RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Відомий вчений, великий містифікатор: Нікола Тесла

Відомий вчений, великий містифікатор: Нікола Тесла

Уже понад сто років світові не дає спокою постать Ніколи Тесли. Серба, котрий народився в хорватському селі Смілян, все ще обговорюють і як геніального винахідника, і як жадібного пройдисвіта, що наживався на науці, видаючи свої «іграшки» за технічний прорив.

За 86 років свого бурхливого життя Тесла встиг чимало: «відкосити» від армії, продати десятки патентів, бути директором компанії і збанкрутувати, попрацювати землекопом, кілька разів змінити країну проживання, розбагатіти і зубожіти. Діяльність цієї людини не можна оцінювати однозначно: він справді був неймовірно обдарованим науковцем. При цьому балканець ніколи не втрачав можливість розпустити через СМІ найбезглуздіші чутки про себе, аби отримати ту чи іншу преференцію. Ми вирішили не змішувати одне з іншим, тому розмежували наукові і псевдонаукові досягнення цієї людини.

Головні дітища Ніколи Тесли:

- Найбільш масштабними досягненнями серба вважають дослідження в області змінного струму. «Війна струмів», що почалася слідом за ними, а також суперництво з Томасом Едісоном прискорили науково-технічний прогрес. До Тесла мало хто думав, що можна використовувати щось окрім постійного струму, котрий вважали і дешевим, і безпечним, та ще й передавати напругу на величезні відстані. І все ж прибічники Едісона, розуміючи, що ідея серба може реалізуватися, навіть винайшли електричний стілець, котрий працював на змінному струмі, щоб лякати людей його можливістю вбивати. Утім сьогодні практично всюди використовується змінний струм, і робиться це завдяки генераторам і трансформаторам, створеним уродженцем маленького хорватського села. Історики і вчені вважають, що зазначена «війна» тривала понад сто років – з початку 20-го століття по 2007 рік, коли Нью-Йорк остаточно перейшов на змінний струм. До речі, під час дослідів і демонстрацій Нікола частенько використовував власне тіло як аргумент того, що змінний струм можна передавати і він може бути безпечним. Ці шоу, мабуть, і породили численні легенди і чутки про нього як про «надлюдину».

- Винахідник радіо Марконі мало чого досяг би, якби Нікола Тесла не навчився струмом пригнічувати звук і виводити його на частоти, що виходять за рамки сприйняття людського слуху. Ще 1891 року на публічній лекції він описав і продемонстрував, як здійснюється радіозв’язок. Сталося це за 5 років до того, як Марконі передав сигнал від однієї будівлі в іншу.

- Розробки в області магнітних полів і теорія ефіру дають нам змогу заряджати свої гаджети без дротів. Про можливості сьогоднішніх вайфаїв і блютузів серб не просто говорив сто з гаком років тому, але й проводив подібні досліди у своїх лабораторіях.

Найбільш популярні міфи:

- Дуже часто Тунгуський метеорит пов’язують з балканським ученим. Згідно з легендою, в день цієї аномалії Тесла чи то збирався передати велику кількість енергії повітрям, чи то хотів «освітити» шлях до Північного полюсу для мандрівника Роберта Пірі. Загалом народна творчість не змогла зупинитися бодай на одній версії і донести, що саме всюдисущий науковець намагався зробити. Сам же він не заперечував «казки», зберігаючи мовчання і залякуючи громадськість тим, що його 47-метрову вежу «Уорденкліф» закрили і знищили саме через її неймовірні можливості. Насправді проект банально «прогорів».

- «Філадельфійський експеримент» або ж переміщення військового есмінця «Елдрідж» з командою у 181 людину також присвоюють Ніколі. Тих, хто поширював ці чутки в другій половині двадцятого століття, не бентежив навіть той факт, що Тесла помер у січні 1943-го, а телепортація (ніким не доведена) нібито сталася аж у жовтні.

- Згідно зі ще одною байкою, 1931 року вчений продемонстрував перший у світі електромобіль, котрий міг рухатися без якихось додаткових джерел струму. Природно, жодних задокументованих свідоцтв немає. Утім легенда хороша, на ній можна навіть заробити: зараз одна американська компанія випускає електрокари, названі на честь серба.

Факти про особистість:

- серед його близьких друзів були Редьярд Кіплінг, Марк Твен і Жуль Верн.

- Науковець був маніакально схибнутий на чистоті: за словами сучасників, він мив руки кожні 15 хвилин і патологічно боявся комах і мікробів. Якщо в кафе на його стіл сідала муха, офіціанти мали поміняти всю їжу.

- Перед «війною струмів» Тесла деякий час успішно працював на Едісона. Після того, як кожен обрав свій шлях і вони стали противниками, Едісон «забув» про те, що винен сербові суму, що дорівнює сучасному мільйону доларів.

- Нікола Тесла володів неймовірною енергією: він працював по 18 годин на день, завчав слово в слово цілі розділи з літературних творів і міг під час прогулянки спокійно зробити сальто і піти далі.

- Він постійно щось вимірював: кроки під час моціону, об’єм каструль, чашок і тарілок, вагу їжі, площу її шматків. Якщо зробити це не вдавалося, «володар струму» дуже нервував і волів трапезувати на самоті.

Як бачимо, Тесла був і великим вченим, і не менш вдалим містифікатором. Не даремно ж кажуть, що він випередив свій час – не тільки в науці, а й у тому, що сучасне суспільство називає піаром. Адже більшість людей мало що знають про Нобелівських лауреатів, зате про балканця чули всі. І в його випадку, здається, неважливо, чули правду чи вимисел… 

Вам это будет интересно:
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»
Пітер Хьоґ – данський письменник, філософ-лірик. Його називають відлюдником, адже на світських заходах він з'являється вкрай рідко, щоб представити нову книгу. Через усамітнений спосіб життя образ Пітера Хьоґа оповитий легендами. В інтерв'ю OUTLOOK Пітер Хьоґ розповів про те, як пише нові твори, що ховається за його аскетизмом, і поділився уявленнями про світ і людину.
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Знай наших: Сергій Полунін
26 жовтня відбудеться довгоочікувана прем`єра документально-біографічної картини «Танцюрист» про ціну успіху, яку заплатив артист балету Сергій Полунін. Херсонець за походженням, волею випадку потрапляє до Королівського театру в Лондоні, де здобуває неймовірний успіх, а потім зникає з поля зору, щоб згодом завоювати ще більше любові глядачів. Сьогодні OUTLOOK продовжує серію матеріалів про успішних українців.
Керований хаос: архітектор Заха Хадід
В англійській мові є чудовий неологізм, синонім успішності – «селфмейдмен», котрий можна перекласти як «людина, що зробила себе». Саме такою людиною, безумовно, є знаменитий архітектор Заха Хадід. Ми розкажемо про її непростий життєвий і творчий шлях її ж словами.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
Історія бренду: Davidoff
Він заробив свої перші песо, танцюючи танго і чарльстон. Трудився зварювальником у Буенос-Айресі та не гребував будь-якою працею, щоб зібрати свій стартовий капітал. Фанатичний трудоголік, який увесь час намагався виглядати снобом. Усміхнений з клієнтами та неймовірно вимогливий до колег. Читайте в OUTLOOK у день народження Зіно Давидоффа про те, як обдарований скрипаль з українським корінням домігся для свого бренду без перебільшень королівських аудієнцій.
Закрыть
Outlook facebook page