RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки

Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки

Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.

Прозорий, ніби бурштин, сироп замість фарб і мармурова поверхня, що виконує роль полотна – такого набору інгредієнтів достатньо для створення атмосфери шоу, в якій народжується кондитерський шедевр. Щойно він побачить світ, дуже скоро охолоне і затвердіє, тому досвід, впевнені рухи, знання законів створення зображення і добре поставлена рука фахівця в цій справі дуже важливі.

Незважаючи на те, що історія створення солодких шедеврів налічує багато століть, у наш час розвиток традиційного ремесла напряму пов’язаний із кон’юнктурою ринку: вуличний торговець на очах публіки перетвориться на художника тільки в тому випадку, якщо побачить, що його робота буде реалізована. Зазвичай на столі, за яким автор творить диво ручної роботи, є аналог всім відомої рулетки – круг зі стрілкою, розділений на сегменти. У кожному “квадраті” – зображення тварини, комахи чи квітки, це прототипи майбутнього шедевра. Затамувавши подих, покупець і глядачі стежать, на чому ж зупинить свій рух покажчик. Дрібні змії і метелики викликають зітхання в аудиторії, а от великі золоті дракони, вигадливі птахи-фенікси і павичі з розкішними хвостами – захоплення і радісні вигуки. Гарячі привітання дістаються і малюнкам з літаками, кораблями і героями мультфільмів. Один-два юані – і в дитячих руках опиняються солодкі вироби, як правило, з’їдаються вони відразу після купівлі. Туристи й раді були б відвезти із собою подібний національний сувенір, та його винятково вишукані “форми” роблять такий крок вельми складним.Фото ses.sh.edu.cn

Зазвичай мистецтво у стилі цукрового живопису оживає під час багатолюдних ярмарків. Для створення картини художнику треба небагато: гасовий пальник, на якому він майже доведе до кипіння цукровий сироп, невелика бронзова чи мідна ложка, плоска лопатка, стіл із мармуру і дерев’яні шпажки. Помішуючи “солодкі фарби”, автор буде намагатися уважно стежити за температурою їхнього нагріву. Практикуючі майстри цукрових справ твердять, що в цьому полягає 60% успіху, ще 40% – в художньому втіленні. Якщо "градус" виявиться недостатнім, кінцевий продукт буде схожий на жувальну гумку, перевищення ж "кондиції" небезпечне чорним і гірким фіналом.

Усього лише за пару хвилин мідна ложка перетворюється на пензель, а сироп – на фарби. За цей час з-під "пера" майстра встигають випурхнути метелики і птахи, розпуститися квіти і навіть вирости дерева. Для того, щоб "солодкий" сюжет побачив світ, автор литиме гарячий сироп із металевої ложки на мармурову поверхню, віртуозно використовуючи техніку малювання тоненькою цівкою.Фото img.mp.itc.cn

Процес народження "картин" із цукру відрізняється від традиційного живопису. Оскільки солодкий сироп негайно застигає, малювати слід дуже охайно, швидко і точно. Зазвичай простіше справитися з цим завданням художникам, які мають достатню практику створення звичних робіт – олівцем чи фарбами на папері.

Читайте також: Кінцугі. Японське мистецтво реставрації

Для "цукеркових майстрів", котрих можна зустріти на вулицях міст і сіл провінції, важливо не тільки продати льодяник ручної роботи, а ще й продемонструвати публіці свій рівень професіоналізму. Покупці ж, що збираються довкола майстра, наприклад, під час святкового гуляння, роблять це не тільки через очікування гастрономічних задоволень. Поки художник-кондитер працює, вони насолоджуються атмосферою створення унікального шедевра. Мабуть, тому цукровий живопис називають ще й мистецтвом, яке дарує людям радість.Фото 5b0988e595225.cdn.sohucs.com

Традиція виготовлення цукрових витворів з’явилася у зв’язку з необхідністю здійснення релігійних ритуалів. У них цифри і дванадцять зодіакальних тварин із застиглого сиропу біли частиною жертвоприношень – так вважають деякі дослідники, які вивчали цей напрям китайського мистецтва. Із часом популярність картин виросла, а візерунки стали різноманітніші. Існує також думка, що оригінальні цукерки придумав поет, якому дуже подобалося ласувати коричневим цукром.Фото 5b0988e595225.cdn.sohucs.com

На жаль, "цукрових" майстрів у провінції Сичуань стає дедалі менше, тому зараз це унікальне ремесло намагаються зберегти. Уряд країни визнав його національним нематеріальним культурним спадком, а захоплені ентузіасти проводять майстер-класи, спрямовані на поширення культури солодкого живопису і навчання цьому унікальному стилю!

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Закрыть
Outlook facebook page