RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Гайдусобосло: скупатися в золоті

Гайдусобосло: скупатися в золоті

Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.

Дослідження та археологічні знахідки свідчать про те, що землі, де розкинувся Гайдусобосло, приваблювали різні народи протягом багатьох століть, тому люди оселилися тут ще в давнину.

Колись ці території були володіннями дворян-землевласників, на які зазіхали турки й татари, грабуючи їх. Однак угорці знову і знову поверталися в ці краї і щоразу потерпали від загарбників, які не давали місцевим порядкувати і жити спокійно.Фото hajduszoboszlo.hu

Після декількох століть періодичних розорень, а пізніше й вогню революції та визвольної війни у Гайдусобосло настав час великих звершень. І тільки-но місто розвинуло інфраструктуру з декількома заводами, банком та успішним сільським господарством, як грянула Перша світова війна. Тож містянам знову довелося добряче докласти рук, щоб відновити зруйноване.

І, напевно, сама земля вирішила віддячити народові, який, попри всі біди, не покинув рідного краю, а щоразу заліковував його рани. Тож одного чудового дня під керівництвом Ференца Паваї-Вайни геологи виконували свою повсякденну роботу з пошуку корисних покладів. Аж ось під час глибинного буріння свердловини на поверхню вирвалась вода дивного коричневого кольору зі специфічним запахом і температурою 73⁰С.

Читайте також: Тримай хвилю! Найцікавіші курорти Мексики

Це було 26 жовтня 1925 року – у день, що назавжди змінив життя міста Гайдусобосло і всієї туристичної Угорщини. Люди тоді ще нічого не підозрювали, однак використовували воду для купання і прання. А вже незабаром господині помітили, що вода сприятливо впливає на їхнє самопочуття, запевняючи, що болі в суглобах і спині вщухають.Фото solvex.by

Інформація про цілющу воду миттєво розлетілася містом, а згодом і країною. Ванни заходилися приймати всі, кому не ліньки. Коли ж до магічної рідини дотягнулися руки з пробірками, то почались довгі і серйозні дослідження. Науковці довели, що джерела справді мають лікувальні властивості. Було вирішено перетворити місто на курортний осередок. Спочатку відкрили купальні, потім почали додавати діагностичні та консультаційні послуги фахівців, розширювали рекреаційні зони, удосконалювали інфраструктуру.

За гармонійне поєднання приємного з корисним Гайдусобосло часто називають аптекою природи і меккою ревматиків.Фото panadea.com

Від дня курортного народження минуло вже 90 років, а Гайдусобосло і досі на піку популярності. Нині це не просто містечко з термальними джерелами, а справжній всесвітньо визнаний курорт, де можна не лише полікуватися, а й добряче відпочити. Адже тепер тут є купальні, спа-зони, безліч басейнів для будь-якого віку і величезний аквапарк, який, до речі, став першим аквапарком в Угорщині.

Крім водних процедур, відпочивальникам пропонують відвідати й інші місця, варті уваги. Ось хоча б Дім дзвонів, найновіший витвір архітектури, який уже встиг стати одним із ключових у місті. Сьогодні там зберігається близько півсотні унікальних дзвонів. А сама будівля теж вельми цікава, адже її архітектор Золтан Рац створив з неї цілу систему символів. Усі елементи споруди, їхнє розміщення, колір та оздоблення несуть у собі приховані тексти і сенси.Фото hajduszoboszlo.hu

Музеї порадують тих, хто не байдужий до історії. Можна відвідати Музей середньовічного князя Трансільванії Іштвана Бочкаї, Фермерський будинок і Музей архітектури та побуту. Любителі живопису зможуть помилуватися творами у Музеї сучасного мистецтва, де зібрано роботи угорських митців і зарубіжних авторів.

Багато тут і храмів, які увібрали в себе найкращі риси відомих архітектурних стилів.

А на своїх майданчиках Гайдусобосло знайомить жителів і гостей міста з народною музикою, джазом та оперетами. Неповторну атмосферу курорту створюють також численні ресторани, кав’ярні та бари, де можна розслабитись і насолодитися національною кухнею.

Словом, Гайдусобосло зцілює тіло і душу. Тож гайда купатися!

Головне фото hajduszoboszlo.hu

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Прованс: від Марселя до Монако
Monamour, monami… Усі найкрасивіші слова і пісні про кохання звучать французькою. Переглянути всі вигини Франції і знайти усамітнення у провінції Прованс, що ніжно гойдається на південному сході батьківщини Брижит Бардо й Антуана де Сент-Екзюпері. Старовинні міста від Марселя до Монако просякнуті ліричною античністю, і думки лишитися на Лазуровому березі відвідують знов і знов.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Заступниця Міністра туризму Єгипту про відновлення подорожей
15 липня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Єгипету в Україні Аймана Елгаммалі відбулась пресконференція із заступницею Міністра туризму та пам’яток старовини Єгипту Гхадою Шалябі.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт
Через його величну красу і розкіш багато хто називає Будапешт не інакше як «східноєвропейський Париж». У цьому місті, буквально залитому бронзою і гранітом, години прогулянок та екскурсій летять непомітно, нагадуючи про себе тим, як під вечір гудять ноги від втоми. Щоб добре перезарядитися після кількох насичених днів і продовжити своє активне знайомство з угорською столицею.
Листівки з Болгарії
Озброївшись закордонним паспортом та гарним настроєм, вирушайте на у так зване «ближнє зарубіжжя» - Болгарія - саме та країна, де старовинна архітектура вдало поєднується із розслабляючим морським бризом. Не вірите? А от OUTLOOK впевнений, що Павло Хоменський через свої світлини зможе вас переконати! Яскрава, по-своєму велична Софія - це must see! Гайда з нами!
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
Тримай хвилю! Найцікавіші курорти Мексики
Мексика – спекотна і пристрасна країна. Принаймні таке відчуття залишають легендарні мексиканські серіали! Час уже вирушити туди, щоб скласти власне враження! Мексика – країна на півдні Північної Америки, омивається Тихим океаном, Карибським морем, Каліфорнійською і Мексиканською затоками. Серфінгісти кажуть, тут відмінні хвилі…
У Йорданію до моря. Місто-курорт Акаба
Дев’ять місяців на рік в Акабі чудова погода. Це час для вітрильного спорту, снорклінгу, водних лиж, дайвінгу чи сонячних ванн. Мандрівники, що приїжджають у це південне місто з півночі, кажуть, що Акаба подібна до ковтка свіжого повітря, дуже бажаного після гарячих вітрів, котрі віють серед рожевих пісків Йорданії.
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Закрыть
Outlook facebook page