RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Передбачення від випічки

Передбачення від випічки

Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.

Почнімо, мабуть, з найпопулярнішої версії – китайської. У XIV столітті проживав у країні такий собі Чжу Юаньчжан. Як і всі його земляки, він з повагою ставився до старого національного свята – дня врожаю, приуроченого до завершення городньо-польових робіт. Щорічно під кінець осені, у день, коли місяць повною кулею пропливав небом, на вулицях Китаю організовувалися «громадські» вечері, центральною стравою яких були так звані місячні пряники (невеликі кекси з різноманітними видами начинки). Життя Чжу збіглося якраз із тим часом, коли країною керувала не китайська, а монгольська династія Юань. Жителі виступали проти некорінного імператора і будували плани проведення повстання. Організувати несподіваний масовий бунт, не привернувши уваги влади, було досить проблематично. Та ось Юаньчжану в голову прийшла ідея, як саме розіслати «запрошення» на мітинг.

Дочекавшись свята врожаю, під наглядом вигадника пекарі приготували традиційні ласощі. От тільки замість начинки були паперові клаптики з інформацією про те, що, де, коли і навіщо проводитимуть. Людям роздали випічку, не викликавши при цьому жодної підозри. Бунт прогримів, владу було повалено. Сам Чжу Юаньчжан незабаром посів імператорський трон, започаткувавши історію династії Мінь. А печиво з записками, зміст яких змінився на мудрі висловлювання та побажання, відтоді належить до найпопулярніших народних ласощів. У сучасному Китаї fortune cookies випускається багатомільйонними партіями, будучи важливим атрибутом вечірок, фуршетів та обов’язковою складовою меню ресторанів і кафе.

Наступна версія – родом із Країни, де сходить сонце, – менш захоплива, але досить правдоподібна. І нехай доленосної ролі в політиці держави випічка не зіграла, але кулінарні традиції доповнила. Японці впевнені, що вони кількома століттями раніше китайців придумали цей десерт. Його пропонували відвідувачам буддійських храмів, а начинка-послання містила фрази з релігійних писань.

Останньою в суперечку вклинилася Америка, висунувши цілих дві версії походження провісно-їстівних конвертиків. Про те, що першими пекарями-віщунами виявилися не громадяни Штатів, а все ті ж японці або китайці, йдеться в обох з них, але територію, на якій було виготовлене печиво, називають виключно в межах США.

Підтвердженням першої, китайської, версії слугує історія про пекаря Девіда Юнга, який жив у Каліфорнії в XIX столітті. Експериментуючи зі своєю коронною стравою, печивом з начинкою, він замінив варення на записки і подарував світу те саме fortune cookies. Друга, японсько-американська, теорія говорить, що десерт з’явився майже на сто років пізніше. Його автором нібито був управляючий японським чайним будинком у Сан-Франциско Макото Хагівара. Після того, як мер міста звільнив його через загальну неприязнь до азіатських жителів, Макото пішов у тривалу «відпустку», під час якої і придумав подавати до чаю подібні печеньки. Презентував він їх, коли йому вдалося домогтися поновлення на колишній посаді.

Сьогодні ці ласощі відомі практично в усьому світі. Кафе різних країн пропонують його у своїх меню, Інтернет рясніє рецептами цього кондитерського виробу, а на полицях супермаркетів з легкістю можна відшукати потрібну упаковку. Тож, де б не сталося відкриття, в будь-якому разі варто подякувати ідейним пекарям!

Ну а наостанок трохи про саму начинку. Можливо, хтось і не вірить в магію цих записочок, та був в історії унікальний випадок, коли британець Денні Вільямс з графства Ессекс в 2008 році різко розбагатів аж на півмільйона доларів, вказавши цифри з печива в придбаному напередодні лотерейному квитку.

Фото з відкритих джерел та сатйу kulturologia.ru

Вам это будет интересно:
Підбери собі колеса. Незвичаний транспорт
Перша частина прислів’я «Готуй сани влітку…» для жителів одного з регіонів Португалії навряд чи може бути актуальною. Навіщо чекати снігу, якщо ті відмінно їздять по асфальту. Про це та про інші незвичайні види транспорту – від громадського бюджетного до ексклюзивного елітного – ми й розповімо вам сьогодні.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Попкорн. Подарунок від індіанців
Найкращий спосіб уникнути реальності та зняти стрес - це поїздка в кіно. З традиційних причин одним із обов'язкових умов такого проведення часу є жування попкорну. У послідовному порядку спочатку з'являються заголовки, а потім титри на темному екрані; деякі люди затишно влаштувалися в м'яких кріслах і захоплено очікують новий фільм.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів.
Леніну й не снилося... Вражаючі мавзолеї
Великі й не дуже світу цього змушують голосно говорити про себе не тільки за життя, але й після смерті. А як, власне, можна промовчати, дивлячись на помпезну усипальню того чи іншого діяча, навіть не беручи до уваги єгипетські піраміди. Outlook переконався в тому, що мавзолей Володимира Ілліча на Красній площі – досить скромний притулок на відміну від...
Посидимо? Частина друга
Не так давно ми вже писали про незвичайні лавочки, які можна побачити на вулицях різних міст. В один матеріал не вдалося «вмістити» всі об’єкти, які нам сподобалися, тому сьогодні – друга частина огляду. Почнемо із французького дизайнера Пабло Рейносо. Уже кілька років він подорожує країнами і залишає за собою «сліди». Ми вибрали дві найцікавіші його роботи.
Перегоріла? Не біда!
Зазвичай, коли лампочки в наших квартирах перегорають, ми, не замислюючись, викидаємо їх у смітник: яка від них тепер користь? Однак трішки фантазії – і руки «з потрібного місця» творять дива. Якщо у вас є дитина, то перегорілий освітлювальний прилад може перетворитися на чудову іграшку, зроблену своїми руками...
Посидимо?
Гуляючи київською Пейзажною алеєю, завжди помічаєш дивовижні лавки, створені українськими майстрами. Моя улюблена – з пледом і подушкою, адже вона здається затишною навіть у негоду. Сидячи на ній, я згадав картину з дитинства: бабусі виносять з дому довгу дошку, кладуть її одним кінцем на пеньок, іншим – на перила під’їзду, і виходить лавочка. Чим не дизайнерське диво?
Інфраструктура по-китайськи: неймовірний міст, що єднає Макао і Гонконг
Коли скептики кажуть, що все «най-най» уже збудоване людством, і кивають на різноманітні і справді видатні витвори інженерної думки, вони найчастіше погано поінформовані і навряд чи дивляться далі за розвинені західні країни. А тим часом, приміром, у Китаї держава піднімає просто нечувані інфраструктурні проекти.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Міські стежки. Найвужчі і найширші вулиці світу
Понад половину населення планети живе в містах, пронизаних безліччю вулиць – довгих і коротких, широких та вузьких, гарних і не дуже. Критеріїв тут немає, комусь нетрі Ріо миліші за бродвейські авеню. Ми не беремося стверджувати, що краще чи гірше, а просто зосередимось на показниках.
Встигнути подумати про все: топ-5 затяжних рейсів
Талони на посадку й закордонний паспорт приємно гріють вам руку, а багаж уже давно перетворено чиїмись вправними руками на пам'ятник з поліетилену. За прикрою випадковістю саме в цьому целофановому полоні можуть залишитися журнали, книжки і кросворди, що ви їх припасли на випадок хронічного нападу нудьги під час перельоту.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Закрыть
Outlook facebook page