RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами

Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами

OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко. У XXI столітті саме словосполучення «національне гетто» досить умовне.

Адже райони і навіть цілі міста, де зосереджені люди, котрі прибули з одного регіону, – цілком відкриті й потрапити туди спокійно може будь-хто. У всякому разі, в цивілізованих соціумах саме так. Проте їхня ментальна віддаленість і замкнутість на самих собі дозволяє говорити про деяку подобу гетто.

Розповідаючи про Саутолл та індусів, слід зазирнути в історію. Після 1947 року, коли Індія здобула незалежність, багато з них кинулись до Англії в пошуках кращого життя. І треба сказати, що тамтешня влада й місцеве населення були раді цьому, оскільки у Другу світову війну Велика Британія серйозно постраждала і потребувала додаткової робочої сили, адже відновлювати доводилося безліч об'єктів.

Читайте також: Мехенді - замість тисячі татуювань

Саутолл ще в 50-х роках був звичайним передмістям Лондона, де близько 90% населення становили корінні жителі. Поступово його почали заселяти індійці, яким хотілось бути ближче до столиці. Врешті країну відновили, та майже ніхто з приїжджих не захотів повертатися в рідні краї. Ба навіть більше, почали прибувати ще і їхні родичі, друзі, друзі друзів. Як наслідок, уже за тридцять років «білі» були в Саутоллі меншістю, а сьогодні їх усього 5%.b9701fc67e6e3285.jpgФото oyorooms.com

Дістатися сюди дуже просто – з вокзалу Паддінгтон кожні 10-15 хвилин вирушають потяги. Проїзд в один кінець 5 фунтів, туди-назад – 8. І ось, сівши в комфортабельний вагон, за півгодини ти виходиш на станції «Саутолл» і немов потрапляєш в інший вимір, починаючи від аромату прянощів і закінчуючи написами і покажчиками мовою панджабі.

Читайте також: Калькултта - місто великих мислителів і бродяг

Звична лондонська суєта змінюється азійським шармом. Від строкатості одягу місцевих та вивісок спершу рябить в очах. Просто важко повірити в те, що якихось півгодини тому ти міг гуляти біля Букінгемського палацу і розглядати його знаменитих вартових, а тепер роздивляються тебе. У більшості своїй індуси миролюбні й толерантні, але чужаки викликають у них природний інтерес, бо ж усіх місцевих білих вони добре знають.image.pngФото timeout.com

Тому кожного гостя неодмінно треба детально «вивчити» і при нагоді допомогти, підказати, де можна скуштувати смачних веганських страв. До слова, лондонці полюбляють приїздити сюди, щоб пообідати, оскільки це у декілька разів дешевше, ніж у центрі. Середній чек в Саутоллі за гарний обід не перевищує 5-7 фунтів. Тільки з їжею варто бути обережним – усе неймовірно гостре, адже готують «для своїх».

Читайте також: Чайні імперії світу

Обов'язково треба побачити старий міст Wharncliffe Viaduct, який ніби змальовано з картинки. А ще цікаво зазирнути у величний храм Gurdwara Sri Guru, найбільший за межами Азії. Та все ж дослідження Саутолла залежить від того, що цікаво туристові. Якщо важливий колорит – треба просто гуляти вулицями, відпочиваючи у кафе. Коли ж хочеться серйозніше пізнати тамтешню культуру – тут не обійтися без провідників і гідів, бо це не просто місце поселення індійців, а вже їхня земля зі своєю історією і традиціями.sri_guru_singh_sabha_gurdwara_southall_wedding_photographer_10-1300x868.jpgФото spotyphoto.com

Офіційно в Саутоллі живе близько 100 тисяч індусів. Однак фактично – вдвічі-тричі більше. Нелегали практично не виїжджають за межі передмістя, і вливатись у британську культуру вони не поспішають: з десяти максимум двоє розмовляють англійською. На кожному кроці – агентства з видачі віз та посвідок на проживання. При тому, що ці контори-одноденки видають фальшивки і практично всі про це знають, охочих отримати заповітний «документ» не зменшується.

Читайте також: Лех. На вершині світу

Часто це лондонське передмістя називають знімальним майданчиком, адже багато боллівудських хітів знімають саме тут, серед них відомі «Гол» (2007) і «Patiala House» (2011). Це відбувається тому, що коли за сюжетом потрібно показати і європейські локації і вулиці, схожі на Мумбаї чи Делі, то кращого місця просто не знайти – всього двадцять п'ять кілометрів роз'єднують типовий Лондон від цього. Логістика задоволена.Vaisakhi2016Brum21.jpgФото i2-prod.birminghammail.co.uk

А взагалі англійці хоч і переїхали з цих місць, та все ж до індусів устигли звикнути, а ось до мусульман, серед яких в основному пакистанці, араби, сомалійці, котрих у Саутоллі стає дедалі більше, ставляться з обережністю. Поліції нерідко доводиться навідуватись у передмістя і врегульовувати етнічні та релігійні конфлікти, які частенько переростають у криваві побоїща. Ці процеси нагадують знамениті «банди Нью-Йорка» XIX століття, коли приїжджі з'ясовували між собою, у кого з них більше прав жити у Великому яблуці.

Утім, на сьогоднішній день, відповідно до статистики, кількість злочинів у Саутоллі не перевищує даних загалом по країні. Удень тут цілком миролюбно і гостинно, тому, якщо вже занудьгуєте в сірому і сирому Лондоні, вирушайте сюди. Здається, тут навіть погода краща, хоча, може, це просто самонавіювання...

Головне фото birminghammail.co.uk

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Лех. На вершині світу
Спочатку не зрозуміло, це скелі притиснулися до старих буддистських храмів або стародавні споруди шукають підтримки і розради у брил. Старовинне місто Лех, що розташоване на півночі Індії на висоті трьох тисяч метрів в штаті Джамму і колись було дуже популярним серед сіркоперегінної худоби, караванів і торговців...
Джайпур. Рожеве місто. Частина 2
У Джайпурі завжди багато туристів. Місто входить у більшість світових путівників по Індії. Тут достатньо готелів, нема проблем з вибором транспорту, повно вуличних закусочних і комфортних кафе. Місцевий люд доброзичливий і завжди готовий допомогти подорожньому. Якщо до цього пориву додати ще й кілька рупій, то індійці радо поділяться інформацією...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Жіночі прикраси в Індії: сакральний зміст
При слові індійка в нашій уяві виникає красива жінка в сарі, неодмінно з безліччю прикрас і малюнків на тілі. Звідки в національних традиціях цього народу така пристрасть до прикрашання тіла? У цьому є не лише естетичний, але й глибокий сакральний сенс – відображення культури, вірувань і світогляду індійців...
Британська глибинка: У пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Південний Гоа очами Кіри Кондратенко
Депресія і відсутність нових ідей? Вирушайте на Гоа! Якось саме завдяки відпочинку на Гоа бізнес-леді Кіра Кондратенко набралася сил для здійснення нового цікавого проекту. Сьогодні вона ділиться з нами своїми враженнями від острова, іменуючи його не інакше як раєм на Землі.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Закрыть
Outlook facebook page