RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Янг-Стріт

Історія однієї вулиці: Янг-Стріт

Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...

... він виявить: довжина зачарованої вулиці під назвою Янг – 1896 кілометрів. А якщо ви виявите ще трохи допитливості і вирішите почитати історію найдовшої вулиці на світі, вас чекає захоплююча подорож у світ індіанців, європейських завойовників і зіткнення культур. Отже, починаємо…

Від індіанських казок до легендарного Джона Сімко

Злившись із шосе 11 (Highway 11), ця вулиця тривалий час носила назву найдовшої на всій земній кулі. Утім, з появою траси Пан-Американ (завдовжки 48 тисяч кілометрів) першість Янг-Стріт піддано сумнівам.

Розповідають легенди і про те, що в давні часи Янг-Стріт була індіанською стежкою, і по цій території ходили північноамериканські аборигени. Коли на землі, що зараз належить Канаді, прийшли європейські колонізатори, вони виявили: «червоношкірі» індіанці готові до спротиву. Відгомін збройового дзвону донісся і до наших днів, ось і кажуть, що багато воєнних сутичок відбувалося на вулиці Янг-Стріт. Імовірно, найбільш браві воїни отримували бойове хрещення саме в цих краях. На жаль, майже не лишилося джерел, що увічнили історію життя індіанців до європейської колонізації. Тому всі свідоцтва про роль вулиці Янг-Стріт лишилися в легендах про боротьбу за сокровенну землю.yonge-st-main-5a9577d8312834003643302c.jpgФото tripsavvy.com

Ішли роки, проносилися цілі століття. Наприкінці XVIII сторіччя побачило світло місто Йорк, прародич сучасного Торонто. Засновник Нью-Йорка Джон Грейвс Сімко був першим губернатором. Прослуживши на державному посту п’ять років, цей політичний діяч вирішив усі законодавчі питання і запровадив британську модель влади. Саме Джон Сімко надав вкритій пилюкою протоптаній стежці той вигляд, котрим зараз славиться Янг-Стріт. Засновник Йорка назвав вулицю іменем свого друга Джорджа Янга. Саме так звали іменитого англійця, члена британського парламенту і військового міністра. До речі, цього року Джорджу Янгу виповнилося б 285 років.

Янг ніколи не ходив знаменитою вулицею, та й взагалі не бував у Канаді. Та він не раз казав, що йому припали до душі розмірено-лінійні риси римських шляхів, котрі почасти нагадувала Янг-Стріт.

Не проходьте мимо!

Найдовшу вулицю у світі задумували як стратегічно важливий об’єкт з військової точки зору. Здавалося, дорога прагнула підкорити собі всі неходжені стежки і, змітаючи все на своєму шляху, 1796 року наблизилась до озера Сімко (Lake Simcoe). Джон Грейвс Сімко боявся вторгнення американців, а тому покладав на Янг-Стріт великі надії. Дорога мала стати надійним оплотом для британських військ, котрі повинні були рухатися із півночі на південь країни.39717-132012.jpgФото urbantoronto.ca

Продовжуючи подорож віхами історії, перенесемося на півтора століття вперед. Перший канадський метрополітен також пов'язаний з Янг-Стріт. Після відкриття метро 1954 року поїзди пересувалися по лінії Янг від Юніона до Еглінтона. 1963 року до метрополітену додали гілку Юніон – Сайнт Джордж, а через три роки перші пасажири почали їздити від вулиці Блур до проспекту Данфорт. Через десять років з’явилася лінія Спадіна – гілки метро намагалися перехопити ініціативу в автомобільного руху, але їм не вдалося здійснити підступний задум. Недарма з моменту заснування вулиця Янг-Стріт вважається проїжджою частиною міста.

Темні часи

Автомагістраль Янг-Стріт, що раніше мала популярність, наприкінці 1970-х років отримали погану славу. У її околицях з’являються заклади куди приходять чоловіки у пошуках дешевих розваг і одностатевих зв’язків, стріп-клуби і бари, що мають сумнівну репутацію. quantum-north-tower-2191-yonge-st-original-1.jpgФото strata.ca

Настав «темний» період в історії Янг-Стріт, поступово згущалися хмари, і якось вдарив грім. Жорстоке вбивство молодого чоловіка, котрий працював чистильником взуття, шокувало громадськість. А справа була ось у чому. Такий собі Емнуель Жак щодня чистив взуття багатих клієнтів, проводячи дні на Янг-Стріт. Але нещасливого дня 28 липня 1977 року він отримав пропозицію попрацювати вантажником і перенести фотообладнання, отримавши за працю 35 доларів. Спокусившись на легкі гроші, Емануель Жак переступив поріг квартири… Усе, що сталося далі, нагадувало нічний жах. Хоча злочинців вдалося знайти і заарештувати, ця страшна історія нагадала про те, що віднині місто в небезпеці. У результаті влада зайнялася моральним обличчям вулиці і знищила всі кубла.

Трохи приємних сюрпризів

Жителі Канади порівнюють Янг-Стріт із вулицями Мейн, Робсон, Буррард і Гренвіль разом взятими. Тут чудово розмістився фінансовий район Торонто, EatonCenter, один із найбільших супермаркетів Канади, котрий містить 230 відділів і ресторанів, причому кількість відвідувачів сягає мільйона на тиждень. Там же розташовані дві площі – Янг і Дундас, де відбуваються безкоштовні концерти і кінопокази для всіх охочих.00_18YongeStreet_18_Yonge_Condos_Exterior-2000.jpgФото strata.ca

На цьому місці влаштували перший пішохідний перехід, котрий можна перетинати по діагоналі. У Канаді така дорога називається pedestrianscramble. Незважаючи на скепсис з боку іноземців і деяке нерозуміння того, як це працює, місцеві пішоходи не відчувають труднощів, перетинаючи вулицю. До речі, саме слово scramble (у перекладі – «пробиратися», «протискатися») натякає на те, що цей перехід створено для всіх, хто куди-небудь запізнюється і перебуває у вічному поспіху.

Вулицю Янг-Стріт тривалий час вважали найдовшою у світі, причому цей факт підтверджувався Книгою рекордів Гіннеса, але 1999 року знаменита вулиця Торонто втратила цей титул. Утім, вона ніколи не втратить свій неповторний дух, в якому витають давні історії і гострота минулих подій.

Головне фото expedia.com

Вам это будет интересно:
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Закрыть
Outlook facebook page