Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Прозорий, ніби бурштин, сироп замість фарб і мармурова поверхня, що виконує роль полотна – такого набору інгредієнтів достатньо для створення атмосфери шоу, в якій народжується кондитерський шедевр. Щойно він побачить світ, дуже скоро охолоне і затвердіє, тому досвід, впевнені рухи, знання законів створення зображення і добре поставлена рука фахівця в цій справі дуже важливі.
Незважаючи на те, що історія створення солодких шедеврів налічує багато століть, у наш час розвиток традиційного ремесла напряму пов’язаний із кон’юнктурою ринку: вуличний торговець на очах публіки перетвориться на художника тільки в тому випадку, якщо побачить, що його робота буде реалізована. Зазвичай на столі, за яким автор творить диво ручної роботи, є аналог всім відомої рулетки – круг зі стрілкою, розділений на сегменти. У кожному “квадраті” – зображення тварини, комахи чи квітки, це прототипи майбутнього шедевра. Затамувавши подих, покупець і глядачі стежать, на чому ж зупинить свій рух покажчик. Дрібні змії і метелики викликають зітхання в аудиторії, а от великі золоті дракони, вигадливі птахи-фенікси і павичі з розкішними хвостами – захоплення і радісні вигуки. Гарячі привітання дістаються і малюнкам з літаками, кораблями і героями мультфільмів. Один-два юані – і в дитячих руках опиняються солодкі вироби, як правило, з’їдаються вони відразу після купівлі. Туристи й раді були б відвезти із собою подібний національний сувенір, та його винятково вишукані “форми” роблять такий крок вельми складним.Фото ses.sh.edu.cn
Зазвичай мистецтво у стилі цукрового живопису оживає під час багатолюдних ярмарків. Для створення картини художнику треба небагато: гасовий пальник, на якому він майже доведе до кипіння цукровий сироп, невелика бронзова чи мідна ложка, плоска лопатка, стіл із мармуру і дерев’яні шпажки. Помішуючи “солодкі фарби”, автор буде намагатися уважно стежити за температурою їхнього нагріву. Практикуючі майстри цукрових справ твердять, що в цьому полягає 60% успіху, ще 40% – в художньому втіленні. Якщо "градус" виявиться недостатнім, кінцевий продукт буде схожий на жувальну гумку, перевищення ж "кондиції" небезпечне чорним і гірким фіналом.
Усього лише за пару хвилин мідна ложка перетворюється на пензель, а сироп – на фарби. За цей час з-під "пера" майстра встигають випурхнути метелики і птахи, розпуститися квіти і навіть вирости дерева. Для того, щоб "солодкий" сюжет побачив світ, автор литиме гарячий сироп із металевої ложки на мармурову поверхню, віртуозно використовуючи техніку малювання тоненькою цівкою.Фото img.mp.itc.cn
Процес народження "картин" із цукру відрізняється від традиційного живопису. Оскільки солодкий сироп негайно застигає, малювати слід дуже охайно, швидко і точно. Зазвичай простіше справитися з цим завданням художникам, які мають достатню практику створення звичних робіт – олівцем чи фарбами на папері.
Читайте також: Кінцугі. Японське мистецтво реставрації
Для "цукеркових майстрів", котрих можна зустріти на вулицях міст і сіл провінції, важливо не тільки продати льодяник ручної роботи, а ще й продемонструвати публіці свій рівень професіоналізму. Покупці ж, що збираються довкола майстра, наприклад, під час святкового гуляння, роблять це не тільки через очікування гастрономічних задоволень. Поки художник-кондитер працює, вони насолоджуються атмосферою створення унікального шедевра. Мабуть, тому цукровий живопис називають ще й мистецтвом, яке дарує людям радість.Фото 5b0988e595225.cdn.sohucs.com
Традиція виготовлення цукрових витворів з’явилася у зв’язку з необхідністю здійснення релігійних ритуалів. У них цифри і дванадцять зодіакальних тварин із застиглого сиропу біли частиною жертвоприношень – так вважають деякі дослідники, які вивчали цей напрям китайського мистецтва. Із часом популярність картин виросла, а візерунки стали різноманітніші. Існує також думка, що оригінальні цукерки придумав поет, якому дуже подобалося ласувати коричневим цукром.Фото 5b0988e595225.cdn.sohucs.com
На жаль, "цукрових" майстрів у провінції Сичуань стає дедалі менше, тому зараз це унікальне ремесло намагаються зберегти. Уряд країни визнав його національним нематеріальним культурним спадком, а захоплені ентузіасти проводять майстер-класи, спрямовані на поширення культури солодкого живопису і навчання цьому унікальному стилю!
Головне фото pinterest.com