RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Бельгійське мереживо: Вальс тисячі ниток

Бельгійське мереживо: Вальс тисячі ниток

Дивлячись на фламандські мережива, важко позбутися думки, що дивовижні квіти, спритно вплетені у вінок візерунка, народжені розсипом іскор, що зірвалися з чарівної палички. На зворотному боці краси лишаються труди і дні неприкаяних дівчат, викрадені у життя лабіринтом ажурних петель.

Підкоривши свавілля нитки заповітній мрії про рай, обіцяний за покору, майстерність кинула виклик безвиході і злидням – і здобула перемогу.

Уславлене бельгійське мереживо успадкувало венеційські традиції виробництва гіпюрів – складових ажурних полотен із вигадливим орнаментом, отриманих шляхом зшивання чи поєднання окремих фрагментів малюнка тонкими зв’язками. Виразна фактура полотна досягається на рахунок різниці в товщині основної та обмотувальної ниток.

На відміну від інших країн, у Бельгії плетіння мережив ніколи не було забавкою нудьгуючих панянок. За коклюшки всідалися дочки бідняків, для котрих рукоділля слугувало єдиним джерелом доходів, а становленню вишуканого стилю Брюгге посприяв єпископ Ван Сустеран, котрий запропонував створювати школи ручних ремесел, які б забезпечували сиріт і безприданниць легальним заробітком.

Читайте також: Що вони їдять: Бельгія

Перетворення кустарного промислу на професію окреслило широкі обрії для розвитку технік і прийомів мереживоплетіння. Ранні вироби, датовані XVI століттям, мали наслідувальний характер, старанно імітуючи італійські геометричні орнаменти, однак до середини наступного століття в роботах бельгійських мереживниць намітилися три самобутніх стилі – брабантський, брюссельський і Брюгге.Фото 3.bp.blogspot.com

Блискуча доба бароко потопала в грайливих хвилях брабантського мережива. Майже всі поля Брабанта засівали льоном, з котрого отримували м’яке еластичне волокно ніжно-рожевого відтінку. Наситившись вологою, льняна нитка ставала гнучкою і податливою, тому майстрині трудилися у вологих напівпідвальних приміщеннях за нерівного полум’я свічки. Чи не у вигадливому танку тіней на незатишних кам’яних стінах беруть початок урочисті мотиви брабантського мережива – вигнуте листя аканта і стилізовані квіти, вписані у хороводи в’язі?

Тлом для композиції слугувала сітка, виконана з шестигранних петель, у яких дві сторони були повернені паралельно основі, утвореній переплетінням решти чотирьох граней. Інколи мереживне полотно прикрашали pointsd’espirit – мініатюрні декоративні елементи, зібрані з петель «рішельє».Things-to-do-in-Bruges-11.jpgФото everydaylaura.com

Наприкінці XVII століття на зміну незграбній бароковій розкоші прийшла повітряна грація рококо. На камзолах версальських модників легковажним павутинням осіло невагоме мереживо Бенш – справжня скарбниця романтичних сюжетів і дотепних алегорій. Ткану основу замінило зв’язане гачком піке, прикрашене випуклим візерунком цільних і переривчастих петель, котрий плели вже на коклюшках. Цікавою особливістю гіпюру Бенш стає сніговий малюнок тла, позичений у старовинного мережива Фландрії.

За доби Просвітництва увага публіки переключилася на брюссельське тюлеве мереживо. Великі реалістичні квіти, вінки, вензелі і гірлянди, що формують орнамент, тепер виготовляли окремо і поєднували тонкою дрібчастою сіткою. Напівпрозора вуаль, зіткана з таємниць, напівнатяків і загадок, вдало резонувала з авантюрним духом Галантної доби. В аристократичних колах високо цінували плетіння англеттер, в якому тюль чергується з нікотованими зв’язками, а контури квітів і гілок акцентовані м’яким рельєфом.

Бюргерський стан віддавав перевагу менш складним гіпюрам із Антверпена і мереживу Малін із Мехелена на основі густої візерунчатої сітки. Антверпенське плетіння легко розпізнати за раппортами з квітами в горщиках і вазах, опоясаних стрічками, а мехеленське мереживо набуває вираженого рельєфу за рахунок окантовки малюнка об’ємною блискучою ниткою.D256_28_317_1200.jpg
Фото dissolve.com

Візитною карткою комбінованої техніки Брюгге стали віртуозно виплетені квіти і геральдичні фігури, розсипані на тлі атласної тасьми безперервного в’язання, що відтіняють виті кільця петлястої крайки. Кожен пелюсток дбайливо оплітали шовкові нитки різної товщини, наділяючи художній вимисел живою чуттєвою плоттю.

Читайте також: Ми там були: Брюгге

У рамках стилю Брюгге можна вирізнити кілька напрямків. Композиція гіпюрів «а-ля рюмс» будується довкола безперервної звивистої стрічки, виконаної із цільних петель, декорованих листям і колосками. А улюблене мереживо королеви Марії-Генрієтти, уродженої ерцгерцогині Австрійської, чудово обходилось без будь-якої основи, фрагменти плетіння «дюшес» змикалися тасьмовими зв’язками, інтегрованими в традиційний квітковий орнамент.04b784b2b4d922.JPGФото mirtrip.com

Легке мереживо Розалін активно експлуатує раппорт із п’яти ажурних пелюстків, розташованих один навпроти одного. Візерунок зшивається з основою плетеною ниткою; вільний простір заповнюють невеликим витонченим листям. Особливо цінують вироби з центральним розташуванням рельєфного елемента, зв’язаного гачком, прозвані «перлинами Розалін».

Винахід гардинно-тюлевої машини помітно спростив техніку мереживоплетіння. У XIX столітті мало попит недороге мереживо апліке на машинній основі з пришивним візерунком, однак загалом індустріалізація зіграла з народним промислом злий жарт: стрімке нарощування продажів призвело до різкого спрощення раппортів, перервавши вільний політ фантазії.Фото blog.schweitzerlinen.com

Відтоді сувенірні ряди на Ґран Плас буквально завалені мереживними серветками і рушниками, але ходульні фабричні орнаменти не надто надихають досвідченого європейського туриста. У Центрі мережив Брюгге можна знайти цікаві творіння сучасних майстрів, але синтетична нитка геть позбавлена украдливої ніжності брабантського льону. Либонь, справжнє бельгійське мереживо старовинної роботи збереглося тільки в антикварних магазинах з п’ятизначними цінниками. Істинна краса все ще уникає широких мас…

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Спа: Голосна слава тихого бельгійського містечка
Тут у різний час бували Віктор Гюго, Александр Дюма, Декарт, Петро І… і зараз кожен легко може стати в ряд із цими видатними особистостями, просто відвідавши затишне містечко Спа, котре з XVIII століття лишається найпопулярнішим у найвищих колах оздоровчим курортом Європи і родоначальником всіх спа-салонів світу.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Закрыть
Outlook facebook page