RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Відмотати час… назад?

Відмотати час… назад?

19 травня 1897 року Оскар Уайльд, провівши вісімнадцять місяців у Редінгській в'язниці, вийшов на свободу. Арешт докорінно змінив життя неперевершеного дотепника і підвів сумну риску під його літературною діяльністю. Проте Уайльд – не перший і не останній майстер слова, який відчув на собі нещадність системи правосуддя.
«Що іншого міг спородити мій недійшлий та недолугий розум, як не повість про худого, хирного і химерного сина, повного розмаїтих думок та гадок, що зроду ніякій душі живій і в сні таких не приверзеться...»

Уже в пролозі до безсмертного «Дон Кіхота» ми дізнаємося про тюремне минуле його творця – Мігеля де Сервантеса. Служба на королівському флоті Іспанії вилилася йому в інвалідність і п'ятирічне перебування в полоні у піратів, однак батьківщина своєрідно повернула йому боржок – згодом, працюючи збирачем податків, ветеран «загримів» за недоїмку. Сервантес став жертвою обставин: банкір, якому він повертав надлишок, виявився банкрутом. У результаті іспанець пережив чергове випробування долі, яка вирішила нарешті йому віддячити. Саме в тюремній камері до Сервантеса прийшов образ благородного до навіженства лицаря. Сім місяців ув'язнення іспанського письменника, по суті, подарували нам грозу вітряків – Дон Кіхота.

«Багато хто, вийшовши на свободу, забирає свою в'язницю з собою на свіже повітря, ховає її в серці, як таємну ганьбу і, зрештою, ніби нещасна отруєна тварина заповзає до якоїсь нори і помирає».

Одностатева любов Оскара Уайльда і молодого лорда Альфреда Дугласа принесла першому, світському герою Лондона і вже сформованому письменнику світової величини, обвинувальний вирок за «грубу непристойність». Написана за мотивами ув’язнення «Балада Редінгської в'язниці» – фінальний акорд для «блискучого Оскара», який зовсім скоро закінчить життя у вигнанні і повних злиднях. Твір, підписаний псевдонімом С.3.3 (тюремний номер Уайльда), розповідає про страту арештанта, який через ревнощі вбив дружину. Уривок із поеми став епітафією на могилі ірландського естета.

«Скільки я виніс із каторги народних типів, характерів!.. На цілі томи вистачить».

Чотири роки заслання мали колосальний вплив на становлення Достоєвського, який обертався в революційних колах, як письменника. Так вважають дослідники творчості російського класика зі світовим іменем, відзначаючи, що якраз ув’язнення зробило Федора Михайловича таким, яким ми його знаємо, – глибоко віруючою і добре підкованою у психологічних деталях людиною. «Записки з Мертвого будинку», створені за мотивами «відсидки» в Омську – твір, дещо нетиповий для Достоєвського, ключові роботи якого побачать світ пізніше. До них перекочує багато характерів або їх прототипів з цієї повісті, що голосно заявила про затхлість російської системи правосуддя.

«Я намагався примиритися з в'язницею, але ні, не можу».

Так говорив своїй дружині, що була при смерті, О. Генрі, котрий, ще не відкривши в собі письменницького таланту, як і Сервантес, потрапив за грати через виявлену при сумнівних обставинах недостачу. Банківський касир Вільям Портер (справжнє ім'я американця) довго переховувався від правосуддя в Латинській Америці, чекаючи на закінчення строку позовної давності. Однак прогресуюча хвороба дружини змусила втікача повернутися до США, де його негайно посадили в казенний дім. За три роки, проведені здебільшого за роботою в тюремній аптеці, Портер дізнався багато цікавих історій, які стали основою його майбутніх творів. Саме в пенітенціарній установі він вирішив, що, вийшовши на волю, візьметься за літературну діяльність. А також придумав собі псевдонім, під яким і здобув світову популярність. Тож «Розповіді шахрая» і «Звертання Джиммі Валентайна» взяли свій початок у в'язниці провінційного Колумбуса.

Іллюстрації: David Levine, Callan Molinari, Frank Boyle

Вам это будет интересно:
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Неіснуючі герої в бронзі
OUTLOOK підготував для вас галерею статуй, створених на честь знаменитих вигаданих героїв книг для малюків, які ніби оживають кожен в своєму місті. Пориньте у світ дитинства, переглядаючи статтю, і, можливо, знайдете своїх улюблених героїв!
25-та сходинка тріумфу чекає переможців!
Організатори програми «Людина року» передають вітання партнерам, лауреатам, поважним гостям, а також режисерсько-постановочній групі, підрядникам, виконавцям та багатьом іншим помічникам. Вони висловлюють щирі сподівання, що скоро матимуть змогу спілкуватись та обмінюватись творчою наснагою та енергетикою...
Великі криві Фріденсрайха Гундертвассера
Він вигадав своє ім’я, щоб не бути схожим ні на кого іншого. Бунт його індивідуальності став основою для величезної творчої спадщини, а архітектура – продемонструвала можливість поєднувати екологічність і сучасні технології.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
На валізах: Олег Борщевський
Олег Борщевський – відомий режисер, сценарист і кліпмейкер. З-поміж його робіт – кліпи для «Потапа і Насті», гурту «НеАнгели». «Бумбокс», NIKITA, Тоні Матвієнко і багатьох інших. У милій бесіді він згадав найбільш цікаві місця на карті світу, в котрих побував, поміркував про таїнства подорожей і розповів про особисті розчарування.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю: Пітер Хьоґ: «Немає ніякого дна, є тільки вічне падіння»
Пітер Хьоґ – данський письменник, філософ-лірик. Його називають відлюдником, адже на світських заходах він з'являється вкрай рідко, щоб представити нову книгу. Через усамітнений спосіб життя образ Пітера Хьоґа оповитий легендами. В інтерв'ю OUTLOOK Пітер Хьоґ розповів про те, як пише нові твори, що ховається за його аскетизмом, і поділився уявленнями про світ і людину.
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Знай наших: Сергій Полунін
26 жовтня відбудеться довгоочікувана прем`єра документально-біографічної картини «Танцюрист» про ціну успіху, яку заплатив артист балету Сергій Полунін. Херсонець за походженням, волею випадку потрапляє до Королівського театру в Лондоні, де здобуває неймовірний успіх, а потім зникає з поля зору, щоб згодом завоювати ще більше любові глядачів. Сьогодні OUTLOOK продовжує серію матеріалів про успішних українців.
Керований хаос: архітектор Заха Хадід
В англійській мові є чудовий неологізм, синонім успішності – «селфмейдмен», котрий можна перекласти як «людина, що зробила себе». Саме такою людиною, безумовно, є знаменитий архітектор Заха Хадід. Ми розкажемо про її непростий життєвий і творчий шлях її ж словами.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
Закрыть
Outlook facebook page