеймом в Instagram – Darkgravity. Ця соціальна мережа стала для нього чудовою платформою з поширення й продажу робіт. На даний момент на Darkgravity підписано близько 55 тисяч людей.

За допомогою і Instagram власного сайту Патрик намагається розчути кожного і втілює арт-проекти з особистісно-індивідуальним прагненням. Так, один із його напрямків – постійний Instagram-проект «Імена з історією». У ньому Патрик просить своїх підписників ділитися з ним історіями, пов’язаними з їхніми власними іменами. Художник обирає найбільш незвичні й зворушливі із них – перетворює їх на красиву типографіку. Наприклад, один із його підписників на ім’я Марк розповів історію про те, як йому поставили страшний діагноз – СНІД. Патрик художньо зобразив його ім’я на папері в символіці боротьби з цією хворобою.

Головне фото spot.ph

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
Мистецтво тату: заворожлива магія натільних малюнків
Історія цього мистецтва налічує близько 6 тисяч років. Примітно, що своїм народженням модне нині ремесло завдячує випадку… Одного дня хтось із первісних людей помітив, що після того, як на місце опіків і порізів потрапляє будь-який натуральний барвник, на шкірі з’являються дуже стійкі малюнки.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Брегенц. До театру у смокінгу і на катамарані
Спеціально для тих, хто вважає театр і оперну музику пережитками минулого, ми розповімо про дивовижний австрійський театр, де традиційне мистецтво поєднується з технічними та інженерними новинками, а ще з неперевершеним краєвидом Альп.
Мурали: новий підхід до старого мистецтва
Сучасні міста вже неможливо уявити без муралів – масштабного за своїм розміром живопису, що прикрашає будівлі. Ми не лише зібрали у своїй колекції найбільш яскраві роботи з усіх куточків планети, але й намагалися дізнатися якомога більше про сам цей напрямок мистецтва.
Закрыть
Outlook facebook page