RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Болдуїн-стріт. Крутіше не буває

Болдуїн-стріт. Крутіше не буває

OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.

Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси. Це зафіксовано в книзі рекордів Гіннеса.

Хто ж і за яких обставин додумався в буквальному сенсі слова «нагородити» таку чудасію? А було це далекого 1848 року, коли, власне, і забудовували Данідін. І все йшло добре, окрім одного – генплан затверджували в Лондоні, столиці Британської імперії, до складу якої входила і входить Нова Зеландія. А там, за кілька тисяч кілометрів від країни ківі та овець, у затишному кабінеті, пропахлому сигарами й віскі, талановитий архітектор Чарльз Кеттл розробляв свій проект доріг, і гадки не маючи, що північно-східна частина міста не надто придатна для прокладання вулиць.sdv.jpgФото expedia.com

У матеріалах і звітах, привезених із заморських територій, ніхто не здогадався бодай побіжно проінформувати Кеттла про реальний стан речей. Тож архітектор генплан зробив і відправив за тридев'ять земель, успішно забувши і про вулицю і про містечко. А вже місцеві будівельники тільки знизали плечима – треба то й треба, і стали до праці без жодної задньої думки...

Відтоді Чарльз Кеттл, напевно, не раз гикав через лайку візників, листонош та й просто мешканців крутої вулиці, названої на честь місцевого видавця Вільяма Болдуїна. Людей там, до речі, живе чимало, за кількістю будинків вона не поступається будь-якій іншій.

Добре, що Нова Зеландія – країна розвинена й автівок у ній не набагато менше, ніж людей (2,5 мільйони проти чотирьох), тому «прорахунок» архітектора відчувають насамперед ті, хто пересувається на своїх двох. Простягається вулиця на 359 метрів, здіймаючись при цьому аж на 80 метрів.image.jpg
Фото travelandleisure.com

Місцеві жителі не тільки призвичаїлися до крутизни, а й вирішили популяризувати її, проводячи на Болдуїн-стріт одразу декілька змагань: «Baldwin Street Gutbuster» і «Cadbury Jaffa Race». Перше є забігом, де потрібно чимдуж дістатися нагору, а потім спуститися. Проводять цей захід щороку в лютому вже понад чверть століття, залучаючи в основному місцевих, котрі мають можливість тренуватися. Рекорд було встановлено 1998 року, коли на все про все знадобилася 1 хвилина 56 секунд.

Друге змагання приваблює в містечко туристів і є частиною фестивалю «Dunedin Cadbury Chocolate Carnival». Тут бігають уже не люди, а маленькі кулькоподібні цукерки. Кожна має не тільки індивідуальний номер, а й персонального спонсора. Зверху одночасно запускають не менше 30 тисяч шоколадних кульок. Перші п'ять, які потрапили в спеціальну ямку на фініші, вважаються переможцями. На спуск у солодощів зазвичай іде від 15 до 25 секунд.DWAZECY5JRAFBC3NRV5WHLQHQ4.jpgФото nzherald.co.nz

На жаль, тут не завжди так весело, адже схил привертав і привертає увагу любителів «саморобного» екстремального спорту, тому перелами та забиття мало кого дивують. Але іноді все закінчується трагічно. Так, у березні 2001 року 19-річна дівчина вирішила з'їхати вниз у сміттєвому баку на коліщатах. Набравши неабиякої швидкості, вона врізалася в припаркований трейлер і зазнала травм, несумісних із життям. Після цього інциденту муніципальна влада намагається максимально контролювати будь-який рух на Baldwin Street. Дивно, але аварій практично не буває.CT4HDDRT5FHKLP6FNFQVBYI4BI.jpgФото nzherald.co.nz

Тож тепер ви знаєте, яка вулиця реально найкрутіша у світі! І якщо доля занесе в Данідін – головну пам'ятку знайдете просто.

Головне фото newshub.co.nz


Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Країна квітучих озер і розвиненого фемінізму. Welcome to Нова Зеландія
Інший світ – завжди сонячний і зелений. Світ, де ніколи не йде сніг і, здається, не буває проблем. І такий далекий – навіть на карті. Приблизно так я уявляю собі Нову Зеландію. Моє заочне знайомство з цією країною почалося років п’ять тому. Тоді один авторитетний ЛОР безуспішно намагався вилікувати мене від алергії, яка дошкуляла щовесни.
Під Південним Хрестом. Квінстаун
Жителі Квінстауна, як і всі новозеландці, одні з перших на планеті зустрічають світанок. Тут немає дитячих домів, бездомних тварин. Люди стійкі до холоду та так, що за нуля градусів ходять у футболках. На кожного з них припадає в середньому по дев’ять овець, а у природі практично відсутні такі небезпеки, як комарі і змії.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Історія однієї вулиці: Брівібас
Сьогодні в нашому циклі, присвяченому найцікавішим вулицях планети, ми розповімо про Брівібас – головну та одну з найцікавіших вулиць Риги. Старе місто Риги – справжня перлина латвійської столиці, яка прекрасно збереглася.
Тупик Мері Кінг: сукні і ляльки для маленької Енн
На полотні шотландських легенд вишиті містичні візерунки. Місцеві жителі вірять у примар, привидів і в те, що за ними щодня з висоти пташиного польоту спостерігають душі предків. Знамениті шотландські перекази лишилися не тільки на сторінках книг. Сьогодні OUTLOOK розповість про секрети, сховані в тупику Мері Кінг.
Закрыть
Outlook facebook page