RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Знай наших: Христя Фріланд

Знай наших: Христя Фріланд

У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.

Зробивши у минулому вдалу кар’єру як політичний репортер, а потім і як серйозний письменник, сьогодні Фріланд – один із найважливіших членів канадського уряду з портфелем міністра закордонних спав. Утім, давайте про все по порядку.Фото thеstar.com

Христя, а вона завжди наголошує і просить називати її саме так, по-українськи, не погоджуючись на російський варіант «Крістіна» чи західний «Крістен», народилася 1968 року в канадському містечку Піс-Рівер, що у провінції Альберта. Її українські бабуся і дідусь – представники інтелігенції, що емігрували в Канаду після Другої світової війни. Але про свою історичну батьківщину ні вони, ні їхня дочка Галина не забували, і ця любов з патріотизмом, пронесені через тисячі кілометрів, не могли не позначитися на самій Христі. Дівчинка із самого дитинства захоплено вивчала мову і історію свого далекого народу, читала в оригіналі українських авторів і мріяла колись на власні очі побачити і величний Дніпро, і легендарний Київ з його святинями, і неповторні Карпати.

Дивіться також: Оттава is the capital of...

При цьому молода канадка не тільки мріяла, вона багато й наполегливо навчалась, закінчивши спочатку коледж, а потім і найпрестижніший Гарвардський університет, паралельно навідуючись у не менш вимогливий до студентів Оксфорд. Її основні спеціалізації там – славістика, російська література й історія. Тому не дивно, що саме Христя Фріланд з її блискучим знанням і української, і російської мов зуміла пройти величезний конкурс й отримати роботу спеціального репортера Financial Times у перебудовному тоді Києві на рубежі 1980-1990-х. Перше знайомство з батьківщиною її предків не могло не надихнути вчорашню випускницю – вона стала самовіддано працювати, добуваючи цікаві новини стосовно українського політикуму перших років незалежності. У той же час Фріланд займалася і розслідуванням сталінських злочинів, геноциду голодоморів, вивчаючи архівні матеріали і роз’їжджаючи по країні. Результатом її праць стали безцінні публіцистичні праці, присвячені багатьом білим плямам української історії. Варто зазначити, що свій величезний внесок в розвиток національної пам’яті першими зробили не місцеві журналісти, ця честь належить формально іноземці, котра найвищими стандартами роботи, безумовно, стала для своїх пострадянських журналістів серйозним орієнтиром.Фото unian.net

Практично всі 1990-ті роки вже відома на Заході журналіст і редактор Христя Фріланд працювала як незалежний кореспондент, Financial Times, The Washington Post и The Economist, а також очолюючи регіональні відділення інших серйозних видань. Що цікаво, і колега Фріланд – і опоненти, й політики – серед котрих були представники найвищого ешелону влади, досі говорять про її бездоганний професіоналізм і безстрашність: вона була справжнім стрінґером, готовим на багато чого задля отримання інформації. У ті перші роки після розпаду СРСР чимало кореспондентів із західних країн їхали працювати у колишні столиці соціалістичних республік, бажаючи провести час у певному «екзотичному» для них місці, ще вчора закритому для іноземців. Такі журналісти, що «заради портфоліо» приїжджали в ці країни, де справді життя вирувало і мінялося буквально щогодини, зазвичай не затримувалися надовго. Христя була ж не просто винятком: пропрацювавши там практично 20 років, вона здобула повагу своїм рівнем, готовністю поставити гостре запитання, бажанням всерйоз розібратися у будь-якій ситуації, а не списувати все на «загадкову слов’янську душу». Через харизму Христі з нею хотіли дружити чи бодай співпрацювати навіть такі політики й олігархи, котрі зазвичай уникали спілкування з пресою.

Дивіться також: Канада: особливий колорит молодого урбана

На основі особистих зв’язків с пострадянським бомондом та інсайдам із самого верху на початку 2000-х Фріланд почала писати книги, переважно публіцистичні, в жанрі «нон-фікшн». Фріланд таким чином стала не просто письменником-зіркою з багатомільйонними тиражами, преміями і вражаючими контрактами, але й знаменитою на весь світ людиною, котру до того ж запрошують читати захопливі лекції на TED Talks і в найкращі університети планети. До речі, саме завдяки своїм книгам, а точніше їхньому успіху, Христя познайомилася з її нинішнім шефом Джастіном Трюдо, прем’єр-міністром Канади. Кажуть, що ще в середині 2000-х він, надзвичайно перспективний політик, хоч і початківець, як простий читач вистояв довжелезну чергу в книгарні, щоб отримати від Фріланд автограф на її ж книзі. Саме те знайомство стало народженням потужного політичного союзу, що дає змогу вирішувати не лише канадські, але й глобальні завдання.Фото kfund-mediа.com

Сьогодні Христя Фріланд все ще розвивається і є одним із найбільш ефективних і яскравих дипломатів планети. І хто знає, ким вона буде, коли ми знову захочемо про неї написати? Але важливе інше: навіть на такому рівні вона не забуває про своє походження і всіляко намагається відстоювати інтереси не лише Канади, але й України. При цьому гостре слово, прозорливий розум і безкомпромісність нікуди не поділись навіть стосовно такої улюбленої країни. Як кажуть українські політики, Христя не тільки наш «міжнародний адвокат і помічник», але ще й суворий критик, що не з чуток знає про всі проблеми України, тому професіоналізм і спроможність досягати результату вона все ще цінує над усе.

Головне фото eurointegration.com.ua

Вам это будет интересно:
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Закрыть
Outlook facebook page