RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Пам’ятки Зальцбурга: Тут народжуються генії

Пам’ятки Зальцбурга: Тут народжуються генії

Тут народилися композитор Моцарт і поет Трекль, тут писав опери Гайдн і багато інших. Та лиш мала частина пам’яток Зальцбурга пов’язана з цими геніями. Місто з доволі невеликим населенням внесено завдяки своїм пам’ятним місцям у список Всесвітнього спадку ЮНЕСКО.

Карта Зальцбурга – туристична карта, котра дає право безкоштовного відвідування всіх пам’яток міста і безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Карту буде вигідно придбати тим, хто планує відвідати більш ніж дві пам’ятки, оскільки вхід у більшість із них коштує приблизно 10 євро.01-salzburg-festival.jpgФото vogue.com

Вартість Зальцбург-карт: на 1 день – 26 євро, на 2 – 34, на 3 – 39. У холодний сезон на неї скижка – від 3 до 5 євро. Карту можна купити в готелях, довідкових для туристів, автоматах для громадського транспорту.

У цьому місті народився і чималий період життя провів великий композитор Вольфганг Амадей Моцарт. Тут є два будинки-музеї, пов’язані з його іменем.MozartBirthplace_Salzburg-edb88871efbe.jpgФото lonelyplanet.com

Дім, де народився Моцарт, розташований на вулиці Гетрейдегассе. Ця вузька пішохідна вуличка – найвідоміша в Зальцбурзі. Вона повністю всипана старовинними будинками з цікавою архітектурою. Один із них, під номером 9 – дім, де народився Моцарт. Його батьки поселилися у скромній квартирі з єдиною спальнею на четвертому поверсі відразу після весілля. Перші шедеври композитор написав саме тут.

Дивіться також: Ми там були: Відень

Зараз в цьому Домі-музеї містяться перші скрипка й альт Моцарта, сімейні портрети, листи і деякі побутові речі. Крім того, в експозиції представлено постановочний реквізит з перших його опер.

Коли Вольфгангу було 17 років, сім’я переїхала у просторішу квартиру на Макартплатц, 8. Сьогодні тут музей, в якому збереглася обстановка їхнього життя. У цьому домі Моцарт написав «Repastore», «Удавану садівницю», «Ідоменея», симфонії, арії, меси і безліч інших творів.

52013252.jpgФото booking.com

У 70-ті роки XVIII століття, коли тут жила сім’я композитора, вулиця носила назву Галібалплатц. А в самому будинку містилися величезні танцювальні зали, в котрих давали уроки царським особам. Тут Моцарти знімали 8 кімнат, серед них і великий зал. Вони любили приймати гостей, проводили з ними музичні концерти. На такі домашні посиденьки заходили брати Гайдни та Емануель Шикандер (автор лібрето «Чарівної флейти»).

Обидва музеї можна відвідати за одним комбі-квитком – 17 євро. Окремо – 10 євро. А Зальцбурзька карта дає змогу зробити це безкоштовно.

Заміський палац біля гори Хельбрунн було зведено 1615 року буквально за місяці в терміновому порядку за наказом князя архієпископа Маркуса Сіттікуса фон Хоенемса. Зараз палац називається за іменем гори, а сам князь іменував Villa suburbana. Його автором став знаменитий архітектор Сантіно Соларі.

Пристрастю князя було італійське мистецтво. Тому він вимагав від архітектора розмаху, шику й унікальності задуму, що не поступалися найкращим взірцям архітектури південної Європи. Так і вийшло: тепер Літня резиденція Сіттікуса – одна з найрозкішніших споруд у стилі Ренесанс. Особлива родзинка палацу – єдині у світі Потішні фонтани.da388805d72915b428bc7670a13b37e3_XL.jpg
Фото gasthaus-hellbrunn.at

Точно не відомо, чому система фонтанів Хельбрунна називається саме «потішною». Але, мені здається, розгадка криється в їхньому призначенні. Справа в тому, що це своєрідний атракціон і декоративний елемент величезної паркової зони резиденції. Численні водні джерела приховані в зелені, в скульптурах та інших спорудах, створюючи певні композиції. Бризки розкидаються несподівано, супроводжуючись змінами світла і тіні.

Резиденцію оточує цікавий за композицією парк. А ще тут розташований найстаріший театр просто неба в Європі, висічений із природного кам’яного кар’єра. Раніше Хельбрунн шикував великосвітськими прийомами. І зараз тут проводять не тільки екскурсії, але й міжнародні конференції, різноманітні суспільні заходи.

Як дістатися? Палац розташований всього лиш в 7 кілометрах від міста: Фюрстенвег, 37. До нього можна доїхати автобусом №25, але я особисто пройшлася б пішки – це всього лиш близько години в дорозі.salzkammergut-hallstatt-austria-lakes.jpgФото thenaturaladventure.com

Далі відправляємось до місцевого зоопарку, де мешкають понад 800 тварин. Фішка зоопарку в тому, що безліч екзотичних тварин перебувають тут в їхніх природних життєвих умовах. Зоопарк поєднує в собі особливості ландшафту Хельбрунна зі звичним світом тварин різних місцевостей. Таким чином, братам нашим меншим тут практично так само добре живеться, як і «вдома».

Наприклад, носороги й антилопи перебувають у зоні африканської савани. А у просторі, схожому на широти Євразії, мешкають ведмеді, видри, бабаки, рисі і сарни. Екскурсоводи зоопарку розповідають не лише про тварин, але й про інші живі організми відповідних природних зон.

На прогулянку Зальцбурзьким зоопарком варто виділити цілий день, щоб без поспіху оглянути всі території просторих ландшафтів. Також тут можна влаштувати пікнік.Salzburg-Austria-II.jpgФото flexitreks.com

Як дістатися? Адреса: Ландесштрассе, 1. Від центру треба їхати автобусом №25 до зупинки «Зальцбург Альпензоо».

І це лиш мала частина пам’яток Зальцбурга. Якщо вам цікавий різноманітний культурний відпочинок, то це зручне і затишне місто – ваш ідеальний вибір.

Головне фото itinari.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Коста-Рика: причини щастя
У пошуках ідеального пункту призначення можна користатися різними критеріями. Керуючись бажанням пізнати, як живуть люди, що випромінюють світло від насолоди, вирушайте в Коста-Рику. Ця країна – лідер за показником Всесвітнього індексу щастя (The Happy Planet Index).
Закрыть
Outlook facebook page