RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  "Кіно з вокзалу": зародження кінематографа

"Кіно з вокзалу": зародження кінематографа

Кожен рік у світі випускається більше 4 тисяч фільмів. В Індії щодня виходить навіть кілька стрічок місцевого виробництва. Втім, відлік потрібно починати з 13 лютого 1895 року - саме тоді , брати Люм'єр запатентували кінопроектор, а вже через рык глядачі вперше побачили відоме «Прибуття поїзда» режисерів.

А тим часом канонічна48-секундна картина встиг обрости міфами та легендами. Серед них спробуймо виділити два найпоширеніші. Отже, уважається, ніби «Прибуття поїзда» – перше ігрове кіно. Насправді це не так. Буквально за кілька тижнів до прем'єри ті ж брати Люм'єри представили іншу свою роботу – «Политий поливальник»

Саме вона і була справжньою постановочною короткометражкою. «Прибуття поїзда» – радше документальний нарис.

Друга легенда пов'язана з жахом і панікою, що вибухнули під час показу. А проте, це всього лише красива історія. Так, люди не звикли бачити на екрані потяги в динаміці. Але ж до того часу не лише у Франції, а у всій Європі зароджувалося кіно. Значить, багато тих, хто прийшов на «Прибуття....», вже дивилися на рухомі фотографії та інші проби «сінематографу». Тим не менш, авторитетний Filmsite.org зарахував цю сцену до списку найбільш страшних за всю історію кінематографа.

«Прибуття поїзда» – підсумок технічного прориву кінця XIX століття. Однак, не тільки брати Люм'єр «ходили околясом» кіно. Тимченко, Гудвін, Дюбюка Складановский – ці прізвища увійшли в підручники кінематографії, але рядовим глядачам вони нічого не скажуть. Хто знає, може це і несправедливо. Ось тільки більшості людей нецікаві технології. Їм дивоглядність подавай!

Саме видовищністю й підкупили Люм'єри. І найоперативніше це зрозумів інший француз, Жорж Мельєс. Він знімав швидко (точно не можна встановити, але кажуть, що за ним – близько тисячі короткометражок) та цікаво. Його «Подорож на Місяць» 1902 року стала першим науково-фантастичним твором в кінематографі. 

Порівняти з сучасними блокбастерами, звісна річ, не можна. Але на початку двадцятого століття це справжня революція! Напевно, якщо братів Люм'єр ми називаємо основоположниками кіно, то Жоржа Мельєса можна вважати його популяризатором.

Але є й альтернативна історія. Згідно з нею, справжнє кіно з'явилося в кінці XIX століття в ...Новій Зеландії. Не вірите? Дивіться дотепну псевдодокументальну картину «Забуте срібло», 1995. 

Її зняв тоді ще нікому не відомий Пітер Джексон разом зі своїми друзями. Виявляється, європейці зовсім бимбували, поки новозеландці знімали блокбастери.

А потім прийдуть шалені двадцяті й тридцяті, разом з Ейзенштейном, Лангом і Чапліном. Їхні епохальні шедеври «Броненосець Потьомкін», «Метрополіс», «Вогні великого міста» – кожен стане по-своєму новаторським. У цей-таки час кіно перетвориться на зброю пропаганди, якою активно користувалися в тоталітарних країнах. Однак агітація теж буває різною. Одна справа – давно забуті фільми, і зовсім інша – шедевр нацистської кінодокументалістики «Олімпія», 1938 р. Лені Ріфеншталь зняла Олімпійські ігри в Берліні 1936 р. за допомогою немислимого числа найкращих камер. А потім змонтувала так, що це й сьогодні виглядає по-свіжому, заглиблюючи тебе в атмосферу того часу.

Далі фільми стануть звуковими, кольоровими, обзаведуться мільйонами спецефектів і атракціонів. Це й не дивно, адже в епоху розумних гаджетів глядач став вимогливішим. А тому режисерам постійно доводиться щось вигадувати. І це чудово, адже якби ми не підганяли кінематографістів, то й досі з відкритими ротами дивилися б «Прибуття поїзда».

Як будуть виглядати фільми років через двадцять – можна сперечатися до хрипу в горлі. Популярна думка, що традиційні форми поступово зживуть себе. Її дотримуються багато відомих кінематографістів, у тому числі й британець Пітер. Відомий він тим, що знімає просунуті інсталяції та відеоарт, який демонструється на стінах.

Тож нудьгувати ми не будемо. У будь-якій епосі відшукаються справжні вар’яти у гарному сенсі цього слова: свої Люм'єри, Ланги, Чапліни, Ейзенштейни, Лукаси. Саме вони роблять, на перший погляд, дивні й незрозумілі речі, на які публіка згодом мало не молиться. Піонери та першопрохідці не тільки рухають прогрес, але й вселяють впевненість, що екран світового кінематографа ніколи не згасне.


Фото: Anupthra

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Спрингфілдська родина
«Чотири пальці – це круто, адже п'ять – лише у Бога!» Якщо ви одразу зрозуміли, про що мова, то у нас спільне свято – найзнаменитіша телевізійна сімейка, легендарні Сімпсони в грудні відзначають річницю в ефірі. 31 рік тому на американському каналі FOX з’явився перший епізод культового серіалу.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Закрыть
Outlook facebook page