RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Знай наших: Максим Шкіндер - український дизайнер McLaren

Знай наших: Максим Шкіндер - український дизайнер McLaren

Відклавши вбік патріотизм і знявши рожеві окуляри, треба визнати: вітчизняний автопром переживає не найкращі часи, і це ще м'яко сказано. І все ж можна знайти привід для гордості. Outlook ділиться з вами історією успіху та порадами дизайнера Максима Шкіндера, який просто зараз проектує в Лондоні нові машини марки McLaren.

Перші кроки

Я народився в невеликому місті Енергодарі, де в 90-х молоде покоління не мало різноманіття у виборі, ким стати. З дитинства мені найбільше подобалось малювати. Особливо захоплювали мультфільми, зокрема кольори та анімація персонажів. Вони притягували мою увагу значно більше, ніж сюжет.

Після школи мені хотілося вивчати графічний дизайн, але на цю спеціальність був просто неймовірний конкурс. Оскільки «контракт» моїй родині було не потягнути, я вступив на «бюджет» до Київського інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука на промисловий дизайн, сподіваючись згодом перейти на більш престижний напрям. Утім, так захопився промисловим, що про графічний забув.

На другому курсі у мене було завдання спроектувати електроінструмент, і після того, як я його виконав, викладач помітив форми, більше характерні для автомобілів, і порадив зобразити машину. Цей період у моєму житті ознаменувався початком інтересу до транспортного дизайну.

Удача

Під час навчання в Києві я вже думав про майбутнє – кілька разів подавав документи в Туринську школу дизайну, але з різних причин мені відмовляли. Потім мене запросили попрацювати в студії Артемія Лебедєва в Москві. Це була чудова нагода проявити себе в реальних умовах. По поверненню я засів за дипломну роботу, аж тут на мене вийшли італійці і самі запропонували взяти участь у конкурсі на задану тему. Зрозуміло, що роблячи похапцем диплом, у мене не було часу на інші проекти, тому я просто надіслав їм частину своєї дипломної роботи. За нею вони оцінили мій потенціал і запросили безкоштовно навчатися. Я переїхав через місяць після захисту.

Мотивація – це наскільки глибоко ви усвідомлюєте, що проживаєте своє єдине життя.

Треба розуміти, що теми всіляких конкурсів – це найчастіше просто форми для учасників, щоб вони не губились, виконуючи завдання. Слід уміти читати між рядків і бути готовим надати щось, що, на перший погляд, не відповідає рамкам відбору, зате розкриває ваш талант. В Італію треба було надати проект авто, я ж надіслав космічний корабель.

У моєму житті так усе влаштовано, що чим більше відмовляють, тим дужче я прикладаю зусилля, доводячи зворотне. Коли не виходило вступити в Турин або плани в цілому розходилися з можливостями, мені згадувалась історія Юрія Нікуліна. На перших кінопробах йому сказали, що з такою зовнішністю тільки в цирку працювати. Як результат – він став улюбленим клоуном для мільйонів та знаменитим актором.

Пріоритети

В Італії я був єдиний студент у групі, який навчався безкоштовно. Не набравши потрібних балів, був ризик втратити стипендію, тому доводилось підтримувати заявлений рівень і бути певним орієнтиром для інших. На подорожі не залишалось ані часу, ані грошей – батьки з усіх сил працювали в Україні, щоб мені допомагати. Країну я об'їздив уже після навчання, коли став працювати у «Шкоді».

Одночасно мені зробили пропозицію «Мерседес» і «Шкода». Чому я вибрав скромних чехів, бо вони кликали працювати, а німці запрошували на стажування лише з можливим працевлаштуванням. Я вже знав, як діють дизайнерські бюро: на одне місце претендує по 5-6 талановитих студентів, що дозволяє великим компаніям кожні півроку набирати собі нових молодих дизайнерів за невеликі гроші і користуватись їхніми ідеями.

Досвід

Краса в автодизайні досить спірна штука. У кожного з професіоналів свій смак і уподобання, вони виховувалися в хороших профільних школах. Нам пояснювали, що гарно, а що ні на прикладі визнаних авторів.

Мало хто, на жаль, знає, однак багато українських хлопців (деякі з них мої добрі друзі) працюють у DACIA-RENAULT у Бухаресті, Honda в Японії та Alfa-Romeo і Pininfarina в Турині. Кожен з нас по-своєму мотивує один одного.

Мабуть, це дивно звучить, але найкращий відпочинок для мене – малювання. Коли працював у «Шкоді» над седанами, на вихідних малював суперкари. Тільки-но став займатися суперкарами – у вільний час почав малювати інше і відволікатись від машин. Проте малюю постійно.

Чи є життя після McLaren? У світі автомобільного дизайну важко уявити, сподіваюсь, що є. А взагалі, я маю багато планів на майбутнє. Можливо, зміню рід діяльності і візьмусь за дизайн одягу. Залюбки б попрацював з якимсь домом моди.

Вам это будет интересно:
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Квіти по-українському. Катерина Білокур
Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження відомої української художниці - Катерини Білокур. Її талант був визнаний за життя, її роботами захоплювався Пабло Пікассо, а в наші дні її картини виставлені у музеях, а Google присвячує їй свій дудл. А розпочиналось все за тоталітарних часів, коли всі сфери людського життя контролювались...
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Знай наших: Ежен Деслав
У рубриці «Знай наших» ми зазвичай розповідаємо про видатних українців, котрі досягли значного успіху в тій чи тій сфері. Однак нашого сьогоднішнього героя – Ежена Деслава, або Євгена Слабченка – важко вписати в певні рамки, оскільки він досяг висот одразу в кількох сферах, будучи не тільки справжньою Людиною епохи Відродження XX століття, але й патріотом своєї України.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Христя Фріланд
У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»
Пітер Хьоґ – данський письменник, філософ-лірик. Його називають відлюдником, адже на світських заходах він з'являється вкрай рідко, щоб представити нову книгу. Через усамітнений спосіб життя образ Пітера Хьоґа оповитий легендами. В інтерв'ю OUTLOOK Пітер Хьоґ розповів про те, як пише нові твори, що ховається за його аскетизмом, і поділився уявленнями про світ і людину.
Знай наших: ДахаБраха
Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».
Знай наших: безперервна музика Любомира Мельника
Музика завдовжки у вічність або, іншими словами, Continuous music – жанр, який викликає гучні суперечки в професійних колах. Любомир Мельник, канадський композитор українського походження, бачить у своєму дітищі Continuous music продовження класичних традицій. За якими правилами грають його партитури, Outlook розповість у наступному матеріалі рубрики «Знай наших».
Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду
Катерина Десницька - родом з Волині. Втім, в світі її знають, як принцесу Таїланду, дружину принца Чакрабона. Ця незвичайна українка відома своєю безстрашністю і силою духу. Недарма під час російсько-японської війни вона відмовилася від привабливої ​​пропозиції жити в розкоші і багатстві і пішла на фронт працювати медсестрою. Після повернення доля винагородила її за сміливість. А історія її любові до сих пір захоплює любителів щасливих історій.
Закрыть
Outlook facebook page