RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Гетто світу: індійський квартал Сінгапура

Гетто світу: індійський квартал Сінгапура

Автор: 24.01.2020 | Сінгапур, гетто світу
Сінгапур зі щільною заселеністю, тропічним кліматом і фруктовими деревами на центральних вулицях, що відбиваються у склі хмарочосів, сам по собі є вельми колоритним та яскравим містом. Та один з його кварталів, який місцеві називають Маленькою Індією, поза сумнівами, найбільш мальовничий.

Пропонуємо вам вирушити на прогулянку разом з нами й одразу попереджаємо: бережіть очі – буде дуже яскраво і барвисто.

Індуси жили в Сінгапурі з моменту його заснування, тому їм особливо не довелось пристосовуватися до міста-держави, водночас і те, що це все ж Азія, а не Європа чи Америка, звело нанівець акліматизацію. Тож говорити про якісь труднощі, пов'язані з життям у чужій і невідомій країні, в цьому разі не доводиться. Ще в XIX столітті, коли на березі річки Сангей Серангун почали будувати іподром, тут жили в основному мігранти, серед яких індусів було найбільше. Їх, до речі, і зараз чимало – близько 10% від усього населення. У ті далекі дні уродженці Країни слонів переважно жили із сільського господарства і фермерства, оскільки тоді й Селеджі Роуд, і Лавендер Стріт, а також інші широкі та гучні нині вулиці з проспектами були полями й плантаціями. Однак перегони на іподромі та розвиток всієї необхідної для них інфраструктури потягнули за собою серйозні грошові вливання, в тому числі і європейців. Усе це поступово перетворило район на досить популярне місце. Уже в XX столітті сюди навіть перемістився центр торгівлі, а завдяки тому, що сам Сінгапур розростався, Маленька Індія опинилася не просто в його межах, а в середмісті.mahamariamman.jpg
Фото incomartour.com.ua

Сьогодні, щоб потрапити сюди, досить сісти в метро і вийти на однойменній станції «Little India». Якщо до цього туристові здавалося, що місто-держава занадто гамірне, то саме цей етнічний квартал дасть зрозуміти, що таке бути по-справжньому галасливим. Нескінченні ринки, ятки, завалені всім, чим тільки можна, та неймовірні пахощі різноманітних спецій – ось що атакує тут з усіх боків і моментально. Проте і самі сінгапурці, і мандрівники дуже люблять цей район і, треба сказати, не дарма. Крім чудових дешевих ресторанчиків і забігайлівок, тут є безліч архітектурних пам'яток, храмів і просто цікавих вулиць, на задвірках яких ось-ось чекаєш появи корови. Утім, на щастя чи ні, але цих тварин тут не зустрінеш, хоча атмосфера в цілому нагадує Делі. Та є і суттєва відмінність – у Сінгапурі набагато чистіше, що, безумовно, є величезним плюсом, адже надокучливі мухи і запахи нечистот, звісно, додають певного колориту, а все ж і псують враження.little-india-shophouse-470648561-5b0d9c92119fa800374bbf6d.jpgФото iccoe.org

Серцем, що задає ритм місцевого життя, є гігантський торговельний центр «Мустафа», розміщений за адресою 145 Syed Alwi Road. Тут справді можна купити все, причому як підробки, так і справжні моделі – різниці не помітить ніхто і ніщо, крім вашого гаманця. Самі сінгапурці цілими сім'ями їдуть до Маленької Індії на закупи, адже і продукти, й одяг, і техніка тут значно дешевші, а сам шопінг вважається мало не національним спортом. Тішить, що купувати можна не тільки в центрах, а й гуляючи мальовничими ринками і ярмарками з багатовіковою історією – «Arcade» і «Tekka Centre». Залишитись без бодай найменшої покупки і не посмакувати вуличними наїдками, зручно розсівшись на території фудкортів, не вийде, і не сподівайтеся!00-singapore-kampongglam-2019-GettyImages-1145769125.jpgФото cntraveler.com

Вулиця Серангун – головна в кварталі. На ній зосереджені кафе і бари, а також культові об'єкти, як, скажімо, храм Sri veeramakaliamman – найстаріший індуїстський у всьому Сінгапурі. Тамтешнім священнослужителям не заважають ані вуличний шум, ані нескінченні потоки туристів, ані «купи-продай» на кожнім кроці. Здається, що монахи вже давно знайшли гармонію і спокій, тому їх ніщо не дратує. Якщо цей храм присвячено богині Калі, то Шрі Перумал, котрий стоїть неподалік і є другим за популярністю, було зведено на честь самого Крішни. У зимові місяці він стає центром барвистого фестивалю Тайпусам.Thaipusam-Sri-Srinivasa-Perumal-Temple-Singapore-new-3814.jpgФото magazine.nedla.sg

Є в індійському кварталі ще одне легендарне місце, щоправда, за своїм призначенням повністю протилежне храмам – район червоних ліхтарів. Борделі вважаються найнебезпечнішим місцем у Сінгапурі, однак цей факт не відлякує туристів, а радше навпаки. Прогулянка тутешніми закладами спокуси – другий за популярністю атракціон серед приїжджих після катання на велорикшах. Річ у тім, що в ультрасучасному і футуристичному Сінгапурі рикш майже не залишилося, а ось в індійському кварталі їх повно, і туристи з радістю на них катаються, віддаючи за 45-хвилинну поїздку близько 20 доларів.guide-to-little-india-singapore.pngФото thehoneycombers.com

Загалом, якщо говорити про Little India, не можна не згадати, що разом із сусіднім з нею арабським кварталом вони утворюють дивовижне і яскраве мігрантське гетто, додаючи якоїсь родзинки місту-державі. Адже його впорядковане і високотехнологічне життя може часом і нудьгу навіяти. А індуси та араби з їхньою хаотичністю і торгівлею нон-стоп не дають Сінгапуру обрости міщанством і стати лише декорацією, де знімають фільми про майбутнє. Повірте, крім коктейлів на дахах хмарочосів, тут є на що подивитися!

Головне фото quora.com

Вам это будет интересно:
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Зоо-Азія: крокодили, бегемоти і зелений папуга
Однією з найбільших насолод, окрім одвічного споглядання за вогнем, що горить, стрімкою водою і людиною, яка працює, є спостереження за життям і поведінкою тварин. І на цей момент усі ваші мрії зводяться до елементарного – доторкнутись до когось м’якого і зрозуміти мову, переклад якої не знайти в жодному зі словників.
ФОТОПРОЕКТ: Багатогранний Сінгапур
Сьогодні в нашій добірці неймовірний Сінгапур - місто-держава, розташована на островах у Південно-Східній Азії. Знайомимося з ним через об'єктив Віталія Шаравари фотографа, який подорожує по світу, знімаючи найнеймовірніші місця!
Сентоза – весь Сінгапур в одному острові
Отримати повний набір вражень про країну площею понад 700 квадратних кілометрів усього за кілька днів пішої прогулянки – абсолютно реально. І надздібності на кшталт телепортації чи вміння переміщатися зі швидкістю світла для цього не потрібні. Досить вирушити на острів Сентоза, що належить до Республіки Сінгапур і повністю відображає всі її особливості.
Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Гетто світу: український квартал Чикаго
Як показує практика, етнічні анклави – це переважно автономні та замкнуті системи, адже, живучи там, їхні представники далеко не завжди асимілюються та інтегруються в іншу культуру. Такого не скажеш про вже знаменитий на всю Америку Ukrainian village – український район Чикаго.
Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада
Сьогодні в рамках нашої рубрики, присвяченої національним анклавам, ми розкажемо про один із найбільш яскравих і смачних кварталів Нью-Йорка, про Асторію. Саме її прийнято називати «маленькою Грецією».
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами
OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко. У XXI столітті саме словосполучення «національне гетто» досить умовне.
Гетто світу: Самураї на карнавалі
Сьогодні в нашій уже традиційній рубриці про національні гетто розповідь про один із найбільш екзотичних для Бразилії районів Сан-Паулу – Лібердаді. Саме тут живе найчисленніша японська діаспора у світі. Імміграція вихідців з Країни висхідного сонця почалася 1908 р тоді на бразильську землю прибутку 165 сімей ...
Гетто світу: китайський розмах у Сан-Франциско
Ми продовжуємо серію матеріалів про національні гетто. Сьогодні OUTLOOK розповість про найбільший етнічний анклав американського міста Сан-Франциско – про місцевий Чайна-таун, або Китайський квартал, якому, гарантуємо, є чим вас здивувати!
Кабраматта: «маленький В’єтнам» на теренах Австралії
Бажаєте подивитися на в'єтнамське гетто в Австралії, а заразом зрозуміти, чому азіати наганяють страху на місцевих жителів? Як будете в Сіднеї, обов'язково відвідайте Кабраматту, тільки не забудьте прихопити із собою фотоапарат, а також… охорону. Річ у тім, що місце, яке вважається діловим центром Сіднея, б'є рекорди за розмахом злочинності.
Гетто світу: азійський квартал Парижа
Париж справедливо вважається одним з найцікавіших мегаполісів світу, адже будь-яке місто – це не тільки архітектура, а і його мешканці. Якщо говорити безпосередньо про столицю Франції, то вона неймовірно барвиста й атмосферна, оскільки там живуть, напевно, всі національності світу. Сьогодні ми розповімо про дивовижний 13-ий округ, який називають азійським.
Закрыть
Outlook facebook page