RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми там були: Батумі

Ми там були: Батумі

Особисті враження від мандрівок ми публікуємо в рубриці «Ми там були». Сьогодні розміщуємо пост із соцмереж нашого головного редактора Дарії Карякіної, де вона ділиться враженнями про 5-денний відпочинок у грузинському Батумі. Ану ж і ви захочете відчути свої емоції від відвідування цього міста!

Листівки з Батумі або Декілька слів про аджарський курорт. У месенджер надійшло безліч запитань і листів-«лайків» від тих, хто вже відвідав Батумі. Тому вирішила зробити один пост-відгук для всіх.

Сказати, що я збиралася до Батумі або ж це була точка на карті світу, де я понад усе мріяла побувати, буде нечесно. Це геть спонтанна поїздка. Я з особливим пієтетом ставлюся до цієї країни, її людей і культури. Відвідувала Грузію багато разів, але завжди шкода було гаяти майже 6 годин на авто, щоби з Тбілісі дістатися Чорноморського узбережжя. Тому скажу і вам – кращого варіанту, аніж прямим рейсом прилетіти до Аджарії, бути не може. Я, як турист у Грузії бувалий, не поєднувала б відпочинок у Батумі з візитом до інших регіонів. Різні темпоритми, різна атмосфера. І в моєму сприйнятті вони не мають перетинатися.

Довкола Батумі вдосталь пам'яток, і на тиждень морського відпочинку кілька виїздів ви з легкістю зможете собі організувати (каньйони, гори, водоспади, монастирі, печери). Я б виділила Батумі окреме місце при відвідуванні країни і рада, що полетіла туди, вже добре об'їздивши інші регіони.

1.jpeg

Чи залишилася я сповна задоволена своїм перебуванням у цьому місті? Авжеж! Я отримала те, чого прагнула. Місто розвинене, гарна інфраструктура, багато рекреаційних зон, локацій для прогулянок і посиденьок. Нудно точно не буде. Голодними теж не залишитеся))) У мій приїзд море було таке ласкаве, чисте й тепле, з погодою теж пощастило, адже в тих краях вона доволі мінлива. Є варіанти виїзду в 10-кілометрову зону від міста, за словами місцевих жителів, по чистіше море. Я один раз зробила таку спробу, вирушивши на кордон Грузії і Туреччини – в Сарпі, але сенсу в цьому не побачила. Мене все влаштовувало і на пляжі Iveria. Зручно, коли ресторан і пляж в одному місці! Єдине – пляж «Зелений мис» без особливої інфраструктури, але для єднання з думками можна розглянути! Удень плавати, а ввечері брати велосипед, ганяти сосновими парками і водночас дихати морським поітрям, роблячи зупинки біля сучасних архітектурних об'єктів – так загалом я провела відпустку!)) Ілюмінація в місті приголомшлива. Було відчуття безпеки й комфорту.

Дивіться також: Листівки з Батумі

Грузинський акцент у Батумі не надто виразний. Якщо ви були в Тбілісі або інших регіонах, то так, як там можна відчути традиційний колорит сповна, навряд чи вдасться тут. У головному аджарському місті з ним стикаєшся, хіба що купуючи щось у місцевих крамницях, зазираючи в дворики або наминаючи славнозвісний хачапурі. Батумі більш космополітичний.

Це місто казино та живої музики, яка звучить усюди, й нерідко одна мелодія заглушає іншу. Особливо це чутно під час вечірніх прогулянок, коли ностальгійне "Lasciatemi Сantare" з одного ресторану перебиває модне "Alalalalalala life is wonderful". У цьому розмаїтті можна вибирати дозвілля на будь-який смак.

3.jpeg

5d8741b5b5663.jpg

Багато хто запитував мене про відпочинок з дітьми. Таких сімей там було чимало. Утім, варто зважати, що пляж гальковий. Бачила також аквапарки та атракціони, дельфінарій, зоопарк, безліч дитячих майданчиків. Кукурудзу, самоси та надувні камери на пляжі продавці активно впарять саме вашим дітям))) Так-так, пляжі в Батумі муніципальні, й торговцям дозволено проходити з товаром навіть крізь території комплексів на кшталт нашої «Ітаки» в Одесі. Я від цього вже відвикла. Але й щоб це мене дратувало, теж не скажу.

Про архітектуру. Подивитися справді є на що. Тут не тільки широка набережна й берегова лінія. Пам'яток рукотворних і природних удосталь. І раджу ще порозглядати деталі як будівель в сучасному стилі, так і класичних споруд. Курорт рясніє парками і скверами, хоча з переглянутих фото в інтернеті у мене до поїздки склалося уявлення про Батумі як про випалену сонцем територію з хмарочосами. Це не так. Неймовірно зелене місто.

4.jpeg

Окрема пропозиція – Батумі з висоти пташиного польоту. Вибір терас, ресторанів на дахах, оглядових майданчиків, атракціонів величезний, і кожен вечір зможете знайти собі місце, де перед вами відкриється нова панорама. Це ж, погодьтеся, романтично –споглядати морську гладь і тисячі вогнів міста з келихом ігристого та легкими закусками.

Дивіться також: Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі

Батумі для відпочинку на морі без особливого пафосу, але гідно – однозначно так. Грошей витратила менше, ніж в Одесі. Усі п'ятизіркові готелі в сезон тут у півціни від наших аналогів. Тож можна влаштувати собі чудову елітну відпустку. При цьому в місті на кожному кроці оголошення про оренду кімнат і хостелів. Відпочинок на будь-який гаманець.

Кожну свою подорож робите собі ви! Від вас залежить, чим вона наповниться, чи буде гарнота атмосферно! Міста й курорти – це лише декорації під час відпустки.

5.jpeg

Батумі мені особисто подарував відчуття спокою і безліч несподіваних задоволень. Просто так, задарма. Це те, що Грузія робить зі мною завжди. Лікує вона душу, розставляє в голові все по своїх місцях, знову вселяє віру в людство!)) Уявляєте, скільки країні треба мати почуттів у запасі, щоб ось так роздаровувати їх приїжджим?

Тож дякую, сонячний курорте! У відповідь на твою гостинність я знову колись завітаю до тебе в гості, а доти, може, ще хтось приїде, прочитавши цей пост.

5d8741b567e43.jpg

P.S. Про ціни для розуміння:

проїзд у таксі містом – до 80 гривень;

лежаки на пляжах у середньому 70 гривень (на пляжі Iveria, де відпочивала я, – 250 грн за лежак, рушник і парасольку);

на таксі з аеропорту 250 гривень;

приватна поїздка з особистим водієм на новому автомобілі Toyota Camri в ботсад і національний парк «Мтірала» (в обидва кінці і 4 години простою) – 1300 грн на трьох;

колесо огляду 42 гривні;

вечеря на одного в ресторані Есlipse (престижне місце), яка включає 2 страви, алкоголь і кальян – 1000 гривень;

прокат велосипеда на 2 години – 85 гривень;

їжа в міському кафе: салат у середньому 80–120 грн, суп 50–60 грн, порції величезні.



Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Закрыть
Outlook facebook page