RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Рамбла

Історія однієї вулиці: Рамбла

Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.

Опинившись на Рамблі серед пам'яток, лотків з неймовірно смачною вуличною їжею і безліччю мандрівників з усього світу, важко повірити, що історія цієї багатої у всіх сенсах вулиці починалася вельми скромно. У середньовіччі на місці сьогоднішнього пішохідного бульвару була довжелезна стічна канава, яка забезпечувала місту захист від злив. Тільки в XVI столітті, коли Барселона почала стрімко розростатися навсібіч, міська влада вирішила перетворити стоки на скромну вулицю, зв'язавши нинішню площу Каталонії і Портал де ла Пау. 1701-го тут з'явилися перші зелені насадження, крамниці та житлові будинки, а 1971 року знаменитий Жоан Міро створив тут свою легендарну мозаїку. І колишня канава набула свого сучасного вигляду.shutterstockRF_602669072-e543138b729c.jpgФото lonelyplanet.com

Найпопулярніша вулиця міста окреслює не тільки шлях від площі до набережної, а й розділяє такі квартали, як Раваль і Готичний, тому пройти повз неї просто неможливо, адже це самісіньке серце Барселони. Жителі каталонської столиці дуже люблять свій променадний бульвар і навіть ділять для себе його на п'ять частин, як-от: Рамбла каналетес, Рамбла вчення, Рамбла квітів, Рамбла капуцинів і Рамбла святої Моніки. Ці назви беруть свій початок від головних визначних пам'яток частин вулиці. Так, приміром, Каналетес – це ділянка, де стоїть популярний питний фонтанчик «Каналетес». Він не лише втамовує спрагу в спекотному місті, але й вельми популярний серед туристів, які вірять, що, випивши води з нього, обов'язково повернешся в Барселону знову, оскільки ваш зв'язок тепер назавжди. Також навколо джерела люблять зустрічатися вболівальники тутешнього футбольного клубу, тому шанувальникам Мессі та компанії це місце обов'язково сподобається. Наступна частина Рамбли – вчення – стала такою тому, що в XVIII столітті тут був університет, однак за іронією долі королівська влада закрила його через «поширення небезпечних думок». Сьогодні найважливішими об'єктами цієї ділянки вважають барокову церкву Віфлеємської Богоматері, театр «Поліорама» та ринок, де торгують птахами і тваринами.100_8790.jpgФото thespainscoop.com

Рухаємося далі до води і переходимо на середину вулиці – Рамблу квітів. Крім безлічі квіткових крамниць усіляких розмірів, тут є на що подивитися. Узяти хоча б помпезний Палац віце-королеви, побудований 1775 року, або вже згадану нами мозаїку Миро, від якої може й зарябіти в очах. Ще один обов'язковий пункт прогулянки по Рамблі квітів – ринок Бокерія, лідер за кількістю та якістю продуктового асортименту Барселони. Неподалік, одразу за Домом Квадраса, відомим також як Дім парасольок (їх тут колись чимало продавали), починається Рамбла капуцинів, наповнена мистецтвом. Живі скульптури, вуличні музиканти й художники, перший театр Барселони «Принципаль» і, звісно ж, чудова за своєю акустикою опера Гран-театр Лісео – все це зосереджено тут. Це справжнісінька виставка мистецтв просто неба. Місцеві хіпстери та артисти просто обожнюють бари й кафе в підворіттях і у дворах, просякнуті богемною і творчою атмосферою.faOaVBrXCvr1ZQlYsQy6uw.jpgФото Palau de la Virreina irecommend.ru12655242884_164501ec5d_b.jpgФото Casa de los paraguas flickr.com

Завершується Рамбла частиною, названою на честь святої Моніки, і площею де ла Пау, що означає «брама світу», оскільки море вже зовсім близько. Логічно, що саме тут височіє величний пам'ятник Колумбові – 80-метрова колона, один із символів міста. У туристичні пори року, а вони в Барселоні практично з кінця зими і аж до пізньої осені, на площі встановлюють вуличні кафе, де можна спокійно розслабитися після прогулянки, з'їсти смачнючого морозива та помилуватися водною гладінню, а потім, набравшись сил, рушити... шостою ділянкою Рамбли. Хоча старожили й бурчать, але молодь і міська влада вважає, що футуристичний пішохідний міст, побудований спеціально до Олімпіади 1992 року, не що інше, як Рамбла морська, бо ним можна не тільки прогулятися, відчувши свіжий морський вітер, а й дійти до великого торговельного центру «Маремагнум». Тож не враховувати цей відрізок неможна, як не крути.100_0112-e1469642821627.jpgФото brianwise.net

Досвідчені туристи дуже люблять Рамблу саме за святковий настрій і бурхливе життя. Не дарма ж саме нею проходять усі паради, ще один відомий атрибут Барси. Однак, що стосується цікавих закладів або автентичних кав’ярень, їх краще шукати неподалік, наприклад, у тому ж готичному кварталі, оскільки головна пішохідна вулиця міста – це передусім розкіш, ошатність, фешенебельні ресторани та височезні ціни. Хіба що вулична їжа і прохолодні напої варті уваги. Самі іспанці люблять тут саме гуляти, адже пішки тут можна продефілювати понад кілометр, милуючись довколишньою красою, а по їжу, сувеніри та на шопінг варто йти деінде, особливо зі скромним бюджетом.5309771379_3b4900d4d3_b.jpgФото iexplore.com

Головне фото cntraveler.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори
Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...
Закрыть
Outlook facebook page