RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Точка на карті: музей Ілани Гур

Точка на карті: музей Ілани Гур

Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.

Тож, якщо ви хочете не просто оглядово побачити Тель-Авів, а прагнете зануритися у чарівний та фантазійний світ однієї з непересічних жительок цього ізраїльського міста Ілани Гур, надихніться нашими враженнями та обов‘язково відвідайте її творчий простір.

C8439FA7-A43B-4811-B78D-0FC281A7B565.jpeg

Мисткиня та власниця музею — Ілана Гур народилася в Тиберії в родині високоповажних лікарів і художників. Вона ніколи не вивчала мистецтво чи дизайн у вищому навчальному закладі та власну художню манеру удосконалювала самостійно. Ілана самотужки створювала свій творчий світ, в якому панували власні закони та правила. З раннього віку елементами її скульптур ставали зовсім неочікувані предмети. Її бачення виходило далеко за межі класичного розуміння мистецтва. Безперечно, Ілана — автодидактична мисткиня. Роботи Гур — це скульптури, меблі, предмети побуту, моди та дизайну інтер’єру, ювелірні вироби, які експонувалися у численних музеях Ізраїлю та за кордоном, серед яких: Тель-Авівський музей образотворчого мистецтва, Музей сучасного мистецтва у Відні. Її підпис стоїть і на відомій рухомій скульптурі "Ніколи більше" (Never Again) в Музеї Голокосту “Яд Вашем” в Єрусалимі та статуї "Жінка на вітрі" (Woman in the wind) в парку Шарля Клора в Тель-Авіві.

Головна специфіка робіт Ілани Гур зібрати на перший погляд непоєднувані частини у єдині композиції, які надають їм нових сенсів.

200644B5-E1CA-4E88-BE51-CB60F93841FC.jpeg

Музей Ілани Гур

Будівля музею, стіни якої пам’ятають історичні події останніх 280 років, стоїть на пагорбі Старої Яффи звідки відкривається панорамний вид на Середземне море. Вона була колись і своєрідним притулком для паломників на шляху до Єрусалима і фабрикою з виготовлення мила та косметики. На початку дев'яностих 20 століття Ілана Гур придбала споруду, щоб експонувати свої художні твори та величезну колекцію мистецтва, яку вона ретельно збирала роками. Під час реставраційних робіт на власницю чекали несподівані “відкриття”, що мають справжню археологічну цінність. Працівники, що здійснювали ремонт помітили у підвалі будинку рідкісну кам'яну піч, яка скоріш за все використовувалася при виготовленні мила – тепер вона частина експозиції. Знахідки продовжують поповнювати колекцію музею і сьогодні. Тож відвідуючи музей, обов’язково підведіть очі вгору. Унікальна стеля з амфор постане в усій красі. Останнім часом під підвальним поверхом було знайдено ще одне приміщення, і якщо легенди давніх часів правдиві, одного дня власниця музею зможе виявити і канал, що веде до моря.

1A0BF375-4F59-4487-ADB0-F4BE86635721.jpeg

Життя у мистецтві

Гур стверджує, що зрозуміти мистецтво, людина може тільки тоді, коли воно до нього є “близьким”, вона може його торкатися, відчувати на дотик. І, можливо, саме тому Ілана Гур замість того, щоб виставляти експонати у «бездушному» білому просторі, “переплела” мистецтво з особистим життям (музей є також будинком художниці та скульпторки). Твори не є недосяжними, елітарними та стерильними, вони легкі та доступні для відвідувача. Саме за таким принципом Ілана поєднує мистецький дизайн та історію будинку, розмиває межі між різними сферами та реалізує ідею мистецтва як частини життя.

8DF695B1-E34C-4B32-B465-554B01B147B7.jpeg

Експонати

У музеї понад 500 експонатів, як з Ізраїлю, так і з усього світу, поряд із роботами самої Ілани Гур творчі доробки Менаше Кадішмана та Урі Ліфшица, Шахара Сарігта та Олександра Орхипенко, Дієго Джакометті та Генрі Мура. Старожитності є сусідами творів сучасного мистецтва, а етнічна тематика з Африки та Південної Америки навіть можна сказати є панівною у колекції.

ACA230C5-23CC-4204-91DF-E301DBB0466B.jpeg


У музеї повністю еклектична природа. Три поверхи, десятки залів, у кожного своя тематика.

Найвідомішу власну скульптурну композицію «Ранок після», наприклад, мисткиня розмістила на першому поверсі у «Кімнаті Монахів». Зала завдячує своїй назві двом 300-річним столам, які були привезені з грецького монастиря. Наразі вони є частиною інсталяції, яку відвідувачі сприймають по-різному. Для когось це світ після апокаліпсису, для інших — хаос сучасності. Залишитися без вражень туристу з такими експонатами - важко.

CD741D69-7483-4114-A411-F8550F6450EA.jpeg


Зупиняють відвідувачів біля себе і креативні роботи відомої ізраїльської скульпторки та художниці – Надії Горенштейн.

Авторка приділяє велику увагу витокам мистецтва. На її творчість сильно вплинула японська культура. Навіть зараз у її скульптурах можна побачити мотиви традиційних японських ляльок — кокеші. Надія не поділяє гонитви за тенденціями та інноваціями, «всіма силами тікає від шуму медіа та ідеального соціального світу». Сама скульпторка характеризує свої роботи так:

«У світі безособового масового виробництва, позбавленого людських дотиків, я хочу заглибитись у фізичну ручну роботу, включаючи традиційні прийоми та матеріали, якими користуються люди протягом багатьох століть (дерево, глина, текстиль, метал, папір). Я прагну створювати об'єкти, які не є ні точними, ні чистими, натомість розкриваю матеріал»

88450235-03C5-4DBA-96F1-6E802330B120.jpeg

24E5CF77-2F07-40E4-AF89-328DF53B9078.jpeg

Щось може стати кращою обрамою для робіт, ніж панорамний вид на Тель-Авів? На даху музею – “Сад скульптур”, де можна побачити різноманітні композиції власниці. Наприклад, серія скульптур бедуїнських жінок: "Материнство" і "Мати і дитя", а також робота «Ранок/Траур», в якій виразно прослідковується важливий мотив робіт Ілани Гур - вир життя та смерті, крихкість людського буття.

Зовсім поруч експонати ексцентричної Веред Аронович. Ізраїльська мисткиня відома своїми несподіваними та непередбачуваними творчими рішеннями. Виставлена робота "Фонтан" з дітьми з обличчями вбивць - одних безмірно дратує, інших настільки ж притягує.

Знайти правильне місце для експонування, проявити роботи у несподіваних контекстах, дати їм можливість розкритися перед відвідувачем – ці завдання у музеї повністю втілені в життя.

І повірте нам, що блукаючи різними кімнатами музею, хоча б раз вам спаде на думку, що ви потрапили у зачарований будинок, експонати якого прокидаються вночі і проживають своє життя разом з неординарною Іланою Гур, а вранці знову ніби “затамовують подих” перед новими відвідувачами.

CD36B56B-686D-4AA5-81F7-63E913C2267B.jpeg

76645B5D-1596-4DCA-8480-6A1C8B30716B.jpeg

Проект OUTLOOK висловлює подяку за підтримку в створенні матеріалу Представництву Міністерства туризму Держави Ізраїль в Україні та особисто Пані Ганні Романенко.

Фото: Аріна Сіра спеціально для OUTLOOK

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Закрыть
Outlook facebook page