RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Кіпр очима Павла Петрушки

Кіпр очима Павла Петрушки

Тут на вулицях густо ростуть мандарини і, падаючи вам прямо під ноги, наповнюють повітря приємним цитрусовим ароматом… Телеоператор Павло Петрушко побував на Кіпрі вже п’ять разів і вважає його ідеальним бюджетним місцем для спокійного відпочинку. Він розповів нам про те, як максимально зручно влаштувати своє перебування там.

Південний Кіпр – це справжнє свято життя. Усе культурно, діють всі європейські сервіси, чудовий м’який клімат. Але відпочинок тут бюджетний через низьке місцеве оподаткування. Тому ти не переплачуєш за послуги, котрі в інших країнах Південної Європи коштують в кілька разів дорожче. А якщо порівняти з Грецією, котра дуже близька до Кіпру і територіально, й культурно, то там ціни на 30% вищі, і якість сервісу дещо гірша: греки більш ліниві і не такі гостинні, як кіпріоти.DSC05557.jpgФото orgazmatic-tour.org

Пляжний сезон розпочинається чітко з першого травня і триває до глибокої осені. На початку весни, хоч і бувають дощі, але це хороший час, приміром, для гірських подорожей по острову. Він розташований недалеко від нас, тому квитки на літак до Кіпру можна купити навіть за 10 євро не у високий сезон, якщо це робити заздалегідь – за пару місяців. Можна просто приїхати сюди навесні і пожити місяць-другий, якщо у вас віддалена робота. З Інтернетом, щоправда, біда. Провайдерів мало, підключення погане і коштує доволі дорого.

Кіпр – не тусовочне місце. Тут немає гучних дискотек чи фестів. Сюди приїжджають люди спокійніші і здебільшого старші. Найбільше місто – Лімасол із населенням у триста тисяч людей. Ларнака – це доволі малолюдне й нудне місто. Половина будівель в центрі взагалі заколочені.

Столиця Нікосія – доволі велика, але розташована не на узбережжі, тому інтерес тут викликає хіба що старовинна архітектура. Наприклад, площа Лідра, церква Фанеромени, пішохідна зона «Лаїки Ітонья», ансамбль Архієпіскопського палацу, Музеї візантійського і народного мистецтва, Музей національної боротьби, Ворота Фамагусти.rsz_nicosia-cyprus.jpgФото pinterest.com

Пафос – класне місто для пляжного релакс-відпочинку. Тут є зона пляжів, готелів, а також дуже великий сегмент приватних пансіонатів на кількадесят номерів. У них і громадське харчування своє, і свої розваги. Біля Пафоса також цікава місцевість. Неподалік розташований національний заповідник «Акамас». Перша згадка про нього зустрічається у міфі про знаменитого Тесея, котрий переміг Мінотавра. Півострів названо на честь сина Тесея Акамаса, героя Троянської війни, котрий поселився тут після вигнання з Афін. Сприятливий клімат і зручне розташування поблизу моря приваблювали сюди безліч людей, поступово поселення ставало більшим. Зараз це мальовнича лісиста територія, де можна побачити ендемічні види рослин, дивовижних тварин, черепашачий інкубаторій. А головна пам’ятка заповідника – Блакитна лагуна.families-swimming.jpgФото justaboutcyprus.com

Ларнака – красиве портове місто. Довга зона розкішних міжнародних мережевих готелів… Це відносно дороге місце як для Кіпру. І можна ходити по різних закладах – їх багато і вони різноманітні. На окрему увагу заслуговують маленькі лампові кафе. Дуже цікавий центр міста зі старовинною архітектурою і житловими будинками, котрим по двісті років. І в них навіть віконниці столітні – колоритні, дерев’яні. Місто загалом одноповерхове.castle-larnaca-cyprus-shutterstock_1047372886.jpgФото roadaffair.com

Пам’ятки

Усе, що написано у звичайних туристичних брошурах, що мають зацікавити легендарно-міфічними пам’ятками Кіпру – скоріше за все брехня. Купальні Афродіти, Місце народження Венери и таке інше. Це, звичайно, все дуже пафосно називається, але не є чимось особливим. Коли ти бачиш, що Купальня Афродіти – це крихітний фонтанчик, з якого скудно ллється вода, нібито з відра, це не викликає захоплення. Можливо, якось раз на рік, навесні, коли тут ллють дощі, він і має кращий вигляд, але ж треба ще й вгадати час... Насправді ж це просто розрекламоване місце – такий собі кіпрський міф.

Усі пляжі хороші – цивілізовані, безкоштовні, з душем.beaches-in-cyprus-blue-beach-umbrellas-and-sunbeds-on-sandy-beach-in-ayia-napa-cyprus-416-8212.jpgФото pеrfеctcyprus.соm

У будь-якому великому місті на Кіпрі можна пообідати за 15 євро, якщо пити звичайне місцеве вино. Якщо це якась таверна, куди масово ходять місцеві, то там навіть буде дешевше. Якщо місце більш пафосне – 20 євро без алкоголю. Без проблем можна поснідати вже з дев’ятої ранку.

Коли я жив у пансіонаті, то готував собі самостійно. На місцевих ринках особливо і торгуватися не доводиться: там все дешево. Зазвичай люди просто біля своїх будинків продають фрукти й овочі із саду і городу. І вони просто виставляють, наприклад, кошик апельсинів, а поруч – ємність для грошей. Усе на довірі засновано. Національна кухня особливо не відрізняється від грецької.

Читайте також: Середземноморська дієта: система харчування як культурне надбання

Неодмінно варто відвідати рибний ресторан у селі Зіги. Це поселення розташоване неподалік від Лімасола. На узбережжі Зіги – найкращі рибні ресторани Кіпру. Тут вам подадуть страви із морських мешканців, виловлених буквально за кілька годин до подачі. Хороше місце, чисте, з терас відкриваються вражаючі краєвиди моря, і там все дуже смачно.

На Кіпрі всюди можна смачно поїсти, але тільки не в горах. Якщо йдете в гірський похід, краще візьміть із собою консерви. Там є невеликі поселення. Місцеві заклади не рекомендую. Це все приватне від тамтешніх жителів – на виніс. Вони можуть поставити у дворі кілька столиків і продавати туристам те, що самі готують на кухні. Але чомусь це все має дуже непривабливий вигляд. І їжа, і столики – все неохайне і недоглянуте. Мені якось довелося, сидячи на хиткому стільці, скуштувати в горах яєчню, приготовлену зі шкаралупою. Але гори там мальовничі.1428688312_kak-dobratsya-iz-pafosa-v-gory.jpeg Фото kipr-pafos.ru

Де зупинитися?

Зазвичай я орендую житло через сайт «Airbnb». Востаннє це був пансіон, в якому здавали окремі квартири. Однокімнатні апартаменти – 450 євро на місяць плюс комунальні послуги. Це кухня-студія і ще одна кімната як спальня. Житло комфортне, умови хороші.

Громадський транспорт тут дуже зручний. Між містами на автобусі можна подорожувати тільки однією лінією вздовж південного узбережжя – це Ларнака, Лімасол, Пафос і Поліс. У будь-які інші місця – краще машиною. Адже туристичні пам’ятки здебільшого розташовані на окраїні.

А от оренда машини вигідна. Машина обійшлась мені приблизно в 35 євро за тиждень, плюс страховка – 30 євро. Паливо теж недороге – євро з чимось за літр. Країна маленька. Її можна об’їхати приблизно на 4 години по колу.

Головне фото newmarketholidays.co.uk

Вам это будет интересно:
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Ми там були: Відень
Відень - кровоносна судина старої Європи - аристократичної, вишуканої, музейної. Фотограф Юлія Кочетова розповідає, що в цьому розкішному і прекрасномц місті в обов'язковому порядку треба відвідувати оперу, заходити в царські палаци і пити найсмачнішу каву з вершками. З 80-ти міських музеїв можна і потрібно вибирати, тому починаємо закохуватися у Відень з Музейного кварталу.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Літо на справжньому ранчо!
Після перегляду фільмів про американський Дикий Захід не одне покоління дітей тягнуло батьків до коней у цирку, щоб хоч на п'ять хвилин приміряти улюблені образи й відчути ту саму атмосферу. Та особисто мені п'яти хвилин завжди було замало. Тому я, подорослішавши, на кілька місяців вирушила у штат Колорадо...
Кожен рано чи пізно приходить до Риму
Хто добре бачив Італію, а особливо Рим, той більше ніколи не буде зовсім нещасним, – казав Гете. Повністю згоден з цією думкою наш читач і фотограф Роман Матков. Своїми враженнями від міста він сьогодні ділиться.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Листівки з Чорногорії
Resale активістка та підприємиця, Мар’яна Буяло із батьком інженером-конструктом Віктором привезли зі спонтанної, але дуже надихаючої поїздки до Чорногорії непересічні враження та сотні фотокарток, якими вони радо поділилися з OUTLOOK, а ми - з вами.
Ми там були: Португалія - місце для романтиків
Олена Шікіта, графічний дизайнер, одного разу відвідавши друзів в Португалії, так закохалася в цю чудову країну, що вирішила повернутися і перезимувати. Зупинившись в невеликому місті Кашкайш, насолодилася красою, смачною їжею і, звичайно ж, ласкавим сонцем цієї південно-європейської перлини. Олена поділилася з нами своїми враженнями...
Озеро Тітікака та його острови: друга чакра Землі
Ми продовжуємо наш цикл оповідань і дорожніх нотаток Ії Зайцевої про Перу. Сьогодні вашій увазі пропонуємо матеріал, присвячений легендарному озеру Тітікака. Озеро Тітікака овіяне загадками і таємницями. Передусім дивує сам факт існування озера, та ще й рекордсмена, на висоті 3811 метрів. Воно – найбільш високогірне прісноводне і судноплавне озеро у світі.
Закрыть
Outlook facebook page