RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Валлетта

Departure: Валлетта

Автор: 03.06.2020 | departure, Мальта
Червоні телефонні будки, найбільша концентрація обладунків і холодної зброї та неповторне поєднання похмурої «північної» архітектури і м'якого клімату – все це про Валлетту, столицю Мальти. Ми запрошуємо вас вирушити з нами в це чудове місто, де й донині відчувається дух героїзму та звитяги.

Крихітна Валлетта з 10-тисячним населенням – дивовижне місто, яке досвідчені туристи справедливо вважають одним з найцікавіших і багатих на пам'ятки, адже йому вже майже 500 років. Хоча пересічні мандрівники все ж віддають перевагу теплим пляжам і курортам цієї країни. Ну й добре, це справа смаку.

Попри мініатюрні розміри, столиця упродовж століть побачила чимало. Річ у тім, що історично так склалося, що практично вся Мальта стала своєрідною «лаунж-зоною» для середньовічних лицарів. Утомлені та виснажені хрестовими походами, війнами з турками і розбірками у самій Європі вони припливали сюди в надії перепочити, зміцнити здоров'я і набратися сил перед черговими битвами.Чудовий клімат, близькість Європи і можливість усамітнитися перетворили тамтешні бухти на улюблене місце лицарів, які заснували тут кілька своїх орденів. Однак у ворогів з'являлася спокуса знищити усіх воїнів одним махом. Тому, відбивши кілька чергових атак противника – арабів і турків, великий магістр Жан де Ла Валлетта вирішив 1566 року звести тут потужну оборонну лінію та особисто заклав перший камінь майбутнього міста-фортеці, яке назвуть на його честь.AdobeStock_111762844.jpegФото vdevshop.com

Завдяки щедрим пожертвам усього християнського світу буквально за декілька десятиліть італійський зодчий Франческо Лапареллі створив усю цю красу, поєднавши в архітектурі середземноморську витонченість з британською похмурістю і грізністю. А сама Валлетта, до слова, стала першим містом у світі, яке зводили не за звичною традицією, коли «є річка, пагорб і ліси на околицях, тож будемо будувати», а за заздалегідь розробленим планом.

Утім, це все справи давно минулих днів, хоча про них у нинішній Валлетті нагадує якщо не все, то багато що. Нині це досить розвинене місто, де є всі вигоди цивілізації, але час там усе ж дещо застиглий, власний. Узяти хоча б червоні телефонні будки «а-ля Лондон 70-х». Вони буквально всюди в центрі, в тому числі й на головній вулиці республіки. Так зворушливо, що всередині будок стоять сучасні апарати. А ще вам вельми пощастить, якщо Валлеттою ви пересуватиметеся не на традиційних сіті-басах, а в затишних Leyland-Tiger, вироблених у Великій Британії ще в 40-х роках минулого століття. На жаль, подібного раритету на дорогах стає дедалі менше.original.jpg
Фото onegina17.tourister.ru

З головних визначних пам'яток (а їх, як ви пам'ятаєте, тут не злічити) варто обов'язково відвідати Палац великого магістра, собор Святого Джона, лікарню, театр і, певна річ, прогулятись уздовж форту Святого Ельма. Але про все по черзі, тут головне не заплутатися, адже епітет «святий» є мало не в кожній назві. Хоча місцеві вас правильно спрямують, бо мальтійці – народ грамотний, і англійську мову, здається, знають усі.

Читайте також: Всі статті з рубрики "Departure"

Отже, Палац великого магістра, який у всі часи був і є «офісом» управлінців Мальти. Сьогодні там працюють президент і парламент, тому в деякі дні частина адміністративних будівель недоступна для туристів, але в цілому об'єкт максимально відкритий порівняно з тим-таки Кремлем чи Білим домом. Крім середземноморської розкоші та помпезності зовні і всередині, найцікавіше у підвалі, адже там міститься музей зброї з найбільшою у світі колекцією обладунків, мечів і шабель – благо, цього добра на островах завжди вистачало з головою. Якщо ви захоплюєтеся лицарською тематикою, то тут можете буквально зависнути на цілий день. Так якщо могутні хрестоносці не викликають вашого інтересу (за розмірами обладунків чітко видно, що в давнину люди були значно менші), то все одно, коли ви вже тут, надягайте навушники з аудіогідом і слухайте захопливі історії.presidents_palace_011_big.jpegФото tropter.com

Наступний пункт – Собор святого Джона (Іоанна), який звели надзвичайно швидко, буквально за п'ять років, з 1573-го до 1578-го, а ось внутрішнє оздоблення тривало майже століття і належить переважно руці художника з трагічною долею Маттіа Преті – після того, як він завершив роботу, лицарі з невідомої причини посадили його у в'язницю. ae6c2b5dffbfd077ccbadab4fd4774a7-st-john-s-co-cathedral.jpgФото lonelyplanet.com

Належить переважно руці художника з трагічною долею Маттіа Преті – після того, як він завершив роботу, лицарі з невідомої причини посадили його у в'язницю.Про цю історію досі мало що відомо. Саме місце – найважливіша святиня, адже в соборі поховано великих магістрів, а його капели розділено за національною ознакою: німецька, французька, англійська… – всього вісім. Підлога є суцільним надгробком з важливими написами та пам'ятними текстами. І похмуро, і велично.

Опинившись на свіжому повітрі, йдемо у бік театру Маноеля, одного з найдавніших у Європі. Середмістям узагалі приємно пересуватися пішки, адже все поруч. Вищеописані автобуси і таксі потрібні для поїздок великою Валлеттою – тамтешньою агломерацією. Театр варто відвідати хоча б тому, що в часи Другої світової війни його було повністю зруйновано, а вже через двадцять років завдяки ретельній і копіткій роботі він постав у тому вигляді, в якому був ще на початку 18 століття, коли представники рицарських орденів у ньому культурно відпочивали. До речі, на весь світ відомі неймовірні акустичні властивості театру, але цього вже словами не передати.Learn-English-and-Culture-The-Manoel-Theatre-in-Valletta-Malta-during-Notte-Bianca-in-October.jpgФото english-malta.com

Шпиталь за свою історію чим тільки не був: тут лікували як дворян-воїнів, постраждалих у боях, так і місцеву бідноту і навіть захоплених рабів; тримали коней, а сьогодні ще й використовують як мультимедійний центр з вивчення історії Мальти. Загалом, від слова «шпиталь» залишилася сама тільки назва. Хоча якраз на його території є найдовша палата у світі – 161 метр.319856_1535610051.jpgФото ephotozine.com

Нарешті (хоча у випадку Валлетти це може бути тільки розминкою) ми дісталися форту Ельма. Він особливо величний з неба, адже має загострені фортифікаційні споруди. Утім, це не лякало турків, які не раз на нього нападали. Однак рицарям завжди вистачало терпіння знову і знову відбудовувати фортецю і зміцнювати її. Там же працює найцікавіший військовий музей, де є такі рідкісні експонати, як перші протигази, мундири різних армій 18-20 століть і знаменитий хрест короля Георга, подарований Мальті 1942 року.

Як ви уже зрозуміли, Валлетта – радше не місто, а одна суцільна екскурсія, адже завдяки невеликій площі та географічному розташуванню «в центрі світу» там кожен об'єкт є експонатом. Тому навіть волею-неволею, гуляючи її середземноморськими вуличками і насолоджуючись ласкавим сонцем, ви стикатиметеся з історією на кожному кроці.

Додаткова інформація:

Увесь автомобільний рух на Мальті – лівосторонній, що може бути незвично.

У п'яти кілометрах від столиці діє єдиний у країні міжнародний аеропорт «Лука».

Місцева кухня нагадує південноіталійську з усім розмаїттям пасти, піци і морепродуктів, одначе коронна страва – кролик у червоному вині «Фенек». А найпопулярніший безалкогольний напій – «Кінні», тамтешній лимонад. Ще мальтійці обожнюють «пастіці» з листкового тіста, страву надто калорійну, тому, замовляючи, згадують приказку: «Момент на губах, усе життя на стегнах».

Місто неймовірно кінематографічне, на його вулицях знімали такі хіти, як «Троя», «Гладіатор», «Опівнічний експрес» та інші.

Початок вересня вважається найкращим часом для відвідування, адже саме тоді відбувається регата у Великій бухті, яка перетворюється на народне гуляння. Та й погода влітку-восени стоїть чудова.

Головне фото mustseeplaces.eu

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Departure: Ємен
Чимало вчених одностайно сходяться на думці, що Близький Схід, а саме Аравійській півострів – колиска людської цивілізації, оскільки практично кожен тутешній народ – один із найдавніших на нашій планеті. У цьому списку і жителі Ємену, що створили надзвичайно цікаву в туристичному плані країну, котру омивають відразу два моря та Індійський океан.
Departure: Мальдіви
Подивитися на визначні пам’ятки країни, а не готелів, і наблизитися до життя мальдівців, а не сусідів по номеру, пропонує одна з найменших столиць – Мале. Перша асоціація, яка виникає при згадці Мальдів, – це щось блакитно-пасторальне. Морська гладь і невтомне сліпуче сонце, від якого хочеться закопатися в теплий розніжений пісок...
Departure: Дакар
Сенегальська столиця Дакар – це не тільки найважливіше місто всієї Західної Африки, але й досить контрастне місце, найкраще для подорожі у форматі «познайомитися з континентом, але м'яко і плавно». Крім багатьох цивілізаційних і звичних сучасній людині атрибутів тутешнього життя, відчуття, що Африка з усією її романтикою, незвіданим і проблемами зовсім близько, не покидає тебе ані на мить.
Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі
Замок Макбета, гори, душевні паби з апетитними закусками, ароматні віскокурні і, звісно ж, знамените чудовисько озера Лох-Несс. Усе це – в одному місці, шотландському Інвернессі та його околицях. Значно поступаючись у плані туризму Абердину та Единбургу, не кажучи вже про Глазго, Інвернесс залишився автентичним містом з британської глибинки.
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Departure: Единбург
Якщо ви бачите похмурі коричневі будівлі, бурі автобуси, затягнуте сірими хмарами небо, а від самого ранку мжичка, та така, що парасоля не рятує від цілковитого промокання, ваша мрія здійснилась: ви в Единбурзі! Але є і гарна новина. Саме в цьому місті найкращі паби, майже немає безробіття і найбільша у світі кількість пам’яток архітектури.
Departure: Волендам
П’янка свобода, шедеври у музеях, фантастична архітектура, над якою трудились і людина, і природа – все це, звичайно, про нідерландську столицю Амстердам, таку відому і незвідану водночас. І все б добре, але самих Нідерландів у цьому, либонь, найбільш космополітичному і толерантному місті Європи практично немає, так що саме на її пошуки ми і рушимо в околиці столиці, а точніше – в село Волендам.
Departure: Ямайка
Ямайці люблять ром, марихуану (те, що вона тут офіційно не легалізована, мало кого бентежить), Боба Марлі і... відвідувати церкви. Не проти вони завоювати і кілька олімпійських медалей, а також позмагатися за корони королев краси. Сьогодні знайомимося з особливостями серйозно-веселої Ямайки. Триоклірні аксесуари прикрашають кожного другого...
Departure: Трієст
Спробуйте відгадати, що це за місто і де: тут і там прогулюються хорвати і словенці, п'ють пиво, як у найкращих австрійських броварнях, і при цьому закушують пастою з місцевими морепродуктами. Навряд чи ви одразу збагнете, про що мова, а от ми знаємо, і сьогоднішня наша розповідь про італійський Трієст, який іноді називають «останньою цитаделлю Італії на Сході».
Departure: Порту
Місто елегантних мостів і заплутаних вуличок, переплетених на карті, ніби навушники, недбало кинуті в кишеню. Місце, яке дало назву цілій країні і алкогольному напою, що збивав з ніг суворих моряків. Головний суперник столиці і гордість Півночі в протистоянні з Півднем. Ми говоримо про Порту – другий після Лісабона діловий і промисловий центр Португалії, а в цілому – один із ключових мегаполісів Південної Європи.
Departure: Роттердам
Портове покликання Роттердама зробило його «найбільш неголландським містом країни». Саме тут керує єдиний в Нідерландах мер-мусульманин, розташовується найбільша карибська діаспора і навіть є власний Чайна-таун. Корінних жителів і приїжджих у місті практично порівну. Та якщо озирнутися назад, скажімо, століть на сім...
Departure: Словенія
Прийнявши за кількасот років десятки мільйонів відвідувачів, печера Постойнська-Яма змусила Словенію пишатися нею як головною туристичною пам’яткою у всій країні. Лабіринти кам’яних тунелів, залів і коридорів, висічені самою природою, плюс сучасний сервіс для гостей-мандрівників зробили ці гроти одними з найбільш популярних у світі.
Departure: Кондао
Тиждень пройшов у відчайдушному очікуванні відпустки. Я натхненно тероризував GoogleMaps, то наближаючи, то віддаляючи заповітну крихту суші на тлі темно-синього океану. У зменшеному масштабі я бачив розкриту пащу голлівудського Чужого, якого нахабно дражнить мошка біля самих його ніздрів.
Departure: Брашов
Брашов – це серце Румунії з німецькими клапанами. Саксонський дух уперто живе в будиночках з червоними дахами, нагадує про себе дзвоном католицького собору, найбільшого у східній Європі. Навіть фортечні ворота немов чекають не туристів, а середньовічних лицарів. Місто добре знайоме фанатам «Дракули» Брема Стокера. Замок графа, що став вампіром, стоїть в якихось 30 км від міста.
Departure: Амстердам
Якщо ви подумки знайшли рішення для всіх проблем світобудови в нескінченній черзі в Rijksmuseum і за якісь кілька годин вас тричі мало не збили на дорозі – не сумнівайтеся: цей день пройшов саме в Амстердамі. Популярний британський письменник Террі Пратчетт не дуже й перебільшував, кажучи: «Моє враження від Амстердама – це...
Закрыть
Outlook facebook page