RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі

Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі

Автор: 18.12.2020 | Грузія, архітектура
Грузія, що трохи більш як десять років тому стала на шлях серйозних перетворень і домоглася відчутних успіхів, помітно змінилася не лише внутрішньо, але й зовні. Архітектори з різних країн світу попрацювали тут на совість і створили по всій її території безліч важливих і унікальних об’єктів, що втілюють зміни, які відбулися. Саме про нову грузинську архітектуру ми сьогодні і розповімо.

На початку 2000-х було розроблено нову концепцію розвитку держави – вона має бути кришталево чистою і відкритою для своїх громадян. Щоб і народ, і чиновники пам’ятали про це щодня, було ухвалено рішення будувати принципово нові державні споруди й об’єкти інфраструктури. Вони, розкидані по всій країні, стали матеріальним символом реформ і буквально менш ніж за десять років створили новий і дуже впізнаваний візуальний код країни, що важливо як у практичному застосуванні, так і в іміджовому. Гармонійно вписавшись у колоритні і вражаючі й без того пейзажі, нові мости, адміністративні будівлі, аеропорти і готелі вже стали пам’ятками для туристів.26.jpgФото traveligo.ru

Наш топ-лист ми розпочинаємо з, либонь, найбільш знаменитого у Тбілісі пішохідного Мосту миру чи, як його називають в народі, «скляного». Цей перехід через Куру в самому серці столиці, мабуть, найчастіше фотографують на Кавказі. Він має дуже ефектний вигляд як вдень, так і вночі із вдалим підсвічуванням. Міст спроектував і звів знаменитий італійський архітектор Мікеле де Луккі, котрий збудував і новий Президентський палац. Маестро, один із перших іноземців, що попрацювали над новим образом Грузії, по праву вважається мало не головним ідеологом цього будівельного буму. Його вміле використання скляних конструкцій задало певний тон і схилило інших архітекторів дотримуватися заданого стилю.c72fcbcd49748b1aa4aff7714fb6bc23.jpgФото pinterest.com

Читайте також: Тбілісі is the capital of ...

Із столиці перебираємося на північний схід країни, причому робимо це літаком, щоб через 40 хвилин побачити один із найбільш оригінальних аеропортів планети. Розташований у високогірному селищі Местіа, аеропорт цариці Тамари вражає уяву своєю камерністю і витонченістю форм. Збудований всього за три місяці, він став першим каменем у фундаменті нового гірського курорту поблизу. Автор проекту – німецьке архітектурне бюро J. Mayer H. Architects. Його працівники зуміли не тільки вписати такий важливий і складний об’єкт як аеропорт у далеко не найпростіший ландшафт, вони домоглися ще й гармонійності, оскільки сам термінал за своєю формою перегукується з місцевою пам’яткою – сванськими вежами.Фото ic.pics.livejournal.comBOG-03-1.jpgФото georgiaabout.com

Читайте також: Грузія в дивовижах

У столиці сусідньої Імеретії, другому за величиною місті країни Кутаїсі, теж є чим пишатися окрім стародавніх пам’ятників і старого центру. Саме сюди з Тбілісі 2012 року було перенесено Парламент, для якого звели фантастичну за своєю красою будівлю. Вона має сім поверхів і формою нагадує кому черепаху, кому слимака, а зверху вкрита скляною сферою. Усередині об’єкт має не менш футуристичний вигляд – із плавними формами і зеленими килимками, що імітують газон. Незважаючи на те, що Парламент розташований на окраїні міста, туристи не шкодують часу на поїздку до нього. Архітектор – ще один італієць Альберто Домінго Кабо.Фото f.otzyv.ru

Перебираємося ще південніше – в Аджарію. Її столицю Батумі взагалі можна назвати символом нової Грузії, тому що це місто за лічені роки перетворилося із пострадянського порту на півдні в один із найпопулярніших курортів Європи. Саме в новій його частині тішить око унікальний Макдональдс-заправка, котрий входить у численні топи. Це поєднання ресторану і заправної станції в якійсь абсолютно космічній формі із зеленими терасами спонукає по-новому поглянути на те, якими можуть бути фастфуди.Odno-iz-samyh-krasivyh-zdaniy-Makdonaldsa-v-mire.jpgPhoto georgiabest.ruOtkrytaya-veranda-s-klumbami-v-batumskom-Makdonaldse.jpgPhoto georgiabest.ru

Читайте також: Історія бренда: вода «Боржомі»

Там же, в Аджарії, в кількох десятках кілометрів від Батумі, на самому кордоні з Туреччиною, розташоване старовинне селище Сарпі. Окрім своїх найчистіших пляжів, воно тепер відоме ще й контрольно-пропускним пунктом. Гармонійно вписаний в довколишні гори об’єкт славиться не лише швидкою роботою прикордонників, але й своїми терасами і балконами, звідки відкривається неймовірний краєвид Чорного моря. Черговий чудовий приклад того, що в Грузії незвичайна архітектура виконує ще й важливі практичні функції.stringio.jpgФото archdaily.com

Дуже важко переоцінити значення вже знаменитого Комплексу відпочинку неподалік від одного з найдавніших міст країни – Горі. Розташований біля траси, що єднає Азербайджан і Туреччину, він особливо полюбився водіям і мандрівникам, оскільки тут можна чудово відпочити під час довгих переїздів. Окрім постійно працюючих кафе, заправок і магазинів, інколи внутрішні простори перетворюються на галереї і пересувні музеї сучасного грузинського мистецтва. Автори проекту, до речі, ті ж німецькі архітектори, що побудували й аеропорт цариці Тамари.5c76637c18708.jpegФото amdl.it

Завершити цю добірку ми пропонуємо там же, де й почали – в центрі Тбілісі, де свої 35-метрові квіти до неба запустив Дім юстиції, збудований Массіміліано Фуксасі 2011 року. Цей заклад, де вирішують практично всі адміністративні питання, пов’язані з отриманням документів, довідок чи реєстрацією бізнесу, не може не надихати, адже його прозорість – не лише у формі, але й у принципі роботи. Ще на початку 2000-х одна з найбільш корумпованих і бюрократизованих країн світу, нині Грузія – країна максимально відкрита і ділова. І саме її головний Дім юстиції, де можна буквально за 15 хвилин за чашечкою кави зареєструвати своє підприємство чи отримати необхідні документи, – справжній пам’ятник реформам, які відбулися!5_10.jpgФото cmconsulting.ge

Головне фото vokrugsveta.ua

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Закрыть
Outlook facebook page