RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»

ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»

Пітер Хьоґ – данський письменник, філософ-лірик. Його називають відлюдником, адже на світських заходах він з'являється вкрай рідко, щоб представити нову книгу. Через усамітнений спосіб життя образ Пітера Хьоґа оповитий легендами. В інтерв'ю OUTLOOK Пітер Хьоґ розповів про те, як пише нові твори, що ховається за його аскетизмом, і поділився уявленнями про світ і людину.

Кажуть, що у данських естетів є три культових постаті – знаменитий казкар Ганс Християн Андерсен, філософ-екзистенціаліст Серен К’єркегор... і, власне, Пітер Хьоґ, автор пронизливих романів «Тиша», «Смілла та її відчуття снігу», «Жінка та мавпа», «Умовно придатні» та ін.

– Література може зробити людину добрішою?

– Література прекрасна, але їй не до снаги дати людині більше, аніж досвід пізнання світу, в якому ми живемо. Самий лише досвід не зможе змінити ваше життя, ось так і читання книжок недостатньо для того, щоб змінити суспільство на краще. Утім, певна література може вплинути на соціальні зміни. На жаль, діти і молоді люди не ставлять мені таких запитань, але якби вони спитали, як зробити світ кращим, я б відповів: намагайтеся бути добрішими до всіх людей. Це потужніший спосіб, ніж література. Трансформація починається з того моменту, коли людина починає ставитися до інших щиро і по-доброму.2017-09-04_pisatel_piter_heg_seminar_min-14.jpgФото english.spbu.ru

– У романі «Тиша» були рядки, котрі особливо запали в душу: «Молитва народжується, коли людина ще не сягнула дна, та вже нічого не просить у Бога». Вашій творчості притаманні ліричні медитативні відступи. Як концепція молитви з'явилася на сторінках ваших книжок?

– Цитата, про яку ми зараз говоримо, належить одному з персонажів роману «Тиша» (в оригіналі «Тиха дівчинка»). У цій книзі так багато героїв, їхні життя постійно перетинаються, а ця фраза відображує загальну лінію оповіді. Інтерес до духовного переосмислення життя пронизує весь текст. Звідки його початок? Протягом усього життя я практикую медитацію. Створюючи роман, я перебуваю в пошуку образів, які дозволять розповісти про внутрішню тишу. Іноді з цією метою я звертаюся до образу снігу (як у книзі «Смілла та її відчуття снігу»). У «Тиші» я говорив про протистояння музики та беззвучності. Я використовував різні засоби для того, щоб описати таємничі двері, які ведуть нас до іншої реальності.

Дивіться також: ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом

– Ви розповідали про практику медитації. Як вона допомагає вам у написанні книжок?

– Я впевнений, мій досвід медитації не відрізняється від описаного різними митцями. Я читав, що багато акторів, письменників і композиторів використовували медитацію, щоб стабілізувати розум і вивільнити творчу енергію, увійти у творчий потік, та й просто стати сильнішими. Я відчуваю користь, медитуючи перед тим, як почати писати, це допомагає творити. Я завжди медитую вранці, потім пишу, а після цього медитую знову.14659078-billede.jpgФото berlingske.dk

– У романі «Смілла та її відчуття снігу» ви говорите про зраду. Дитину зрадили, і вона загинула. Потім головна героїня проходить через зраду, розчарування в людях і дивом залишається в живих. Чому люди зраджують одне одного?

– За останні двадцять років я дав близько 400-500 інтерв'ю, але чомусь мені ніколи не ставили цього питання. Тема зради вельми важлива для всієї історії літератури, тому я так часто порушую її в романах. Мені здається, спочатку ми зраджуємо себе. Кожна людина народжується, маючи здатність поводитися з іншими по-доброму. Коли ми відмовляємося від цієї якості та боремося за славу й гроші, ми лише тішимо его. Насправді ми зраджуємо себе, відрікаємося від щирості та вродженої мудрості. Тож суть будь-якої зради в тому, що, знаючи, як потрібно вчинити по совісті, ми вибираємо легший шлях.2017-09-04_pisatel_piter_heg_seminar_min-2.jpgФото english.spbu.ru

– У романі «Умовно придатні» є фраза: «Стати дорослим – означає забути, а потім і відмовитися від того, що було важливим, коли ти був дитиною». Як вилікувати дитячі травми?

– Для того щоб опрацювати дитячі травми, потрібно зазирнути їм у вічі. Ми, люди, намагаємося втекти від болю. Проте спочатку варто визнати: так, я страждав, коли був дитиною, і це переживання живе в моїй душі. Потім спробуйте пробачити собі, якщо це можливо, а також пробачити тим, хто чинив з вами погано. Після цього зробіть щось добре для інших. Крім того, сучасна психологія та психотерапія пропонують безліч корисних інструментів. Терапія дозволяє зцілити рани, котрі кожен з нас отримує, коли ми переходимо від дитинства до дорослого життя.2017-09-04_pisatel_piter_heg_press-konferenciya_min-25.jpgФото english.spbu.ru

– Сьогодні існують різні практики, які допомагають розвинути творчий потенціал. Чи кожен може відкрити в собі творче начало?

– Я не можу назвати себе експертом у цьому питанні, але маю певний досвід, яким ділюся на курсі з розвитку креативності. Є люди, здатні тонко відчувати те, що відбувається у світі, і свій досвід втілювати у творах. Часом вони кажуть, що їм допомагає якась творча сила, провидіння, натхнення, щасливі випадковості. Але чи варто вигадувати назву для джерела творчості? Хтось називає цю силу богом, інші – відкритим простором. Це таємниця, з якою людина народжена і яку їй не дано осягнути. Я вважаю за краще не ставити штампів. Адже, якщо називати цю силу божественною енергією або буддхою, це виключає людей інших релігій. Кожна людина народжена з творчим потенціалом. Митець не відрізняється від звичайної людини, він лише гостріше відчуває, чого потребує сучасне суспільство, культура або релігія, котрі були частиною його виховання. Пропоную в цьому інтерв'ю назвати його незрозумілою відкритістю (inexplicable openness), з якої виростає все багатство світу. Чи зможете прийняти таку ідею?

Головне фото berlingske.dk

Вам это будет интересно:
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Нові туристичні об'єкти
Поступове відкриття кордонів країнами світу вселяє надію на поверення до звичного ритму життя і відпусток. Тож у підбірці ми пропонуємо декілька нових незвичних туристичних місць, щоб ви могли напевно визначитись із місцем такої очікуваної відпустки.
Як незвично провести час у Копенгагені: Христианія – оплот свободи
Усі ми так чи інакше прагнемо свободи – особистої чи національної, матеріальної чи духовної. Дивне поселення Христианія в центрі датської столиці – одна із спроб досягти повної свободи від законів матеріального світу.
Королівська розкіш: скарбниці Данії
Навіщо мати трьох дружин, якщо можна примножувати коштовності? А коли ім'я короля буде підкріплено колекцією сімейних реліквій, варто подумати і про ту єдину, яка продовжить іменитий рід. Знаючи, що ось-ось настане Тридцятирічна війна, король Данії і Норвегії Крістіан IV дає наказ побудувати замок-фортецю.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли п'яти держав вручили вірчі грамоти
Вчора, 30 липня, відбулись церемонії вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Данії, Афганістану, Литви, Чорногорії та Саудівської Аравії
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Закрыть
Outlook facebook page