RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг

Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг

Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».

Якщо перекласти буквально, то Орчард Роуд означає «дорога до саду». Прорубана ще в 19 столітті вулиця-стежка зв'язала центр Сінгапура з плантаціями околиць, де росли мускатний горіх, чорний перець і фруктові дерева. Поряд з ними був маєток доктора Джуна, сад якого і став головним орієнтиром району, де жили і працювали переважно селяни, для яких цивілізація здавалася неймовірно далекою.

Тож Сінгапур розростався, його продовжували заселяти люди різних національностей, у тому числі й китайці з євреями, які вирішили організувати власні кладовища неподалік. Сталося це в 1840-х роках. І хтозна, може, й донині головна торговельна артерія міста-держави була б широкою стежкою, котра веде до плантацій, і місцями вічного спочинку, що розкинулися обабіч, якби вже на початку 20 століття заповзятливий китайський бізнесмен Тань Чун Кенг не вирішив відкрити там свій косметичний магазин «TANGS». Він, до речі, давно ставши частиною величезної торговельної мережі й досі функціонує там-таки, за адресою Орчард Роуд, 230.OrchardRoad_sign-forarticlielisting.jpgФото sgstartover.com

Місцеві жителі довго обходили стороною цю дивну крамницю біля кладовища, однак побутові потреби перемогли забобони, і потихеньку торгівля пожвавилась. А слідом за китайцем почали відкривати власні точки продажів у районі, який стрімко розвивався, й інші бізнесмени, користуючись моментом, поки оренда нерухомості ще була копійчаною, а транспорт уже працював. Таким чином, до середини 20 століття вулиця стала відігравати найважливішу роль у діловому житті міста. Крім магазинів (в основному одягу), тут з'явилися ресторани, кафе, готелі, консульства і навіть резиденція прем'єр-міністра.

До честі муніципалітету, він хоч і переніс основні плантації за місто, але все ж зберіг рослинність на Orchard road. Сьогодні цей рай для шопоголіків завдовжки два кілометри зберігає природну прохолоду завдяки скверам і різноманітній зелені, що контрастує із сучасною архітектурою торговельних молів. Тому тут люблять бувати і туристи і самі сінгапурці, адже свіжість, свято і веселощі ніколи не покидають це місце: десь танцюють, десь готують і продають вуличну їжу, а десь і кіно знімають. Тож Орчард Роуд ніколи не порожніє і не нудьгує.ccb90989dbbdbf8aecc0ecc85c837b76.jpgФото pinterest.com

Серед головних визначних пам'яток вулиці – фонтан «Багатства», футуристичний комплекс «ION Orchard» з чотирма сотнями крамниць і дивовижний центр передових технологій «Sim Lim Square», де продається найсучасніша електроніка. А ще мандрівникам буде цікаво відвідати околиці, зокрема парк Форт Каннінг, де зберегли для історії бункер Беттл Бокс. Натуралістичні воскові фігури та експонати нагадують про Другу світову війну, а саме про трагедію 1942 року, коли англійські війська були змушені здати Сінгапур японцям. Деталі тих подій відновлено максимально достовірно: опинившись у штабі, туристи потрапляють в реальну обстановку постійних дзвінків, телеграфних зведень з фронту, сирен повітряної оборони. Екскурсійний настрій швидко змінюється нервовим напруженням, яке відпускає лише при виході на поверхню.

Якщо ж ви не великий шанувальник історичних реконструкцій, а від магазинів уже верне, найкраще вирушити в ботанічний сад. Він, по суті, і є «тим самим садом», точніше його залишками, куди двісті років тому вела вулиця. Сьогодні ця зелена оаза в мегаполісі є чудовим місцем для відпочинку, байдикування або ж, навпаки, занять спортом на свіжому повітрі.Orchard Road Christmas Light-Up 2019.jpgФото singaporeorchard.holidayinn.com

До ваших послуг пальмові долини, лебедине озеро, оранжерея багатьох видів папороті та навіть сад імбиру. А закінчити прогулянку варто в "Evolution garden". Цю експозицію виконано у формі спіралі, за якою можна простежити еволюцію флори на нашій планеті. І якщо вже неіснуючі рослини-експонати замінено штучними, то сучасні – всі живі.

Отже, хай як і де ви гулятимете в околицях, найвірогідніше, ноги або очі все одно виведуть вас на Orchard road. І навіть якщо зможете встояти перед спокусою щось купити, не варто відмовляти собі в задоволенні піднятися в бар у тамтешніх пентхаусах. Насолодившись бодай кількома знаменитими коктейлями «Сінгапур Слінг» і споглядаючи вулицю та дивовижне місто-державу в сутінках, усвідомлюєш: краще закінчення дня годі й уявити.

Головне фото dezignformat.com

Вам это будет интересно:
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Зоо-Азія: крокодили, бегемоти і зелений папуга
Однією з найбільших насолод, окрім одвічного споглядання за вогнем, що горить, стрімкою водою і людиною, яка працює, є спостереження за життям і поведінкою тварин. І на цей момент усі ваші мрії зводяться до елементарного – доторкнутись до когось м’якого і зрозуміти мову, переклад якої не знайти в жодному зі словників.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
Історія однієї вулиці: Брівібас
Сьогодні в нашому циклі, присвяченому найцікавішим вулицях планети, ми розповімо про Брівібас – головну та одну з найцікавіших вулиць Риги. Старе місто Риги – справжня перлина латвійської столиці, яка прекрасно збереглася.
Тупик Мері Кінг: сукні і ляльки для маленької Енн
На полотні шотландських легенд вишиті містичні візерунки. Місцеві жителі вірять у примар, привидів і в те, що за ними щодня з висоти пташиного польоту спостерігають душі предків. Знамениті шотландські перекази лишилися не тільки на сторінках книг. Сьогодні OUTLOOK розповість про секрети, сховані в тупику Мері Кінг.
ФОТОПРОЕКТ: Багатогранний Сінгапур
Сьогодні в нашій добірці неймовірний Сінгапур - місто-держава, розташована на островах у Південно-Східній Азії. Знайомимося з ним через об'єктив Віталія Шаравари фотографа, який подорожує по світу, знімаючи найнеймовірніші місця!
Історія однієї вулиці: проспект Дмитра Яворницького
Матеріалом про головну вулицю міста Дніпра, проспект Дмитра Яворницького, ми продовжуємо наш цикл, присвячений історіям вулиць. Проспект Дмитра Яворницького – це не просто центральна і найважливіша вулиця Дніпра, він є ще й уособленням багатовікової історії міста.
Закрыть
Outlook facebook page