RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Единбург

Departure: Единбург

Якщо ви бачите похмурі коричневі будівлі, бурі автобуси, затягнуте сірими хмарами небо, а від самого ранку мжичка, та така, що парасоля не рятує від цілковитого промокання, ваша мрія здійснилась: ви в Единбурзі! Але є і гарна новина. Саме в цьому місті найкращі паби, майже немає безробіття і найбільша у світі кількість пам’яток архітектури.

Единбург вважається вельми успішним. Тут досить високий рівень життя, доглянуті парки з охайними доріжками, високий рівень освіченості, привітне населення і багато… віскі.

Самі жителі міста називають його «50 відтінків бурого». Через те, що майже всі будинки в його центральній частині саме коричневого кольору. Але це не задумка оформлювачів, а багатовікова пилюка, що в’їлася у стіни будівель. Місцеві дуже пишаються цією особливістю Единбурга, тому навіть нові будинки проектують на кшталт старих коричневих споруд. У центральній частині столиці Шотландії немає багатоповерхівок. За законом всі будівлі в історичному центрі не повинні перевищувати семи поверхів. І в той же час він здається таким, що здіймається до неба. Справа в тому, що місто розташоване в гірській місцевості і складається з рівнів, котрі поєднані між собою вузькими сходами-вулицями. Іноді ці переходи виявляються «критими», і тоді у людини, що переходить за іншою адресою, складається враження, що вона лишень минає довгий коридор.4f24b080-58f0-11e8-9946-0242ac110009.jpg
Фото ua.hotels.com

Найкращі краєвиди Единбурга відкриваються з пагорбів Arthur’sseatі CaltonHill. З їхньої висоти місто виглядає таким, яким його рекламують туристичні проспекти. Звідти також добре проглядаються передмістя і Північне море з його каменистим берегом. Наявність води доволі відчутна в Единбурзі і не лише через холодний вітер і вологе повітря. Чайки часто покидають берег і кружляють у пошуках їжі в самій столиці. Нерідко вони прямують за галасливими туристичними групами в надії випросити шматочок. Arthur’s seat розташований в серці старої частини міста. Це також найвища точка Единбурга – всього 251 метр над рівнем моря. Але, навіть незважаючи на таку порівняно невелику висоту, піднятися на пагорб може мало хто. Шлях вважається небезпечним, особливо у вітряні дні.

Приїжджим місцеві радять неодмінно сфотографуватися бодай у трьох місцях. Спочатку біля монумента, зведеного на честь Вальтера Скотта. Біля величезної чорно-коричневої споруди XIXстоліття в готичному стилі пригальмовують навіть таксисти, питаючи пасажирів, а чи зробили вони знімок на пам'ять? Потім на Північному мосту. Він поєднує Старе і Нове місто і розташований неподалік від головного залізничного вокзалу Шотландії. З моста відкриваються захопливі краєвиди на старовинні будівлі, замок, урядовий квартал, Центральний музей і великий доглянутий парк.Edinburgh.jpg
Фото ft.com

Жителі міста рекомендують відвідати і Національну шотландську галерею, до можна отримати повне уявлення про світ. NationalScottishGallery цікава не лише окремими експонатами, але й експозиціями, починаючи з історії однієї країни і закінчуючи будовою космосу.

Є у місті і монумент, котрому, кажуть, неодмінно слід потерти носа на удачу. Це пам’ятник тер’єру Боббі. Единбуржці твердять, що це не простий пес, а символ відданості. Згідно з легендою, він 14 років провів на могилі свого хазяїна, поки сам не вмер від старості. Пам’ятник встановили в XIXстолітті, і попервах він був дворівневим фонтаном із одним джерелом питної води для людей та іншим – для собак.

Ще один незвичайний пам’ятник тварині розташований у Центральному парку. Це монумент ведмедю Войтеку. Він був не простим клишоногим. Войтек – ветеран Другої світової війни. Легендарна тварина в ранзі капрала пройшла шлях від Ірану до Італії. Більше того, під час боїв ведмідь підносив снаряди солдатам. Старість він зустрів у зоопарку Единбурга, де і полюбився шотландцям.

В одному з кутків парку відраховує час найстаріший у світі квітковий годинник. Його механізм було вперше заведено 1903 року. Спочатку він приводив у дію лише годинникову стрілку. Але через рік до годинника додали і хвилинну стрілку.scotland-edinburgh-city-110641373.jpg
Фото find.apiabroad.com

Люблять поблукати юрби роззяв так званою Королівською Милею. Це довга вулиця у Старому місті, де торгують сувенірами, виступають вуличні музиканти, а у пабах наливають свіже пиво. На цій же вулиці збереглися старовинні особняки з вітражами на вікнах і внутрішньою дерев’яною обшивкою. Тут відкрито для допитливих музей віскі, в якому міститься найбільша у світі колекція цього напою – понад три з половиною тисячі пляшок. В екскурсійну програму входить і дегустація одного із сортів віскі.

У центрі Королівської милі височіє Собор Святого Джайлса, датований XIIстоліттям. Джайлс свого часу був покровителем калік і прокажених і вважаться головним захисником міста. Шанують шотландці не лише високі матерії. На знаменитій вулиці стоять пам’ятники іншим великим шотландцям – юристу, економісту, філософу.

Замикає головну прогулянкову вулицю Единбурга офіційна резиденція королівської сім’ї. За традицією щонайменше один тиждень на рік тут проводить королева. В інший час зайти і подивитися на побут монархів мають змогу всі охочі.view-over-princes-street-gardens-edinburgh-scotland-united-kingdom-europe-RHPLF06820.jpg
Фото westend61.de

Загадковим, трохи лячним, але водночас і найбільш відвідуваним місцем у центральній частині Единбурга вважається старий цвинтар Грейфраєрс. Вважають, що в ньому найбільше на світі поховань. Небіжчиків тут віддають землі вже шість століть. На Грейфраєрсі повно фамільних склепів, а ночами, як твердять очевидці, блукають духи покійників. На деяких могилах згори встановлено ґрати. Спочатку спадає на думку, що їх поставили для стримування самих мерців, та, як пояснюють наглядачі, огорожа має на меті охорону трупів. Закрита для туристів ціла група склепів. У XVIIстолітті на одній із ділянок кладовища були ізольовані близько тисячі людей, котрі виступили проти роялістів. Вони всі загинули, залишені там без води і їжі. На цьому ж цвинтарі живе і особливий полтергейст, визнаний офіційно. Так за 20 років на людей, що прогулювалися серед могил, було скоєно понад сотню нападів невідомою істотою. Потім ці люди знаходили у себе на тілі порізи, синці, відчували паніку, нудоту і непритомніли.

Говорити про потойбічне у Шотландії люблять. Единбург ще пам’ятає навалу щурів, тривожне Середньовіччя, епідемію чуми, Промислову революцію, а міські легенди сповнені привидами, мисливцями за трупами і розбійниками. Про одного з них люблять розповідати у барі Броді. Колись так звали власника шинку. Удень він був шанованим членом громади, а вночі убивцею і грабіжником. Неподалік відкрито інший бар, де раніше до кружки еля додавалися й інші розваги – публічні страти. Ще в одному барі, що примикає до единбурзьких катакомб, заявляють, що постійно чують несамовиті жіночі крики. Сама наявність цілого підземного міста тривалий час була прихована від містян. Відкрили його тільки наприкінці XXстоліття. Справа в тому, що над численними залами і порожнинами стоять будинки, і ніхто довго не досліджував цю територію. Коли ж катакомби відкрили, стало відомо, що колись і в цій частині столиці кипіло життя. Промислова революція загнала під землю багатьох знедолених. Вони і перетворили підземелля на нетрі. Цим людям нікуди було йти, вони хворіли і тут же помирали. Сюди часто навідувалися мисливці за трупами, котрі крали органи з їхніх тіл і продавали у медичні інститути. Пройтися підземеллями можна вночі. Багато з тих, хто побував тут, розповідають про холодні дотики, тремтячу підлогу і голоси, що доносяться звідкілясь з-за стін.edinburgh-new-town.jpg
Фото nordicvisitor.com

Утім, жителі Единбурга радять все ж не боятися їхнього міста і навіть пропонують самим прогулятися нічними вулицями. Адже Единбург вважається одним із найбезпечніших населених пунктів Великобританії. Лякливим же рекомендують частіше пропускати один – другий стаканчик найкращого у світі, як на їхню думку, віскі. А особливо тут туристів чекають влітку, коли в Единбурзі відбувається найбільший Фестиваль мистецтв Фріндж.

Головне фото getyourguide.ru

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Departure: Ємен
Чимало вчених одностайно сходяться на думці, що Близький Схід, а саме Аравійській півострів – колиска людської цивілізації, оскільки практично кожен тутешній народ – один із найдавніших на нашій планеті. У цьому списку і жителі Ємену, що створили надзвичайно цікаву в туристичному плані країну, котру омивають відразу два моря та Індійський океан.
Departure: Мальдіви
Подивитися на визначні пам’ятки країни, а не готелів, і наблизитися до життя мальдівців, а не сусідів по номеру, пропонує одна з найменших столиць – Мале. Перша асоціація, яка виникає при згадці Мальдів, – це щось блакитно-пасторальне. Морська гладь і невтомне сліпуче сонце, від якого хочеться закопатися в теплий розніжений пісок...
Departure: Дакар
Сенегальська столиця Дакар – це не тільки найважливіше місто всієї Західної Африки, але й досить контрастне місце, найкраще для подорожі у форматі «познайомитися з континентом, але м'яко і плавно». Крім багатьох цивілізаційних і звичних сучасній людині атрибутів тутешнього життя, відчуття, що Африка з усією її романтикою, незвіданим і проблемами зовсім близько, не покидає тебе ані на мить.
Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі
Замок Макбета, гори, душевні паби з апетитними закусками, ароматні віскокурні і, звісно ж, знамените чудовисько озера Лох-Несс. Усе це – в одному місці, шотландському Інвернессі та його околицях. Значно поступаючись у плані туризму Абердину та Единбургу, не кажучи вже про Глазго, Інвернесс залишився автентичним містом з британської глибинки.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Departure: Волендам
П’янка свобода, шедеври у музеях, фантастична архітектура, над якою трудились і людина, і природа – все це, звичайно, про нідерландську столицю Амстердам, таку відому і незвідану водночас. І все б добре, але самих Нідерландів у цьому, либонь, найбільш космополітичному і толерантному місті Європи практично немає, так що саме на її пошуки ми і рушимо в околиці столиці, а точніше – в село Волендам.
Departure: Ямайка
Ямайці люблять ром, марихуану (те, що вона тут офіційно не легалізована, мало кого бентежить), Боба Марлі і... відвідувати церкви. Не проти вони завоювати і кілька олімпійських медалей, а також позмагатися за корони королев краси. Сьогодні знайомимося з особливостями серйозно-веселої Ямайки. Триоклірні аксесуари прикрашають кожного другого...
Departure: Трієст
Спробуйте відгадати, що це за місто і де: тут і там прогулюються хорвати і словенці, п'ють пиво, як у найкращих австрійських броварнях, і при цьому закушують пастою з місцевими морепродуктами. Навряд чи ви одразу збагнете, про що мова, а от ми знаємо, і сьогоднішня наша розповідь про італійський Трієст, який іноді називають «останньою цитаделлю Італії на Сході».
Фолкерк: привіт з шотландської провінції
Шотландія, з її похмурим і освіжаючим кліматом, знаменитим чудовиськом Лох-Несс і прекрасним віскі, вже давно вважається улюбленицею досвідчених мандрівників. Однак навіть знавці, рідко вибираються далі Глазго і Едінбургу, хоча саме між ними лежить маловідоме місто Фолкерк, про який наша сьогоднішня розповідь.
Departure: Порту
Місто елегантних мостів і заплутаних вуличок, переплетених на карті, ніби навушники, недбало кинуті в кишеню. Місце, яке дало назву цілій країні і алкогольному напою, що збивав з ніг суворих моряків. Головний суперник столиці і гордість Півночі в протистоянні з Півднем. Ми говоримо про Порту – другий після Лісабона діловий і промисловий центр Португалії, а в цілому – один із ключових мегаполісів Південної Європи.
Departure: Роттердам
Портове покликання Роттердама зробило його «найбільш неголландським містом країни». Саме тут керує єдиний в Нідерландах мер-мусульманин, розташовується найбільша карибська діаспора і навіть є власний Чайна-таун. Корінних жителів і приїжджих у місті практично порівну. Та якщо озирнутися назад, скажімо, століть на сім...
Departure: Валлетта
Червоні телефонні будки, найбільша концентрація обладунків і холодної зброї та неповторне поєднання похмурої «північної» архітектури і м'якого клімату – все це про Валлетту, столицю Мальти. Ми запрошуємо вас вирушити з нами в це чудове місто, де й донині відчувається дух героїзму та звитяги.
Departure: Словенія
Прийнявши за кількасот років десятки мільйонів відвідувачів, печера Постойнська-Яма змусила Словенію пишатися нею як головною туристичною пам’яткою у всій країні. Лабіринти кам’яних тунелів, залів і коридорів, висічені самою природою, плюс сучасний сервіс для гостей-мандрівників зробили ці гроти одними з найбільш популярних у світі.
Departure: Кондао
Тиждень пройшов у відчайдушному очікуванні відпустки. Я натхненно тероризував GoogleMaps, то наближаючи, то віддаляючи заповітну крихту суші на тлі темно-синього океану. У зменшеному масштабі я бачив розкриту пащу голлівудського Чужого, якого нахабно дражнить мошка біля самих його ніздрів.
Departure: Брашов
Брашов – це серце Румунії з німецькими клапанами. Саксонський дух уперто живе в будиночках з червоними дахами, нагадує про себе дзвоном католицького собору, найбільшого у східній Європі. Навіть фортечні ворота немов чекають не туристів, а середньовічних лицарів. Місто добре знайоме фанатам «Дракули» Брема Стокера. Замок графа, що став вампіром, стоїть в якихось 30 км від міста.
Departure: Амстердам
Якщо ви подумки знайшли рішення для всіх проблем світобудови в нескінченній черзі в Rijksmuseum і за якісь кілька годин вас тричі мало не збили на дорозі – не сумнівайтеся: цей день пройшов саме в Амстердамі. Популярний британський письменник Террі Пратчетт не дуже й перебільшував, кажучи: «Моє враження від Амстердама – це...
Закрыть
Outlook facebook page