Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Про те, що Канада рясніє кленами, котрі виділяють сік, який за рівнем солодкості не поступається меду та цукру, вперше було згадано ще в середині XIX століття. Втім, більш ранні відомості свідчать, що подібним чином солодкі сорти дерева, які ростуть на південному заході країни і в деяких штатах США, використовували індіанці ще до візиту Колумба на ці землі.
Читайте також: Канада: особливий колорит молодого урбана
Щоб добути кленовий сироп, доведеться опанувати цілу науку. Процес чимось нагадує отримання березового соку, але з дещо підвищеним рівнем складності. Виціджена з надрізу в дереві рідина в певний час року (кінець лютого-квітень) – тільки невеликий відсоток справи. Найцікавіше починається, коли інгредієнт добутий. Продукт, що швидко псується, тут же відправляють у спеціальні ємності для випарювання, доки його кількість не зменшиться в десятки разів (з 40 л соку виходить всього 1 л готового сиропу), а рівень вмісту цукру не перевалить за 60%. Якщо продовжити відстоювання тягучого розчину, «запуститься» процес кристалізації, внаслідок якого утворяться вже льодяники.
Значні витрати матеріалів плюс експортно-імпортні затрати істотно збільшують вартість цієї «натуральної глазурі» в супермаркетах. Тому, якщо на ціннику красуватиметься підозріло низька цифра, цілком можливо, що вам трапилася підробка, яка містить штучні барвники й ароматизатори. У справжньому кленовому сиропі такі добавки просто неприпустимі. Країна дбає про якість продукту, виготовленого з дерева, лист якого є невід’ємною частиною канадського прапора. Діє навіть спеціальна державна комісія, що стежить за дотриманням стандартів виробництва національних ласощів.
Читайте також: Оттава is the capital of...
Тепер перейдемо до головного питання: що робити, коли баночка з солоденьким попалася вам на очі в магазині, а потім перекочувала у ваш домашній холодильник? Ось кілька варіантів «інструкції із застосування» кленового сиропу:
повторювати за американцями, поливаючи ним оладки, млинці, кекси, тости, печиво, морозиво... Та втім, все, що «потребує» соусу-топінгу. Смак сиропу нагадує карамель, приправлену легкими «нотками» дерева. Здавалося б, на любителя, однак більшості подобається; Фото canаdianislander.com
замінювати звичайний цукор і мед – другий варіант використання кленової патоки. Нею можна доповнити чай (дві маленькі ложки на одну чашку) або молоко (у тих же пропорціях). А для дегустаторів напоїв, що продаються тільки при пред’явленні паспорта, бурштинова суміш стане хорошим поповненням бару та урізноманітнить смак схожих за кольором бренді, рому або коньяку;
поєднання протилежних складових – не новинка в кулінарній історії. Ось і винуватця цієї статті можна використовувати, наприклад, при запіканні курки чи свинини. У результаті виходить страва на вигляд ніби з медовою скоринкою, та варто спробувати – і оригінальний післясмак змусить ваших гостей розкрити секрет рецепта;
у тих, хто віддає перевагу рослинним продуктам, головна гордість канадських виробників марно стояти в холодильнику теж не буде. Трохи часу та зусиль – і незвичайні десертні фрукти прикрасять ваше меню. Для цього купіть десяток яблук або груш, виріжте з них внутрішню частину, додайте всередину 100-150 грамів родзинок, жменю волоських горіхів, залийте все «кров’ю дерева» і поставте в духовку на півгодини;
і як не закінчити цей список стравою родом із Канади – глазурованою морквою з кленовим сиропом. Для цього потрібно відварити овоч до готовності, нарізати брусочками, додати вершкове масло, трохи імбиру, залити нашим головним інгредієнтом і протушкувати 10-15 хвилин.
Ну а для найбільш відчайдушних фанатів кленового сиропу, бажаючих знайти своїх однодумців-гурманів, подібний шанс випадає кожної весни. На початку березня в провінції Квебек проходить тематичний фестиваль – Сabana a sucre. Гостям демонструють технологію збору соку, його обробку і приготування з нього різноманітних наїдків. Звідси, крім власне сиропу, можна буде прихопити з собою рідко експортовані за кордон кленові льодяники, масло і цукор.
Головне фото bloomberg.com