RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Саламанка: жабка для мандрівника

Саламанка: жабка для мандрівника

Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.

До столиці однойменної провінції треба в'їжджати з півдня. Адже неймовірний краєвид старого міста над річкою Тормес має стати вашим першим враженням від Саламанки. А все, що зустрінете пізніше, не просто триматиме марку, а й піднесе кілька сюрпризів. Навіть тим щасливчикам, хто вперше зустрінеться з містом затемна, коли у світлі прожекторів воно ще чарівніше.

Переїхали давньоримський міст і відразу кидайте свій транспорт на одному з численних паркінгів, більше він вам не знадобиться. І не тому, що на автівці далі не проїхати. Мабуть, єдине місце, куди не потрапити на колесах, буде центр Пласа Майор – там барокові арки завузькі. Але концентрація архітектурних шедеврів на квадратний метр тут така висока, що ви просто не захочете пропустити бодай щось.

Одним з перших гостей міста зустрічає монастир святого Стефана, спорудження якого було завершено на початку XVII століття. Працює він лише в певні години, тому шанувальникам пізньої готики доведеться акуратно вписувати відвідування у свій денний розпорядок. І не варто забувати, що зовсім поруч уже чекає його величність Кафедральний собор Саламанки.

Читайте також: Ґранада: мавританський фрукт Іспанії

Він же таїть у собі і перший сюрприз. Річ у тім, що соборів насправді два: Catedral Nuevo і Catedral Viejo – простіше кажучи, Старий і Новий. Вони прекрасно уживаються під одним дахом і мають спільний вхід. Першим перед очима постає «молодший брат», який зводили понад двісті років. Вбираючи очима шикарне оздоблення, переконуєш шию, що вона не болить, адже дивитися практично весь час доводиться вгору, закинувши голову, а відірвати очей від розписних склепінь і різьбленого дерева неможливо. Не дивно, що арку на рівні людських очей, котра веде до Старого собору, мало хто помічає одразу. Але, пройшовши крізь неї, вже ніяк не позбутись відчуття, що часові портали існують. Цей переносить відвідувачів на чотири сотні років назад, відкриваючи значно стриманішу романську архітектуру.

Щоб вийти з будівлі, здійснюємо тимчасовий стрибок з 1140 року одразу в XXI століття: на площі перед собором як гриби після дощу виросли сучасні скульптури. Там-таки і кінцева станція чудо-поїзда, пасажири якого мають можливість в експрес-режимі побачити основні визначні пам'ятки Саламанки.

До них відноситься, серед безлічі інших, Дім з мушлями. Він і справді був домом, а точніше особняком канцлера ордена святого Якова. Вулички, що павутиною розходяться в різні боки від цієї будівлі у стилі ренесанс, усіяні сувенірними крамничками, які так і хочеться назвати ставками. А все тому, що в них куди не глянь – усюди жаби! Допитливому туристові продавці з радістю пояснять, що «rana» – символ міста, живе вона на фасаді університету і побачити її – на удачу.

Сам же університет засновано 1254 року. У ньому донині навчаються студенти: у стінах, які чого тільки не бачили за 800 років, сидять сучасні хлопці та дівчата зі смартфонами і вбирають знання. Усі вони бажають успішно скласти іспити. І, крім знань, кожному з них не завадить трохи везіння. А ми вже знаємо, хто відповідальний за цей компонент!

Але ця вельми відповідальна жабка – хитра панянка. І успіх приносить тільки найбільш наполегливим. Щоб визначити саме таких серед тисяч туристів, студентів і місцевих жителів, вона навчилась маскуватися. Ось дивитеся ви на світлини та листівки із зображенням навчального закладу, і здається, не помітити жабку на черепі просто неможливо. Але де там! Спершу слід відшукати потрібний фасад потрібного корпусу. Потім стояти і втуплюватися в нього здивовано, доки повз вас не пройде той, хто спрямує палець туди, куди ви вже дивилися разів із десять. Потім ще хвилини три вдивлятися в місце, на яке вказав палець. І лише тоді, можливо, ви помітите крихітну тваринку на третьому праворуч черепі на першій капітелі правої пілястри!

Читайте також: Історія однієї вулиці: Рамбла

Піймавши удачу за хвоста (чи бодай за лапку), помандрувавши в часі вдосталь і зовсім очманівши від архітектурних дивовиж, доречно буде сісти нарешті в одному із затишних кафе. І за келихом сангрії під акомпанемент хамону намагатись усвідомити, як в одному місті може бути стільки усього неймовірного, та як же вам пощастило все це побачити і відчути.

Фото: Анна Пантюхова

Головне фото dic.academic.ru

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Прованс: від Марселя до Монако
Monamour, monami… Усі найкрасивіші слова і пісні про кохання звучать французькою. Переглянути всі вигини Франції і знайти усамітнення у провінції Прованс, що ніжно гойдається на південному сході батьківщини Брижит Бардо й Антуана де Сент-Екзюпері. Старовинні міста від Марселя до Монако просякнуті ліричною античністю, і думки лишитися на Лазуровому березі відвідують знов і знов.
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Заступниця Міністра туризму Єгипту про відновлення подорожей
15 липня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Єгипету в Україні Аймана Елгаммалі відбулась пресконференція із заступницею Міністра туризму та пам’яток старовини Єгипту Гхадою Шалябі.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Листівки з Болгарії
Озброївшись закордонним паспортом та гарним настроєм, вирушайте на у так зване «ближнє зарубіжжя» - Болгарія - саме та країна, де старовинна архітектура вдало поєднується із розслабляючим морським бризом. Не вірите? А от OUTLOOK впевнений, що Павло Хоменський через свої світлини зможе вас переконати! Яскрава, по-своєму велична Софія - це must see! Гайда з нами!
Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори
Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...
Закрыть
Outlook facebook page