RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Бейрут is the capital of...

Бейрут is the capital of...

Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.

Бейрут – місто з унікальною історією. Сім разів він був геть зруйнований і відбудований заново. Ці сім життів були зовсім різними – ним володіли араби, єгиптяни, османи і навіть французи. Та, витримавши численні напади і розорення, загартувавши характер і зміцнивши дух, Бейрут зробив найважливіший поворот у своїй історії, ставши головним містом самостійного Лівану…

Життя столиці

З першого ж погляду видно, що Бейрут – столиця морської держави. Спосіб життя місцевого населення тісно пов’язаний з водою, та й планування самого міста визначається місцевим рельєфом – вулички звиваються і плавно прямують до моря… Столиця здавна успішна у міжнародній морській торгівлі, що закономірно: Бейрутський порт – один із найбільших на Середземному морі, його довжина сягає кількох кілометрів.lebanon-best-beaches-anfeh-tahet-el-rih.jpgФото cntravellerme.com

Ліванську столицю сміливо можна назвати місто контрастів… Тут середньовічна архітектура мирно сусідить із сучасними будівлями з бетону і скла, а тихі вузенькі вулички перетинають широкі проспекти. Бейрут різноманітний і в релігійних течіях: тут поруч мирно уживаються католицькі храми, православні церкви і мусульманські мечеті… Так що не дивуйтеся, якщо в один із недільних днів ви почуєте голос муедзина, котрий переривається голосними ударами дзвонів.

Читайте також: Баальбек - місто Сонця

Місто вважають одним із найважливіших історичних центрів не тільки Лівану, а й усього Близького Сходу. Проведені археологічні розкопки вказують на той факт, що ліванська столиця здавна була домом для вчених і науки в цілому. І зараз місто не здає позиції як важливий економічний і культурний центр всього регіону. Відчуваючи дух науки і знань, що пройшов крізь століття, у Бейруті поселилися і головні культурні центри країни – Національна бібліотека, три університети, сучасні театри і кінотеатри… Також тут базуються безліч міжнародних організацій.

Район Хамра

Серце міста – район Хамра, де відбуваються всі важливі події міста, а однойменна вулиця - головна торгова артерія міста. Тут є банки, офіси, ресторани, кінотеатри, і магазини. Вечорами все довкола залито світлом рекламних вивісок, написаних арабською, англійською, французькою, грецькою, італійською та вірменською мовами… У самому центрі району Хамра зацікавлений турист завжди зможе знайти Уругвайську вулицю, котру місцеві називають «алкогольною». Тут між собою ділять територію десять великих барів, де можна як продегустувати ліванське вино, так і випити чогось міцніше. Між іншим, з-поміж всіх східних країн Ліван – один із найбільш лояльних до алкоголю.sursock-museum-achrafiyeh-beirut-lebanon-55ed9e398654.jpgФото lonelyplanet.com

Бейрутський променад

Особливе місце, що дає можливість пізнати ліванську столицю краще – це набережна, де часом можна побачити цікаві картини. Одні приходять сюди зі своїми стільцями і навіть ловлять рибу. Інші розкурюють кальян. Посиденьки з кальяном на набережній тут вважають одним із улюблених видів відпочинку місцевих чоловіків, у процесі якого можна й насолодитися красотами Середземного моря, і поговорити про своє, про чоловіче. Утім, якщо куріння кальяну – заняття не для вас, тут є чимало атмосферних ресторанів, барів і нічних клубів, де можна пошуміти в унісон із хвилями. А для любителів азартних ігор тут діє єдине в арабському світі казино, ще один приклад ліванської толерантності.

Район Солідер

Красиві ажурні балкони, величезні вікна до підлоги – цей район до болю нагадує Париж, пробуджуючи романтичний настрій і легку ностальгію за Європою. Хоча чого ностальгувати, якщо вона і тут на кожному кроці. Під час війни квартал був зруйнований, а пізніше – відбудований точнісінько, як і раніше. Не дивно, що район Солідер миттєво навіває французький настрій, адже оригінал кварталу будували саме французи. Сюди неодмінно слід зазирнути всім, хто не байдужий до легкої, повітряної архітектури. Тут же можна влаштувати собі незабутній шопінг у безлічі торговельних центрів. От тільки в цій справі головне не захопитися, адже рівень цін у Солідері – набагато вищий за середній.place-3722755_1280-1200x801.jpgФото ani-shah.com

Район Джимайзі

Якщо виділяти район у Бейруті, котрий найголосніше гудить ночами – це, безумовно, Джимайзі. Тут розташовані найгучніші нічні клуби, бари і ресторани міста. Навіть якщо ви загартовані галасливими гуртожитками і активним нічним життям дому, не варто винаймати житло в цьому районі – є величезний ризик жодного разу нормально не виспатись. Район живе і не спить 24 години на добу, приймаючи у свій вир тисячі любителів голосної музики, танців і алкоголю. Так що сюди добре зазирнути на вечір, але аж ніяк не жити тут постійно.beirut-lebanon-0fe9ad6d47c0.jpgФото lonelyplanet.com

Табори біженців

Окрім галасливих дружніх районів, є у Бейруті й такі, куди не варто рипатися самому, особливо дівчатам. Це райони Шатіла і Сабра, табори палестинських біженців. Уряд вже давно не впливає на ці території, так що вони перетворилися на окремі міста всередині Бейрута. Люди тут живуть вкрай бідно, будинки схожі на руїни, а ризик того, що вас пограбують – вкрай високий. Якщо ж надто вже хочеться подивитися на автентичні табори, сюди слід їхати на машині з місцевим водієм і оглядати все тільки з-за скла.

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
Ашхабад is the capital of…
Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Антананаріву is the capital of...
Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.
Сан-Марино is the capital of...
Крихітна гірська держава Сан-Марино, оточена зусібіч Італією, відома не тільки завдяки своєму розміру, але й як популярне туристичне місце. Ми захоплюємося його пам’ятками і красотами не менш ніж мандрівники, але пропонуємо поглянути на однойменну столицю країни і як на місто для життя.
Ліванська зірка Кароль Самаха із концертом у Києві
7 лютого в Національній опері України вже не вперше з нагоди Дня Святого Маруна, батька Маронітської церкви, відбувся дипломатичний прийом та урочистий концерт під егідою Посольства Ліванської Республіки в Україні. Поєднання ліванського колориту та української душі в учасниках заходи справило неймовірне враження на гостей.
Канберра is the capital of...
Австралія підсвідомо залітає до наших вух разом із гучним інтро з мушлі сіднейської опери, і лише потім ми згадуємо, що столицею цієї країни є Канберра. Багато хто розглядає це місто як зупинку між Мельбурном і Сіднеєм, але Канберра вже не тільки виношує, але й перетворює у реальність план із завоювання сердець усіх австралійських туристів.
Оттава is the capital of...
Канада - не тільки дуже красива і мальовнича країна, а й ще і одна з найбільш розвинених в економічному плані держав планети. Оскільки багато тамтешніх міста на слуху, іноземці часто плутаються: яке ж місто все-таки столиця? Торонто? Ванкувер? Або, може, Монреаль? OUTLOOK знає не тільки відповідь на це питання, але і набагато більше, тому розповідає про те, чим живе Оттава, столиця Канади.
Президент прийняв вірчі грамоти у послів Нідерландів, Лівану та Судану
Президент України Петро Порошенко прийняв вірчі грамоти від послів іноземних держав: Королівства Нідерландів – Едуарда Хукса, Ліванської Республіки – Алі Дахера, Республіки Судан – Мохамеда Еіса Ісмаїла Дахаба.
У Посольстві Лівану пройшов день відкритих дверей в рамках Днів франкофонії в Україні
Посольство Лівану в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Пані Клод Халіль Аль Хаджал провели день відкритих дверей для учнів 11 класів київської гімназії №191, хто вивчає французьку мову. Захід пройшов в рамках фестивалю "Дні Франкофонії в Україні".
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії проведуть «Дні Франкофонії в Україні»
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа «Альянс франсез в Україні» проводять з 10 по 30 березня «Дні Франкофонії в Україні» - фестиваль, спрямований на популяризацію франкомовної культури та французької мови як мови спілкування, демократичних цінностей, дотримання прав людини та підтримки культурної різноманітності.
У Києві пройшов концерт арабо-андалузької пісні, присвячений 73-ій річниці незалежності Лівану
28 листопада в Міжнародному центрі культури і мистецтв в Києві пройшов святковий концерт арабо-андалузької пісні, присвячений 73-ій річниці незалежності Лівану, організований Посольством цієї держави в Україні та особисто Надзвичайним і Повноважним Послом Пані Клод Аль Хажал.
Посол Лівану відвідала презентацію ліванської кінокартини
Надзвичайний і Повноважний Посол Лівану в Україні Клод Аль Хажал відвідала презентацію ліванської кінокартини "Спадщина», режисера Філіпа Арактанжі, яка відбулася в кінотеатрі Київ.
Посол Лівану провела урочистий прийом на честь Дня незалежності
Надзвичайний і Повноважний посол Лівану в Україні Клод Халіль Аль Хажал провела урочистий дипломатичний прийом на честь святкування Дня незалежності Лівану. Привітати пані посла прийшли представники дипломатичного корпусу України, ліванської діаспори, громадські діячі, ЗМІ.
Закрыть
Outlook facebook page