RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання

Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання

Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.

Середземноморська дієта: у здоровому тілі – здоровий дух!

Фонд Всесвітнього спадку ЮНЕСКО був створений спеціально для збереження найбільш цінних пам’яток культури і природи у світі. Також віднедавна під його опікою перебувають і нематеріальні об’єкти культурного спадку різних країн. Це можуть бути і значимі обряди, і звичаї, і національна музика, і свята, і специфічні ритуали. Сьогодні цей список містить лише 166 об’єктів. І один із них – середземноморська дієта.RFO-1400x919-OrzoSalad-ab644c17-9bd2-462d-8dc4-ec158d22cf0f-0-1400x919.jpg
Фото realfood.tesco.com

Головні представники цієї системи харчування – чотири країни: Іспанія, Італія, Марокко і Греція. Саме вони і представили бренд 2010 року на суд організації. Пізніше список країн було розширено. До представників цінностей особливого середземноморського харчування додалися Португалія, Кіпр, Іспанія і Хорватія. Країни буквально відвойовують своє офіційне визнання на міжнародному рівні щодо внеску в розвиток середземноморської кухні. Адже це дуже високе звання: середземноморську кухню піднесено в один ранг з шедеврами мистецтва, причому цілком виправдано.

Середземноморська кухня – їжа богів

У Середземномор’ї не прийнято поспішати і їсти похапцем тільки лише для втамування голоду. Тут трапезують, як кажуть, з почуттям і з розумом, воістину насолоджуючись цим процесом. І справді тутешнє харчування можна назвати не інакше як гедоністичним. Ще б пак! Якщо античні боги колись і існували, то куштували вони саме так. Адже саме ці країни, що сформували античну міфологію, котра потім стала колискою європейської культури, і закладають базові цінності середземноморської кухні.

Нехай вас не лякає слово дієта в термінології. Так, це система харчування настільки корисна для здоров’я і фігури, що може претендувати і на таке звання. Але вона також не терпить жорстких обмежень і, безумовно, втілює скоріше образ життя, ніж програму гастрономічного аскетизму.mediterranean-snapper-tray-bake-149479-1.jpg
Фото taste.com.au

Середземноморська дієта – це не штучно придумана система обмеження в їжі на користь здоров’я, а зібрання реальних харчових звичок і принципів харчування, котрих історично дотримуються народи Середземномор’я. Її визнання у світі пов’язане з «європейським парадоксом». На Півдні Європи люди споживають багато жирів, але мають вигляд набагато стрункіший, ніж, приміром, у США. Науковці замислилися: у чому ж підступ?

Відкрили середземноморську дієту у 50-х роках минулого століття американські дієтологи Волтер Віллет й Ансель Кіз. Їхні рекомендації буквально шокували західний світ. адже важко уявити, як щедра їжа, приправлена олією, котру прийнято неодмінно запивати вином, може бути в рази кориснішою навіть у порівнянні з жорсткими дієтами. Тепер же у середземноморської дієти – безліч шанувальників у всьому світі. І на початку XXI століття можна сміливо твердити, що це найулюбленіший план харчування гурманів усіх куточків планети. Та що там говорити: хто колись спробує харчуватися за середземноморським планом, навряд чи захоче колись від нього відступити. Тут навіть не треба рахувати калорії чи ділити прийоми їжі на мікропорції. Пам’ятаєте, як подають у грецьких чи італійських ресторанах? – щедро і від душі!mediterranean-diet-guide.jpg
Фото happymediterraneanlife.com

Які національні кухні сформували середземноморську дієту?

Гастротрадиції всіх країн, котрі омиває Середземне море (а їх загалом насправді 16) дещо різняться. І справа тут не лише в географічній віддаленості, але й в етнічних, соціальних і релігійних особливостях. У кожній країні, звісно, є свої «родзинки», коронні продукти і своєрідні спеціалітети. Але об’єднують їх спільні принципи.

Саме грецька кухня стала основою середземноморської дієти. Головне в ній – використання оливкової олії, меду і великої кількості сирих овочів/фруктів. Крім того, знаменитий сир фета і, звісно, легендарний грецький салат.

Італійська кухня справила величезний вплив на формування гастрономічного обличчя Середземномор’я. Пасти в різноманітних варіаціях і спагеті із сортів грубого помелу – ось головні кити, на яких тримається ця система харчування.

Іспанська кухня – це мозаїка з кулінарних традицій своїх колоритних 17-ти регіонів. Тільки іспанці з усього Середземномор’я віддають перевагу м’ясним стравам. Але важливо, що споживають вони м’ясо, тушковане у вині з мінімальним додаванням тільки природних спецій. Знаковими також для середземноморської дієти є холодні томатні супи родом з Іспанії, наприклад, гаспачо.

Марокканська кухня органічно поєднала у собі традиції африканської, арабської і бірманської кухонь. Коронні страви – томлене м’ясо молодого ягняти, курча із заправкою з мигдалю і пряні коржі.

Кіпрська кухня сформувалася на основі турецьких і грецьких традицій. Перевагу всім видам обробки продуктів тут віддають приготуванню на грилі. Натуральні йогурти, часник, прянощі, корінь імбиру – для створення соусів. А головне – велика кількість свіжих овочів і сиру хулумі.

У турецькій кухні замінником м’яса вважають баклажани. А своєю особливою гордістю – унікальні солодощі і випічку.

Португальці шанують рибу і морепродукти, неодмінно з кожним прийомом їжі споживають багато овочів, а для створення корисних солодощів використовують мигдальні горіхи, кокосову стружку і корицю.

Середземноморці у будь-яких країнах для свого раціону обирають продукти тільки першої свіжості. Усе, що можна їсти сирим, їдять саме сирим. Крупи перед приготування ферментизують – попередньо замочують на добу. А із всіх видів термічної обробки їжі обирають приготування на грилі чи на пару.170104-mediterranean-diet-jpo-129p_27d9f2c24edc6ffb19150db2f2d5313b.jpg
Photo nbcnews.com

Отже, основа середземноморської дієти – це продукти першої свіжості, велика кількість овочів/фруктів (зокрема бобових), морепродукти (їх можна замінити окремими видами м’яса і риби), а також борошно із цільнозернових злаків, горіхи, прянощі, трав’яні приправи, курячі яйця і натуральні йогурти. Традиційне споживання вина, переважно червоного, тут також не випадкове. І недарма п’ють його небагато, смакуючи кожен ковток – благотворно вино впливає на здоров’я у кількості не більш ніж двох келихів на день. Особливу роль у цій системі харчування також відіграє нерафінована оливкова олія. Її кислоти сприяють засвоєнню їжі і мають антиоксидантні властивості, тобто запобігають процесам старіння.

Середземноморської дієти можна і слід дотримуватися навіть вдалині від прекрасних морських берегів. Сьогодні вчені твердять, що харчування за цим типом скорочує ризик серцево-судинних захворювань, зміцнює кітки і скелет загалом, зводить до нуля можливість психічних захворювань. А ризик інфарктів знижує краще за будь-який план знежиреного харчування. Крім того, цю дієту вам порадить не лише лікар, а й косметолог. Її дотримання подарує хороший стан шкіри, волосся і нігтів, а нормалізація обмінних процесів в організмі – здорову стрункість. Приклад тому – знамениті красуні Середземномор’я Пенелопа Крус і Софі Лорен. Приміром, Лорен, котра зберегла красу навіть у старості, зізнається, що головний її секрет – це любима з дитинства паста.

Головне фото grekomania.ru

Вам это будет интересно:
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Закрыть
Outlook facebook page