RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Українська кров на світових струнах

Українська кров на світових струнах

У школі на уроках української кожному з нас розповідали про милозвучність рідної мови. Напевно, ми пишалися цим фактом, хоча й не зовсім розуміли його значення. Тепер, дізнаючись про того чи іншого виконавця, який має наше коріння, я не дивуюся, адже українська мова – неймовірно мелодійна, і це передається на генетичному рівні від покоління до покоління, навіть на різних континентах. OUTLOOK склав свій список «голосів», з яких може пробиватися «солов’їна мова».

У Києві Ленні Кравіца завжди чекають з нетерпінням. І не тільки тому, що він чудовий музикант. Народжений в родині відомого телевізійного продюсера Сімура Кравіца, багаторазовий володар «Греммі» – практично українець. Адже його предки по батьківській лінії жили саме в нашій країні. Дід Ленні емігрував до США на початку ХХ століття, оселившись у нью-йоркському Брукліні. Сам музикант каже, що його родичі перебралися в Новий Світ через постійні гоніння на євреїв. Але Кравіц не тримає зла на Україну. Йому подобається сюди приїжджати, і Київ для нього – особливе місто.

ТЕКСТОВАЯ Ленни Кравиц.jpg

Джазовий геній, піаніст Білл Еванс жив і творив у ті роки, коли СРСР, в тому числі й Україну, відділяла від решти світу залізна завіса. Тому в нього не було можливості приїхати на рідну землю своєї матері і дати концерт, адже крім того, що він американець, то ще й джазмен, а гасло «Сегодня он играет джаз, а завтра Родину продаст» стосувалося не тільки московських стиляг. Син українки Марії Сороки, яка й прищепила хлопчикові любов до фортепіано, освоїв інструмент у 6 років і назавжди увійшов в історію «музики чорних».

ТЕКСТОВАЯ Бил Эванс.jpg

Учасниця сумнозвісного «Клубу 27 років» Емі Вайнхауз теж українського походження. Її далекі предки покинули нашу країну ще наприкінці XIX століття, в часи масової еміграції на Захід. Незважаючи на те, що популярними напрямками були Бразилія, Аргентина, Канада і США, родичі співачки зупинили свій вибір на Великобританії. Саме там вони й осіли. Коріння Емі тягнеться від такого собі Авраама Грандіша, дочка якого у 1918 році вийшла заміж за Бенджаміна Вайнахауза – прадіда зірки.

ТЕКСТОВАЯ Эми Вайнхаус.jpg

Великий, та аж ніяк не жахливий Боб Ділан теж має відношення до України. Його дідусь і бабуся по батьківській лінії жили в Одесі, яку покинули 1905 року внаслідок усе тих же єврейських погромів. До речі, Ділан – не справжнє прізвище музиканта, проте воно ідеально звучить з ім’ям Боб. Таку афішу помітять усі, а от концерт Роберта Циммермана навряд чи користувався б великою популярністю, що б він там не співав. Уже кілька років виконавця висувають на Нобелівську премію в галузі літератури, і хто знає, можливо, скоро престижна нагорода в черговий раз дістанеться людині з українським корінням...

ТЕКСТОВАЯ Боб Дилан.jpg

«Голос» таких брендів, як Coca-Cola, Ford, American Airlines, і багатьох інших, належав не будь-кому, а україно-американській співачці Квітці Цісик. Вона народилась у США 1953 року в родині українських емігрантів. З дитинства музично обдаровані батьки Володимир та Іванна Цісик розвивали вокальний талант доньки. Як результат, Квітка співала в багатьох рекламних роликах, а її м’який голос полюбила вся країна. За своє недовге життя (померла в 44 роки від раку) співачка встигла записати кілька альбомів, у тому числі й два україномовні. У 2013 році про життя і творчість нашої землячки зняли документальний фільм «Квітка. Голос в єдиному екземплярі».

ТЕКСТОВАЯ Квитка Цисык.jpg

Фото: brentramsey.com

Взагалі українська музика поширилася набагато далі, ніж ми могли уявити. Так, наприклад, існує думка, що одна з найвідоміших американських опер «Summertime», написана Джорджем Ґершвіном у 1935 році в США, – це перероблена українська колискова «Ой ходить сон коло вікон». Сам композитор визнавав – нью-йоркський виступ українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця надихнув його на написання пісні, яку виконували багато зірок, від Елли Фітцджеральд до Нори Джонс. Мені здається, навіть не будучи фахівцем, можна вловити схожість мелодій.

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Квіти по-українському. Катерина Білокур
Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження відомої української художниці - Катерини Білокур. Її талант був визнаний за життя, її роботами захоплювався Пабло Пікассо, а в наші дні її картини виставлені у музеях, а Google присвячує їй свій дудл. А розпочиналось все за тоталітарних часів, коли всі сфери людського життя контролювались...
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Сольний концерт словенської музикантки Данаї Гребенц для членів БФ "Життєлюб"
Тринадцятилітня музикантка зі Словенії Даная Гребенц 3 листопада 2019 року дала сольний концерт для людей поважного віку Медіа центрі ГДІП. Захід організували благодійний фонд«Життєлюб», ГДІП, Посольство Республіки Словенія в Україні та проект, що працює у сфері медіа та культурної дипломатії«OUTLOOK».
Знай наших: Ежен Деслав
У рубриці «Знай наших» ми зазвичай розповідаємо про видатних українців, котрі досягли значного успіху в тій чи тій сфері. Однак нашого сьогоднішнього героя – Ежена Деслава, або Євгена Слабченка – важко вписати в певні рамки, оскільки він досяг висот одразу в кількох сферах, будучи не тільки справжньою Людиною епохи Відродження XX століття, але й патріотом своєї України.
Посол Елена Летісія Тереса Мікусінскі провела дипломатичний прийом, почесним гостем став всесвітньо відомий аргентинський співак Хіронімо Рауч
Колонна зала КМДА 11 червня приймала гостей Посольства Аргентинської Республіки в Україні з нагоди національного свята. Надзвичайні та Повноважні Посли, представники уряду та державних органів, партнери посольства, бізнес спільнота та ЗМІ вишикувалися у довгу чергу, аби привітати очільницю іноземної дипломатичної установи та висловити свої вітання дружній Аргентині.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Христя Фріланд
У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
Закрыть
Outlook facebook page