RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Тбілісі is the capital of ...

Тбілісі is the capital of ...

Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…

Ще нещодавно столиця Грузії, як і вся країна, була взірцем пострадянської держави. Часта відсутність води й електрики, невисокі заробітні плати, велика корупція – все це подавало явні дзвіночки про те, що у Тбілісі щось пішло не так. Але ситуація почала стрімко і кардинально мінятися 2003 року після «Революції троянд»…

Проведені реформи зробили грузинську столицю одним із найбільш безпечних і перспективних міст світу. Сьогодні Тбілісі – яскравий мегаполіс з унікальним характером, в якому є буквально все: і стара частина міста з величними фортецями, й ультрасучасні бізнес-центри, і невимовно красива первозданна природа. Не дивно, що економіка Тбілісі, міцно зав’язана на туризмі, зараз переживає стрімкий підйом. Мандрівники залюбки їдуть сюди, щоб пізнати загадкову грузинську душу, скуштувати страви національної кухні і познайомитися з харизматичними місцевими жителями. Що добре, так це те, що місто оперативно реагує на попит і тішить розвиненою інфраструктурою, котра робить відпочинок гостей максимально комфортним.things-to-do-in-Tbilisi-georgia-featured-1-1659x1000.jpgФото everysteph.com

У столиці око відразу чіпляється за неймовірну кількість сучасних офісних будівель. Справа в тому, що Тбілісі – не лише столиця країни, а й центр грузинського бізнесу. Тут ведуть свої справи більш ніж половина компаній Грузії, також саме в столиці сконцентрована половина існуючих робочих місць. Це й не дивно, адже в гостинному теплому місті (з грузинської «тбілі» перекладається як «теплий») проживають півтора мільйона людей, що становить третину всього населення країни. Як не дивно, в Тбілісі все гаразд і з транспортом. Враховуючи те, що через місто проходять найкоротші транспортні шляхи, тут збудували новий аеропорт, оновили залізничну систему і поліпшили якість доріг. Лишається тільки… ні, не заздрити, а брати приклад.

Читайте також: Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі

Окрім реноме промислового бізнес-центру країни, на плечах столиці лежить ноша ще важче і важливіше – авторитет культурного центру Грузії. Останнім часом Тбілісі дедалі частіше називають «маленьким Парижем». Звичайно, порівняння стосується зовсім не менталітету чи зовнішнього вигляду самого міста, а багатства і різноманіття культурного життя. Тут неможливо занудьгувати, адже у місті постійно проходять цікаві фестивалі, концерти і колоритні грузинські святкування, де вино ллється рікою, а національна музика змушує нуртувати кров.iStock-545095600-e1533192842215.jpgФото skyticket.com

У будні можна цілими днями безперервно милуватися вражаючою красою міста. Особливості розпочинаються вже з архітектури, котра поєднує в собі італійські, голландські і французькі нотки… Цей мікс відразу ж створює той особливий неймовірний образ грузинської столиці, що вражає і дивує, немов уперше. Тбілісі було засновано у V столітті, і в кожній вуличці тут відчувається дух стародавньої історії. За довгий час існування Тбілісі зазнавав підпалів і руйнувань, але щоразу він, ніби фенікс, вставав із попелу.

Читайте також: Листівки з Батумі

Найбільшу силу тяжіння для туристів має Старе місто, розташоване біля підніжжя гори Мтацмінда. Тут, на давніх мощених вуличках гордо вишикувалися старовинні будівлі… По той бік вулиці – стародавні руїни, по інший – музеї, що відтворюють полотно історії. Якщо ж ваш погляд зупинився на незвичайних спорудах у східному стилі, котрі немов стирчать із землі, то знайте, що це верхівки сірчаних лазень XVI століття, а найкрасивішу – Орбеліанську – колись відвідував Олександр Пушкін.

Є ще одне важливе місце, без якого не можна уявити Тбілісі – це проспект Руставелі, названий на честь середньовічного грузинського поета. Він простирається на півтора кілометра, і саме у межах цієї дистанції ви можете забути про час і загубитися на цілий день. По обидва боки проспекту вишикувалися в ряд магазинчики, сувенірні крамниці, ресторани, в яких можна скуштувати знамените грузинське вино і з захопленням помилуватися різноманітними милими пам’ятками, котрі і створюють істинний образ міста.top-tourist-attractions-in-tbilisi-georgia-old-town.jpgФото prettywildworld.com

А от серед сучасних творінь не можна не виділити Міст миру, створений італійським архітектором Мікеле де Луккі. Він прокладає шлях через Куру й унікальним дизайном і скляним покриттям манить до себе безліч любителів хай-тека. Ще один символ нової Грузії – порівняно новий кафедральний собор Самеба, зведений 2004 року. Найдавніша ж церква – Анчісхаті.

Мабуть, у цьому вся Грузія – в дивовижній здатності поєднувати традиції зі стрімким розвитком у всіх областях. Поважати своє минуле, але не лишатися в ньому, а дивитися тільки вперед…

Головне фото sterling.ge

Вам это будет интересно:
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Сатаплія: мед для динозаврів
Грузія останніми роками справедливо стала вельми популярною туристичною точкою на карті світу. Напевно, кожен знайде в цій гірській і гордій країні щось своє: чудову природу, смачну їжу, вірних і душевних друзів та багато-багато іншого. OUTLOOK намагається якомога частіше бувати там і ділитися з вами всілякими цікавинками. Сьогодні ми розповімо про дивовижний заповідник «Сатаплія».
Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі
Грузія, що трохи більш як десять років тому стала на шлях серйозних перетворень і домоглася відчутних успіхів, помітно змінилася не лише внутрішньо, але й зовні. Архітектори з різних країн світу попрацювали тут на совість і створили по всій її території безліч важливих і унікальних об’єктів, що втілюють зміни, які відбулися. Саме про нову грузинську архітектуру ми сьогодні і розповімо.
Гендиректорка OUTLOOK Дарія Карякіна про роль громадських ініціатив в сфері культурної дипломатії
18 листопада Генеральна директорка проекту OUTLOOK, громадська діячка Дарія Карякіна взяла участь у якості експертки у транскордонному проекті «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі Україна – Грузія».
Ашхабад is the capital of…
Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».
Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
Листівки з Батумі
Молодий український письменник Павло Хоменский побував в місті, що втопає в зелені і блищить яскравими вогням - Батумі, яке самі місцеві жителі називають містом любові. Тут пальми, кипариси, магнолії, олеандри, бамбук, лавр, апельсинові дерева, туя і самшит пахнуть на кожному кроці і так і кличуть поспостерігати за романтичною картиною відплиття кораблів з гаваней. І сьогодні автор ділиться з вами своїми листівками з цього дивного міста, пронизаного шумом моря і смаком ароматного вина.
Історія бренду: Балет Сухішвілі: підкорені вершини маленької грузинської мрії
Колись безмежно відданий танцю Іліко заповів своїм нащадкам з робити все, щоб ім’я його роду не зійшло з афіш ніколи. Через 70 років мільйони людей у сотнях країн розкуповують квитки, де, хоч і різними мовами, але легко читається прізвище Сухішвілі.
Історія бренду: Вода «Боржомі»
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами в курортну частину Грузії, в околиці красивого й затишного курортного містечка Боржомі, де вже кілька століть розливають одну з найпопулярніших і найкорисніших мінеральних вод у світі – легендарний «Боржомі».
Антананаріву is the capital of...
Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.
Закрыть
Outlook facebook page