RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Передбачення від випічки

Передбачення від випічки

Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.

Почнімо, мабуть, з найпопулярнішої версії – китайської. У XIV столітті проживав у країні такий собі Чжу Юаньчжан. Як і всі його земляки, він з повагою ставився до старого національного свята – дня врожаю, приуроченого до завершення городньо-польових робіт. Щорічно під кінець осені, у день, коли місяць повною кулею пропливав небом, на вулицях Китаю організовувалися «громадські» вечері, центральною стравою яких були так звані місячні пряники (невеликі кекси з різноманітними видами начинки). Життя Чжу збіглося якраз із тим часом, коли країною керувала не китайська, а монгольська династія Юань. Жителі виступали проти некорінного імператора і будували плани проведення повстання. Організувати несподіваний масовий бунт, не привернувши уваги влади, було досить проблематично. Та ось Юаньчжану в голову прийшла ідея, як саме розіслати «запрошення» на мітинг.

Дочекавшись свята врожаю, під наглядом вигадника пекарі приготували традиційні ласощі. От тільки замість начинки були паперові клаптики з інформацією про те, що, де, коли і навіщо проводитимуть. Людям роздали випічку, не викликавши при цьому жодної підозри. Бунт прогримів, владу було повалено. Сам Чжу Юаньчжан незабаром посів імператорський трон, започаткувавши історію династії Мінь. А печиво з записками, зміст яких змінився на мудрі висловлювання та побажання, відтоді належить до найпопулярніших народних ласощів. У сучасному Китаї fortune cookies випускається багатомільйонними партіями, будучи важливим атрибутом вечірок, фуршетів та обов’язковою складовою меню ресторанів і кафе.

Наступна версія – родом із Країни, де сходить сонце, – менш захоплива, але досить правдоподібна. І нехай доленосної ролі в політиці держави випічка не зіграла, але кулінарні традиції доповнила. Японці впевнені, що вони кількома століттями раніше китайців придумали цей десерт. Його пропонували відвідувачам буддійських храмів, а начинка-послання містила фрази з релігійних писань.

Останньою в суперечку вклинилася Америка, висунувши цілих дві версії походження провісно-їстівних конвертиків. Про те, що першими пекарями-віщунами виявилися не громадяни Штатів, а все ті ж японці або китайці, йдеться в обох з них, але територію, на якій було виготовлене печиво, називають виключно в межах США.

Підтвердженням першої, китайської, версії слугує історія про пекаря Девіда Юнга, який жив у Каліфорнії в XIX столітті. Експериментуючи зі своєю коронною стравою, печивом з начинкою, він замінив варення на записки і подарував світу те саме fortune cookies. Друга, японсько-американська, теорія говорить, що десерт з’явився майже на сто років пізніше. Його автором нібито був управляючий японським чайним будинком у Сан-Франциско Макото Хагівара. Після того, як мер міста звільнив його через загальну неприязнь до азіатських жителів, Макото пішов у тривалу «відпустку», під час якої і придумав подавати до чаю подібні печеньки. Презентував він їх, коли йому вдалося домогтися поновлення на колишній посаді.

Сьогодні ці ласощі відомі практично в усьому світі. Кафе різних країн пропонують його у своїх меню, Інтернет рясніє рецептами цього кондитерського виробу, а на полицях супермаркетів з легкістю можна відшукати потрібну упаковку. Тож, де б не сталося відкриття, в будь-якому разі варто подякувати ідейним пекарям!

Ну а наостанок трохи про саму начинку. Можливо, хтось і не вірить в магію цих записочок, та був в історії унікальний випадок, коли британець Денні Вільямс з графства Ессекс в 2008 році різко розбагатів аж на півмільйона доларів, вказавши цифри з печива в придбаному напередодні лотерейному квитку.

Фото з відкритих джерел та сатйу kulturologia.ru

Вам это будет интересно:
Чумова пошта. Курйози доставки
Далекого вже 1920 року влада США ухвалила дивовижну постанову – заборону на… пересилання дітей у посилках. Мабуть, в XXI столітті це рішення виглядає дико, проте майже 100 років тому до нього поставилися з розумінням, а це значить, якісь дбайливі батьки все-таки відправляли своїх чад у бандеролях... Ми говоримо про курйози, котрі трапляються в роботі пошти.
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
У мандри по-своєму. Транспорт для подорожей
OUTLOOK не може уявити життя без подорожей. Але квитки, розклади, черги, повільність – усе це може неабияк зіпсувати мандрівку. Тому як добре мати біля дому чи в гаражі транспорт, який дозволить побачити і пережити щось нове, забувши про проблеми.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Підбери собі колеса. Незвичаний транспорт
Перша частина прислів’я «Готуй сани влітку…» для жителів одного з регіонів Португалії навряд чи може бути актуальною. Навіщо чекати снігу, якщо ті відмінно їздять по асфальту. Про це та про інші незвичайні види транспорту – від громадського бюджетного до ексклюзивного елітного – ми й розповімо вам сьогодні.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Попкорн. Подарунок від індіанців
Найкращий спосіб уникнути реальності та зняти стрес - це поїздка в кіно. З традиційних причин одним із обов'язкових умов такого проведення часу є жування попкорну. У послідовному порядку спочатку з'являються заголовки, а потім титри на темному екрані; деякі люди затишно влаштувалися в м'яких кріслах і захоплено очікують новий фільм.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Закрыть
Outlook facebook page